Folgen
-
"Jeg bliver lidt ked af det" siger Frank, ryster på hovedet - og kigger lidt væk i forsøget på at holde tårerne inde. Overfor ham sidder psykologen og parterapeuten, Trine Bønnerup, der forsøger at nørkle følelserne ud af den beklemte mand. Aldrig før har vi været med parrene så meget i terapi som ved årets sæson af Gift ved første blik. Vi er med, når der tales om intimitet, sex, usikkerheder, afstand og misforståelser. Og således sættes der en lup foran en af tidens tendenser. Meget tyder nemlig på, at vi bliver mere og mere optagede af vores parforhold. Vi spørger Gift ved første blik-eksperten, Trine Hjorth Bønnerup, hvor meget parterapi egentlig kan fikse.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 10/10. -
Sveden hagler ned ad Jacob Sommer Simonsen, mens kilometermærkerne forsvinder under hans hvide og pink løbesko midt i Berlin. Først ti kilometer, så tyve, tredive, mens fødderne værker og hovedet gør modstand. Og så pludselig klarer det op. Efter to timer, syv minutter og 51 sekunder er han i mål. Han har presset sin krop til det yderste og overhalet en dansk maratonrekord, der har stået urørt i 39 år. Rekorden lander midt i en tid, hvor løb bliver dyrket som aldrig før, i løbeklubber, på løbeapps, til hel- og halvmaraton-events, og måske som et frirum for den død og ødelæggelse, der også er i verden. I dagens Genstart fortæller Jacob Sommer Simonsen om sine 42.195 kilometer og det befriende ved at kunne kontrollere åndedrættet og sætte det ene ben foran det andet.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 9/10. -
Fehlende Folgen?
-
En smilende dansk justitsminister viser Danmarks nye fængsel frem i Kosovo. Midt i Balkans bjerge skal pigtråd afskære danske fanger fra græssende får og frodige sletter. "Et lille stykke Danmark" kalder Socialdemokratiet og regeringen deres prestigeprojekt. Udvisningsdømte skal sendes til Kosovo for at afsone deres straf - et land som ikke er forpligtet af FN's menneskerettighedskonvention, og hvor fængselssystemet er under skarp kritik for brud på netop menneskerettighederne. Danmark har kastet hundredvis af millioner i fængslet, der - på fremmed grund - skal være en løsning på vores overfyldte fængsler herhjemme. Genstart tager i dag med politisk journalist på Jyllands-Posten Anders Redder på besøg i fængslet og spørger, om det er et visionært politisk nybrud eller risikofyldt og dyr symbolpolitik?
Vært: Annika Wetterling.
Program publiceret i DR Lyd d. 8/10. -
De hører begge lyden af droner, der svæver over dem. Rachel Stellman forbinder den evige summen med tryghed - en vished om, at det israelske militær beskytter hende. For Amna al-Khaloul i Gaza varsler dronen noget helt andet - et kommende angreb på de ruiner, hun bor i. I dag er det ét år siden Hamas' soldater stormede grænsen til Israel på motorcykler og i firhjulstrækkere - dræbte og kidnappede hundredvis af forsvarsløse israelere. Det blodigste angreb i Israels historie, der startede den blodigste krig i Gazas historie. Det seneste år har ikke blot medført død og ødelæggelse, men også had, apati og mistro. DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård fortæller i dagens Genstart om afstanden mellem israelere og palæstinensere, der kun er blevet dybere ét år inde i krigen.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 7/10. -
Som en anden førstedame stiger Laura Loomer ud af Donald Trumps privatfly og ledsager ham til en tv-debat, mindehøjtideligheden for 11. september og vigtige vælgermøder. Hun er kendt fra det højreekstreme miljø, hvor hun i årevis har spredt hadefulde ytringer og løgnagtige konspirationer på sine sociale medier. Ytringer, som har fundet vej til Donald Trumps ører og ud af hans mund. Og mens Laura Loomer tilsyneladende er landet lunt hos republikanernes præsidentkandidat, frygter flere, at en ny storm på kongressen lurer, hvis Donald Trump taber valget. I dagens Genstart fortæller forsker i ekstremisme, Line Nybro Petersen, om kvinden, der har midlerne til at opildne til vold.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 6/10. -
I sin lægepraksis på Nørrebro oplevede Anders Beich, at der oftere og oftere kom patienter, som havde mere brug for samtaleterapi, end for en læge. Samtidig er der langt mellem lægerne i de områder af Danmark, hvor de allersygeste danskere bor. Det var først, da han selv sad over for patienter i udkantsdanmark, der havde flere kroniske sygdomme som gigt og KOL og kræftdiagnoser i journalen, at han forstod den ulighed i sundhedsvæsenet, som regeringen, med en sundhedsreform, nu vil tage endeligt livtag med. Læge og tidligere formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, fortæller i dagens Genstart om sin rejse fra Nørrebro til Nysted på Lolland.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 4/10. -
Helle Malmvigs barndomshjem i Hellerup så pænt ud på facaden. Der var nylakerede gulve, opera og en bogreol fuld af fin litteratur. Men så man godt efter, så var der enkelte detaljer, der afslørede, at noget ikke var, som det skulle være. På indersiden af vinduet i hendes børneværelse hang der for eksempel en lille rød hængelås, der skulle forhindre hende i at flygte ud af vinduet. Helle blev udsat for voldsomme svigt i barndommen, og de minder trækker hun nu på i sin nye roman, der har fået titlen 'Glemmer jeg'. I dagens Genstart fortæller hun om, hvad det betyder, når voldsomme barndomssvigt bliver gemt væk bag høje paneler og tykke bøger.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 3/10. -
Krigen i Libanon eskalerer dag for dag og natten til tirsdag meldte flere medier ud, at israelske soldater nu er gået ind i det sydlige Libanon. Det er den foreløbige kulmination på de seneste ugers konflikt mellem Hizbollah og Israel. Det begyndte for alvor for to uger siden med eksploderende personsøgere og walkie-talkier. Så kom luft- og missilangrebene - endda et, der var i stand til at dræbe Hizbollahs mangeårige leder i sin underjordiske bunker. Og nu hævder Israel, at de har startet en landoffensiv i et forsøg på at udslette deres gamle ærkefjende, Hizbollah - verdens største milits, som nu igen trækker Libanon ind i en ødelæggende krig, uden at spørge folket først. I dag spørger Genstart DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård om, hvorfor Hizbollah er klar på at fortsætte kampen, selvom militsen har mistet størstedelen af sin ledelse.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 2/10. -
Hun har skjult sig under sin kasket, når hun en sjælden gang har bevæget sig ud i offentligheden. Siden plagiat-sagen om hendes tekster for alvor begyndte at rulle i januar, fortæller tidligere klummeskribent og litteraturanmelder Katherine Diez, at hun er blevet bange for andre mennesker. Hun har i stedet levet om natten, hvor hun har skrevet på sin bog 'I egen barm'. Her åbner hun døren op på vid gab ind til sit og sine tidligere kæresters private liv. Ifølge hende selv for at fortælle den virkelige historie om, hvordan hendes liv så ud bag Instagram-facaden. Og for at søge svare på, hvordan hun endte et sted, hvor hun tog æren for andres arbejde og udgav sig for at være noget, hun ikke var. Så hvad har Katherine Diez fundet frem til? Det spørger vi hende om i dagens udsendelse.
Vært: Anna Ingrisch
Program publiceret i DR Lyd d. 1/10. -
Det frisindede Californien hvor solen altid skinner. Den åbne sportsvogn, det løse hår i vinden og fødderne i sandet. Det er drømmen om Hollywood. Det er optimisme og frihed. Fremtidstroen på teknologien - på potentialet i det ubegrænsede menneske og ubegrænsede midler. Men også antiautoritære rebeller, der vil frisættes fra regulering, fra staten, fra selve institutionernes omklamrende hånd. Og uanset om det bliver Trump eller Harris, der bliver USA's næste præsident, så vil det være en præsident, der er formet af det Californien. Det mest amerikanske sted i Amerika - og så alligevel ikke. Hvad betyder det, når magten i USA flytter sig fra den kølige østkyst til det vilde vest? Forsker og forfatter, Vibeke Schou Tjalve fortæller om den mest magtfulde plet på kloden, The Golden State.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 30/9. -
Siden 1970'erne har den danske filmindustri spyttet den ene børneklassiker ud efter den anden. Gummi-Tarzan, Zappa, Vil du se min smukke navle? Publikum strømmer i biograferne og flere af filmene vinder internationale priser. Men det er fortid, for branchen er i krise, der bliver længere og længere mellem nye, danske børnefilm på det store lærred. I midten står Lotte Svendsen. Hun har brugt hele sit voksenliv på at instruere børnefilm og siden uddelt støttekroner til andre projekter - men nu bliver hun også selv kritiseret for at bruge børnepuljemidler på film til voksne. I dag spørger Genstart, hvad børnefilmene kan - og hvor de blev af.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 29/9. -
En dansk soldat sætter forsigtigt sin fod på den afghanske jord, mens tanken om, at en mine kan gøre hvert eneste skridt til det sidste, brænder sig fast. Omringet af Taleban, vejsidebomber og miner skal de danske tropper med våben forsøge at bygge et fredeligt og demokratisk samfund op sten for sten. Fra talerstolen på Christiansborg lyder dundertalen, at den opbygning skrider hastigt frem. Men det er ikke den virkelighed, som soldaterne oplever på slagmarken. Faktisk oplever de, at der bliver tegnet et fordrejet og mere glansfuldt billede for befol kningen. Genstart tager i dag gennem Danmarks krige og taler med tidligere brigadegeneral og dekan ved Forsvarsakademiet Ole Kværnø om de mere end 40 års danske krige, som han har taget del i - og spørger ham, om befolkningen er blevet ført bag lyset.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 27/9. -
Det er som om, klappen går ned, da 32 danske embedsmænd skal svare på, hvad Danmark gør for at modvirke den bekymrende udvikling på handicapområdet. Der er helt stille. Og vi går fra eksamen hos FNs handicapkomité med bragende dumpekarakter. Danmark, der ellers bryster sig af at tage hånd om alle, tager, ifølge FN, rigtig dårligt hånd om mange danskere, der lever med et handicap. Der er for meget tvang i psykiatrien, for mange magtanvendelser på bosteder, for mange mennesker med handicap, der ikke trives i skoler og på arbejdspladser. I dagens Genstart fortæller Simon Toftgaard Jespersen, formand for Muskelsvindfonden, om den krasse kritik fra FN og hvad det betyder, når man ikke får den hjælp, man har brug for.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 26/9. -
Marie Watson opdager, at der ligger manipulerede nøgenbilleder af hende i et meget mørkere fællesskab på internettet, end det hun selv dyrker. Hun har aldrig rigtig passet ind, men på streamingsiden Twitch åbner der sig en verden af fællesskab, venskaber og en gryende karrierevej. Da hun bliver et berømt ansigt i gamingverdenen, dukker manipulerede billeder op af hende på helt andre sider, hvor anonyme brugere deler både falske og ægte billeder af danske piger. I dagens Genstart fortæller Marie Watson om sin næsten umulige kamp mod deep fake porno.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 25/9. -
På en uge æder svampen fluen op indefra og overtager dens hjerne. Zombiefluen stavrer rundt som en levende død, indtil den har bragt svampen det helt perfekte sted hen, hvor den forhekser andre fluer til at parre sig med den. Nu viser et nyt dansk forskningsprojekt, at det mystiske optrin måske kan hjælpe forskere med at udvikle medicin mod sindslidelser. I dagens Genstart fortæller Henrik de Fine Licht, lektor på Institut for plante- og miljøvidenskab på Københavns Universitet, hvad zombiefluen kan lære os om den menneskelige hjerne.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 24/9. -
Med skarp page og runde solbriller ankommer hun til retten til klapsalver. Gennem et årti er 72-årige Gisèle Pelicot blevet bedøvet af sin ægtemand. Han har lånt hendes krop ud, ladt hende voldtage af mænd - og kun ved et tilfælde er det blevet opdaget. Nu kører retssagen mod hendes tidligere mand og 51 andre mænd, der har voldtaget hendes livløse krop. Stik mod hvad alle havde forventet, så har Gisèle Pelicot valgt, at dørene til retssalen skal være åbne. Hun insisterer på at udstille de 52 mænd, der er på anklagebænken og vende skammen mod dem. Det får franskmænd til at møde op foran retten og klappe hende ind, og på boulevarderne bliver hun hyldet som et ikon. Et ansigt på kampen for at forandre den franske voldtægtslovgivning. I dagens Genstart fortæller tidligere korrespondent i Frankrig, Solveig Gram Jensen, om en tragedie, der måske kan ændre Frankrigs syn på voldtægt.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 23/9. -
Jonas Risvig er ved at lave frokost sammen med nogle venner i et sommerhus, da han bliver tagget i en TikTok-video. Da han trykker 'play' gennemgår to unge mennesker i lystigt humør ti grunde til, at hans seneste ungdomsserie ikke holder. De kritiserer den blandt andet for at opstille usunde kropsidealer og promovere en skadelig alkoholkultur. Kritikken rammer Jonas Risvig hårdt, og den får ham til at ændre sin nye film 'Kontra', som netop har fået premiere. I dagens Genstart fortæller han om ansvaret, der følger med, når man taler direkte til tusindvis af let formelige unge mennesker, der i forvejen kæmper med presset fra en perfekthedskultur.
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 22/9. -
Personsøgere og walkie talkier eksploderer i tusindvis af libanesiske lommer. Torsdag er flere end 20 meldt dræbt, mens mere end 3000 er såret på hænder, øjne og underliv.
Angrebet er målrettet toppen af Hezbollahs militante organisation - en frygtet terror-militis som er blandt Israels største fjender. Derfor har både Libanon og Hezbollah også straks peget på Israel som angrebets afsender. Nærmere bestemt Israels efterretningstjeneste, Mossad, der er berygtet for sin effektive hensynsløshed og teknologiske opfindsomhed.
Og mens Libanons befolkning frygter hvilke apparater, der springer i luften næste gang, hvad gør Hezbollah så nu, hvor hele deres kommunikationsapparat er eksploderet mellem hænderne på dem?
Vært: Simon Stefanski.
Program publiceret i DR Lyd d. 20/9. -
Donald Trump er i fuld gang med et slag golf, da lyden af en række skud søndag runger ud over golfbanens velfriserede baner i Florida. For anden gang på to måneder er den republikanske præsidentkandidat angiveligt offer for et attentatforsøg, der gudskelov ikke lykkes. Den formodede gerningsmand bliver hurtigt pågrebet. I første omgang er alle venlige, medfølende og civile i tonen. Kamala Harris og Joe Biden udtrykker sympati. For et øjeblik er fløjkrigen tilsyneladende på pause. Men man skal ikke kratte længe rundt på internettet, før beskyldninger og konspirationer flyder derudad. DR-journalist og USA-kender, Lasse Engelbrecht, fortæller, hvordan de seneste vilde begivenheder sætter en stor fed streg under, at intet længere er normalt i USA.
Vært: Anna Ingrisch.
Program publiceret i DR Lyd d. 19/9. -
Socialdemokratiske hænder har knuget Københavns gyldne kæder i mere end 100 år. Og når overborgmesterposten kommer i fare, så står partiet altid klar med en redningsplan. Socialdemokratiet har sjældent været så udsatte på Københavns Rådhus som nu. Måske derfor gjorde Mette Frederiksen overborgmesterposten til en del af sin seneste ministerrokade. Noget som blev kritiseret for at være "lige lovlig smart" og "pamperi af værste skuffe". Pernille Rosenkrantz-Theil er pillet ud af regeringen og er nu officielt valgt som partiets eneste overborgmesterkandidat. Men spørgsmålet er nu, om hun kan løse socialdemokratiets hovedstadsproblemer. Genstart følger i selskab med journalist og forfatter Niels Krause-Kjær de gyldne kæder gennem København.
Vært: Simon Stefansk.
Program publiceret i DR Lyd d. 18/9. - Mehr anzeigen