Atlantic Podcasts

  • Välkommen till ett höstigt avsnitt inspelat med Ida i LA och Pontus på den Gotländska landsbygden. Den här veckan pratar vi om folk-opiumet "memes" som när de är som starkast tenderar att överskugga själva nyheten den baseras på. Som exempel drar vi upp 26-sekunderspausmannen, Lettuce vs. Truss & allt som involverar Elon Musk. Pontus har druckit champagne och kollat på Notting Hill, och vi drömmer oss tillbaka till en tid då filmstjärnor var filmstjärnor och stadsidyll var stadsidyll. Välkomna!

    www.instagram.com/kulturbarnen

    Dessutom:

    Lejonkungen

    The Death of an artist

    Mondrian

    MOMA

    The Guardian

    Notting Hill

    Julia Roberts

    Hugh Grant

    Amelie från Montmartre

    Rings of Power

    Lord of the Rings

    Amazon Prime

    Vagablonde

    Anna Dorn

    Slave play

    Jeremy O. Harris

    Kreayshawn

    NY Times

    Kalifat

    Young Royals

    Rachel Cusk

    The Atlantic

    Twitter

    ADAAM & VD Barre

    Elon Musk

    Är det inte en meme så har det inte hänt

    Medvedev

    Norrtälje & 26-sekunderspausen

    Ia Genberg ”Detaljerna”

    Iman Mohammed ”Minnen av Infraröd”

    Johannes Anyuru ”Ixelles”

    Lettuce vs. Truss

    Larry the Cat

    Sara Villius ”Paradis"

    White Lotus

    Ring min agent

    George Clooney



  • Smack! Där har vi det sista införavsnittet där vi går igenom samtliga divisioner i NHL. Fullt ös på den kanske roligaste, tätaste och kanske mest spännande serien på förhand?

  • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: New York City, senaste exemplet på misslyckade liberala städer; Biden förvirrad i FN; Sunny Hostin från ABC anser att latinamerikaner som röstar på Republikanerna inte vet sitt eget bästa; Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy ger partiets framtidsvision inför mellanårsvalet; Våldtäktsman i New York City sätts inte i häkte och attackerar fler personer; Politiskt mord i North Dakota; Anne Linde säger att världen är oroade över Sverigedemokraterna; SD-EU-parlamentarikern Charlie Weimers på Fox News om svenska valresultatet; CNN ställer in intervju med Irans president; Rashida Talib kräver att USA:s banker ska vägra ge lån till dem som använder fossila bränslen; Biden svag i synen på gränspolitik och media förstår inte vilket ansvar en regering främst har; Ron DeSantis bussar immigranter till Joe Bidens sommarstuga; Man svingar yxa på McDonalds i New York City; Federal domstol beslutar att sociala medier inte får censurera grupper som de vill; Los Angeles demokratiska borgmästarkandidat Karen Bass känner sig otrygg efter att ha blivit utsatt för brott; Inga på Martha's Vineyard vill prata om invandringen; The Atlantic ifrågasätter könssegregerad idrott; Twilio kör woke-policy.

    -------
    STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

  • Nyhetsbrev har varit en stark och växande trend de senaste åren med nya typer av mediebolag som fokuserar på kanalen.

    Så vad kan företag och vi marknadsförare lära oss av det för skapa nyhetsbrev som levererar värde på riktigt, och som fler vill läsa. Jag bjöd därför in Nicklas Hermansson som är grundare av NomoFomo och expert på nyhetsbrev.

    Han har de senaste åren fördjupat sig inom nyhetsbrev.

    Tillsammans går vi igenom vad som ligger bakom nyhetsbrevets renässans och hur man skapar ett riktigt bra sådant med fokus på strategi, koncept och innehåll. För e-post kan vara en fantastisk kanal för att kommunicera med våra målgrupper, bygga relationer och äga mer av vår data.

    Missa inte att kolla in Nicklas nyhetsbrev NomoFomo Insights för att ta del av intressanta spaningar och se hur han arbetar. Och kolla även in mitt nyhetsbrev.

    Om gästen
    Nicklas Hermansson är journalist, strateg, kreatör, omvärldsbevakare, föreläsare och personen bakom NomoFomo. Ett eget mediehus och nyhetsbrev där han omvärldsbevakar, kurerar och skriver om intressanta nyheter som formar vår framtid.

    Nicklas startade sin karriär som journalist i Sundsvall och har sedan dess bland annat gjort Aftonbladet till en digital förebild som tv-chef, skapat några av Skandinaviens största webb-tv-program på Hard Hat och utvecklat prisvinnande lokal-tv på Mitt Media.

    Sen har han även varit med och skapat framtidens kommersiella innehåll på Bonnier News Brand Studio.

    Om avsnittet
    Nicklas och jag pratar i avsnittet om hur man skapar det ultimata nyhetsbrevet som levererar värde på riktigt till läsarna. Han berättar bland annat om frågorna man ska ställa sig före man startar ett nyhetsbrev och vad det är som gör ett nyhetsbrev riktigt bra.

    Han delar också sin analys av vad företag kan lära sig av nya mediebolag som Morning Brew och Milk Road.

    Du får dessutom höra:

    Olika typer av nyhetsbrev och bra exempel
    Hur man kommer fram till ett bra koncept
    Varför tonalitet och textredigering är så viktigt
    Hur man skapar riktigt bra innehåll för nyhetsbrev
    Vanliga misstag och fallgropar som Nicklas ser
    Tillväxt och hur man får fler prenumeranter
    Och varför man ska ha ett guldkorn i slutet


    Och en massa mer om hur man lyckas med nyhetsbrev…

    Nicklas berättar också om varför han startade sitt, varför han älskar nyhetsbrev och vad han önskar att han hade haft koll på i början. Och han delar självklart också mängder med tips för alla som vill dra igång ett nyhetsbrev.

    Du hittar som vanligt länkar till allt vi nämnde här i poddinlägget.

    Där har Nicklas dessutom samlat ihop ett helt gäng med bra länkar till innehåll, resurser och innehåll kring nyhetsbrev och att skapa bra sådana. Han har även lagt med ett antal exempel på bra nyhetsbrev att hämta inspiration från.

    Och efter länkarna hittar du tidsstämplar till olika sektioner i avsnittet. Här nedan finns grafiken med Nicklas frågor för dig som vill starta ett nyhetsbrev.



    Länkar
    Nicklas Hermansson på LinkedIn
    NomoFomo webbsida
    NomoFomo Insights nyhetsbrev

    Notes on newsletters - Benedict Evans (artikel)

    A Good Newsletter Exit Strategy Is Hard to Find - Delia Cai/Vanity Fair (artikel)

    The Internet’s Unkillable App - Dave Pell/The Atlantic (artikel)

    Farrah Storr of Substack's insider tips on the newsletter platform (poddavsnitt)
    Apple / Spotify

    A 201 guide for taking your newsletters to the next level - newsletter guide.org (guide)

    Sajt för inspiration kring e-postdesign - Really Good Emails (resurs)

    E-postverktyg för nyhetsbrev - Substack (verktyg)

    Nicklas exempel på bra nyhetsbrev:
    Morning Brew - affärs- och ekonominyheter
    Marketing Brew - nyheter inom marknadsföring
    Future social - brev från Morning Brew om sociala medier
    The Hustle - om entreprenörskap och tech
    Read Max - om medier och kultur
    Milk Road - om krypto
    Garbage Day - om internetkultur
    Axios Media Trends – summeringar och analyser av medienyheter

  • Säsongsavslutning! Säsongens sista avsnitt bjuider på en kavalkad av rockiga hits när vi dyker ner i den nygamla klassikern “what’s in my bag”. Återigen ger vi oss ut på stan och letar febrilt efter begagnad musik vi bara måste ha. Det blir svenska besatta kronor, regnbågar, skräckrockspionjärer, schweizisk avant-garde, nakna och inoljade brynjor samt arga britter. Vi diskuterar även om det finns någon pepp inför Machine Heads kommande platta samt den högaktuella fortsättningen på Power Trip. Och vi bjuder dessutom på en liten teaser. Må gott i sommar. F.O.A.D.

    Spellista

    Machine Head - Choke On The Ashes Of Your Hate (Of Kingdom And Crown / Nuclear Blast)

    Power Trip - Crossbreaker (Manifest Decimation / Southern Lord)

    The Crown - Morningstar Rising (Possessed 13 / Metal Blade)

    Rainbow - Stargazer (Rising / Polydor)

    Alice Cooper - Elected (Billion Dollar Babies / Atlantic)

    Triptykon - Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition, Pt. 6) (Live At Roadburn 2019) / Prowling Death)

    Manowar - March For Revenge (By The Soldiers Of Death) (Into Glory Ride / Music For Nations)

    Napalm Death - Suffer The Children (Harmony Corruption / Earache)

  • "Ja, för mycket teknik är inte bra, det gäller att använda den med måtta". Visst låter det som en sund inställning? Men den missar att något fundamentalt, säger idéhistorikern David Malm.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

    I en uppmärksammad artikel i The Atlantic hävdade psykologiprofessorn Jean Twenge att ungas dåliga mående beror på de smarta telefonerna. Hon hävdar att de har ”förstört en generation”.

    Reaktionerna på artikeln var förutsägbara. Vissa kunde glädjas över att få sin uppfattning om teknologin som roten till det onda bekräftad. Medan andra kunde avfärda artikeln som konservativ teknikfientlighet.

    Det sistnämnda lägret lär stå segrande även denna gång. Med sin evigt ljumma och suntförnuftsmässiga attityd kommer den allmänna positionen bli något i stil med, ”ja, som med allt annat är för mycket teknologi inte bra, det gäller att vara måttfull.” Även om det låter klokt, och det är väl hela värdet i denna position, är det såklart felaktigt. För medierna och teknologin formar vår relation till världen, och är därför intimt förknippade med vårt mående.

    "De senaste trehundra årens historia kan förstås som ett långt segertåg för idén att den viktigaste relationen i livet är den du har med dig själv" 

    En anledning till detta samband försökte mediehistorikern Marshall McLuhan ge redan 1964 i boken ”Understanding media”. Han argumenterade för att det är mediet som är budskapet, det vill säga att medierna och teknologin, såsom den smarta telefonen, är det betydelsebärande och inte vad vi tittar på i dem. På samma sätt som att det viktiga med vägen inte är vilka platser den knyter samman, utan att den gör det möjligt att lämna dem, är det revolutionerande med telefonen, bland annat, att den gör oss oberoende av alla platser. Det är därför psykologiprofessorn som skrivit artikeln om de smarta telefonerna kan säga att dagens unga ”är en ensam och icke-placerad generation”.

    Jag tror dock inte att den smarta telefonen ska presenteras som den ensamme boven i dramat. I den mån det är ett drama började det långt tidigare. De senaste trehundra årens historia kan förstås som ett långt segertåg för idén att den viktigaste relationen i livet är den du har med dig själv. Romantiken ställde krav på originalitet. Upplysningen uppmanade människor att ta sig ur ett tillstånd av omyndighet. För att uppfylla dessa krav, och de mer sentida stränga uppmaningarna om att vara fristående, krävs ett aktivt och självständigt jag som inte ovetande underordnar sig några traditioner, fördomar eller konventioner.

    Och det är alltså teknologiska innovationer som fört oss på denna resa, eller hjälpt oss att framgångsrikt företa den. McLuhan föreslog till och med att ”utvecklandet av skrivande och den visuella organisationen av livet gjorde upptäckten av individualism möjlig”. Han menar att skrivande och läsande är ett utmärkt sätt att få syn på sig själv. Att de utvecklar en känsla av ett jag. Att umgås med sig själv genom att läsa en bok kan på så vis vara en chockartad upplevelse där din egen subjektivitet möter en annans, och där den andras tankar inte nödvändigtvis är det som skrämmer.

    "Huset är ett medium, och de senaste hundra åren har de fungerat som små boxar gjorda för självtillräcklighet"

    Därför finns det, parallellt med detta segertåg, vittnesmål från förtvivlade röster. Selma Lagerlöf har gjort det bäst. I ”Gösta Berlings saga” skriver hon om ”själviakttagelsens ande”, ett slags monster inom en, som genom blicken på självet förgör oss: ”Bit för bit hade de långa, hårda, krökta fingrarna, plockat, tills vårt hela jag låg där som en hög trasor, och så hade våra bästa känslor, våra ursprungligaste tankar, allt, vad vi hade gjort och sagt, undersökts, genomforskats, sönderplockats, isögonen hade sett på, och den tandlösa munnen hade hånlett och viskat: Se, det är trasor, bara trasor.”

    ”Gösta Berlings saga” utspelar sig i början av 1800-talets Sverige. Selma Lagerlöf presenterar själviakttagelsen helt riktigt som en historisk nyhet. Introspektionen skilde generationerna åt, och gjorde de unga olyckliga. Därför är kärlekens främsta uppgift i ”Gösta Berlings saga” att rädda oss från oss själva. En av Gösta Berlings många kvinnor uttrycker det som att när hon kysst Berling, ”då hade hon för första gången glömt sig själv”. Det är just det som lockar henne åter till honom, evigt tacksam är hon ”för [att han] en enda gång hade lyckats befria henne från henne själv.”

    Om man accepterar McLuhans definition av medier som förlängningar av oss själva kan andra medier än telefoner och böcker framhållas. Här kan man exempelvis tänka på hur den svenska arkitekturhistorien bidragit till det moderna jagets utveckling. Huset är ett medium, och de senaste hundra åren har de fungerat som små boxar gjorda för självtillräcklighet. Om man vill säga något om hur smarta telefoner ”förstört en generation” kan det därför te sig snävt och orättvist mot telefonerna. Det finns många medier, som vid en brottsutredning, skulle kunna visa sig vara medskyldiga.

    De varnande rösterna och förtvivlade vittnesmålen hörs högt även i dag. Hos förespråkare för ”mindfulness” kan vi känna igen Lagerlöfs tankar. Idén är paradoxal eftersom den på ett plan går ut på att bevaka och få syn på sig själv, genom att identifiera rädslor eller att ”vara i nuet”, men samtidigt handlar ”mindfulness” om att rikta blicken för att sedan slå bort den och glömma. Trots att namnet talar om medvetenhet verkar flykten från självet tillskrivas en helande kraft inom denna tanketrend. Oavsett om man ska somna, bota ångest eller njuta ögonblicket är rådet att man ska tillbaka till kroppen: känna hur bröstet häver sig vid inandning, hur blodet cirkulerar genom dig, och, förhoppningsvis, nå lugnet med denna känsla av att vara en biologisk kropp bland andra. Det är som om den moderna relationen med jaget fortfarande är för intimt, och ”mindfulness” vill tillfälligt lossa banden som knyter oss till oss själva.  

    Selma Lagerlöf och Marshall McLuhan [...] förstod att med medierna följer människan och placerar oss i relation till varandra och oss själva.

    Man bör alltså inte förstå medier som neutrala vänner i tillvaron, och därför bör man inte heller slentrianmässigt avfärda teknik- och mediekritiker. Tvärtom kan kritiken vara väldigt nyttig för att forma medierna, för att föra krig mot dem.

    Även Marshall McLuhan använde sig av krigsmetaforer för att beskriva människors relation till medier. Han var särskilt besviken över en enhet i detta imaginära krig: skolan. McLuhan menade att utbildningen endast förberedde människor för ett medium, den tryckta texten, och att skolan alltså borde och kan vara en plats för att lära sig att förstå medier i den vidare bemärkelsen.

    Betänk därför följande: mediekritik som bedrivs i dag är av den snäva sorten. Den handlar egentligen bara om källkritik. Dessutom framförs den av skolan, de traditionella massmedierna och biblioteken. Och det är samma institutioner som växte fram mot slutet av 1700-talet för att förvalta text, för att bestämma dess flöde i samhället. Till exempel har flera mediebolag gått samman för att faktagranska nyheter; biblioteken kraftsamlar för att bli en trygg informationsbärare; skolan föreslås få rollen att lära ut källkritik. Men dessa institutioner var en reaktion på rädslan för information, de är svaret på frågorna: vad ska vi göra med informationen? Hur ska den kunna finnas utan att göra skada, utan att underminera staten? Samma impulser styr dem än.

    Selma Lagerlöf och Marshall McLuhan hade andra problem. De förstod att med medierna följer människan och placerar oss i relation till varandra och oss själva. De visade att medierna bestämmer hur vi mår, men de försökte också säga att vi kan bestämma över medierna.

    David Malm, doktorand i idéhistoria   

     

    Litteratur

    Jean M. Twenge: Have Smartphones Destroyed a Generation? The Atlantic, (September, 2017).

    Marshall McLuhan: Understanding media - The Extensions of Man. McGraw-Hill, 1964

    Selma Lagerlöf: Gösta Berlings saga. Frithiof Hellbergs förlag, 1891.

  • Under senare tid har Boris Johnssons politiska liv kommit att bli allt mer ifrågasatt, dels på grund av ett ökat antal offentliga missöden, bland annat där han svamlade under ett framträdande och verkade prata om Peppa Pig när han tappade tråden.

    Sedan november månad har det brittiska folket (förenade kungariket) verkar ha tappat tålamodet med den inslagna pandemihanteringsstrategin. Kommer det vara möjligt för Boris att hålla sig kvar?

    Den nya Covid-varianten Omicron har börjat breda ut sig i vår omvärld. Vad är de politiska ledarnas reaktion på detta?

    Vi pratar också om diskussionerna efter ministerutnämningarna och om en speciell politisk pakt i Skurup!

    Läsbart:

    Boris Johnson

    What Is the Point of Boris Johnson? - The Atlantic

    Boris Johnson praises Peppa Pig in bizarre CBI speech - PEPPA PIG

    https://www.nytimes.com/2021/11/17/business/britain-inflation.html

    https://www.nytimes.com/2021/12/08/world/europe/boris-johnson-christmas-coronavirus.html

    Boris Johnson: down but not out – POLITICO

    Omikron

    https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/atgarder-mot-covid-19/

    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/ALX96A/krav-vaccinpass-da-det-ar-fler-an-sju-personer

    https://www.dn.se/sverige/eu-i-moten-med-tillverkare-om-omikron-tar-tre-manader-uppdatera-vaccin/

    https://www.dn.se/varlden/norge-hogsta-antalet-inlagda-pa-sjukhus-hittills-under-pandemin-fler-restriktioner-vantas/

    https://www.expressen.se/kvallsposten/historiskt-maktskifte-sd-vildar-stottar-s/

    Civilministern

    Mårten Schultz om bilden på Ida Karkiainen (S) | Mårten Schultz | SvD

    HÖR AV DIG TILL OSS:

    Instagram: https://www.instagram.com/andrakammaren

    Facebook: Andra kammaren | Facebook

    Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1Egup5p2CL0TTdm6RB9G4g

    Webbsida: Andra Kammaren Podcast – Vi förklarar vad vad som egentligen händer i politiken

    Mejl: [email protected]

  • Nordmark Pod får besök av Ossi Bonde från Johnossi!

    Det samtalas om och att; Balansera energin, lika bökigt varje gång, klappa ihop, hjälpen, olika förutsättningar, panikångesten, utsatt läge, nåt riktigt allvarligt, bäras ut på bår, raserad självbild, Amazonas, det värsta jag gjort, demon deluxe, detta var det det blev, en dröm, från gitarr till trummor, banka och Litt Atlantic…

    Mäktigt!

    Produktion av Nordmark

    Editering av Nordmark

    Mix av Nordmark

  • I avsnitt 144 åker vi österut dit solen stiger och gör ett geografisk nedslag i Japan. Det blir en genomgång av metal genom det japanska filtret och vad som utmärker stilen. Vi börjar med 70-talets proto-metal och rör oss genom 80-talets japanska Venom-dyrkan, 90-talets avant-gardiska black metal, grooviga döds och seriemördar-doom för att landa i nutid och modernare musiktips. Erik redogör även för all den kärlek han fick uppleva på Suicide Records Fest i Göteborg och vi pratar vår första Instagram-live och samlingsplattan “Eating The Swedish Underground: Vol. 1”. ふざけるな

    Spellista:

    Sven Jerring - Japaner, japaner, japaner (Referat från OS i Berlin, 1932)

    Novarupta - Pyroclastic Flows (Disillusioned Fire / Suicide Records)

    Flower Travellin' Band - Satori Part I (Satori / Atlantic)

    Loudness - Crazy Nights (Thunder In The East / Atco)

    Sabbat - Witch Hammers (Sabbatrinity / Iron Pegasus)

    Sigh - Slaughtergarden Suite (Imaginary Soniscape / Century Media)

    Boris - Pink (S/t / Diwphalanx)

    Coffins - Altars In Gore (Buried Death / 20 Buck Spin)

    Church Of Misery - El Padrino (Adolpho Constanzo) (Houses of the Unholy / Rise Above)

    X Japan - Endless Rain - (Blue Blood / Sony)

    Kruelty - Ancient Words (A Dying Truth / Daymare)

    Fastkill - Bloodbath (Nuclear Thrashing Attack / Worldchaos)

    Klonns - VVLGAR (S/t / Discipline)

    Evil - Reaper (Possessed By Evil / Dying Victims)

  • VEM: Sofia Helin

    YRKE: Skådespelare

    AVSNITT: 447

    OM: Utvandrarna, att hela tiden vara en story, Atlantic crossing, framgång, Drottningarna, Tystnad tagning, att tacka nej till jobb, skönhetsingreppens anledningar och givetvis en hel del om att tänka väldigt lite på torn. 

    SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf

    PRODUCENT: Mattias Nordgren (vik)

    DISTRUBUTION: Acast

    KONTAKT: MAIL och INSTAGRAM


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • VEM: Sofia Helin

    YRKE: Skådespelare

    AVSNITT: 447

    OM: Utvandrarna, att hela tiden vara en story, Atlantic crossing, framgång, Drottningarna, Tystnad tagning, att tacka nej till jobb, skönhetsingreppens anledningar och givetvis en hel del om att tänka väldigt lite på torn. 

    SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf

    PRODUCENT: Mattias Nordgren (vik)

    DISTRUBUTION: Acast

    KONTAKT: MAIL och INSTAGRAM


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.