Stockholmspolisen Podcasts

 • Det kallas för ett krig. Men hur startade allt? Och vilka nyckelhändelser har drivit utvecklingen i fel riktning? Under flera avsnitt under hösten berättar vi om våldet i Järva med röster både inifrån och utanför konflikterna.

  Vi startar på Mynttorget vid Sveriges riksdag där det förra torsdagen hölls en demonstration mot våldet som tagit så många liv. Mammor, pappor, syskon och grannar till skjutna och mördade i gängkonflikterna i Västerort i Stockholm samlades då för att utlysa nationell kris. De har fått nog och vill inte längre hålla tyst om det som många länge inte vågat prata om.P3 Krim startar idag en serie om våldet i Järva som kräver allt fler dödsoffer.Programledare:Evalisa WallinViktor AhldénMedverkande:Faysa, anhörigPappan till en mördad pojkeEsme Güler, mamma och boende i JärvaEmir Gazibegovic, polisKontot SHZVSDPMomo från "Life of Momo"Mats Lindström, spaningsledare StockholmspolisenProducent: Viktor PapiniReporter: Karin IsakssonLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15


 • Det har skett ännu en kraftig explosion i Sverige där oskyldiga har drabbats. Över tjugo personer fördes till sjukhus efter smällen i Göteborg för ungefär en vecka sedan. De senaste åren har sprängdåden chockat Sverige. Att många skadats men inte dött i detonationerna handlar om tillfälligheter.

  Varför syns den här utvecklingen i Sverige? Vilka spränger? Hur stor är risken att drabbas? I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med kriminolog Sven Granath vid Stockholmspolisen.

  Programledare: Amanda Hemberg Lind.

 • En exklusiv och dyr klocka kan signalera status och rikedom men också användas av kriminella för att tvätta pengar. I Stockholm har polisen också sett hur klockrånen går i vågor.

  Klockor av exklusiva märken kan vara både en statussymbol och en investering. Det är inte ovanligt att en märkesklocka som köps i början av ett år kan ha ökat i värde mot slutet av året om man bestämmer sig för att sälja den vidare. Det handlar om klockor som kan kosta hundratusentals kronor, ibland uppemot miljonbelopp eller däröver.Värdet på armbandsuren gör dem också till ett populärt byte bland kriminella. Jag har 17 stycken bekanta som han blivit av med sina klockor, säger säkerhetskonsulten Tom Schuterman.Han berättar att flera blivit rånade, till och med under pistolhot, och att det även handlar om personer som råkat ut för ficktjuvar. Men enligt Tom Schuterman kan det finnas ett stort mörkertal. Hans erfarenhet är att inte alla som blivit rånade gör en polisanmälan. I många fall är offret helt enkelt för rädd för att anmäla eftersom man är rädd för att rånarna ska söka upp dem.Att köpa en exklusiv klocka kan också vara ett enkelt och snabbt sätt för kriminella att tvätta brottsvinster från sin kriminella verksamhet. Polisen upptäckte under utredningen av bedrägerier mot äldre att det kunde gå väldigt snabbt från att pengar överfördes till ett konto till att de användes för att finansiera ett exklusivt klockklöp. Förloppet från att de här pengarna omsätts är snabba mellan 30 till 60 minuter, så har då omsatt då med uttag och exempelvis det här klockköpet, säger Peter Magnusson, förundersökningsledare vid Stockholmspolisen.Under våren 2021 har Länsstyrelsen gjort en särskild tillsyn mot butiker som säljer exklusiva klockor och smycken, med anledning av problemet med att brottsvinster "tvättas" genom att köpa exempelvis en dyr klocka. Förvaltningsrätten i Stockholm dömde tidigare i år tre urmakare att betala sanktionsavgifter på totalt 16 miljoner kronor för att de inte följt penningtvättslagen.Programledare:Evalisa WallinViktor Ahldén Medverkande:Christian Alsberg, chef för utredningsgrupp på Norrmalm i Stockholm cityPeter Magnusson, förundersökningsledare StockholmspolisenTom Schuterman, säkerhetskonsultAlexander Wallenius, spaningschef polisen Stockholm city Producent: Viktor PapiniReportrar: Jill Eriksson & Lova Nyqvist SköldLjudtekniker: Johan HörnqvistKontakt: p3krim@sverigesradio.seTipstelefon: 0734-61 29 15

 • Under ett par tidiga år på 70-talet sker en rad uppmärksammade våldtäkter och överfall på unga kvinnor i i stadsdelarna runt Haga i Göteborg.

  Gärningsmannens tillvägagångssätt är synnerligen förslaget och följer ett och samma mönster: Under de tidiga morgontimmarna tar han sig maskerad in genom öppna fönster eller petar upp låskolvar på dörrar hos ensamma kvinnor, inte sällan boende på nedre botten.I Polisens omfattande förundersökning framkommer senare att han sett ut och kartlagt sina offer i förväg och i oktober 1974 döms den då 28 årig gärningsmannen för 16 våldtäkter och överfall till fyra års fängelse.Här borde en av vår tids värsta våldtäktsmän vara stoppad från att begå fler brott. Men 1982, åtta år efter rättegången i Göteborg gör Stockholmspolisen en fasansfull upptäckt. Den man som dömdes för våldtäkterna i Göteborg blev efter två år villkorligt frigiven. Han flyttar då till stadsdelen Södermalm i Stockholm och kommer under åren 1978-1982 att göra sig skyldig till ytterligare ett tiotal våldtäkter, och överfall. Återigen är offren ensamboende unga kvinnor.Producent: Emma Janke