Urban Lindstedt Podcasts

 • Konsumenterna älskar videos och förväntar sig videos, men varumärkena och återförsäljarna har länge tvekat - eftersom videoproduktion kräver mer resurser än med bilder och texter.

  Liveshoppingtrenden sätter åter fokus på videos. Istället för liveshopping har Qiwio skapat en saas-tjänst för interaktiva on-demand videos som det går handla ifrån. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och Qiwio.

  I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Amin El-Bekery, CEO och grundare av Qiwio, en plattform för interaktiva videos för e-handlare.

  Google prioriterar videos i sökresultatet på samma sätt som Facebook samt Instagram prioriterar videos i feeden, eftersom det skapar engagemang och Tiktok handlar bara om korta videos.

  Inom svensk e-handel har videos diskuterats i åratal, men få handlare har verkligen satsat på video. Kanske har de testat med nedslående resultat eller så har resursbrist gjort att de fortsätter med bilder och text mot bättre vetande.

  Amin El-Bekery, vd och grundare av Qiwio, har en mission att lära företag att det är enklare och kräver mindre resurser än de flesta tror att producera videos. Har du en modern mobil och köper till lampor för några tusenlappar kan du producera videos som ger ett stort värde för kunderna.

  Det handlar inte om att skapa hundratals videos utan att börja med att göra interaktiva videos för toppsäljarna. Det är också viktigt att göra olika videos för att exponera på olika nivåer i funneln. Högt upp i funneln handlar det om att orientera kunderna vilka olika typer av produkter det finns inom ett särskilt segment, längre ner i funneln kan man göra interaktiva videos om enskilda produkter.

 • Människorna på 1600-talet var på många sätt lika oss men ändå så annorlunda. Rättsprotokoll från den tiden blir titthål tillbaka i historian när otrohet var belagt med dödsstraff, men där försupna präster kunde supa, tafsa och hora i årtionden utan några större konsekvenser.


  Under stormaktstiden fortsatte vanliga människor att leva sina liv i socknar och småstäder samtidigt som kungamakten stärktes och Sverige blev en europeisk stormakt. En mycket blygsam befolkningsutvecklingen under 1600-talets första hälft talar sitt eget språk om umbäranden och svält.


  I reprisen av det nymixade avsnitt 60 av podcasten Historia Nu samtalar Urban Lindstedt med den prisbelönte historikern Annika Sandén, verksam vid Stockholms universitet om brott och straff på 1600-talet.


  Lagarna var drakoniska på 1600-talet med dödsstraff för hor och upprepade stölder. Även förvisning var ett mycket allvarligt straff eftersom det utradera människans möjligheter till försörjning. Samtidigt omvandlades ofta dödstraff i lägre instanser till dryga böter i hovrätterna. Borgarna och bönderna som befolkade de lägre domstolarna drog sig också för att verkligen utdöma de hårdaste straffen.


  Möjligheten att frias genom att samla 12 edgärdsvittnen som kunde tala för den åtalades heder gav välsituerade större möjligheter än exempelvis kvinnor utan man eller far. Men i Annika Sandéns bok Missdådare – Brott och människoöden i Sverige omkring 1600 kan vi läsa hur notoriska horkarlar eller kvinnor i utkanten av samhället till slut inte kan undkomma det hårdaste straffet.


  Musik: Bach Organ Works: Trio Sonatas av James Kibbie is licensed under a Attribution-NonCommercial-NoDerivatives (aka Music Sharing) 3.0 International License.


  Bild: Skamstock vid Skottvångs gruva i Södermanland. Av Raphael Saulus, Public Domain.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Bra Sommarmöbler är störst i Sverige på utemöbler. Det är ett familjeägt företag i Göteborg som gör saker på sitt eget sätt. Under utesäsongen är det sälj som gäller, men när sommarmöblerna plockas in finns det stort utrymme för innovation och klurigheter. Som container-spårning för automatisk uppdatering av kundernas leveranstider.

  För sin liveshopping använder dom en gaming streaming-plattformen Restream, de organiserar sin egen logistik i Göteborg och har automatiserat innehållsproduktionen.

  I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med Simon Forslund, e-handelsansvarig på Bra Sommarmöbler.

  Familjeföretaget Bra sommarmöbler grundades 1995, började tillverka egna möbler 2005 och startade e-handel redan 2006. Idag är deras fyra butiker renodlade showrooms.

  En spännande funktion Bra Sommarmöbler utvecklat är att de spårar alla sina leveranser från Asien i realtid för att automatiskt kunna uppdatera leveranstiderna för alla kunder som beställt varor som inte finns på lagret.

  Bra Sommarmöbler satsar stort på sitt innehåll. De renderar 3d-bilder utifrån 2d-fotografier för att kunna visa möblerna i miljöer. Nyligen har de startat en satsning på liveshopping, men huvudsyftet är inte själva livesändningarna utan att bygga upp en katalog av on-demand videos om produkter och skötsel av utemöbler.

  De har också integrerat sin e-handelsplattform med sin innehållsproducent för smidig innehållshantering på flera språk. Innehållet skapas av en extern partner utifrån den data Bra Sommarmöbler tillhandahåller.

 • Italiens diktator Benito Mussolini åtnjöt både internationell prestige och popularitet bland italienarna under sina första år vid makten. Mussolini var både en god talare och begåvad skribent som kunde röra massorna.


  Men beslutet att delta i det spanska inbördeskriget och senare i Andra världskriget på Tysklands sida blev börja på slutet för Il Duce. Det tillhör historiens gåtor, att trots att Mussolini hatade Adolf Hitler, valde han att gå med i Andra världskriget på Tysklands sida.


  I det andra avsnittet av två om fascistledaren Benito Mussolini samtalar programledaren Urban Lindstedt med Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, om Benito Mussolini åren 1936-1945. Första avsnittet behandlar tiden fram till 1936.


  Benito Mussolini, Italiens diktator under åren 1924-1943, saknade egentligen både privata vänner och nära medarbetare. Därför var det kanske inte så konstigt att han efter mer än ett decennium vid makten började göra allvarliga politiska felbedömningar. Italiens olyckliga medverkan i spanska inbördeskriget visade egentligen bara på Italiens militära inkompetens. 


  Efter Mussolinis första möte med Hitler kallade han honom för en sjaskig rörmokare. Mussolini tråkades ut av den tyska kollegans rasmystiska föreläsningar. När Mussolini behärskade flera språk, bland annat tyska, pratade Hitler bara tyska.


  Adolf Hitler, som beundrade Mussolini, informerade aldrig II Duce om Tysklands anfall på Polen och senare Tysklands anfall på Sovjetunionen. Trots detta valde Mussolini att gå med i kriget på Nazitysklands sida.


  Mussolini avsattes av det fascistiska stora rådet efter de Allierades erövring av Sicilien. Senare fritog tyskarna Mussolini för att göra honom till marionett i det tyskockuperade norra Italien, Salo-republiken. Utklädd som tysk försökte han fly från Salo-republiken 1945, men han upptäcktes och avrättades tillsammans med sin unga älskarinna och några andra fascist-dignitärer.


  Lyssna också på Tredje rikets uppgörelse med Versaillefreden och Spanska inbördeskriget – en tragedi som pågick i 40 år.


  Bild: Den 25 oktober 1936 deklarerades en allians mellan Italien och Tyskland som kom att kallas Rom-Berlin-axeln. Wikipedia, Public Domain.


  Musik: Fascistisk kampsång ” Giovinezza” från 1924. Youtube, Public Domain.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Att lansera e-handel på flera marknader samtidigt har blivit allt vanligare hos svenska e-handlare, när man tidigare betade av en marknad i taget. Idag finns det exempel på aktörer som lanserar på 40 marknader på ett bräde.

  Posterbutiken Posterton lanserade på åtta marknader samtidigt i december 2020 med lokaliserat innehåll. Strategin är att växa fort för att få synlighet hos Google. I dagarna har de lanserat i Belgien och Österrike och i nästa steg ska de testa i resten av EU med en engelskspråkig sajt. Visionen att bli en av de största posterbutikerna.

  I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Mattias Skog, vd och grundare av Posterton samt Rabie Salem vd för översättningsbyrån Contentor. Detta är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender och översättingsbyrån Contentor.

  Vid senaste nyemissionen i november 2021 värderades Posterton till 100 miljoner sek. När Mattias Skog valde att starta posterbutiken Posterton fanns det redan 40 konkurrenter på den svenska marknaden. Men Mattias såg möjligheter att bygga företaget annorlunda än konkurrenterna och han hade stora insikter på marknaden efter att ha varit vice vd på konkurrenten Poster Store i 1,5 år.

  Postertons lanserade direkt i Sverige, Finland, Danmark, Frankrike, Spanien, Tyskland, Nederländerna och Polen. Nyligen gick de in i Belgien och Österrike för att snart lansera i resten av EU.

 • Under Ulrika Eleonora d.y korta tid som drottning år 1719-20 nyadlade hon 182 familjer och upphöjde 48 adelsmän till friherrar och 15 friherrar till grevar. Det var också under Ulrika Eleonoras korta regim som det kungliga enväldet avskaffades och frihetstiden tog vid.


  I reprisen av det nymixade avsnitt 68 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med historikern Joakim Scherp om massadlingen under Ulrika Eleonara d.y. korta regim. Joakim Scherp är tillsammans med Charlotta Forss aktuell med boken Ulrika Eleonora – makten och den nya adeln 1719-1720.


  Ulrika Eleonora d.y hade en nära relation med sin bror Karl XII, men det var ingen självklarhet att hon skulle ta över efter Karl XII:s död i Norge den 30 november 1718. Plågad av sorg efter en älskad bror tvingades hon i allra högsta grad engagera sig makten i en turbulent tid.


  I maktkampen efter Karl XII:s död var det möjligt att avskaffa det kungliga enväldet. Vid riksdagen år 1719 avskaffades enväldet, och en ny regeringsform gav stor makt åt råd och riksdag. Detta markerades ännu kraftigare 1720, då Ulrika Eleonora, som efterträtt brodern Karl XII, överlät kronan till maken, Fredrik av Hessen-Kassel (Fredrik I). Denna period när riksdagen fick stor makt kom att kallas frihetstiden.


  Men det mest bestående av Ulrika Eleonoras kort tid som regent var alla nya adelssläkter. Hon följde en tradition av nyadling som varit omfattande både under drottning Kristina och Ulrika Eleonoras far Karl XI. Skillnaden mellan Ulrika Elenora och tidigare regenter var att hon adlade så många under bara ett års tid.


  De många krigen samt den allt mer omfattande statliga byråkratin krävde nya adelsmän för att fylla behoven av officerare och ämbetsmän. Nyadling var också ett sätt att skaffa sig lojala män i regering samt ståndsriksdagen.


  Men svensk statsapparat var präglad av meritokrati och söner till grevar kunde få sig omsprungna av karriärssugna ofrälsemän som i klättringen mot toppen fick ett adelskap på vägen.


  Musik: Gloria In D Major (Rv 589) – Qui Sedes Ad Dexteram Patris (Allegro), Soundblocks Audio.


  Bild Fredrik I, 1676-1751, konung av Sverige och hans gemål Ulrika Eleonora d.y., 1688-1741, drottning av Sverige, Konstnär: Georg Engelhard Schröder.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Norsk e-handel är inte lika internationell som svensk, men det finns en rad innovativa e-handlare som ligger i framkant. De mest spännande norska D2C e-handlarna som Remarkable skyltar inte heller med att de är från Norge.

  Samtidigt har Posten Norge utvecklat en egen marknadsplats för matbutiker, förenklat returerna och satsat på återanvändbara emballage. Och lagerautomationslösningen Autostore är norsk. Det bubblar i e-handelsnorge.

  I detta avsnitt samlar programledare Urban Lindstedt med Kjersti Pedersen, researchansvarig hos Bring, Alexander Haneng, direktör för digital innovation på Posten Norge samt Ole Martin Evensmo, grundare och vd Martech24.

  Svenska e-handlare är mycket synliga i Norge, samtidigt som få norska e-handlare säljer utanför Norge förutom en handfull premium-varumärken inom outdoor. Norrmännen brottas inte bara med krånglet att ligga utanför EU utan också deras höga betalförmåga som får leverantörer att begära mer betalt av norska företag.

  Posten Norge utsågs nyligen till Norges mest innovativa företag för tredje gången av tidningen Innomag. De belönas för initiativet att starta marknadsplatsen Amoi, returer via brevlådan och återanvändbart emballage. Samtidigt handlar norska konsumenter för mer pengar än sina svenska och danska bröder.

 • Benito Mussolini (1883-1945) var diktator i Italien under åren 1924 till 1943. Han räknas som fascismens grundare, men Mussolini var framför allt intresserad av makten och hade inga problem att kompromissa med först socialistiska och senare fascistiska principer.


  Fascismen växte fram i växelspel med demokratiseringen av Italien. Det fanns också en besvikelse efter första världskriget, där Italien som förlorat 600 000 man i kriget, aldrig fick de landvinningar de tidigare lovats av Ententen. Fascisterna lovade ordning i ett all mer kaotiskt Italien med generalstrejk och politiskt våld.


  I det första avsnittet av två om fascistledaren Benito Mussolini samtalar programledaren Urban Lindstedt med Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, om Benito Mussolini åren 1883-1936.


  Genom slughet och politisk teater i form av den berömda marschen mot Rom blev Benito Mussolini utnämnd till premiärminister i oktober 1922. Genom att ändra vallagarna lyckades han tillskansat sig diktatorisk makt i valet två år senare.


  Mussolini var en av två söner till en lärarinna och en socialistisk smed. Han kom att utbilda sig till lärare, men blev känd som journalist och chefredaktör för den socialistiska tidningen Avanti. Men när han tog ställning för att Italien borde gå med i första världskriget uteslöts han ur socialistpartiet.


  Mussolini sårades allvarligt vid en övning under första världskriget, som han deltog i 1915–17. Han återvände från kriget som övertygad antisocialist och bildade i Milano 1919 den första fascistiska föreningen, ”kampgruppen” fasci di combattimento.


  Trots att våldet fascinerade fascisterna blev Italien en betydligt mildare diktatur än lärjungen och beundraren Hitlers Nazityskland. Men Mussolinis ideologiska hållningslöshet, som underlättade vägen till makten, blev också hans fall. Alliansen med Adolf Hitler, som var långt ifrån självklar, och deltagande i andra världskriget, gjorde att Mussolini slutade upphäng upp-och-ner i en lyktstolpe den 28 april 1945.


  Lyssna också på Italiens dramatiska enande och Ingvar Kamprads fascistiska vän.


  Bild: Mussolini och Quadrumviri under marschen mot Rom 1922: från vänster till höger: Michele Bianchi, Emilio De Bono, Italo Balbo och Cesare Maria De Vecchi, Wikipedia, Public Domain.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Lagerautomatisering är ingenting nytt, men de kraftigt ökande volymerna inom e-handeln har skapat automatiseringsvåg bland Sveriges e-handlare. Och Sverige och Norden ligger långt fram inom lagerautomatisering i jämförelse både USA och Asien.

  Frågan är om det kommer finnas så mycket personal på framtidens lager. I framtiden kommer mjukvaruutveckling och artificiell intelligens att skapa flexiblare automatiseringslösningar. Och automatiseringen kommer att ställa nya krav på hela vårt logistiksystem i framtiden, som dygnet-runt leveranser.

  I det här tredje och sista avsnittet av automationsskolan samtalar programledaren Urban Lindstedt med Mikael Holmqvist, vd på Knapp i Sverige, Hilda Hultén, redaktör på tidningen Dagens Logistik samt Tobias Henriksson, projekt och försäljningschef på Knapp i Sverige. . Det här är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender, tidningen Dagens Logistik och automationsleverantören Knapp.

  Vi blickar framåt för att lära oss om hur framtidens automatiserade lager kommer att se ut, och hur det påverkar varuförsörjning och kompetensbehov. Vi pratar också fördelarna med omni-lager.

  Hårdvaran inom automationslösningar kommer naturligtvis att förändras framöver, men de stora förändringarna kommer att ske på mjukvarusidan. Här kan plocket samordnas och effektiviseras med hjälp av AI. Redan idag arbetar Knapp med AI för att lösa svårigheter som att få plockrobotarna att klara av att plocka olika typer av produkter. Här går det att utnyttja erfarenheter från ett lager i Australien i Värnamo.

  Automationslösningar går också att implementera i exempelvis obemannade bensinmackar så att kunderna kan handla vanliga produkter samtidigt som de tankar som sedan leveraras fram med robotar. Detta gör Knapp i Österrike idag. Automation gör det också enklare att prioritera orders från kunder i lojalitetsprogram eller de som betalar extra för snabbare leveranser.

  Omnikanalhandel blir allt vanligare, det är ju inte bara traditionella butikshandlare som ställer om mot e-handel, utan också rena e-handlare som skaffar sig butiker eller mindre fulfilment centers. Det skapar både nya möjligheter vid automatisering där man kan balansera arbetstoppar mot varandra inom e-handeln och butikshandeln. Att slippa lagerföra samma produkter på olika lager ger också fördelar.

  Detta är del tre i en serie om tre:
  Del 1) Så lyckas du med automation
  Del 2) Apoteket automatiserar 85 procent av plocket
  Del 3) Framtidens automatiserade lager

 • Berlinmuren blev den starkaste symbolen för delningen av Europa efter andra världskrigets slut. Muren var 43,7 kilometer men med dubbla och tredubbla taggtrådsstängsel med mellanliggande ingenmansland sträckte sig gränsbefästningen 156 kilometer.


  Efter kriget kom amerikanerna att acceptera delningen av Europa och i hemliga samtal mellan USA:s president John F Kennedy och generalsekreterare Nikita Chrustjov gjorde Kennedy klart att de accepterade Sovjetunionens överhöghet över Östeuropa och Östtyskland.


  Östtyskarna fick aldrig fria val, men de röstade med fötterna istället. Under åren 1949 till 1961 lämnade 2,7 miljoner människor det fattiga och ofria Östtyskland för Västtyskland. När antalet flyktingar ökade till 30 415 i juli månad 1961 blev det för mycket för den kommunistiska regimen. Efter att inhämtat godkännande från Moskva påbörjades byggandet av Berlinmuren den 13 augusti 1961.


  I reprisen av det nymixade avsnitt 58 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Jan Lewenhagen som var Dagens Nyheters korrespondent i Berlin 2006–2016. Han har bland annat skrivit boken Kanslern som kom in från kylan där han skildrar Angela Merkels politiska karriär.


  På tre dagar uppfördes Berlinmuren som blev 43 kilometer lång och med tiden kom den att förstärkas med ytterligare en mur, bevakningstorn, minfält och taggtråd. Officiellt var Västvärlden rasande, men i hemlighet var de västliga ledarna lättade över att det spända läget hade fått någon slags lösning – en mur var bättre än ett krig.


  Men trots hindren kom 5 000 människor att fly genom att klippa taggtråd, simma över floder, krypa via tunnlar, dolda i lönnfack i bilar och flyga med flygplan och luftballonger. Runt 200 människor dog vid flyktförsök. Den förste var den 24-årige Günter Litfin som försökte simma över till väst och den siste den 21-årige Chris Gueffroy, som sköts med tio skott i februari 1989. Både försök till och förberedelser för flykt bestraffades med upp till åtta års fängelse.


  Efter den sovjetiska ledaren Michail Garbatjovs perestrojka och glasnost hamnade den östtyska ledningen i stalinistisk opposition och när andra öststater frigjorde sig öppnades järnridån upp. Tiotusentals östtyskar kunde i september 1989 passera gränsen Ungern-Österrike. Östtyska medborgare började nu ställa sig vid muren för att få resa ut. En presskonferens i Östberlin rörande massflykten avslutades med politbyråmedlemmen Günter Schabowskis historiska besked: DDR-gränsen skulle öppnas. Genast.


  28 år efter att Berlinmuren uppfördes öppnades gränsen mellan Öst- och Västberlin den 9 november 1989, klockan sex på kvällen. Mindre än ett år senare återförenades Öst- och Västtyskland den 3 oktober 1990.


  Bild: Berlinmuren 1961. Från tyska federala arkivet. Creative Commons.


  Musiken i avsnittet: TECHNO CITY OF BERLIN by Marco Cappelletti is licensed under a Creative Commons License.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Språkens historia är berättelsen om mångfald, emigration och förändring. Under mänsklighetens har det existerat uppskattningsvis 1,5 miljoner språk som har minskat till dagens runt 7000 språk.

   

  I Sverige kan vi med en viss ansträngning förstå texter från Birger Jarls tid, men tidigare texter är svårbegripliga utanför språkvetares skrå. Svenskan har utvecklats från proto-indo-europeiskan under tusentals år. Genom att analysera fram resterna av proto-indoeuropiska ord i dagens indo-europeiska språkfamilj kan vi få en fragmentarisk bild av indoeuropernas samhälle för tusentals år sedan.

   

  I det senaste avsnittet av podden Historia Nu samtalar programledarens Urban Lindstedt med Sverker Johansson, lingvist som är aktuell med boken På vandring i språkens fotspår.

   

  De flesta språk har avknoppats från tidigare språk. Studerar vi språkfamiljen indo-europeiska språk kan vi se att språkträdet förgrenas var tusende år. De är kanske så länge ett språk lever. Genom att jämföra exempelvis räkneord mellan olika språk går det att se släktskap.

   

  Sumererna skapade det första kända skrivna språket med sin kilskrift för femtusen år sedan, men de flesta språk saknar skriftspråk. Skriftspråk har en konserverande effekt på det talande språket.

   

  Lyssna också på Tillit hos homo erectus var grunden till språkets uppkomst.

   

  Bild: Babels torn av Pieter Brueghel den äldre, Wikipedia, Public Domain.

   

  Musik: Egyptian Exotic Music Cue av Bobby Cole, Storyblock Audio.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Apotekets lagerautomatisering av sin e-handel gör det möjligt för dem att ta upp kampen med nätaktörerna Apotea och Meds. I Eskilstuna bygger Apoteket ett högautomatiserat lager på 20 000 kvm. Plocket automatiseras för drygt 85 procent av sortimentet och även pack och andra delar av lagerhanteringen automatiseras.

  Med det nya lagret tar Apoteket in e-handelslogistiken i egen regi, från att den legat hos TPL-aktören Tamro.

  I andra avsnittet av poddserien “Automationsskolan” samtalar programledaren Urban Lindstedt med logistikexperten Olle Carls, som ligger bakom designen av Apotekets nya lagersatsning i Eskilstuna, samt Klara Eriksson, chefredaktör på tidningen Dagens Logistik. Det här är ett betalt samarbete mellan podden Ehandelstrender, tidningen Dagens Logistik och automationsleverantören Knapp.

  Lagerautomation är ett område som växer – framförallt inom e-handeln – men det finns många minor att gå på, och med Automationsskolan vill Dagens Logistik hjälpa till att sprida kunskap om ett område av affärsmässig vikt för e-handlare.

  Olle Carls har en lång bakgrund inom logistik och lagerautomation. Han berättar om hur Apoteket planerat för och implementerar sin automation. Det är långt ifrån självklart att automatisera plocket av hela sortimentet.

  Olle Carls förklarar hur man planerar en automationslösning utifrån sina flöden, och hur viktigt det är att ha koll på sitt sortiment och sina flöden, veta artiklars storlek och vikt i detalj – och kanske allra viktigast; att automation är ett it-projekt som kräver stora ingripanden i systemen.

  Del 1) Så lyckas du med automation
  Del 2) Apoteket automatiserar 85 procent av plocket
  Del 3) Framtidens automatiserade lager

 • Birger Jarl (1210-1266) blev aldrig kung, men är ändå en av Sveriges historias viktigaste personer. Hans väg till makten blev blodig. Samtidigt lade han grunden till Sverige som stat, skapade ett rättssamhälle, byggde borgar och städer.


  Birger Magnusson var en hård maktspelare som efter att han dödat sina konkurrenter om makten lade grunden till den svenska statsbildningen och grundade Stockholm och ett stort antal städer. Två av sönerna blev kungar – Valdemar Birgersson och Magnus Ladulås.


  I reprisen av det nymixade avsnitt 57 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, som skrivit ett femtiotal böcker, både fack- och skönlitteratur.


  Birger Jarl var född in i den mäktige Bjälboätten under en tid när lokala stormän styrde sina områden utan inblandning från statsmakten. Han blev kungens närmaste man under en tid som präglades av blodiga maktkamper mellan de ledande ätterna.


  Birger Jarl gifte sig med kung Erik den läspe och haltes syster Ingeborg och blev kungens närmaste man – Birger Jarl. När kung Erik senare dog satte han sin son Valdemar på tronen som efterträddes av Birgers son Magnus Ladulås.


  Före Birger Jarl gjorde lokala stormän och biskopar i princip vad de vill lokalt utan att statsmakten lade sig i, men Birger Magnusson lyckades etablera statsmaktens överhöghet över det lokala.


  Han drev igenom rikstäckande lagstiftning om hemfrid, tingsfrid och kvinnofrid. Han etablerade de flesta av Sveriges äldre städer – däribland Stockholm. Birger Jarl byggde också ointagliga borgar som fick i betydelse i hundratals år.


  Inledande musiken är Kyrie Eleison av The Tudor Consort som är släppt under Creative Commons, Attribution 3.0 International License.


  Bild: Så här såg avbildningen av Birger Jarl ut i Stockholms Medeltidsmuseums utställning 2010. Arkeologen och skulptören Oscar Nilsson har med hjälp av kriminaltekniska metoder rekonstruerat jarlen Birger Magnussons ansikte utifrån osteologiska analyser och gipsavgjutning av kraniet. Rekonstruktionen av den medeltida statsmannen gjordes utifrån det kranium som ligger begravt i Varnhems kyrka och som med stor sannolikhet tillhört Birger Jarl. Foto: Wahlsten, Ray, Medeltidsmuseet.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Bemz har cirkularitet inbyggd i varumärket, eftersom deras överdrag förlägger livet på Ikea-möbler. Dessutom produceras allt on-demand i Litauen och ambitionen idag är att hitta allt mer hållbara material. Vilket är en utmaning i möbelbranschen.

  Förra året sålda Bemz överdrag och möbelben till ett värde av 140 miljoner kronor till designintresserade på 42 marknader. Målet är att fördubbla omsättningen på tre år.

  I detta avsnitt av podden Ehandelstrender samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anneli Kansbod, vd Bemz och styrelseledamot hos Svensk Digital handel.

  Bemz grundades av Lesley Pennington för nästan 20 år sedan när hon köpte sin första Ikea-soffa och insåg att hon inte kunde köpa till annorlunda sofföverdrag. Hon är fortfarande aktiv i styrelsen.

  Genom att överdragen produceras on demand, även för utgångna soffmodeller, kan Bemz erbjuda kunderna 60 000 olika valmöjligheter i fråga om modeller och tyg.

  Bemz har en slimmad organisation på bara 15 personer. Istället arbetar de långsiktigt med duktiga partners.

 • Försvarsalliansen Nato överlevde tyskarnas demokratisering, Sovjetunionens fall och president Donald Trumps öppna förakt genom att anpassa sig. Enda gången artikel fem utnyttjas, om att hjälpa en angripen medlem, var efter den 11 september 2001 när européerna symboliskt skickade övervakningsplan till USA.


  Med grundandet av försvarsalliansen NATO, eller Atlantpakten, den 4 april 1949 stod det klart att USA lämnat sin isolationistiska hållning som präglat supermakten sedan grundandet. Ambitionerna med Nato var att  ”keep the Russians out, the Germans down and the Americans in”. Men under sina 73 år har alliansen genomgått flera viktiga förändringar.


  I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik och Non-resident Senior Fellow vid Atlantic Council i Washington D.C. Hon har skrivit boken NATO – Historien om en försvarsallians i förändring som i dagarna släppts i en ny uppdaterad upplag.


  Redan i slutfasen av andra världskriget var det tydligt att världen var på väg mot en ny världsordning där de forna allierade Västmakterna och Sovjetunionen skulle hamna på var sin sida i det som blev Kalla kriget.


  USA tog en ledande roll för den fria världen efter andra världskriget. Marshall-hjälpen skulle få det av krig förödda Europa på fötter igen och försvarsalliansen Nato skulle stå för säkerheten. Medlemmarna har förbundet sig att försvara varandra om något medlemsland blir angripna.


  De första medlemmarna i Nato var USA och Kanada från Nordamerika och Storbritannien, Frankrike, Italien, Portugal, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark, Norge och Island från Europa. Alla demokratier utom Portugal under diktatorn Salazar.


  Från Sovjetunionen kom svaret 1955 då Warszawapakten bildades med medlemmarna Sovjetunionen: Tjeckoslovakien, Östtyskland, Polen, Ungern, Bulgarien och Rumänien.


  Européerna var rädda att Koreakriget 1950-53 skulle innebära att USA vände sig bort från Europa mot Asien. Men Washington upplevde att det kommunistiska hotet fanns överallt. Därför kom USA att storsatsa på Nato. Kort efter utbrottet av Koreakriget godkände kongressen ett paket på 4 miljarder dollar avsett att stärka försvaret av Västeuropa.


  Alliansen utvidgades 1952 med Grekland och Turkiet. 1955 anslöt sig Förbundsrepubliken Tyskland (Västtyskland) och 1982 Spanien. Frankrike, som ville föra en mer självständig utrikes- och försvarspolitik, lämnade 1966 den del av samarbetet som rör samordning och samträning av militära styrkor, men ingår fortfarande i den kollektiva försvarspakten.


  Nato kom också att ifrågasätta när Storbritannien och Frankrike kom att intervenera i Egypten under Suezkrisen 1956 utan att ha konsulterat med USA ställdes sig Washington på Sovjetunionens sida och frontade sina nära engelska och franska allierade.


  Den ryska aggressionen i Ukraina våren 2014 ledde till ännu ett nytt skede i Nato:s historia. Med det nygamla hotet från Ryssland återvände organisationen till den europeiska scenen, med Östersjön som strategiskt centrum.


  Lyssna också på Able Archer – när världen var minuter från kärnvapen-utplåning.


  Bild: Nato-poster från 1960. Wikipedia.


  Musik: Cinematic Dramatic Adventure Hollywood Orchestra Strings March Trailer av MEDIA MUSIC GROUP, Storyblock Audio.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.