Wolt Podcasts

  • Om hur snabbmatsbud utnyttjar sitt jobb för att trakassera och sexuellt ofreda kvinnor när de beställer mat hem till dörren.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En fredagkväll beställer Vanessa mat från Foodora hem till sin studentlägenhet. Hon får ett samtal från matbudet och möter honom vid porten för att hämta maten.

    – Han börjar fråga mig en massa frågor om hur gammal jag var. Och om jag bodde själv. (…) Han blev typ aggressiv och försökte ta sig in mer och blir mycket mer på mig. Han försökte pussa mig och tafsa på mig och det var då jag tyckte det blev riktigt obekvämt och jag ryckte fram maten och försökte gå in, men såg att han börjar följa efter mig så här. Så jag tänkte jag kan inte gå in i min lägenhet för då vet han exakt vart jag bor så jag började backa i korridoren.

    Vanessa lyckas filma med sin mobil. Man hör henne säga ”nej” och ”lägg av”. Han försöker kyssa henne, men hon vrider sig, så hon får en puss på kinden. Då släpper mannen henne och går.

    – Jag ringde ju min vän och jag typ grät, jag kunde knappt prata. Hon och hennes kille kom direkt till mig och vi ringde polisen, jag minns inte riktigt vad jag sa för jag typ grät i telefonen.

    Mannen dömdes senare mot sitt nekande för sexuellt ofredande.

    Foodora, Uber Eats och Wolt svarar

    Vanessa är inte ensam om sina upplevelser. Kalibers reporter Anders Lundqvist har intervjuat 16 kvinnor som varit med om liknande händelser när de beställt mat. Han har läst många fler inlägg i stängda grupper på sociala medier där kvinnor vittnar om sina upplevelser. Kajsa, vars matbeställning från en pizzeria blir starten på flera år av trakasserier och förföljelse.

    – Han hade ju min adress, mitt telefonnummer. Det som oroade mig mest var att han skulle komma hem till mig. Han kunde ju skicka till mig att ’jag slutar jobbet i dag klockan tolv, jag kan komma och hämta dig så kan vi köra en tur’. Då släckte jag ner varenda lampa i hela huset och liksom vågade inte titta ut ur fönstret, säger Kajsa.

    Kaliber har varit i kontakt med tre av de största aktörerna på marknaden, Foodora, Uber Eats och Wolt. Alla reglerar i sina avtal med restaurangerna hur den data som de delar med sig av får hanteras och ingen av aktörerna uppger att det är okej att använda personuppgifterna till annat än för att genomföra matleveransen. De har alla haft kontakt med kvinnliga kunder som trakasserats av bud. De säger att det inte är särskilt vanligt förekommande med tanke på hur många leveranser som görs, men att varje fall tas på största allvar och att budens agerande inte är accepterat.

    När vi tagit del av kvinnornas upplevelser så ser vi att de flesta fallen där matbuden har trakasserat kvinnor är när beställningar har skett via Foodora. Daniel Gustafsson Raba är operativ chef på Foodora och han ser att en av anledningarna till det är så är att de är störst. Han beklagar att sådant här händer.

    – Ja, först och främst så blir ju väldigt ledsen av att höra det och ganska illa berörd. Och om detta har skett så ber jag såklart så mycket om ursäkt för det. Det är inte acceptabelt och ingen ska få utsättas för detta tycker vi, säger Daniel Gustafsson Raba.

    System med dolt nummer har satts in

    Två av Foodoras större konkurrenter, Uber Eats och Wolt har sedan några år bägge två system som gör att buden aldrig ser kundens nummer och har på så vis löst delar av problemet. Richard Lindeen är vice vd och operativ chef för Wolt i Sverige.

    – Telefonnummer har vi valt som en del av vår tekniska lösning för att hantera datasäkerhet att dölja så vi använder en tredjepartstjänst med så kallade proxynummer.

    Även Foodora har arbetat med att utveckla ett liknande system för att minska risken för att buden trakasserar kunderna. Precis innan det här programmet sänds så får vi ett mejl från Foodora där de säger att systemet med dolda telefonnummer sattes i drift förra veckan.

  • Hur lurar man systemet på bästa vis?
    Vad finns det för tips & trix för att tjäna eller spara lite extra pengar? Hur olagligt är det att ladda ner filmer på Piratebay? Hur tjuvringde Johan ifrån en telefonkiosk? Hur surfade Johan gratis förr i tiden? Får man sno en trasig cykel? Funkar det att fälla ner solskyddet för att undkomma hastighetskameror? Är folk snällare mot personer som sitter i rullstol? Vad handlar Black Friday-tricket om? Hur gör man för att behålla sitt armstöd på flyget? Varför ska man backa över sin kamera? Hur lurar man sin kollega till att sätta sig på sin egen kontorsplats? Vem snodde Coca-Cola på McDonalds? Varför ska man ge sina kollegor bra feedback bakom deras rygg? Vem åker snålskjuts av Wolt?

    ---

    Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/veckansreddit/message

  • Wolt startade i Finland och finns idag i 23 länder och över 200 städer runt om i världen. Den amerikanska jätten Doordash köpte nyligen upp Wolt i en gigantiskt affär för cirka sju miljarder euro. Restaurangbranschen som senaste åren blivit påverkat av pandemin har kunnat se en räddning av hemleveranstjänster som exempelvis Wolt. Vad kommer ske med denna industrin i framtiden? Vad kan vi mer förväntas kunna leverera till våra hem?

    Mer om detta hör ni i dagens avsnitt med Wolt Sverige-vd Carl Zettervist!

    Glöm inte prenumerera och följ os på instagram

  • Extinction Rebellion • Min älskade bil • Conference for parties • Greta • Vaccin eller inte vaccin • Sameting but different • Barnmorskor en masse • Lonkero • Zuckerbergs Second Life • Man har sålt Wolt

  • Wolt säljs för 7 miljarder euro. Ägarna skrattar hela vägen till banken. Staten gör glädjevolter över skattepengarna som rasslar in, medan matbuden trampar på som aldrig förr. Vår bekvämlighet har skapat en blomstrande business, som enligt vissa drivs med slavjobb och andra ser som framtidens fria arbetsform. Så var ligger sanningen? Johannes Tabermann bjuder in tidigare cykelbudet Anders Teglund till Nyhetspodden för att berätta om branschens mörka sidor.