Folgen

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2015. John Hron ska börja åttan. Han har sommarlov och tältar vid en sjö ihop med sin kompis. Men fyra skinheads dyker upp och en lång mardröm tar sin början.

  De misshandlar John i timmar och tvingar honom att säga att han älskar nazister. Sedan kastar de honom i vattnet. Men John kvicknar till och lyckas simma iväg mot mitten av sjön. Då ropar de ut i den tysta, varma sommarnatten att han ska komma tillbaka. Annars slår de hans kompis.En dokumentär av: Ida Lundqvist.År: 2015.

 • Revolution bryter ut i Iran under sent 1970-tal och hundratals studenter stormar amerikanska ambassaden. När ett 50-tal diplomater tas som gisslan blir det starten på ett storpolitiskt maktspel.

  Utanför ambassaden marscherar hundratusentals iranier på gatorna och landet håller på att förändras i grunden.Striden om de amerikanska diplomaterna hamnar på högsta politiska nivå mellan USAs president Jimmy Carter och den islamistiske ledaren Ayatollah Khomeini, men inne på ambassaden syns ingen lösning i sikte.Medverkande:Barry Rosen, amerikansk diplomat inne på ambassaden/gisslanVictor L Thomseth, amerikansk diplomat inne på ambassaden/gisslanAgneta Ramberg, före detta utrikeskommentator på Sveriges RadioGilda Hamidi, utrikesreporter på SVTOlof Allgårdh, fd svensk diplomat i TeheranSaid Mahmoudi, professor i Internationell rätt vid Stockholms universitetÅke Malm, journalistEtt program av: Love Lyssarides.Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten.Exekutiv producent: David Mehr.Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.År: 2019.

 • Fehlende Folgen?

  Hier klicken, um den Feed zu aktualisieren.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2016. Unga, stökiga killar skickades ut i världen på båtresor, istället för att låsas in. Men resan får en våldsam och oväntad vändning.

  På 80- och 90-talet testas en ny behandlingsform för att fånga upp killar på glid. Media reagerar eftersom "värstingresorna" går till länder som oftast förknippas med semester och lata dagar.7 juli 1989 startar en av resorna med fem ungdomar och två ambitiösa, men delvis oförberedda ledare. Kort efter avfärd från den franska Atlantkusten börjar oroligheterna som senare kommer att leda till myteri.Ett program av: Laura Wihlborg och Emma IkekweProducenter: Emma Janke och Linda Jensen KidaneÅr: 2016

 • 2005 ansöker ett företag om få bryta kalk på Gotland, men platsen är känd för sin unika natur. Jobb och skatteintäkter ställs mot skyddet av sällsynta arter. Plötsligt står hela miljöbalken på spel.

  Demonstrationer bryter ut och Ojnareskogen blir en konflikt på riksnivå. På Gotland slutar folk att hälsa på varandra, och det blir den största miljöstriden i Sverige på 30 år.Medverkande:Ditte Green-Petersen, fältbiolog och miljöaktivist.Olof Söderdahl och Kristina Bohman Söderdahl, grundare av föreningen Bevara Ojnareskogen.Lars Brane, fd anställd på företaget Nordkalk och klubbordförande IF Metall.Fredrik Johnsson, dialogpolis.Lisa Wanneby, miljöaktivist, miljöpartist och ordförande i Urbergsgruppen.Åsa Romson (MP), fd miljöminister.Simon Haikola, forskare vid Linköpings universitet. En dokumentär av: Daniel Värjö.Producent: Ida Lundqvist.Ansvarig utgivare: Hanna Toll.Programmet är gjort 2019.

 • Vi reder ut den kontroversiella frågan: Är vi för många? Sök på "P3 Dystopia" där du hittar poddar.

  När man pratar om klimatkrisen, matkrisen eller ekosystemens pågående kollaps är det en faktor som återkommer och som är helt central: Befolkningen.Fler och fler pratar nu om att det bästa för klimatet är att skippa att skaffa barn, och att jordens framtid vilar på att vi blir färre och färre.Men vi vet också att fokus på befolkningsfrågor genom historien resulterat i stora övergrepp på mänskliga rättigheter, framförallt i fattiga länder. P3 Dystopia reder ut den kontroversiella frågan: Är vi för många?Sök på "P3 Dystopia" där du hittar poddar.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2006, NU I HÖGRE LJUDKVALITET. På 70-talet uppdagas den värsta giftskandalen i Sveriges historia. Fabriksledningen har hittat ett nytt sätt att dumpa tunnor fyllda av giftavfall.

  En ny arbetsgivare kommer till den lilla orten Teckomatorp i Skåne, växtgiftfabriken BT Kemi. Man ser nya arbetsmöjligheter och en ljusare framtid för en liten ort. Men allt står inte rätt till, fabrikens utsläpp får befolkningen att må dåligt och rösterna höjs för att fabriken måste bort.När BT Kemis hemlighet kommer upp till ytan måste någon ställas till svars, men ingen tar på sig skulden och ingen pekas ut som ansvarig. 30 år senare är spåren efter fabriken väldigt tydliga.P3 Dokumentär berättar hela historien om BT Kemi och giftskandalen i Teckomatorp.Dokumentären är från 2006 och är nypublicerad 2019 i högre mp3-kvalitet.Producerat av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson.

 • Tre syskon från Göteborg reser för att göra jihad i Syrien. En av dem kommer att dömas för terroristbrott. Avsnitt 1: Hakim.

  En dag när Yasmin skickar en låt till sin lillebror Hakim svarar han att det är haram, alltså förbjudet, att lyssna på musik. Det är då hon märker att han förändrats.Det är strax efter den 11 september 2001 som Hakim radikaliseras. Han går i gymnasiet och är en av Sveriges bästa juniorboxare när han ansluter sig till en extrem tolkning av islam.Sista gången Yasmin träffar sin bror, innan han försvinner iväg, är en sensommardag 2012. Vi åt och lagade mat och han pussade mig på pannan och sa jag kommer sakna dig. Jag kopplade inte varför, säger Yasmin.Några månader senare dyker Hakim upp i ett klipp från Syrien. Han sitter på en pall med en kalashnikov i knät och säger Min dröm är som alla andra muslimers drömmar att ha en islamisk stat.Av: Karwan Faraj.Producent: Rosa Fernandez.Exekutiva producenter: Erik Hedtjärn och Jon Jordås.Ljudtekniker: Ludvig Jansson.Ansvarig utgivare: Silan Diljen.Syskonen Yasmin, Hakim, Nadia och Sara heter egentligen nånting annat och Saras röst är utbytt.P3 Dokumentär har varit i kontakt med syskonens pappa som valt att inte medverka i programmet. Han förnekar att det skulle förekommit våld i hemmet och säger att de som påstår det ljuger.Arkivklippen kommer från Ekot, SVT, Al Jazeera, NBC, P4 Göteborg med flera.Den här serien gjordes 2019.

 • Brodern Hakim har varit i Syrien i ett halvår. Nu ansluter sig mellansystern Nadia till samma jihadistgrupp. Avsnitt 2: Syskonen i Syrien.

  I Syrien blir mellansystern Nadia presenterad för en brittisk jihadist som har en ledande position i terrorgruppen. Han friar till henne.Och hemma i sin lägenhet i Göteborg börjar den yngsta systern Sara förbereda sig för att åka efter sina syskon till kriget i Syrien.Men så kommer nyheten: brodern Hakim har blivit skjuten i huvudet och är allvarligt skadad.Av: Karwan Faraj.Producent: Rosa Fernandez.Exekutiva producenter: Erik Hedtjärn och Jon Jordås.Ljudtekniker: Ludvig Jansson.Ansvarig utgivare: Silan Diljen.Syskonen Yasmin, Hakim, Nadia och Sara heter egentligen nånting annat. Saras röst är utbytt och delar av intervjun har tidigare sänts i P1 dokumentär.Arkivklippen kommer från Ekot, SVT, Al Jazeera, NBC, P4 Göteborg m.fl.Den här serien gjordes år 2019.

 • När IS utropat sitt kalifat sätter sig den tredje systern Sara på ett flygplan mot Turkiet. Med sig har hon sina två små barn och en resväska med kläder. Avsnitt 3: Sara åker till IS.

  Islamiska staten kontrollerar nu ett landområde i Irak och Syrien ungefär lika stort som halva Sverige. Lillasystern Sara har höga förväntningar på livet i kalifatet.När de kommer fram blir de inlåsta i ett kvinnohus med 200 andra kvinnor och barn som rest till Islamiska staten utan män. Efter en tid gifter sig Sara med en man som jobbar för IS säkerhetstjänsten.Men för Sara tar allt en vändning när hennes eget barn drabbas av det närvarande våldet...Av: Karwan Faraj.Producent: Rosa Fernandez.Exekutiva producenter: Erik Hedtjärn och Jon Jordås.Ljudtekniker: Ludvig Jansson.Ansvarig utgivare: Silan Diljen.Syskonen Yasmin, Hakim, Nadia och Sara heter egentligen nånting annat. Saras röst är utbytt och delar av intervjun har tidigare sänts i P1 dokumentär.Arkivklippen kommer från Ekot, SVT, Al Jazeera, NBC, P4 Göteborg med flera.Den här serien gjordes år 2019.

 • Brodern Hakim åtalas i Göteborgs Tingsrätt för terroristbrott utförda i Syrien. Även lillasystern Sara har återvänt till Sverige, men hon har förändrats. Avsnitt 4: Terrorrättegången.

  Sara klandrar sig själv för sin sons död och för att hon valde att åka till IS. Samtidigt pågår rättegången mot hennes storebror Hakim, han som en gång fick henne att intressera sig för jihad.Saras nära vän Hanna försöker hjälpa sin vän som nu tar avstånd från IS.Storasystern Yasmin försöker förstå hur hennes bror kunnat medverka till det brutala mord han nu står åtalad för...En serie av: Karwan Faraj.Producent: Rosa Fernandez.Exekutiva producenter: Erik Hedtjärn och Jon Jordås.Ljudtekniker: Ludvig Jansson.Ansvarig utgivare: Silan Diljen.Syskonen Yasmin, Hakim, Nadia och Sara heter egentligen nånting annat. Saras röst är utbytt och delar av intervjun har tidigare sänts i P1 dokumentär.Arkivklippen kommer från Ekot, SVT, Al Jazeera, NBC, P4 Göteborg med flera.Den här serien gjordes år 2019.

 • IS-kalifatet krossas. Hakim har dömts till livstids fängelse. Sara förlorar sitt andra barn. Avsnitt 5: Allt faller.

  Våren 2017 har mellansystern Nadia just kommit hem från Syrien och Irak, där hon har varit med i olika jihadistgrupper i fyra år. Nu har alla tre syskonen från Göteborg återvänt.Syskonens storasyster Yasmin, som alltid tagit avstånd från IS, ser familjen falla samman.En serie av: Karwan Faraj.Producent: Rosa Fernandez.Exekutiva producenter: Erik Hedtjärn och Jon Jordås.Ljudtekniker: Ludvig Jansson.Ansvarig utgivare: Silan Diljen.Syskonen Yasmin, Hakim, Nadia och Sara heter egentligen nånting annat. Saras röst är utbytt och delar av intervjun har tidigare sänts i P1 dokumentär.P3 Dokumentär har varit i kontakt med syskonens pappa som valt att inte medverka i programmet. Han förnekar att det skulle förekommit våld i hemmet och säger att de som påstår det ljuger.Arkivklippen kommer från Ekot, SVT, Al Jazeera, NBC, P4 Göteborg med flera.Den här serien gjordes år 2019.

 • "P3 Musikdokumentär" är programmet som berättar om vår tids största artister.

  Avsnittet R Kelly Artisten och anklagelserna handlar om ett musikaliskt geni vars musik överskuggas av anklagelser om sexuella övergrepp, barnpornografi och giftermålet med femtonåriga Aaliyah. Om en artist som i snart trettio års tid pendlat mellan att vara en hyllad ikon och radiostationernas paria. Sök på P3 Musikdokumentär för att lyssna!

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2014. Historien om den spionmisstänkte flygofficeren Bertil Ströberg är kantad av gåtor och mystiska omständigheter.

  Flygofficeren Bertil Ströberg går in på huvudpostkontoret på Vasagatan i Stockholm för att hämta ut ett brev en vårdag 1983. Vad Ströberg inte vet är att SÄPO hårdbevakar kontoret i jakten på en spion.Någon som kallar sig Sven Roland Larsson har nämligen försökt sälja hemliga militäruppgifter i ett brev till den polska ambassaden. När Ströberg frågar efter post till just Sven Roland Larsson grips han direkt. Men det dröjer inte länge innan frågetecknen hopar sig.Detta är en spionhistoria som är kantad av gåtor och mystiska omständigheter. För Bertil Ströberg blir det en livslång kamp för att bli frikänd. Ska domstolarna tro på hans osannolika historia?Producent: Karin Hållsten.År: 2014.

 • Tolv barn och fyra vuxna omkommer när en svensk skolklass, på väg genom Norge, krockar med bussen in i bergväggen. På väg nedför fjället slutade bromsarna att verka. Hur kunde olyckan ske?

  Bussolyckan i Måbødalen ledde till landssorg och begravningen i Kista kyrka sändes i SVT. Händelsen ledde också till nya arbetssätt vid större krishändelser.En dokumentär av: Sindre Leganger.Producent: Jon Jordås.Ljudtekniker: Nima Shams. Loggare: Johannes Rex, Tage Tollefsen, Sverre Nielsen och Inger Wilhelmsen Seljestad. Tack till Astrid Thunold på NRK samt Ragnhild Merete Kløften vid NRKs researchsenter.År: 2019

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2005. En härdsmälta i Tjernobylverket i Ukraina får efterverkningar även i Sverige i form av radioaktivt nedfall och en het politisk debatt. Och hur blir det med slutförvaret?

  "Tjernobyl och den svenska kärnkraften" är en road movie-inspirerad P3 Dokumentär av Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson från 2005.Programmet hade ursprungligen titeln "Tjernobylkatastrofen" men döptes om år 2019 för att tydliggöra för lyssnaren att fokus till stor del ligger på Sverige, inte på det ukrainska reaktorhaveriet. På så vis kompletterar dokumentären den uppmärksammade tv-serien.

 • Paradisön Bali förvandlas till ett helvete när en terrororganisation spränger två nattklubbar på huvudgatan i den populära strandstaden Kuta Beach. 202 personer dör, sex av dem är svenskar.

  På en av nattklubbarna har vännerna Mia, Anna och Johanna just träffat ett gäng australiska rugbykillar och de bjuder på drinkar och flörtar när bomben förvandlar stället till en brinnande dödsfälla. De försöker snabbt ta sig ut, men elden hinner ikapp dem och av de tre vännerna är det bara två som hinner undan lågorna.Terrordådet den 12 oktober 2002 är riktat mot västerländska turister som hämnd mot USAs krig mot terror. Den islamistiska terrorgruppen Jemaah Islamiya, med kopplingar till Al Qaida, är ute efter att skapa stor förödelse och döda så många som möjligt. Världen har bara sett början på den våg av terrordåd som ska följa de kommande åren.En dokumentär av: Karin Hållsten.Producent: David Mehr.År: 2019.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2009. I november 2001 håller 25-åriga Fadime Sahindal tal i Sveriges riksdag. Två månader senare är hon död. Med två skott i huvudet skjuts Fadime till döds av sin egen far.

  Mordet på Fadime blir en väckarklocka för Sverige. Hon var den som pratat högt om hur hedersproblematiken drabbar unga tjejer. Nu är hon brutalt mördad. Efter mordet har sorgen inga gränser. Fadimes begravning fyller Uppsala Domkyrka till bristningsgränsen. Och i tv, tidningar och radio är debatten het och infekterad. Hur kan en far döda sitt barn? Vem bär skulden till det som skett kulturen, patriarkatet eller integrationen?Producerat av: Siri Ambjörnsson och Emma Janke.

 • I början av 2000-talet avslöjas att barn har farit illa när de varit omhändertagna av staten. Men det är bara början. Det blir ett politiskt spel om pengar, skuld och upprättelse.

  En statlig utredning visar att barnen har misshandlats, våldtagits eller utsatts för bestraffningar och kränkningar när de bott i fosterfamiljer eller på barnhem. Staten ska ge de tidigare fosterbarnen upprättelse genom ekonomisk ersättning, men det blir en krånglig process som leder till att över hälften blir utan pengar.Medverkande:Christer Selander, före detta barnhemsbarn.Linda Styf, före detta fosterhemsbarn.Thomas Kanger, journalist som gjort tv-dokumentären "Stulen Barndom" om Skärsbo pojkhem.Sofia och Hanna, systrar som vuxit upp i olika familjehem.Morgan Johansson, dåvarande socialtjänstminister.Göran Ewerlöf, ordförande för ersättningsnämnden.En dokumentär av: Martina Pierrou.Producent: Ida Lundqvist.År: 2019.

 • DOKUMENTÄR FRÅN 2009. Det är en stjärnklar natt våren 1990. Ombord på Scandinavian Star fanns 482 personer. 159 kommer aldrig hem igen. Men vem eller vad låg egentligen bakom brandens snabba förlopp?

  De hade tänkt att fira påsk i en stuga vid havet och bokade biljetter på den nya färjan Scandinavian Star som seglade mellan Oslo och Fredrikshamn. Vad de då inte visste var att färjan hade ca 150 överbokningar, att besättningen var utarbetade och underbetalda. De hade dessutom inte gjort några gemensamma brand- eller livbåtsövningar.Klockan två på natten vaknar Jan av att Christine skakar honom och säger att det brinner. Hon springer ut i den rökfyllda hyttkorridoren i sitt nattlinne. Det är sista gången han ser sin fru.Totalt fanns 482 personer ombord. 159 av dem blev brandens offer.Producerat av: Sara LundinSändes första gången: 8 maj 2009

 • En man åtalas för att ha hypnotiserat en grupp ungdomar till att begå en rad makabra mord. Han blir snart en av USA:s mest hatade personer. Han heter Charles Manson.

  Året är 1970. Utanför Los Angeles majestätiska domstolsbyggnad sitter en grupp unga kvinnor. Alla har ristat in ett kryss i pannan. De sjunger, dansar och visar sitt stöd för den åtalade: Charles Manson. Mannen som har förändrat deras liv.När historien nystas upp kommer den mörka sidan av hippie-rörelsen fram. Det handlar om droger, fri kärlek, The Beach Boys och bestialiska mord. Det här är en berättelse om en man som än idag, ett halvt sekel senare, rör upp känslor.Medverkande:George Stimson - Nära vän till Manson som skrivit boken "Goodbye Helter Skelter".Dianne Lake - Var en medlem av kollektivet och hade en relation med Manson från det att hon var 14 år gammal.Sandra Good - Hade en relation med Manson och var en del av kollektivet.Nikolas Schreck - Nära vän till Manson, har skapat dokumentären "Charles Manson: Superstar" och skrivit boken "The Manson File".Ed Sanders - Täckt fallet som journalist och skrivit två böcker; "The Family" och "Sharon Tate: A Life".Virginia Graham - Nyckelvittne i rättegången.En dokumentär av: Robin Jonsson.Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media.Exekutiv producent: David Mehr.Dokumentären gjordes 2019.