Folgen

 • Ukraine er et af de lande i Europa der har det svageste sundhedssystem. En eskalerende corona-epidemi vil være en katastrofe, både for sundhedssystemet og den sårbare ukrainske økonomi.
  EU's sammenhold er sat på prøve i spørgsmålet om, hvordan de andre lande skal hjælpe Italien. Tyskland vil gerne sende ekstra respiratorer til det trængte italienske sundhedsvæsen men viger uden om at løfte den enorme italienske gældsbyrde.
  Værter: Mette Vibe Utzon og Brita Kvist.
  www.dr.dk/orientering

 • De ansatte og hjemmeplejen og på ældrecentrene lever med faren for at de kan smitte de ældre. FOA efterlyser nye retningslinjer om værnemidler og større fokus på svage ældre.
  Fordømmelse og udskamning er ubehageligt, men det virker! Sådan siger professor i smitte-psykologi om den måde, vi går i rette med hinanden og skælder ud på andres opførsel under Corona-krisen.
  Værter: Mette Vibe Utzon og Brita Kvist.
  www.dr.dk/orientering

 • Fehlende Folgen?

  Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

 • Vi skal glæde os over alle de smittede personer, der nu meldes raske, siger overlæge og professor Morten Sodemann fra Odense Universitets Hospital. Til daglig bruger han sine kræfter på indvandrer-relaterede sygdomme - men er uddannet infektionsmediciner og her i disse Coronatider, er han med helt fremme i forreste linje, når Covid-19 skal bekæmpes. Og han mener, at det er rigtig godt, at Sundhedsstyrelsen nu offentliggør tallene på alle de mange mennesker, der nu raskmeldes. Hør hans synspunkter i dagens Orientering.
  Ungarns premierminister, Viktor Orban har indført omfattende nødretslovgivning i Ungarn i lyset af coronakrisen. Men nødretslovgivningen er blot en fortsættelse af en gradvis afvikling af demokratiet i landet, mener kritikere. Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har tidligere sagt, at han ser et "levende håb" i Orbans Ungarn. Gør han stadig det? Vi taler med ham.
  Danmarks økonomi er i knæ i øjeblikket på grund af corona-krisen. Derfor kan vi blive nødt til at udskyde den grønne omstilling og kampen mod klimaforandringer.
  Det er budskabet fra en række erhvervsorganisationer i dagbladet Politiken i dag. Flybranchen, transportbranchen og landbruget opfordrer regeringen til at droppe alle tanker om at indføre afgifter på CO2, når dansk økonomi skal skubbes i gang igen, når epidemien klinger af. Meget mere om det i dagens Orientering.
  Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard er værter,
  Erik Weir redigerer udsendelsen.
  www.dr.dk/orientering

 • Vi har i dag en historie, som IKKE handler om Covid19: Østre Landsret fælder dom over Hesalights direktør. Syv års ubetinget fængsel lyder dommen på en af de strengeste straffe for økonomisk kriminalitet i Danmark.
  Italien og Spanien beder om hjælp til at håndtere corona-situationen. Men udenrigsminister Jeppe Kofod har tøvet med at sende assistance. Vi spørger hvorfor?
  Mens kirkeministeren overvejer, hvordan kirkerne kan åbnes i forbindelse med påsken, har Sct. Jakobs Kirke i København formået at nå ud til folk på anden vis. Ved hjælp af live-udsendelser på Facebook kommer kirken hjem til folk i stuerne.
  Brita Kvist og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er dagens redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Coronakrisen sender dansk økonomi i knæ. Nationalbanken forudser i dag, at den samlede danske økonomiske aktvitet vil skrumpe med mellem 3 og 10 procent i år. Krisen ER alvorlig for dansk økonomi, understreger nationalbankdirektør Lars Rohde. Vi analyserer nationalbandirektørens dystre profeti for dansk økonomi. Hvordan får vi samfundet i gang igen efter coronakrisen? Skal de små børn afsted i vuggestuer og børnehaver først eller skal de tværtimod sidst, fordi de smitter hinanden? Skal cafeer og restauranter i gang, eller er det produktionsarbejdspladserne? Hvordan gør vi det klogt og med mest mulig økonomisk gevinst? Hør professor Lone Simonsens bud på, hvordan vi bedst åbner Danmark op igen. I USA stiger tallene for coronasmittede time for time, det samme gør dødstallet. Delstaten New York med langt de fleste smittede og dødsfald er erklæret i undtagelsestilstand og selv Donald Trump taler nu om, at op imod 200.000 amerikanere kan miste livet. Hør liverapport fra supermagten USA, der lige nu på alle niveauer ligger underdrejet på grund af Covid-19 pandemien.
  Brita Kvist og Søren Carlsen er værter. Erik Weir redigerer udsendelsen.
  www.dr.dk/orientering

 • EU's kamp mod Corona-pandemien er også blevet en kamp mod misinformation og forsøg fra især Rusland og Kina på at bringe mere splittelse ind, i et allerede flosset samarbejde mellem landene. EU-kommissionen kommer med nye advarsler og retningslinjer. Og Udenrigschefen Borell kalder det, the "politics of generosity".
  Alle taler om tests, men hvorfor er det, at det er så vigtigt at få testet mere. Vi spørger Anders Koch, overlæge og professor i infektionsmedicin fra Statens Serum Institut.
  Politiet får alligevel ikke mulighed for at gå ind i private hjem uden en dommerkendelse. Det havde regeringen lagt op til, men et flertal i folketinget har presset regeringen til at ændre lovforslaget.
  Karen Hjulmand og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard redigerer.
  www.dr.dk/Orientering.

 • På Nordsjællands Hospital i Hillerød er man i dag begyndt med landets første studie af sundhedspersonalets indhold af antistoffer mod covid19. Altså hvor mange har allerede haft covid19. Vi ser på perspektiverne af test af antistoffer.
  I Frankrig har landbruget råbt vagt i gevær, for man mangler sine sædvanlige udenlandske frugtplukkere: Det samme er tilfældet i Storbritannien. Men hvordan sr det ud herhjemme? Vi taler med en bæravler, som også frygter at komme til at mangle arbejdskraft. Det samme gør griseavlerne.
  Centraleuropæiske regeringer benytter Coronakrisen til at rane magten til sig. Polen har ændret valgloven forud for præsidentvalget i maj. Lovforslaget blev fremlagt klokken halv tre om natten og kom til afstemning halvanden time senere - klokken fire om morgenen. Men Coronakrisen vil gøre det meget svært for oppositionen at føre valgkamp og kæmpe imod regeringens propaganda-apparat. Og i Ungarn har parlamentet for få timer siden - i dag klokken tre - vedtaget en ny lov, der giver landets leder, Viktor Orban mulighed for at regere per dekret - altså at gøre sit ord til lov - i "den foreliggende nødretstilstands navn".
  Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • De europæiske lande følger forskellige strategier for at bekæmpe Corona. I Finland har politikerne netop besluttet at lukke hovedstaden Helsinki og den sydlige del af landet af for at begrænse smitten. Det skal blandt andet stoppe sommerhusturister fra at rejse fra hovedstaden og sprede smitten til resten af landet.
  Orientering Europa fortælle også om den dramatiske vækst i Corona-smitten i Spanien, og to Europaparlamentarikere diskuterer, hvordan EU får råd til sine grønne ambitioner på den anden side af nedlukningen af europæisk økonomi.
  Værter: Louise Windfeldt Høeberg og Brita Kvist.
  www.dr.dk/orientering

 • Coronasmitten spreder sig voldsomt i I USA, der nu har flere Coronasmittede end Kina, og de økonomiske konsekvenser er mærkbare. Antallet af amerikanere, der har meldt sig arbejdsløse i løbet af en uge har slået rekord. Hør, hvad der gør USA særligt sårbar over for pandemien
  I Folketinget er to modsatrettede processer i gang. Flere partier presser på for at få en diskussion om, hvordan vi kommer ud af Corona-krisen igen. På samme tid er en hastelov med beføjelser til endnu mere nedlukning af samfundet på vej.
  Værter: Louise Windfeldt Høeberg og Brita Kvist.
  www.dr.dk/orientering

 • Folketinget vedtog forleden en hastelov, der skal give dobbeltstraf for alle forbrydelser, der hindrer coronabekæmpelsen. Men loven er overflødig og risikerer i stedet at skabe problemer for retssystemet, mener formanden for dommerforeningen. Vi spørger ham hvorfor.
  Regionerne melder sig nu klar til at nå op på de 5000 test om dagen, som Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at de vil have foretaget. Men i går lød meldingen så, at 5000 kun er begyndelsen - sundhedsstyrelsen vil nemlig have helt op til 10.000 test om dagen. Vi spørger regionerne, om de kan leve op til det.
  Og så er Storbritanniens premierminister Boris Johnson testet positiv for Corona-virus.
  Solveig Bjørnestad og Marianne Skovlund er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør
  www.dr.dk/orientering

 • Sundhedsstyrelsen ændrer igen sine mål for antallet af tests for Corona-virus. Målet er nu, at 5000 skal testes hver dag - ligesom i Norge. Indtil nu er der højst testet omkring 1000 om dagen herhjemme. Vi spørger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, hvem det er, der skal testes, som ikke testes nu.
  Sundhedsmyndighederne har tidligere udtalt, at det er i slutningen af denne uge, de kan se, om strategien om ikke at presse sundhedsvæsenet for hårdt, virker. Vi kan i dag løfte sløret for den første vurdering.
  Regeringen vil lempe på det anlægsloft, kommunerne er underlagt, så de her under Coronakrisen kan bruge af kassebeholdningen og begynde at renovere skoler og asfaltere veje. Det modtages forskelligt i kommunerne.
  Mette Vibe Utzon og Brita Kvist er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Orientering sender myndighedernes daglige Corona-pressemøde - i dag kl. 16, og i dag er deltagerne: Justitsminister Nick Hækkerup, Direktør Erik Brøgger, Udenrigsministeriets Borgerservice, Helene Probst, Centerchef for planlægning i Sundhedsstyrelsen og Rigspolitichef, Thorkild Fogde.
  En værnepligtig og en befalingsmand i livgarden er nu smittet med Covid 19. De har sammen med 700 andre opholdt sig i 12 dage på deres kaserner i Høvelte og i København, fordi de skulle være klar til at indgå i beredskabet til forebyggelse af Corona. Det har været kritiseret, at mange af de værnepligtige har været syge, men ikke er blevet testede for Corona-virus.
  Coronakrisen har ødelagt overenskomstforhandlingerne. Det mener Claus Westergreen som er formand for københavnske murere, tømrere og gartnere. Han vil nu anbefale at hans medlemmer stemmer nej til den forligsskitse, som forligsmanden har sendt til urafstemning i dag.
  Omfanget af tests for Corona-virus har været det store diskussionsemne de seneste dage. Men kan det lade sig gøre at skifte strategi på nuværende tidspunkt, spørger vi i dagens program?
  Solveig Bjørnestad og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

 • Hvad er den største trussel mod Danmark? Var det 2. verdenskrig? Den kolde krig? Tjernobyl? Flygtningekrisen? Eller Coronavirusset? Der er overraskende nyt fra et såkaldt straks-studie fra Københavns Universitet, hvor forskere er i fuld gang med at undersøge, hvad vi mener om Corona-epidemien og hvad den gør ved vores samfund.
  Indsatsen mod coronavirus kan blive dyr. Dansk Industri vurderer en risiko for et tab på 155 milliarder. Det er et fald på 6 pct. af Danmarks samlede indtjening. Et regnestykke, der bakkes op af flere tyske analyser.
  Corona er kommet til Afrika. 34 lande på kontinentet har smittede patienter. Men mange flere er sandsynligvis smittede. - Både fordi der er grænser for hvor mange, der kan blive testet OG fordi symptomerne på corona minder meget om for eksempel malaria, som man er mere vant til i Afrika. Det gør det svært at skelne, hvad der er hvad.
  Dagens værter er Marianne Skovlund og Mathias Bay Lynggaard, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Personalet på sygehusene oplever, at der bliver slækket på sikkerheden. Personalet må genbruge masker, og de overvejer, om de skal til at vaske respirator-slangerne.
  En overlæge fortæller, hvordan nogle selv tager i byggemarkeder for at købe materiale, der kan beskytte dem mod Corona. Andre køber krigs-gasmasker hjem over internettet.
  Herhjemme er 48 værnepligtige syge med influenza-symptomer, men de er ikke blevet testet for corona. I stedet har de - sammen med 700 andre soldater - fået udgangsforbud.
  De skal blive på kasernen for at undgå smittespredning, og det har mødt stor kritik fra pårørende til de unge på kaserne.
  Myndighederne i flere lande verden over har valgt at bruge logning af teledata til at finde ud af, om landets borgere RENT faktisk bliver inden døre, så vidt det er muligt.
  Nu følger Danmark trop. Statens Serum Institut bekræfter til DR, at de har bedt teleindustrien om adgang til data fra mobilmaster om mobiltelefoners - og dermed ejerens - placering.
  Mathias Bay Lynggaard og Louise Windfeld-Høeberg er værter,
  Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Orientering rapporterer om den aktuelle udvikling i Coronakrisen med danske og globale perspektiver
  Værter: Marianne Skovlund og Brita Kvist.
  www.dr.dk/orientering

 • Orientering rapporterer om den aktuelle udvikling i Coronakrisen med danske og globale perspektiver
  Værter: Marianne Skovlund og Brita Kvist.
  www.dr.dk/orientering

 • Det kan være svært at finde ud af, hvad man må og ikke må i disse dage. Må man invitere den nærmeste familie til en middag? Må børn, der keder sig, få en legeaftale? Blandede signaler fra myndighederne om corona skaber forvirring, mener en psykolog.
  I øjeblikket får mange lønmodtagere brev fra deres pensionsselskab eller bank, med nogen beroligende ord om deres pensionsopsparing. For coronakrisen har ført til voldsomme fald i pensionsformuerne. Men hvor nervøse skal vi egentlig være og hvad kommer den her nedlukning af verden til at koste de fremtidige pensionister?
  Mængder af desinformation blander sig i nyhedsstrømmen om coronavirus. For eksempel forsøger både Iran, Kina og Rusland at sprede påstanden om, at coronavirus er et biologisk våben, som er udviklet af det amerikanske militær. Vi ser nærmere på, hvordan en verdensomfattende pandemi tilsyneladende er den perfekte grobund for konspirationsteorier og "fake news".
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer
  www.dr.dk/orientering

 • Et fuldstændigt enigt folketing er klar med omfattende hjælpepakke, der skal holde hånden under dansk økonomi. Aftalen kom efter forhandlingerne hele natten og kun et døgn efter at en række tidligere økonomiske vismænd efterlyste en 300-milliard stor hjælpefond. Vi får en vurdering af politikernes hjælpepakke af en af de vismænd, der foreslog en hjælpefond
  Diskussionen om hvor mange der skal testes for Covid-19 fortsætter. Men foreningen af danske bioanalytikere mener ikke, at det kan bruges til ret meget, at forskellige ikke-godkendte laboratorier mener, at de kan hjælpe sundhedsmyndighederne med at lave corona-test.
  Forholdet mellem Kina og USA forværres dag for dag under Coronakrisen , bl.a. fordi præsident Trump konsekvent kalder Covid-19 for den kinesiske virus. Men er Donald Trumps opførsel i denne krise i virkeligheden en gave til det kinesiske styre og præsident Xi Jinping?
  Søren Carlsen og Mette Vibe Utzon er dagens værter, Tine Møller Sørensen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

 • Malaria-medicinen Klorokin vil nu blive afprøvet på danske hospitaler mod corona. Der er endnu ikke rigtig nogle medicinsk behandlingsmuligheder, når det gælder COVID19 - som sygdommen man får af corona-virus hedder.
  Men i Kina og Sydkorea har man forsøgt sig med klorokin - og det har givet nogle - ja, svingende resultater. VI får en vurdering af Klokokin.
  Finansministeren vil bruge 40 milliarder på at hjælpe de små erhvervsdrivende og de tvangslukkede butikker som frisører og tatovører. Målet er at hjælpe mange, men han vil ikke garantere, at det redder alle. Nu skal hjælpepakken forhandles politisk. Dansk Erhverv er ikke tilfreds.
  Flygtningesituationen på de græske øer er i den seneste uge gledet i baggrunden i nyhedsstrømmen, mens Corona-krisen er taget til. Men der er alvorlig bekymring for, at de to kriser krydser hinandens spor. I de overfyldte lejre er der udbredt mangel på vand og sæbe - for slet ikke at tale om håndsprit. Flygtninge bor meget tæt, og på øen Lesbos er der fundet ét eksempel på en lokal, der har taget Coronavirussen med sig fra det græske fastland.
  Mette Vibe Utzon og Søren Carlsen er dagens værter.
  Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/Orientering

 • COVID19-krisen udvikler sig minut for minut. I aften kl. 20 taler dronning Margrethe. Her på Orientering bliver vi på P1, indtil hun har talt. Vi udvider altså Orientering til efter kl. 20.
  Igen i dag handler programmet om COVID19. Førende eksperter er enige om, at vi i Danmark burde teste meget mere for Corona-virus - som man for eksempel har gjort med stor succes i Kina og Sydkorea. Vi forsøger at få et svar på, hvorfor det ikke sker?.
  Samtlige 27 EU-ledere sidder i dag foran en computerskærm med en hovedtelefon på for at holde et virtuelt topmøde om Coronakrisen. Det er anden gang på under en uge, lederne holder et af de her usædvanlige videotopmøder - og emnet er lige så usædvanligt. EU-lederne ventes nemlig at nikke ja til et omfattende indrejseforbud - hvor kun egne statsborgere, grænsependlere og rejsende med et legitimt formål kan få lov at rejse ind i EU.
  Det og meget mere om Corona-krisen. Lyt med.
  Brita Kvist og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør
  www.dr.dk/Orientering