Anders Tegnell Podcasts
-
Putins krig går sådär, svenskarna har vänt i NATO-frågan och alla dansar efter Paludans pipa. Ebba Busch står stadigt i stormen och Anders Tegnell fick inte jobbet på WHO. Hör Johan Pensar och Jannik Svensson spekulera om saker de inte vet någonting om.
www.genyx.se
-
Är det något vi kan räkna med så är det att sjukdomar sprids i samhället, men kan vi också räkna ut hur spridningen går till? Genom modeller och prognoser försöker epidemiologer förstå hur vi på bästa sätt kan stoppa sjukdomar och minska ohälsa. Anders Tegnell berättar om hur epidemiologisk kunskap skapas. Och om hur vi kan förutse och förhindra framtida pandemier.
.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Under den månad som gått sedan Ukrainakrigets utbrott har de experter och tjänstemän som dominerat offentligheten under pandemin ersatts av nya förmågor. I stället för Folkhälsomyndighetens återkommande presskonferenser håller nu Försvarsmakten en presskonferens kl 15.00 varje torsdag. Blir detta en ny lägereld för vår oroliga samtid?
Kanske allra mest välkänd för gemene man har Joakim Paasikivi blivit. Han är för Ukrainakriget vad Anders Tegnell var för pandemin. Det är inte konstigt med tanke på att han är osedvanligt tydlig och rak i sin kommunikation. Till skillnad från Tegnell så behöver man inte ägna sig åt kremlologi för att förstå vad han faktiskt menar.
Som namnet antyder har han påbrå från vår närmaste granne i öst, och han har dubbelt medborgarskap i Finland och Sverige. Värnplikt har han gjort i båda länderna. I Sverige blev han överstelöjtnant och har bland annat varit sektionschef på den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). I dag är han militär lärare på Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan.
I dagens avsnitt pratar vi om vad den ryska krigsmakten gjort mindre bra, om det handlar om dålig planering eller dåliga militära enheter, om Ukraina eller Ryssland tjänar på om kriget skulle dra ut på tiden, om man verkligen ska ha så mycket respekt för den ryska förmågan framöver, om Putins kärnvapenhot, om svenskars försvarsvilja samt vilka lärdomar vår försvarsmakt såhär långt kan dra av Ukrainakriget.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Innan ni går…
Substack har just lanserat en app för iPhone och iPad. (Den som Android kan skriva upp sig på väntelista här.) Appen gör det lättare att samla alla man följer på Substack på ett och samma ställe. Jag använder den själv för att få bättre överblick, eftersom jag prenumererar på ett ganska stort antal publikationer. Jag återkommer i en annan post om vilka jag läser med stor behållning för tillfället.
Man får givetvis även fortsatt mejlen, men appen gör det möjligt för oss som använder Substack som plattform att nå ut även om mejlkorgarna framöver skulle bli överfulla igen. Dessutom vet jag att en del av er, och även jag, haft problem med att mejlen från Substack hamnar under fliken “kampanjer”. Med appen slipper man allt sånt.
För den som vill läsa mer om appen kan man göra det här. Nedan ser ni ett exempel på hur appen ser ut.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
PS. Jag är fortfarande mitt uppe i ett intensivt projekt. I början av nästa vecka hoppas jag dock vara klar och sedan kunna återgå till att producera texter och poddar på heltid här på Rak höger. Tack för ert tålamod! DS.
Get full access to Rak höger med Ivar Arpi at ivararpi.substack.com/subscribe -
Två år efter deklarerandet av en ny pandemi så fortsätter coronaviruset att komma i vågor. I Sydafrika antas nästa våg komma i slutet av april. I Sverige kanske nästa topp blir redan i maj. Hur kommer det sig och var kommer virusvarianterna ifrån?
Coronagåtan fortsätter att gäcka forskarvärlden. Det finns olika hypoteser varifrån virusvarianterna kommer, men än har inget bevisats. Omikron verkar komma från ursprungsvarianten, fast den nästan inte går att hitta. Hur går det ihop?Mellanvågsperioder i coronapandeminI Sydafrika har pandemivågorna kommit med jämna mellanrum där dalarna har varit på ca tre månader. Pandemivågorna i Sverige har sett lite annorlunda ut. Men mellanvågsperioderna kan utnyttjas till att förbereda sig för nästa våg.Forskning pågår för att skapa helt nya typer av covid19vacciner.Medverkar gör epidemiologen och professorn i folkhälsovetenskap Salim Abdool Karim vid HIV centrum CAPRISA i Durban i Sydafrika, statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten samt Frederik Kristensen från CEPI Coalition for Epidemic Preparedness Innovation. Programledare och producent: Annika Östman [email protected] -
Efter beskedet om att Anders Tegnell slutar, svarar forskaren Emma Frans på om det är slutet på corona, på riktigt. Maria från Kiev pratade med Garpen och Hanna när kriget i Ukraina utbröt sig. Nu ger hon en uppdatering på hur livet i Ukraina är efter invasionen av Ryssland. Linus Fremin glider förbi studion och ger betyg, i detta fall dockor och Djur-Ted snackar om delfiner på Kolmården. Och ni lyssnare bidrar med felsägningar ni sagt vid fel tillfälle!
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist. -
Migrationsminister Anders Ygeman kommer till studion och ger sin syn på hur Sverige ska hantera flyktingströmmarna från Ukraina. P4 Extras expertpanel svarar på lyssnarfrågor kopplade tillRysslands invasion. Anders Tegnell får toppjobb på WHO. Reporter Fredrik Birging hälsar på Lottakåren.
Tidigare ljudfil innehöll ett tekniskt fel. Ljudfilen har därför uppdaterats.Ansvarig utgivare: Sofia Söderholm -
David Eberhard är psykiater, forskare, föreläsare, författare och samhällsdebattör. Magnus Lindwall är professor inom psykologi, författare och forskare.
De gästar mig i loungen för att prata om hur vi har blivit vi har blivit psykologiskt påverkade av restriktionerna senaste två åren. Vi pratar om zero-covid rörelsen, antivaxxers, nyanser, Jan Guillou, Alex Schulman, Agnes Wold, Amina Manzoor, Katarina Gospic, Johan Giesecke, Björn Olsen, Ardalan Shekarabi, Lena Hallengren, Anders Tegnell, Lena Einhorn, Emma Frans, Socialdemokraterna, Medborgerlig Samling, forskning, beteendevetenskap och mycket annat. Magnus och David nördar också ner sig i senaste psykologiska trenderna och jag dricker en hel del vin.
Rekord i loungen - både i längd och djup. Lyssna gärna!
Gillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
Följ @loungepodden på alla sociala medier!
Instagram
LinkedIn
Facebook
-
Kalle Berg och Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Margret Atladottir och Linnéa Wikblad.
Partygaterapporten är släppt, åtminstone delar av den, och i den slås det fast att Boris Johnson och personer runt honom har haft fester som aldrig borde ha ägt rum. Det ska ha varit fråga om en överdriven alkoholkonsumtion och ett bristande ledarskap. Vi hör Boris Johnsons försvarstal i parlamentet och snackar om polisutredningen som pågår.Sen snackar vi om att Sverige snart kan komma att bort klassificeringen av covid-19 som samhällsfarlig, något som kan påverka hur länge restriktionerna kvarstår. Blir det som i Danmark att de slopas helt? Vi hör vad Anders Tegnell har att säga om saken. -
Dagens gäst är mannen som har funnits i våra liv i nästintill två år nu, nämligen statsepidemiologen Anders Tegnell. Väldigt passande, med tanke på att den nya coronavarianten omikron har spridit sig runt om i världen. Hur ska man bete sig när coronatalet går upp igen, speciellt när julen vankas? Vad för åtgärder kommer man ta nu? Dessa frågor och mycket mer får du svar på i dagens gästpodd.
Programledare: David Druid, Vendela Lundberg & Kodjo Akolor. -
Den stora snackisen om den nya civilministerns Hitlerhälsning tas upp av David Druid och Vendela Lundberg, vilket P3 Nyheters Kalle Berg även fördjupar sig i. Lyssnare har givit förslag till Vendela Lundberg angående insats till vår Musikhjälpen-bössa, tack så mycket för det! Kodjo Akolor har koll på en inställd antivaxx-evenemang och dagens gäst är statsepidemiologen Anders Tegnell ger oss en tydligare coronakoll när nya varianten omikron har spridit sig.
Programledare: David Druid, Vendela Lundberg & Kodjo Akolor. -
För att hindra ökad smittspridning av covid-19 i Sverige införs vaccinationsbevis från första december. Vad är bevisen för att de verkligen ger effekt?
Runt om i Europa ökar smittspridningen av covid-19, även i länder där vaccinationsgraden är hög. Olika typer av sätt att använda covidpass eller vaccinationsbevis används. I Sverige väntas regeringen besluta om vaccinationsbevis när över hundra personer samlas inomhus. Alternativt kan arrangörerna bli tvungna att följa restriktioner om avstånd och hur många som får visats i lokalen beroende på yta. Det är vad Folkhälsomyndigheten i onsdags begärde att regeringen ska besluta. Men vad finns det för forskning som visar att vaccinationsbevis är effektiva? Och hur gör vårt grannland Danmark? Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten förklarar bakgrunden till beslutet. Medverkar gör också Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro och Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland. Sveriges Radios korrespondent i Danmark Samuel Larsson berättar om hur danskarna valt att lösa den ökade smittspridningen. Programledare: Annika Östman [email protected]: Jonna Westin [email protected] -
Anders Tegnell oo caddeeyey shahaadada rasmiga ah ee Covid-19, nin dowladda u shaqaynayey oo basaasnimo loo haysto & nin loo haystey isku day dil oo la ogaadey inuusan dhimirkiisu saaxi ahayn.
-
Under pandemins inledande skede arbetade jag fortfarande på Svenska Dagbladets ledarsida. Ganska snart tog covid, eller corona som alla sade då, över all nyhetsrapportering nästan helt. Inte så konstigt. Men svårt för en ledarsida att hitta sin plats. Ganska snabbt insåg vi att det inte riktigt gick att ha en ideologisk vinkel, utan att vi snarare fick vara ett slags coronareportrar.
I ledarsidans podd, Ledarredaktionen, försökte vi få med båda sidor av frågan. Men på grund av hur frågan utvecklades, blev vi snabbt förknippade med de så kallade 22 forskarna. Folkhälsomyndigheten ville inte vara med. De som stöttade den svenska strategin ville inte heller. Personer som Emma Frans tackade nej, eller svarade inte ens. Därför blev diskussionen alltid halv, vilket jag menar var ett av de mest destruktiva inslagen särskilt under det inledande skedet. Komplexa frågor kräver att man förmår att höja sig över den mänskliga impulsen att alltid fastna i två – alltid endast två – lag.
Därför är jag glad att ha med Johan Anderberg i dagens podd. Han har skrivit en av årets mest uppmärksammade böcker: Flocken – berättelsen om hur Sverige valde väg under pandemin (Albert Bonniers förlag). I den får man följa huvudaktörerna genom hela förloppet. Man kommer nära Anders Tegnell, Johan Giesecke, Jan Albert, Tom Britton, med flera. Även om man inte håller med om allt är det en mycket läsvärd, och lättläst, bok.
Tidigare i veckan skrev han en kulturartikel i Sydsvenskan som fick stor spridning: “Katastrofen som aldrig kom”. Där drar han slutsatsen att det var Sverige som gjorde rätt, som inte stängde ned, och så gott som alla andra som gjorde fel. Jämfört med länder som införde mycket striktare restriktioner har vi inte fler dödsfall, utan ofta mindre menar han.
I detta har han bara delvis rätt, menar jag. Men oavsett det är det välkommet att någon från “den andra sidan” ställer upp i en podd och diskuterar.
Detta och mycket annat diskuterar vi i dagens podd. Vi pratar även om vaccinpass och rimligheten i de fortsatt hårda restriktionerna i vissa länder.
Som ni ser har vi både en poäng, vad gäller antalet dödsfall. Sverige ligger avsevärt sämre till än våra nordiska grannländer, men bättre än EU-snittet.
Rak höger med Ivar Arpi förlitar sig helt på bidrag från läsare och lyssnare. Man kan bli gratisprenumerant eller betalande prenumerant. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
Get full access to Rak höger med Ivar Arpi at ivararpi.substack.com/subscribe -
WHO rekommenderar nu malaria-vaccin till barn i Afrika - men experter tvekar. "Jag tycker de använder överord", säger professor Anders Björkman vid Karolinska institutet.
Nobels kemipris - experter förklarar hur det kan användas. Folkhälsomyndigheten pausar Modernas vaccin till de som är under 30 år - hör Anders Tegnell. Debatt om de höga dieselpriserna. - Mehr anzeigen