Folgen
-
Aeromexico vierde in september haar negentigste verjaardag. De grootste luchtvaartmaatschappij van Mexico worstelde zich met moeite door de coronacrisis, maar na een grondige reorganisatie schijnt inmiddels de zon weer. "We hadden in 2023 een recordjaar en ook dit jaar ziet er positief uit", zegt Mark Mooren, country manager Benelux, UK & Ireland bij de Mexicaanse luchtvaartmaatschappij.
-
Vliegtuigen gaan jaren mee, maar er komt een punt dat ze aan het einde van hun levensduur zijn. Jaarlijks worden er zo’n 900 ontmanteld, maar er blijft nog relatief veel restafval over. “De sector moet nadenken over nog betere recycling”, betoogt Derk-Jan van Heerden, bekend van AELS en initiatiefnemer van stichting Aethos, in de Luchtvaartnieuws Podcast.
-
Fehlende Folgen?
-
Met Barry Madlener heeft Nederland een nieuwe verkeersminister die een stuk meer pro-luchtvaart lijkt dan zijn voorganger. Topambtenaren op het ministerie van I&W willen de plannen van zijn voorganger om Schiphol vooral te laten krimpen desondanks doordrukken. Dat en meer in de Luchtvaartnieuws Podcast.
Verder in deze episode: KLM en Air France kunnen wel wat relatietherapie gebruiken, Wizz Air trekt de aandacht met een onbeperkt-vliegen-abonnement, Corendon is twee gehuurde vliegtuigen armer en Transavia is – zo onthulden wij – gestopt met ‘duurzame en lekkere’ – vegetarische saucijzenbroodjes aan boord. -
In deze aflevering praten we met Gerben Broekema, zelfstandig luchtvaartadviseur en senior advisor bij McKinsey & Company, en Tom Alkim, Strategic Advisor Connected & Automated Mobility bij het Nederlandse MAPtm, over Automated Mobility en de (echte) feiten over het belang van luchtvaart voor Nederland.
-
Er dreigt een schreeuwend tekort aan luchtvaarttechnici. Daardoor loopt het onderhoud aan vliegtuigen vertraging op, wat grote gevolgen heeft voor de vluchtuitvoering. Hoe kan de sector het vak van vliegtuigmonteur weer sexy maken? We praten erover met Nico Haasnoot (TUI fly) en Eveline van den Aker van de Aircraft Maintenance & Training School in Hoogerheide.
-
Schiphol investeert flink in het opknappen van de terminal, het vernieuwen en uitbreiden van het horeca- en winkelaanbod en het optimaliseren van de reizigerservaring. “De staat van de luchthaven is niet erg goed”, stelt operationeel directeur Patricia Vitalis in de Luchtvaartnieuws Podcast.
Daarin praten ook Arjan Kers (topman TUI Nederland & België) en Frank Oostdam (directeur ANVR) mee over de komende zomer en het belang van toerisme en zakenreizen in de luchtvaart.
Presentatie: Klaas-Jan van Woerkom -
KLM werft weer cabinepersoneel, en ook andere luchtvaartmaatschappijen, onderhoudsbedrijven en de luchtmacht zitten te springen om mensen. Er blijkt veel animo om te werken in de luchtvaart, zo bleek wel tijdens de Career Experience in Utrecht, waar honderden belangstellenden op afkwamen.
Meer dan 1.400 mensen meldden zich aan voor de banenmarkt, georganiseerd door Luchtvaartnieuws-uitgever Reismedia.
In de Luchtvaartnieuws Podcast, die op de beurs werd opgenomen, vertellen senior purser (KLM) en VNC-voorzitter Chris van Elswijk, KLM-piloot en VNV-bestuurslid Donny Schuler, majoor Boezen (Koninklijke Luchtmacht) en luitenant Doortje (Koninklijke Luchtmacht, in opleiding) over waarom hun baan zo leuk is, wat de opleidingseisen zijn en hoe de carrièrekansen liggen. Presentatie: Klaas-Jan van Woerkom. -
Er is een schreeuwend tekort aan vliegtuigmonteurs, wat nu al leidt tot grote problemen bij KLM. Daarnaast eist Defensie meer oefenruimte in het toch al drukke Nederlandse luchtruim, en mochten bewonersorganisaties en milieuclubs in Brussel hun zegje doen over de krimpplannen voor Schiphol. Dat en meer in de nieuwe Luchtvaartnieuws Podcast.
Hoofdredacteur Klaas-Jan van Woerkom en sterverslaggever Paul Eldering praten verder over de bomvolle orderboeken van Airbus en Boeing en het effect daarvan op de groei van de wereldwijde luchtvaart, en over de vraag waarom KLM wél weer naar Tel Aviv gaat vliegen maar onderweg een stop maakt op Cyprus. -
Unruly passengers, in de woorden van verkeersminister vliegaso’s, moeten harder worden aangepakt. Maar hoe dan? Want de toename van agressie aan boord speelt al jaren. Verder in de Luchtvaartnieuws Podcast: draagvlak voor de luchtvaart kalft af, of niet? En wanneer komt er nu duidelijkheid over het aantal vliegbewegingen op Schiphol voor volgend jaar zomer?
Klaas-Jan van Woerkom en Paul Eldering bespreken de stand van zaken uitvoerig in de nieuwste aflevering van de Luchtvaartnieuws Podcast. -
De gedwongen krimp van het aantal vliegbewegingen op Schiphol ging deze week, tot opluchting van velen, de ijskast in. Dat betekent dat er meer gevlogen kan worden dan aanvankelijk gepland. Maar hoe worden de extra slots straks verdeeld? En komen bijvoorbeeld JetBlue en Air India nu terug?
Luchtvaartnieuws sprak met onder andere de slotcoördinator en Schiphol om een antwoord te vinden op bovenstaande vraag. Verder in de podcast: duurzaamheid voert boventoon op IATA-top in Amsterdam en het regent Oosterse orders op de Dubai Airshow. -
Nog veel bedrijven zijn naïef en soms zelfs laks als het gaat om veiligheid van hun medewerkers. “Niet alleen Israël en Libanon zijn nu onveilig, maar ook elders in de wereld en zelfs in eigen land liggen risico’s op de loer”, zegt directeur Eric Schouten van Dyami Security Intelligence in de Luchtvaartnieuws Podcast.
Het gewapende conflict tussen Israël en Hamas en de oplopende spanningen in Libanon beheersen op dit moment het nieuws. Nederlanders wordt geadviseerd die landen te verlaten, maar niet alleen daar lopen reizigers gevaar. “Veel bedrijven hebben veiligheid niet bovenaan hun prioriteitenlijst staan, maar zijn meer bezig met geld verdienen en een zo duurzaam en divers mogelijk imago.”
Welke plaatsen zijn nog meer potentieel gevaarlijk, en hoe voorkom en herken je de risico’s? -
Duizenden vluchten minder, een verbod op nachtvluchten en een overstapheffing dreigen het businessmodel van luchtvaartmaatschappijen op Schiphol flink te verstoren. De roep om meer begrip voor de sector in politiek Den Haag lijkt aan dovemans oren gericht, zo klinkt het.
Klaas-Jan van Woerkom en Paul Eldering bespreken de laatste stand van zaken rondom het Schiphol-debat, die ertoe lijdt dat KLM haar hubmodel onder de loep moet nemen en dat sommige airlines hoogstwaarschijnlijk hun slots verliezen. -
Luchtvaart en reisindustrie vragen de politiek om beter en intensiever overleg op de korte termijn om duurzame doelen later concreet te kunnen verzilveren. Dat dit haalbaar is, daarover bestaat bij topmensen in de branche geen enkele twijfel. "Er zijn nu te veel misverstanden en onterecht negatief sentiment. Dialoog is noodzakelijk.”
-
Of het huidige demissionaire kabinet een besluit gaat nemen over Schiphol moet nog blijken, maar duidelijk is dat de messen door voor- en tegenstanders worden geslepen. Zo dreigt ruzie met de VS en andere landen. Verder in de podcast: komen er acties bij KLM? En waarom is Gerrit Hiemstra boos?
-
Luchthavens in binnen- en buitenland lijken niet goed voorbereid op dreigingen van buitenaf, zoals klimaatactivisme. Wat te doen? En hoe veilig is het om naar schijnbaar geciviliseerde landen, zoals China, op reis te gaan? Veiligheidsexpert Eric Schouten van Dyami geeft antwoord in de Luchtvaartnieuws Podcast.
-
KLM presenteerde vrijdag gestegen omzetcijfers, onder andere door de toegenomen reislust en de hogere ticketprijzen. Daar staat tegenover dat de klanttevredenheid, gemeten in NPS, is gedaald. Bovendien presteert Air France, getuige de onderliggende data, een stuk beter.
Klaas-Jan van Woerkom en Paul Eldering nemen de halfjaarcijfers van KLM onder de loep, en bespreken in de Luchtvaartnieuws Podcast ook de overige issues waar KLM mee kampt.
Verder in de podcast: hoe verder met Schiphol, nu duidelijkheid over mogelijke krimp nog langer op zich laat wachten? En hoe reëel is het vliegen met elektrische luchttaxi’s tijdens de Olympische Spelen van volgend jaar? -
De luchtvaartsector hoopt dat het nieuw te vormen kabinet met een open blik naar zaken als geluidshinder en stikstofuitstoot kijkt. “We willen allemaal verduurzamen, maar de discussie moet op feiten worden gevoerd”, zegt BARIN-voorman Marnix Fruitema in de Luchtvaartnieuw Podcast.
-
Een besluit over de krimp van Schiphol moet niet door het huidige, demissionaire kabinet worden genomen. Dat vindt voorzitter Chris van Elswijk van cabinebond VNC. De bond is zelf tegenstander van krimp, en heeft andere ideeën om de luchtvaart te verduurzamen.
-
Storm Poly zorgde voor veel vluchtuitval en vertragingen op Schiphol, ticketprijzen rijzen de pan uit en groene claims doen mag straks alleen met toestemming van Brussel. Dat en meer in de Luchtvaartnieuws Podcast. Te gast: Frank Oostdam en Walter Schut (ANVR).
De Luchtvaartnieuws Podcast ging deze keer on tour, en was te gast in de vernieuwde LuminAir rooftop bar van het DoubleTree by Hilton in Amsterdam. -
De Embraer E195-E2’s van KLM Cityhopper hebben niet alleen motorproblemen, maar er hangt ook een onaangenaam geurtje aan boord. Wat is er aan de hand? Verder in de Luchtvaartnieuws Podcast: goed nieuws voor Groningen Airport Eelde, en een feestje bij Singapore Airlines.
Andere onderwerpen die de revue passeren: de Gulfstream G-IV van Defensie is verkocht en gaat naar Lelystad, vliegen naar Suriname is een uitdaging en Nederlandse luchtvaartmaatschappijen kregen er deze week vliegtuigen bij. - Mehr anzeigen