Cancerfonden Podcasts

  • I detta samtal pratade jag med Magdalena Forsberg som är en av Sveriges absolut populäraste idrottspersoner genom tiderna. Hon är ensam om att vunnit Jerringpriset hela 4 gånger. När jag pratade med henne förstår jag hennes popularitet. En mycket ödmjuk, engagerad, positiv och erfaren person som står med båda fötterna på jorden.


    Vi pratar om hennes uppväxt i Ullånger, hennes skifte från längdskidåkning till Skidskytte och vad som drev henne till det, Wolfgang Pichlers betydelse för hennes framgångar, hennes och Tobias Karlssons bok Hitta Motivationen genom livets toppar och dalar, OS 1998 och hur hon hanterade resultaten som inte var i linje med hennes och andras förväntningar, att ha balans i livet för att det ska vara hållbart, hälsosamt och roligt och mycket mer.


    När jag förberedde mig inför detta avsnitt slog det mig hur mycket Magdalena varit med om i sitt liv. Dels var hon en mycket duktig längdskidåkare som vid 27-års ålder bytte idrott till Skidskytte där hon fullständigt sopade banan med sina konkurrenter. Hennes resultat är ofattbart bra. Efter karriären har hon hunnit med att vara programledare, expert i svensk- och tysk tv, hon är skogsägare, författare till boken Hitta motivationen: I Livets toppar och dalar, jobbar med sponsorfrågor, föreläser, ambassadör för Cancerfonden, heders doktor vid Mittuniversitetet mm.


    Magdalena berättar om en vändning i hennes liv då hon bestämde sig för att börja leva Magdalena 2.0, efter en sommar av stor oro för en tumör i en av njurarna. Som tur var visade det sig att tumören inte elakartad. Det var även det som triggade henne att skriva boken tillsammans med Tobias, tidigare var skeptisk mot att skriva en bok. Boken Hitta Motivationen genom livets toppar och dalar är en mycket bra och inspirerande bok som är uppdelad i 6 st delar (Syfte&Mål, Rörelse/Träning, Kost, Återhämtning, Relationer, Tankar) som de nämner som ett Kinaschack. Om det råder balans mellan dessa delar finns det alla förutsättningar till ett roligt och hållbart liv. Föregångaren till Kinaschack modellen är prestationstriangeln där alla tre delar ska vara lika stor (Träning, kost, återhämtning). Den modellen är mer passande under en elitkarriär där färre omständigheter är med i livet. Boken bygger på Magdalenas och Tobias erfarenheter och reflektioner. Jag rekommenderar varmt att ni läser boken för att få massor av inspiration.


    Jag tackar Magdalena för att hon var gäst i Vintersportpodden och delade med sig av sina kloka tankar, erfarenheter och kunskap. Jag vill också önska henne all lycka i framtiden med alla projekt hon är inblandad i.

    Foto:saj.se


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Linda Elers är creative director och copywriter M&C Saatchi Stockholm. Hon var på vippen att bli läkare (läste fyra år på läkarprogrammet) innan hon såg en liten pluggannons i DN som frågade “Vill du bli copywriter?”. Linda säger att hon behöver press, tid och lugn och ro för att skriva. Hon berättar hur hon och kollegorna på King med viss ångest tog sig an att utveckla Triss-konceptet “Plötsligt händer det” (och hur det ledde till att Linda vann Guldskrift). Du hör också Linda snackar om:

    på vilket sätt Berghs inte är någon hantverksutbildning för copywriters varför kunderna får göra “vad sjutton de vill” med hennes texter att du först efter ett tag märker att en idé är riktigt bra hur hon helst presenterar texter för sina kunder (hint: inte visa direkt) och hur det kommer sig att hon skriver som bäst när det inte finns något wifi

    I Copypodden intervjuar Mattias Åkerberg en radda av Sveriges bästa copywriters. Mattias är copywriter och UX-writer sedan över 15 år, och är aktuell som författare till Copyboken.

    Och du … nu kan du provläsa (och förhandsköpa) Copyboken!

    Kampanjer som Linda namedroppar i avsnittet: Plötsligt händer det för Triss/Svenska Spel, Rosa Bandet-galan för Cancerfonden (TBWA/Waters Widgren) och “Framåt!” för Centerpartiet.

    Copypodden är inspelad hos TMP Media Group i Göteborg och Stockholm. Och det är Oskar Nyström på Studio Nyström som har klippt, fixat och ljudsatt varenda sekund av det här poddavsnittet. Fotografen heter David Einar, och jobbar på Linkin i Linköping. Tack för att du lyssnar, sprider och ger podden en kort recension + schysst betyg på Apple Podcaster!

  • I detta avsnitt pratar vi om kliniska prövningar. Varför är det viktigt och hur kan vi i Sverige bli bättre på det? Med oss för att diskutera det här har vi Karin Eriksson, forskningschef på Cancerfonden, och Anna Mannfalk, regionråd i Region Skåne. I vårt reportage berättar Annika Baan, chef för prövningsenheten inom onkologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, om hur hon ser på läget för klinisk forskning i Sverige samt om vilka ambitioner de har på Sahlgrenska. Vi får även en spaning inom ämnet från Anna Nilsson Vindefjärd som är generalsekreterare för ForskaSverige!.