Folgen

  • Hvordan bliver lyd brugt på en performancefestival, hvor 32 performere over 4 dage opfører hver sin 30 minutters skulptursituation? Og hvad er en skulptursituation?
    Vi tager dig med til performancefestivalen Mellemting Mellem Ting på den Frie Udstillingsbygning i København. Festivalen er arrangeret af billedhugger Heine Kjærgaard Klausen, som har lagt særlig vægt på at inddrage lyd i sin kuratering.
    Lyt med og bliv præsenteret for 10 forskellige lydlige eksempler på performative skulptursituationer skabt af Frederik Vium, Mille Qvist og Tristan Kold, Molly Haslund, Veronika Nielsen, Claus Haxholm, Ea Borre, Esben Weile Kjær, Hartmut Stockter, Ragnhild May og Heine Kjærgaard Klausen.

    LYDKUNST PODCAST dykker hver måned ned i ét hjørne af det kæmpestore og multifacetterede lydkunstlandskab.
    LYDKUNST PODCAST er produceret af Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang for kunsten.nu med støtte fra Statens Kunstfond og Koda Kultur. Lydkunstredaktionen kan kontaktes på [email protected]
    Coverfoto: Malle Madsen

  • Stemmehøring som fænomen er omdrejningspunktet for den danske lyd- og billedkunstner Louise Vind Nielsens nye filmværk “Inde i mit hoved, så er den mørkerød”. I foråret 2019 rykkede Vind Nielsen ind på Museum Ovartaci, hvor hun indrettede det hun kaldte “Stemmeværkstedet”. Gennem samtaler med stemmehørere, lydkunstnere og andre eksperter indenfor stemme, stemmehøring og det at lytte, har Vind Nielsen undersøgt om stemmehøring, kan være andet end et uønsket symptom på psykisk sygdom, og måske ligefrem noget vi som mennesker kan lære af.
    For hvad sker der, hvis vi begynder at lytte til stemmerne og give stemmerne mening? Hvordan lyder stemmerne og hvor kommer de fra? Er subjektet altid underkastet stemmerne eller kan det være muligt at mestre stemmerne? Hvordan opfattes stemmehøring i andre kulturer? Kan stemmerne fortælle noget om problemer og sygdomme i samfundet?

    LYDKUNST PODCAST dykker hver måned ned i ét hjørne af det kæmpestore og multifacetterede lydkunstlandskab. LYDKUNST PODCAST er produceret af Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang for kunsten.nu med støtte fra Statens Kunstfond og Koda Kultur. Lydkunstredaktionen kan kontaktes på [email protected]

    Louise Vind Nielsen (f. Morsø 1984) er uddannet på Det Jyske Kunstakademi og Hochschule für bildende Künste i Hamborg. Hun arbejder i et krydsfelt mellem performance, lyd- og videokunst, og kombinerer eksempelvis elementer fra græsk mytologi, performancekunst og eksperimentalmusik i en multifacetteret kunstnerisk praksis. https://www.louisevindnielsen.net

  • Fehlende Folgen?

    Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

  • Tierstimmenarchieve - eller på dansk Dyrestemmearkivet - har siden 1951 indsamlet optagelser af dyrestemmer. Tilbage i 1950’erne optog man kun få sekunder ad gangen for at have plads nok på båndet, men i dag bliver dyrestemmer indfanget døgnet rundt fra ubemandede optagestationer over hele verden. Optagelserne lagrer sig som data, der analyseres af maskiner, der kan give os viden om dyrenes færden og om arters uddøen. Men der er ikke længere nogen, der lytter til stemmerne.

    … Og det er da så alligevel. Animal Sound Society arbejder netop med udgangspunkt i dyrestemmearkivet. Med krop, stemme, tekst og bevægelse skaber de performances, film og åbne workshops, der inviterer til refleksion over temaer som migration, frihed, teknologi og kommunikation.

    I deres seneste og igangværende projekt “The Animals Were Never Alone” blander de videnskabelig forskning med fiktion og narration. I deres forestillede og dystopiske verden er alle dyrene forsvundet, og arkivet er vores eneste vidne om dyrenes eksistens.

    Men hvad er arkivets formål egentlig? Hvem er de videnskabsfolk, der har står tavse bag mikrofonerne? Hvad hvis dyrene godt ved at de bliver optaget? Og hvad hvis arkivet i virkeligheden er et kæmpestort overvågningsinstitut?

    OM:
    Animal Sound Society er en international kunstnergruppe med base i København. Gruppen blev stiftet i Amsterdam i 2013 af billedkunstneren Maria Lepistö (S). I dag tæller gruppen desuden Marina Dubia (BR), Freja Maria Kreutzfeldt Kristensen (DK), Mette Gjandrup Tast (DK), Lucía Jaén (ES) og Nicolina Eklund (FIN).

    LYDKUNST PODCAST - om lyden i kunsten:
    Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang dykker hver måned ned i ét hjørne af det kæmpestore og multifacetterede LYDKUNST-landskab. LYDKUNST PODCAST er støttet af Statens Kunstfond og Dansk Komponistforening/Koda Kultur og udgives i samarbejde med Kunsten.nu.

  • Vi tager dig med til to meget forskellige typer for hospitalsindlæggelser. Den ene er på Psykiatrisk Center Gentofte – den anden er på det eksperimenterende Hospital for Self Medication, som ligger i et lille lavloftet rum med persiske tæpper og puder på gulvet, og helt oppe under taget på en beboelsesejendom på Nørrebro i København.

    Det er billedkunstner og forfatter Jakob Jakobsen som står bag dette nyåbnede hospital hvor man lige nu kan opleve et psykoaktivt lydterapi-værk, som er skabt i samarbejde med musiker, DJ og producer Anders Remmer. Et lyd-samarbejde som startede da Jakobsen var indlagt på et Psykiatrisk Center.

    Man kan besøge Hospital for Self Medication og opleve lydværket på egen krop ved at skrive til: self(a)hospitalforself.dk

    LYDKUNST PODCAST - om lyden i kunsten
    Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang dykker hver måned ned i ét hjørne af det kæmpestore og multifacetterede LYDKUNST-landskab.
    Podcasten er støttet af Statens Kunstfond og Koda Kultur og udgives i samarbejde med Kunsten.nu.
    Læs mere på: kunsten.nu/journal/featured-categories/podcast/
    Følg os her: www.facebook.com/lydkunst/
    Du kan kontakte os på: [email protected]

  • Vi møder den legendariske lydkunstpioner Akio Suzuki som har arbejdet med lydkunst i mere end 50 år. Akio Suzuki har en helt særlig sensibilitet overfor de naturlige lydrum, der omgiver os. Her er ingen digital manipulation, lydprogrammer eller anden form for high-tech gear. Akio Suzuki slår to sten mod hinanden, klapper eller lader en metalplade resonere som en renselse af høresansen. Det er den rene lyd og det rene nærvær, og en insisteren på at musikalitet findes i alle ting, som står i centrum. Lyt med og kom med Akio Suziko på lytteopdagelse på Møen, og hør også om hans verdensberømte værk “Space in the Sun” - et lyttepunkt mellem to 17 meter lange vægge opført på et bjerg udenfor Kyoto i 1986-88.

    God fornøjelse!

    Foto: Thomas Gunnar Bagge

    Om:
    LYDKUNST PODCAST - om lyden i kunsten
    Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang dykker hver måned ned i ét hjørne af det kæmpestore og multifacetterede LYDKUNST-landskab.
    Podcasten er støttet af Statens Kunstfond og Koda Kultur og udgives i samarbejde med Kunsten.nu.
    Kontakt os på: [email protected]
    Læs mere på: kunsten.nu/journal/featured-categories/podcast/
    Og følg os her: www.facebook.com/lydkunst/

  • Hvad er sammenhængen mellem køn og lyd? Og findes der i lydkunsten et frirum for kønnet?
    Vi undersøger i denne måned sammenhængen mellem køn og lyd, og kigger på om den digitalt bearbejdede lyd tillader en mere pluralistisk og mindre defineret kønsidentitet.

    Vi møder to kunstnere, der uafhængigt af hinanden arbejder med det non-binære i deres lydkunst. Nemlig Kristoffer Raasted - der gemmer sig bag projektet Orchid Domain - og Stine Kloster, som performer under alias’et Ess Beck.

    Lyt med og bliv klogere på deres værker, deres tanker og egne erfaringer, når det kommer til at skabe og finde et frirum til sig selv - og andre.

    Om:
    LYDKUNST PODCAST - om lyden i kunsten
    Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang dykker hver måned ned i ét hjørne af det kæmpestore og multifacetterede LYDKUNST-landskab.
    Podcasten er støttet af Statens Kunstfond og Koda Kultur og udgives i samarbejde med Kunsten.nu.

    Kontakt os på: [email protected]
    Læs mere på: https://kunsten.nu/journal/featured-categories/podcast/
    Og følg os her: https://www.facebook.com/lydkunst/

  • Er det muligt at skabe et samlet overblik over, hvad der rører sig lige nu på lydkunstscenen? Det har vi i denne Jubilæumsudgave af LYDKUNST PODCAST spurgt nogle af dem som er med til at sætte rammerne for den om: Nemlig Jenny Graf som underviser på Laboratory for Sound på Kunstakademiet i København og Bjarke Svendsen, som er daglig leder af genrerorganisationen for lydkunst og ny, eksperimenterende musik, SNYK.

    Der er sket ufatteligt meget på lydkunstscenen siden vi udgav vores allerførste podcast tilbage i januar 2016. På kunstakademierne arbejder flere og flere med lyd og i den akademiske verden prøver forskere at indhente årtiers forsømmelse med lange afhandlinger om lydkunst. Vi ser flere udstillinger med lyd og flere festivaler, der kombinerer kunst med lyd og musik, og med teknologi, økologi, arkitektur, natur og alt muligt andet.

    Lyt med og hør om, hvorfor lyd tilsyneladende appellerer til så mange lige nu, og få indblik i, hvad der rører sig blandt de studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor 25 nyuddannede kunstnere netop nu præsenterer deres afgangsværker.

    God fornøjelse!

    LYDKUNST PODCAST - om lyden i kunsten
    Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang dykker hver måned ned i ét hjørne af det kæmpestore og multifacetterede lydkunstlandskab.
    Podcasten er støttet af Statens Kunstfond og Koda Kultur og udgives i samarbejde med Kunsten.nu.
    https://kunsten.nu/journal/featured-categories/podcast/
    https://www.facebook.com/lydkunst/
    Kontakt: [email protected]

    Foto: Iselin Toubro: Summer Paradox, Afgang 2019, Kunsthal Charlottenborg. Foto af David Stjernholm. Detalje.

  • I denne udgave af LYDKUNST PODCAST tager vi dig med til Bergen - en smuk havneby omgivet af syv stejle fjelde, hvor det regner ca. 300 dage om året. Og som hvert år, i det aller spæde forår, fyldes af lyd, når “Borealis - en festival for eksperimenterende musik” løber af stablen.

    Over 5 dage i starten af marts indtager Borealis byens mange kulturinstitutioner, men også kirken, banegården, natklubben og søbadet, med ny kompositionsmusik, performance, musik, litteratur, film-screenings, field-recordings, radio, dans og talks, hvor den eneste fællesnævner at den nysgerrige lytning.

    Borealis handler om at lytte i bredeste forstand, eller om det den amerikanske komponist Pauline Oliveros kaldte for deep listening; dyb lytning, hvor man ikke kun lytter til de kunstneriske eksperimenter med lyd, men også til vores omgivelser og hinanden. Til andre perspektiver og fortællinger, til sig selv og sin krop.

    Og det var netop vores krop vi skulle lytte til, da vi sammen med ca. 40 andre deltog i det andet af i alt tre Open Spaces med dette års artist-in-residence, den canadiske kunstner og musiker Jenny Moore. Lyt med og hør hvordan det går, når Anne Neimann Clement stifter bekendtskab med rysteterapi i Bergen Kunsthal. Og mød også festivalens kunstneriske leder, britiske Peter Meanwell, der fortæller om hvordan festivalen lytter.

    Fakta:
    Borealis – en festival for eksperimenterende musik arbejder med nulevende komponister, lydkunstnere, improvisatorer og musikere. Borealis præsenterer ikke en særlig genre, men er i stedet en døråpner til de mest modige og nyskapende kunstnere og musikere. Borealis arbejder aktivt hele året på at udfordre musikkens traditionelle hierarkier, og for at skabe lige repræsentation, adgang og inklusion.
    Borealis’ daglige ledelse udgøres af Peter Meanwell og Tine Rude. Borealis finder sted i Bergen i marts hvert år. I år d. 6.-10. marts.

    Jenny Moore er canadisk kunstner og musiker bosat i London. Hendes kunstpraksis er højlydt og kropslig, og trækker på hendes arbejde som sanger, dirigent, komponist, trommeslager og performancekunstner. Hun spiller i dance-punk bandet Charismatic Megafauna, driver feministkoret F*Choir, og har for nylig udgivet et album for 10 stemmer og 2 trommeslagere med titlen Mystic Business. Jenny samarbejder også med en gruppe kunstnere om projektet Bedfellows, hvor hun holder workshops, laver performance og snakker om samtykke, drifter og seksualundervisning.

    LYDKUNST PODCAST er produceret af Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang for kunsten.nu med støtte fra Statens Kunstfond og Koda Kultur.

  • LYDKUNST Podcast dykker i denne udgave ned i Efterklangen; både den helt konkrete efterklang i det nyåbnede URUM - Institut for efterklang i Brønshøj Vandtårn - som har en efterklang på op til 40 sekunder! - men også i en mere symbolsk betydning, da URUM inviterer kunstnere til at skabe værker, der på én eller anden vis arbejder med ‘det lange nu’.

    URUM - Institut for efterklang er et nyt udstillingssted for lyd- og installationskunst i Brønshøjs 90 år gamle vandtårn. Den enorme søjlesal har et af landets længste efterklangstider og det er her lydkunstduoen Edition#, bestående af den franskfødte lydkunstner og komponist Yann Coppier og den islandske musiker og komponist Runar Magnusson skal lave den første lydinstallation.

    Lyt med og hør Yann Coppier fra Edition# fortælle om deres mange måneders lange researcharbejde ind i at tæmme tårnets vilde akustik. Vi taler også med tårnpasser, nabo og kurator for URUM - Rune Brink Hansen - om hans overvejelser, drømme og tanker bag det nye Institut for Efterklang - dets fortid, nutid og fremtid.

    LYDKUNST podcast er produceret af Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang med støtte fra Statens Kunstfond og KODA Kultur for kunsten.nu.

  • Det hele begyndte tilbage 2004, hvor sanger og komponist Laila Skovmand for første gang prøvede at synge ned i en skål med vand. I dag - 12 år senere - har hun lært at kontrollere sin stemme under vand ved at synge gennem en luftboble i svælget.

    I 2012 kom violinist Robert Karlsson med i projektet. Efter at have testet en billig violin i en swimmingpool, der selvfølgelig var ødelagt efter få dage i vand, fik de specialfremstillet en vandafvisende violin af mikrofiber. Siden er der kommet flere specialdesignede undervandsinstrumenter med, og i dag består Between Music af fem medlemmer.

    Efter 10 års insisterende udvikling kunne orkesteret i 2016 opføre deres første koncert i Rotterdam og nu - efter 12 års udvikling - spiller de det fuldendte værk på Godsbanens Åbne Scene i Aarhus.

    LYDKUNST podcast her været med under prøverne til koncerten for at blive klogere på, hvordan man skriver musik der skal spilles under vand. Og hvordan man overhovedet spiller under vand. Og - ikke mindst -hvorfor gøre sig alle de anstrengelser?

    FAKTA
    Between Music producerer innovative performance-koncerter i en hybrid mellem musik, performance, billedkunst og ny teknologi.

    Between Music består af:
    - Laila Skovmand (vokal + hydrofon)
    - Robert Karlsson (violin + Crystallophone)
    - Nanna Bech (vokal + Rotacorda)
    - Morten Poulsen (trommer)
    - Moran Le Bars (Percussion)

    Between Music ledes af Laila Skovmand og Robert Karlsson.
    Crystallofonen og Rotacordaen er bygget af Andy Cavatorta, som også har lavet instrumenter til bl.a. Bjørk.

    AquaSonic er verdens første musikværk, som fremføres udelukkende under vand. Værket er den første del af en kvardrologi, der tilsammen skal handle om hele det menneskelige evolution. Fra celler i vand - til intellektuelle væsner.

    Se trailer: https://www.youtube.com/watch?v=-uYdEsNao-A
    Og læs mere på www.aquasonic.dk

    LYDKUNST er kunsten.nu’s podcast magasin, som hver måned dykker ned i ét hjørne af det kæmpe store og multifacetterede LYDKUNST-landskab. Podcasten udkommer med støtte fra Statens Kunstfond og Koda Kultur.
    Tilrettelæggelse og produktion: Anne Neimann Clement
    Redaktionel sparring: Rosa Marie Frang
    Jingle: Jeppe Møller Lauritsen

  • At overhøre er både ikke at høre noget, eller at høre noget, som ikke er bestemt for én; de hverdagslyde som omgiver os - former os og påvirker os - men som vi ofte enten irriterer os over eller som vi slet ikke lægger mærke til.

    The Overheard er navnet på lydkunst-duoén, som har lavet lyd og musik til Aarhus Teaters opsætning af Dancer in the Dark - Lars von Triers prisvindende musical fra 2000. The Overheard består af Marie Højlund og Morten Riis, som begge har forsket i ‘det overhørte’ på henholdsvis hospitaler og i elektroniske medier.

    LYDKUNST-podcast nr 46 tager dig med i teatret for at opleve det lydunivers som The Overheard har skabt til musicalen med det klare dogme; at alt lyd og musik skal opstå på scenen.

    Vi har talt med de to lydkunstnere om deres arbejde med en stor teaterforestilling, deres forskning i det overhørte, om at transformere et scenerum til ét stort musikinstrument og om hvor vigtige de overhørte lyde er for vores ve og vel.

    Lyt med og hør hvorfor vi i bund i grund alle sammen er freaks - præcis ligesom Selma - hovedpersonen i ‘Dancer in the Dark’.

    Rigtig god fornøjelse!

    FAKTA
    Marie Højlund (f. 1980) er lydforsker, lydkunstner og musiker. Hun har spillet i bands som Tiger Tunes og Marybell Katastrophy, og er også den sidst tilkomne i bandet Nephew. Sidste år skabte hun sammen med Nephew-kollegaen Simon Kvamm teaterforestillingen ’Lyden af de skuldre vi står på’, som også spillede på Aarhus Teater.

    Morten Riis (f. 1980) er lydforsker, komponist og elektronisk musiker. Ved siden af hans akademiske arbejde ved Det Jyske Musikkonservatorium har han udgivet adskillige albums og udstillet lydinstallationer i både Danmark, England, Frankrig, Tyskland og Kina. Se mere på: http://www.mortenriis.dk

    The Overheard blev etableret omkring Aarhus Kulturhovedstad 2017 med et omfattende kombineret kunst- og forskningsprojekt med 6 lydinstallationer i det offentlige rum. Læs mere på: https://goo.gl/0lQUS9
    Læs mere om The Overheard på: https://www.overheard.dk

    LYDKUNST er kunsten.nu’s podcast magasin, som hver måned dykker ned i ét hjørne af det kæmpestore og multifacetterede lydkunstlandskab.
    Podcasten udkommer med støtte fra Statens Kunstfond, Dansk Komponistforening og Sonning Fonden.
    I redaktionen sidder Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang. Vores jingel er lavet af Jeppe Møller Lauritsen og masterering har Kasper Janus Rasmussen taget sig af.

  • Astrid Gjesing har for nylig udgivet værket >Ord for OrdOrd for Ord< blev udgivet på Museum Overtacis forlag i juni i år, og blev i oktober også lagt ud på nettet som en lydbog.---LYDKUNST er kunsten.nu’s podcast magasin, hvor vi hver måned dykker ned i ét hjørn af det kæmpe store og multifacetterede LYDKUNST-landskab. LYDKUNST podcast udkommer med støtte fra Statens Kunstfond, Dansk Komponistforening og Sonning Fonden. I redaktionen sidder Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang. Du kan følge LYDKUNST på facebook (https://www.facebook.com/lydkunst/) og Soundcloud (https://soundcloud.com/kunsten-nu) og abonnere på podcasten i din foretrukne podcast-app. Har du tips, ideér, ris eller ros til vores arbejde, så hører vi gerne fra dig!

  • I denne 44. udgave af LYDKUNST har vi mødt Kirsten Astrup og Maria Bordorff som fortæller om deres spritnye filmkaberet Urolige hjerte, som lige nu vises på Museet for Samtidskunst i Roskilde.

    Med en god portion patos, humor, 80’er-romantik, kunstige øjenvipper, glimmer, papmache-rekvisitter, og et væld af medvirkende, kendte som ukendte, iscenesætter Astrup og Bordorff deres kritik af velfærdssamfundets deroute.

    For Astrup og Bordorff er Statsbanen et billede på de gennemgribende forandringer, som Danmark og forholdet mellem individet og det fælles gennemgår lige nu. Og hvor værdier som solidariteten og fællesskabet er stærkt under pres på grund af krav om effektivisering.

    I denne podcast møder vi Astrup og Bordorff, som er partnere både privat og professionelt, i deres hjem i valby, for at tage en snak om tilblivelsen af filmen, og deres samarbejde omkring den. Og så har vi fulgt parret under installeringen af udstillingen. Lyt med og hør hvordan det går, når de får besøg af den lokale modeljernebaneforening, som har kreeret en togulykke af modeltog specielt til udstillingen. Og når de to skal beslutte sig for, hvordan deres uro af sexobjekter i papmaché hænger bedst.

    God fornøjelse!

    LYDKUNST podcast udkommer med støtte fra Statens Kunstfond, Dansk Komponistforening og Sonning Fonden på kunsten.nu. I redaktionen sidder Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang. Masterering: Kasper Janus Rasmussen.

    Se mere på: https://kunsten.nu/journal/featured-categories/podcast/
    Og følg os på: https://www.facebook.com/lydkunst/

  • Denne 43. udgave er tilegenet alle de kunstnerdrevne udstillingssteder, ateliere, øvelokaler og unikke gamle miljøer som i de her år bliver revet ned i storbyerne for istedet at give plads til beton, høje huse og dyre kvadratmeter.

    Den seneste tragedie i rækken, er afgørelsen om at nedrive forhuset og de små garager og værksteder, der omkredser baggården omkring Astrid Noacks Atelier på Nørrebro i København. Et baggårdsmiljø til Rådmandsgade, som udover at rumme det kunstnerdrevne projektrum Astrid Noacks Atelier, også er et overlevet stykke arbejder- og byhistorie som huser øvelokaler, artist in recidencies, bilmekanikere, og hvor den berømte billedhugger Astrid Noack boede og arbejde fra 1936-1954.

    Så mens du hører dette er der stor risiko for at buldozerne allerede har været i gang og at stedet du vil høre beskrevet er en saga blot. Men mens stedet stadig fandtes, tog Anne Neimann Clement ud for tale med to lydkunstnere som i sommers lavede lydværker med udgangspunkt i stedet, dets historie, og den forestående trussel om nedriving.

    Vi møder lydkunstner Michael Christensen, også kaldet Stoffer, som fortæller om sin totalinstallationen “Klang Vibration Notat” skabt til atelieret.
    Og så møder vi lydkunstner og komponist Anna Wærum, som er medlem af det eksperimenterende stemme ensemble Syvende & Sidst. Sammen med de to andre medlemmer af gruppen Birgitte Lundtoft og Deirdre Johanna Humphreys, skabte hun en komposition ud af selve forhuset, som altså nu står til at blive revet ned.

    Vi starter i Rådmandsgade hvor Astrid Noacks Atelier ligger i baggården, og hvor Anne Neimann Clement møder lydkunstneren Stoffer.

    God fornøjelse!

    FAKTA:
    LYDKUNST-podcast er produceret af Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang. Mix er lavet af Kasper Janus Rasmussen.
    Podcasten udkommer på kunsten.nu med støtte fra Statens Kunstfond, Dansk Komponistforening og Sonning Fonden.
    Jingel er komponeret af Jeppe Møller Lauritsen.

  • Tanja Schlander (f. 1974) begyndte allerede i de sene teenageår at arbejde med reallydsoptagelser og lydcollager på kassettebånd. Op gennem 20’erne var hun en del af gruppen TJ CREW og havde sit eget radioprogram på lokalstationen DEO FM på Nørrebrogade i København.
    Hun har performet på piratradioer rundt omkring i Europa med sine lydværker. Herhjemme fra hun de seneste 7 år optrådt med et årligt lydværk i Koncertkirken på Nørrebro i København.

    I denne 42. udgave af LYDKUNST dykker vi ned i Tanja Schlanders univers, og følger hende når hun træder helt nye vande på impro-jazz scenen med sit nyfundne instrument; sin stemme.

    Lyt med og hør hvordan det går når, hun for første gang skal bruge sin stemme til noget andet end at tale eller råbe. Det sker på en lille scene i Københavns centrum sammen med pianisten Rasmus Kjær - unplugged!

    LYDKUNST er lavet af Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang. Podcasten udkommer med støtte fra Dansk Komponistforening, KODAs kulturelle midler, Statens Kunstfond og Sonning Fonden, og udgives på kunsten.nu. Mastering er lavet af Kasper Janus Rasmussen.

    Foto: Sune Petersen

  • Det tidligere skibsværft, Kulturværftet i Helsingør, dannede fredag d. 8. juni rammen om en ganske særlig lydoplevelse.
    På yogamåtter placeret i en cirkel i et stort mørklagt lokale blev man som publikum bedt om at lægge sig. Rundt om cirklen anes 4 kvindelige musikere siddende eller stående i hver sin svage lyskegle.
    En cello bliver slået an, en anden cello spiller med, tonerne fra en saxofon fylder rummet og blandes med stemmer og keyboard som flyder ind over hinanden i konstant nye rytmer, toner og figurer.

    I denne 41. udgave af LYDKUNST PODCAST dykker ned i Valby Vokalgruppe, og deres nyeste 45 minutter lange lydværk "Bølger af tid og rum". Her har de arbejdet med at oversætte fænomener som mørkt stof, variable stjerner, rumtid og magnetisme i verdensrummet til lyd.

    Anne Neimann Clement har fulgt gruppen fra deres første gennemspilning i øvelokalet til generalprøven og koncerten på Kulturværftet. Og så har Anne talt med lederen af gruppen, Anja Jakobsen, om hvordan og hvorfor de har oversat det ydre rums fænomener til lyd.

    Lyt med og hør hvordan pulserende stjernelys lyder. Hvordan kan man skabe musik der strækker og bøjer sig ligesom rumtiden krummer omkring en planet. Og hvordan det påvirker lydværket, når det fremføres i visuel stilhed og med et liggende publikum?

    VALBY VOKALGRUPPE består af Anja Jacobsen, Cæcilie Trier og Sonja LaBianca og Lil Lacy. De eksperimenterer med stemmer, celli, keyboards, effektpedaler, saxofon og percussion – men altid med stemmen som udgangspunkt.

    LYDKUNST PODCAST er produceret af Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang og udkommer i samarbejde med kunsten.nu med støtte fra Dansk Komponistforening og KODAs kulturelle midler, Statens Kunstfond og Sonning Fonden.

  • Hari Shankar Kishore - aka Dj HVAD, Albertslund Terrorkorps, Trentemøller, Kid Kishore eller bare HVAD - udstiller for første gang på et kunstmuseum.

    Lyt med når vi tager til fernisering på Museet for Samtidskunst i Roskilde og efterfølgende tager en snak med Kishore i hans lydstudie Kommunale Dublate Service på Nørrebro, hvor vi også møder et par unge punkmusikere, der skal have skåret en duplate.

    Hør Kishore fortæller om de ting der har påvirket hans musik: om han om hans første DJ-job ,hvor han blev beskyldt for at spille 'indvandrermusik', om hans fars pladesamling, x-ratede dubplates, dødstrusler fra publikum og hvorfor den største drøm er at Kommunal Dubplate Service også eksisterer om 100 år!

    FAKTA OM LYDKUNST
    Podcasten er produceret af Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang i samarbejde med kunsten.nu og med støtte fra Statens Kunstfond og Dansk Komponistforening - KODA's Kulturelle Midler.

    OM HVAD
    Hari Shankar Kishore (f. 1985) arbejder i et blandingsfelt af musik, visuel kunst og performance. Hari Shankar Kishore har DJ’et og skabt musik, siden han var teenager. Under kunstnernavnene Kid Kishore, Albertslund Terrorkorps, Faderhuset (kollektivt projekt), DJ Hvad og HVAD har han siden 2000’erne været en unik skikkelse på den københavnske undergrundsscene.

    HVADs musikalske udtryk fusionerer dyster elektronisk musik (techno, mash up, gabba, ambient og dronemusik m.m.) med inspiration og instrumenter fra klassisk nordindisk musik. Performances og koncerter har ofte haft både konceptuelle og performative greb. Den fremtrædende visuelle og konceptuelle del af HVADs praksis har desuden resulteret i en stor mængde websites, videoværker, digital grafik og billeder, fotografier, lydobjekter og en fortløbende strøm af indhold på sociale medier som Instagram.

    Om KOMMUNAL DUBPLATE SERVICE
    Ideen til at skabe et selvdrevet dubplatestudie kom, da Kishore besøgte et engelsk dubplatestudie for at få skåret sit eget første album. Kommunal Dubplate Service har til huse i kulturhuset Støberiet på Nørrebro og er, som navnet antyder, et kommunalt huset og støttet lydstudie, hvor alle kan få Kishores hjælp til at få skåret deres egen musik til en dubplate. Studiet skærer desuden masterplader, der bruges som forlæg til vinylpladeproduktion.

    En dubplate er en LP, der kun eksisterer i ét eksemplar. Hvor en normal LP er lavet af vinyl og masseproduceret i en trykform, er en dubplate en tynd aluminiumsplade med en acetatbelægning, hvor musikken skæres direkte ned i den blanke acetat med en nål én plade ad gangen. Når dubplaten er skåret, kan den afspilles som en almindelig LP, men er mere skrøbelig og slides hurtigere end en vinylplade, og lyden forandrer sig derfor løbende og organisk, som rillen i acetatet slides.

  • Mandshøje skulpturer af is, der smelter når foråret kommer.
    Breve, postkort, stempler og frimærker sendt med posten til hele verden.
    En kvartet med hund, ged, and og kat.

    Det er altsammen værker af den danske konceptkunstner Mogens Otto Nielsen, som denne 39. udgave af LYDKUNST handler om.

    Mogens Otto Nielsen (f. 1945) er autodidakt, avantgardistisk konceptkunstner. Siden slutningen af 60’erne har han opereret med sin helt egen infrastruktur som kunstner gennem internationale netværk som fluxus og mail-art.

    Processen og det foranderlige står centralt i hans værker som sjældent har en klar afgrænsning eller helt slutter. Deraf begrebet “Atmosphere Controlled" som Mogens Otto fandt på en seddel i en æblekasse hos købmanden, og som lægger navn til hans værksted og alle de aktiviteter han sætter i gang her omkring.

    Lyt med og hør om Mogens Otto Nielsens involvering i den internationale kunstbevægelse mailart og om hans optagelser af bl.a. fluer, bier og myrer - og hvorfor det ene er forudsætningen for det andet.

    FAKTA
    Mogens Otto Nielsen modtog 2000 Eckersbergs Medalje og Den Nordjyske Kulturpris i 2012.
    Han er repræsenteret på: Kobberstiksamlingen, Statens Museum for Kunst, Kunsten, ARoS, Aarhus Kunstmuseum, Vejle Kunstmuseum, Hjørring Kunstmuseum, Herning Kunstmuseum, Tranegården og Statens Kunstfond.
    Senest har han deltaget på land-art-festivalen LAND-SHAPE i Hune klitplantage og ved Nørrekjær Biennalen.

    Denne podcast er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond og Dansk Komponistforening - KODA's kulturelle midler. I redaktionen sidder Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang.

    Læs mere om Mogens Otto Nielsen her: http://www.atmospherecontrolled.dk

    Og følg LYDKUNST her: https://www.facebook.com/lydkunst/

  • Kom med til Borealis-festival i Bergen og hør om meditations-seancer, attitudefyldt tekstoplæsning og kraner, der danser ballet.

    Den norske by Bergen ligger smukt omkranset af fjelde og fjord, og er især kendt for at være aldeles regnfuld. Hvert år, i det allerspædeste forår, indtages byen af festivalen Borealis - en festival for eksperimenterende musik, som i år præsenterede alt fra nyskrevne operaer til progressiv klubmusik, nyfortolkninger af kammermusik, et feministisk diskussionsforum og meget mere.

    I dette afsnit af LYDKUNST rapporterer Line Møller Lauritsen fra Bergen og Borealis.
    Her møder hun den danske kunstner Joachim Koester, som under festivalen inviterede på en meditativ, hypnotisk rejse for det indre øje.
    Hun møder den amerikanske komponist Natacha Diels, som fortæller om sit helt nye værk til dansende kraner, og leder af Lydgalleriet i Bergen, Julie Lillelien Porter.

    Du kan også høre festivalens kunstneriske leder, Peter Meanwell, fortælle, hvordan han ønsker at festivalen skal afspejle hans egen pladesamling, hvor der ikke findes noget hierarki mellem kunstnere, orkestre og genre. Og så kommer du også med til en attitudefuld tekstoplæsning i Bergens unikke Lydgalleriet.

    LYDKUNST podcast udkommer i samarbejde med kunsten.nu med støtte fra Statens Kunstfond og Dansk Komponistforening og KODA's kulturelle midler. I redaktionen sidder Rosa Marie Frang og Anne Neimann Clement.

  • En film, der er optaget efter partituret.
    En musik, der har plads til oprigtighed og inderlighed
    En opera til Folket, som Folket ikke vil have.
    Et pladekøb, der begynder som et mysterie og viser sig at være en kærlighedshistorie. Endda en kompliceret én af slagsen.

    Denne LYDKUNST-podcast handler om to kunstnere, der har været gift med hinanden, arbejdet tæt sammen, men som også har haft to fuldstændig forskellige kunstkarrierere.

    Henning og Ursula Reuter Christiansen mødte hinanden til en performance i Düsseldorf arrangeret af den tyske Fluxus-kunstner Joseph Beuys i 1966. I 1968 bliver de gift og året efter får de deres første barn. Op gennem 70’erne skaber de flere kollektive kunstprojekter, både sammen og hver for sig, og i samarbejder med andre eksperimenterende kunstnergrupperinger, som f.eks. ABCinema og Eks-skolen.

    De to kunstnere er igen aktuelle:
    På Museet for Samtidskunst i Roskilde viser de lige nu udstillingen “Christiansen i Høj Sø - Nyromantik i Henning Christiansens kunst i 1970’erne”, som sætter fokus på en overset periode i kunstneren og komponisten Henning Christiansens arbejde. En periode som starter med kompositionerne “Satie i Høj Sø”, inspireret af den franske komponist Eric Satie, og slutter med kompositionerne til filmatiseringen af Hans Scherfigs roman “Den Otteøjede Skorpion”, som blev et kæmpe flop og en mindre medieskandale.

    På Statens Museum for Kunst kan man lige nu opleve en udstillingen omkring filmen “Skarpretteren”, som anses for at være et af de vigtigste værker i dansk feministisk kunst. Filmen viser Reuter Christiansen i en serie tableauer: som Moderen, der leger med sit barn, som den opofrende kvinde, der ammer en udmattet soldat, og slutter med at Kvinden lader sig halshugge af Skarpretteren. Den ene kvinde må dø for at den anden kan eksistere.

    I denne podcast møder du kurator Magnus Kaslov, som står bag udstillingen på Museet for Samtidskunst. Og så møder du Ursula Reuter Christiansen som fortæller om deres tætte samarbejde, men også om den daglige kamp, det har været at holde fast i sig selv og sit kunstneriske virke, når hun samtidig skulle tage sig af børn, gård og husholdning.

    Lyt med og få svaret på, hvordan det kan være at Henning Christiansen, som er kendt for sin rolle i fluxusbevægelsen og for sine stramme, minimalistiske værker, pludselig sætter sig ved klaveret og komponerer skønne valse, operette og - i tonesproget - langt mere traditionel musik.

    Fakta:
    Ursula Reuter Christiansen (f. 1943 i Trier, Tyskland) blev uddannet i 1969 fra Akademie der Künste i Düsseldorf, hvorfra blev kåret som mesterelev. Reuter Christiansen har været professor ved kunstakademiet i Hamburg fra 1992-97 og professor i malerkunst ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København fra 1997- 2006, som den 2. kvinde.
    Hum har udstillet på Charlottenborg (2016), MOCA, Los Angeles (2007-08), Kunsthallen Brandts Klædefabrik (2000) m.fl. Derudover repræsenterede hun og Henning Christiansen Danmark på Venedig Biennalen i 2001, hvor elementer fra Skarpretteren, var en del af udstillingen.

    Henning Christiansen (1932-2008) var komponist og billedkunstner.
    Christiansen havde studeret til klarinettist på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i starten af 1950’erne og vendte i 1961 tilbage for at studere videre til komponist.
    I 1985 blev han professor ved Hochschule für Bildende Künste i Hamburg, og han skabte en stor mængde visuelle værker, performances og installationer.

    Denne podcast er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond og Dansk Komponistforening/KODA's kulturelle midler. I LYDKUNST-redaktionen sidder Anne Neimann Clement og Rosa Marie Frang.

    Denne podcast bruger klip fra følgende af Henning Christiansens kompositioner; "7 sange til Anna (Brøndum Ancher) op. 89" (1974), "Det er forår op. 56" (1970), "Satie i høj sø. op. 52" (1969), "Den otteøjede skorpion" (1979) og fra filmen "Skarpretteren" (1969).