Anéantir Podcasts

  • Utrikeskrönikan, 14 juli 2022.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Parma, torsdag.

    Det är Frankrikes nationaldag idag och jag är i Italien och reser runt i ett landskap pinat av torka och missväxt.

    Men till kvällen kommer jag vara tillbaka i Paris och få njuta av ett vackert upplyst Eiffeltorn och ett storslaget fyrverkeri som troligtvis kommer att gå i tricolorens färger blått, vitt och rött, ja ni vet - frihet, jämlikhet, broderskap.

    Men det emblematiska Eiffeltornet. Det under första världskriget vaktande tornet när radiotelegrafer opererade därifrån för att kunna förse militären med viktig information om fienden. Det mår ju inte så bra just nu. Det rostar, färgen flagar och släpper och trots att man lägger ner hundratals miljoner kronor på att måla om det inför OS om två år så pågår en parallell diskussion om det ens hjälper. Är allt bara kosmetiska förbättringar som döljer större problem.

    Är det även det som håller på att hända politiskt i Frankrike är min stillsamma fundering?

    Det är alltid svårt att sia om framtiden men någon som gjort det till sin huvudsak är Michel Houellebecq. Den franske författare som nästan har popstjärnestatus trots eller kanske tack vare sitt slitna yttre och sin sarkastiska framtoning. I början av året kom han ut med en ny roman på drygt 700 sidor. Där gestaltas nästa presidentval 2027 – en sorgligt korrumperad historia där Emmanuel Macron som inte är namngiven men igenkännbar försöker manövrera sig till en tredje period som president vilket är mot konstitutionen. Motkandidaterna finns längst ut till höger och har sina förebilder även de i verkligheten.

    En stor del av Anéantir som boken heter och som betyder ödelägga eller förinta är också en uppgörelse med fransk sjukvård som beskrivs som mekaniserad och avhumaniserad utan patientens bästa i fokus. En diskussion som också pågår på riktigt för fullt i Frankrike just nu. Lägg till i romanen en serie cyberterroristattentat, svidande kritik mot nyliberalism och en längtan till eviga värden som inte handlar om pengar och konkurrens så har ni några av huvudspåren i Houellebecqs berättelse.

    Mot den bakgrunden är Eiffeltornet som rostar, och krackelerar medan man drar på några lager färg en ganska passande metafor.

    För att återgå till verkligheten. Kommer Macrons framtidsoptimistiska mittenallians klara av att navigera och balansera mellan högernationalister på ena sidan och vänsterkoalitionen Nupes på andra sidan. Det medan franska folket blir allt otåligare. Man delar ut matkuponger i ett av Europas rikaste länder. Och nya strejker blossar upp hela tiden.

    Helt enkelt hur bra mår republiken – kommer ytan hålla eller krackelera.

    Cecilia Blomberg, Parma
    [email protected]

  • Hur bra är Michel Houellebecqs nya tegelstensroman Anéantir? Och hur kommer det sig att den franska litteraturvärldens rockstjärna nu rör sig mot andlighet och försoning?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Michel Houellebecqs Anéantir innehåller familjedrama, presidentvalskampanjen 2027, cyberterroristattentat och andligt sökande. Kulturredaktionens Cecilia Blomberg berättar mer om den uppmärksammade romanen.

    KRITISK KONSTNÄRSRÖST MOT OS I PEKING

    Imorgon drar vinter-OS i Peking igång och samtidigt som elitidrottare och representanter tar sig dit höjs kritiska röster runt om i världen. En av dem tillhör den kinesiske konstnären och dissidenten Badiucao, som med sina satiriska målningar vill sätta fingret på det han kallar en kinesisk brutalitet som blivit allt tydligare. Möt honom i Linnéa Wannefors intervju.

    HUR MÅR BARNTEATERN I PANDEMIN?

    En matta på golvet där så många förskolebarn som det bara går att klämma in sitter tätt, tätt ihop, ivriga att komma så nära scenen som möjligt.

    Så kunde det ofta se ut före pandemin när barnteatergrupper turnerade runt om på Sveriges folkbibliotek för att möta publiken. Men två år in i coronapandemin är teatermöjligheterna för de minsta besökarna långt ifrån desamma som tidigare. Hör Hedvig Weibulls reportage.

    ESSÄ: VAD HAR VI FÖR RÄTTIGHETER SOM SÅRBARA PATIENTER?

    Många av oss bär på en känsla av att vi som medborgare har rättigheter. Men trots det finns det områden där vi känner oss utlämnade åt andras omsorg, ja kanske till och med godtycke, och därför har svårare att hävda våra rättigheter. Varför då? Det frågar sig Elena Namli i dagens OBS-essä.

    Programledare: Morris Wikström
    Producent: Felicia Frithiof