Jan Podcasts

  • Reklam för Klarna. Idag intervjuar vi Evelina Galli som är teknik- och konsumentexpert på PriceRunner om hur man shoppar smart och medvetet på nätet. Vi pratar om allt från, om huruvida det lönar sig att handla på BlackWeek, om hållbarhet, vilka produkter det lönar sig med prisbevakning på och mycket mer.


    Några av guldkornen:


    ▸ Ett smart tips är att försöka göra en lista under året som man fyller på, sedan kan man sätta prisbevakning på sakerna om det inte är något man behöver akut.


    ▸ November är faktiskt den billigaste månaden att handla och det lönar sig ofta att handla under BlackFriday, BlackWeek, CyberMonday, Singles Day eller motsvarande.


    ▸ Det är relativt ovanligt med fejkreor även om det får mycket uppmärksamhet varje år i media.


    ▸ De kategorier som ofta lönar sig bäst att prisbevaka är större saker som man kan ha i flera år, t.ex. TV, hörlurar och eller just nu (april 2023) grillar.


    ▸ Där kan det skilja många hundralappar på samma modell.


    ▸ Ett tips om man ska köpa någon dyrare pryl som kom upp i forumet var att köpa den billiga varianten av prylen och om man sedan använder den mycket, så kan man köpa en dyrare. Då vet man att man kommer använda den och har erfarenhet. Eventuellt kan man ju också hyra och prova den i en period.


    ▸ Det fungerar idag väl med cirkulärekonomi och hyra ut prylar t.ex. via Hygglo som vi använder ganska frekvent. Det kommer även fler och fler tjänster som erbjuder liknande. T.ex. såg jag siffror på att en genomsnittlig borrhammare används 12 minuter under sin livstid.


    ▸ Man pratar mycket om transporters miljöpåverkan, vilken inte är att förringa, men i de flesta produkters totala livscykel så är det en ganska liten del.


    ▸ Många e-handelsföretag pressar leveranstiderna då de vet att vi är mindre benägna att returnera varan om vi får dagen efter.


    ▸ En önskan från e-handlare är att försöka hålla koll på sin storlek, så att man inte beställer flera storlekar där andra sedan behöver returneras. Returer är ett stort problem, både miljömässigt och ekonomiskt.


    ▸ Ett annat klassiskt tips är ju att sätta upp det man önskar köpa just nu på en lapp och sedan vänta 2 – 14 dagar. Om man fortfarande därefter önskar det så kan man överväga det. Då har det liksom återkommit.


    Vi pratade även lite om hur man kan tänka kring Apple/PC och olika teknikgenerationer. Samt hur man ibland kan önska sig det senaste (som när jag köpte en Weber-grill) men när man väl har den så är man ju okej med att inte ha den senaste versionen i flera år (tittar ju inte på nya grillar just nu).


    Sedan ville Evelina tipsa om att PriceRunner och prisjämförelser kan göras direkt i Klarna-appen. Man kan även sätta olika filter och bevakning på specifikationer.


    Vi hoppas att du gillar veckans avsnitt!

    Jan, Caroline och Evelina


    Innhållsförteckning

    00:00:00 Dagens avsnitt

    00:02:29 Välkommen Evelina Galli

    00:04:35 Hur shoppar man medvetet?

    00:06:21 Vilken är årets billigaste månad?

    00:06:54 Fungerar Blackweek och liknande reor?

    00:09:42 Hur tänker du kring olika generationer av prylar?

    00:12:31 Apple eller Android? Mac eller PC?

    00:16:41 Köp billigaste först och sen den dyrare

    00:18:18 Vilka tre produktkategorier lönar det sig prisjämföra?

    00:20:10 Hur skiljer man på högt pris och inflation?

    00:24:33 E-handlarna driver på snabba leveranser

    00:28:22 Hur gynnar man lokala handlare?

    00:31:36 Hur ska man tänka kring produkters IT-säkerhet?

    00:37:55 Folk handlar inte mindre, men annorlunda nu

    00:40:57 Vad söker folk på vs vad köper folk?

    00:48:07 Nytt eller begagnat?

    00:56:56 Hur kan man handla smartare med Pricerunner?

    01:06:13 Vilket är sämsta shoppingrådet?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Reklam för Norban. I dagens avsnitt delar Per Hedemark, med 20 års erfarenhet från mäklarbranschen, med sig av sina bästa tips kring att sälja och köpa bostad, anlita en mäklare, renovera och mycket mer.


    Vi fokuserar på tips, råd och saker att tänka på som du inte hittar på en vanlig mäklares hemsida. Så häng med på både lite ointuitiva och lite roliga tips som t.ex. att när du ska välja mäklare, gå på en av mäklarens andra visningar för att få en känsla av hur hen är på jobbet. Är det en person som är professionell, trevlig, har kommandot på visningen och som du skulle vara stolt över visade din bostad.


    Det viktigaste tipset för att få bäst betalt vid försäljningen av sin bostad enligt Per, var:


    ▸ Skapa dig ett gott förhandlingsläge


    Det handlar om allt från att inte behöva stressa genom försäljningsprocessen, ge mäklaren tid att bearbeta sina kontakter, registrera sin bostad på pre-market, ha dokumentation i ordning, helst redan försöka ha ett bud innan visningen till att välja en mäklare som vågar ställa krav och har kommandot och leder processen.


    Vi pratar även även om tips som man kanske inte tänker på spontant:


    ▸ Innan en renovering - ta gärna en second opinion från en mäklare

    ▸ Stretcha gärna budgeten och köp det lite bättre objektet - i uppgång tenderar det gå mer upp och i nedgång tenderar det hålla värdet bättre.

    ▸ Att i en nedåtgående marknad tenderar de första buden vara de bästa.


    Avslutningsvis vill jag puffa för Norbans app och pre-market-lösning. Jag gillar saker som är asymmetriskt rätt, dvs. att det finns en stor uppsida men en begränsad nedsida. I deras app kan man lägga upp sin bostad utan kostnad och utan några förbindelser på en pre-market för att se om det finns intresse för den, som man kan välja att agera på om och när tiden kommer. Sök på "Norban" i din app-butik.


    Vi hoppas att du gillar avsnittet!

    Jan, Caroline och Per


    PS. Norban har även lovat svara på eventuella frågor i forumet, så passa på och utnyttja den möjligheten om du önskar.


    Länkar

    ▸ Norban

    ▸ Forumet


    Norban appen

    ▸ Apple

    ▸ Android


    Innehållsförteckning

    00:00:00 Introduktion

    00:03:45 Presentation till Norban

    00:07:41 Hur får jag bäst betalt?

    00:08:55 Hur du kan påverka din försäljning

    00:12:40 När får du mest betalt för en bostad?

    00:17:32 40% av svenskarna kan tänka sig sälja sin bostad

    00:21:01 Sociala medier har en stor påverkan

    00:24:50 Fungerar homestyling?

    00:27:05 Svårt räkna hem en köksrenovering

    00:30:34 Stretcha budgeten om möjligt när du köper

    00:33:51 Trend mot mer ekonomiska boenden

    00:38:09 Vanliga misstag vid försäljning

    00:41:10 I nedåtgående marknad tenderar de första buden vara de bästa

    00:44:04 Hur ska man tänka när det kommer skambud?

    00:49:52 FOMO-effekten hos köpare är stark när någon väl lagt bud

    00:52:26 Mäklaren ska tillvara ta bådas intresse men vara partisk kring högsta pris

    01:02:10 Provision och olika incitament är överskattat och dåligt

    01:05:53 Det är inte provisionsincitament som leder till ett bra jobb

    01:11:50 Stressa inte med försäljningen

    01:15:00 Vad får jag för pengarna?

    01:17:44 Tänk på det här när du väljer mäklare

    01:21:02 Du vill ha en modig mäklare som tar kommando

    01:24:13 En mänsklig mäklare


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Han var en folkkär skådespelare med mer än 60 år på scen och framför kameran. En skådespelare som med små medel kunde berätta ett livs historia. Kulturredaktionens Björn Jansson minns Ingvar Hirdwall som gick bort under påskhelgen, med avstamp i några av Hirdwalls stora ögonblick som skådespelare...

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ingvar Hirdwall spelar Sixten i Bo Widerbergs mästerverk från 1963 Kvarteret Korpen, den fotbollsspelande kompisen till Thommy Berggrens Anders, killen med författardrömmar i arbetarkvarterens Malmö.

    Han var också med i Widerbergs Mannen på taket, den bästa svenska snutfilmen genom tiderna, där han gjorde just mannen på taket.

    Huvudrollerna framför kameran, de som fick honom att bli folkkär, var i Lars Molins TV-dramer. Kejaren av Portugallien, en skröna om fadern som hade mer kärlek än förstånd i sitt bröst, fick många svenskar att fälla en tår i TV-soffan...

    Glädje och förtvivlan, kärlek och sorg känslorna trängdes i bröstet på lilla torparen Jan i Skrolycka när dottern försvann till Stockholm och ryktena började florera...

    Regissören Lars Molin gled mellan folkdjupets skrönor och den lilla människans vardag och i hans dramer passade Ingvar Hirdwalls skådespel, han var en mästare på att spela mänsklig.

    Mycket av tajmingen och närvaron fick Ingvar Hirdwall från teaterscenen, det började i slutet av 50-talet i Göteborg och 1980 flyttade han till Stockholm.

    På Stockholms Stadsteater blev Möss och Människor en hyllad långkörare i en uppsättning av Fred Hjelm. Historien om de två kringvandrande lantarbetarna i Californien, där Ingvar Hirdwall spelar George som tar hand om den mindre begåvade Lennie. Oförglömlig för de som var där...

    Själv minns jag en uppsättning av I väntan på Godot på Stockholms stadsteater 2009... han lommade in på scen, och med en lätt vinkel på händerna som hängde längs kroppen berättade han med små medel, ett livs historia.

    Stora stunder på scen och framför kameran. Han fick två Guldbaggar för roller i Barnens Ö 1980 och i Om jag vänder mig om 2003, lägg till det flera teaterpriser genom åren.

    Ändå finns det en roll som de flesta förknippar med Ingvar Hirdwall - en roll han gjort ända sen 1997 och där sista filmen nyligen släpptes. Grannen Valdemar i Beck-filmerna.

    Björn Jansson

  • I detta avsnitt möter vi Jan Emanuel. Han är en entreprenör och kanske Sveriges mest kontroversiella influenser. I dagens avsnitt diskuterade vi om hur corona påverkade samhället, kriminalitet, entreprenörskap och mycket mer. Vill du bli inspirerad? Då ska du definitivt inte missa dagens avsnitt!https://www.instagram.com/dreamcatchersbyfg/https://www.instagram.com/fastighetsgurun/Gäst: Jan EmanuelModerator: FastighetsgurunAvsnittet sponsras av MCP - Malmö Capital Partners AB - https://malmocapital.com/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Citaten "jag har mina pengar i en indexfond" och "jag skulle inte rekommendera min egen fond" vore inte märkvärdiga om de inte kom från professionella aktiva förvaltare och analytiker i finansbranschen.


    I dagens avsnitt intervjuar vi de två brittiska professorerna Crawford Spence från Kings College i London och Yuval Millo från Warwicks universitet. De berättar om sin studie från i början av året (2023) där de intervjuade 69 fondförvaltare och analytiker från London, New York och Chicago. Djupintervjuerna gav en inblick i finansbranschen som man annars inte riktigt får.


    Det som stack ut för mig var att många förvaltare resonerade kring aktiv vs passiv-debatten (dvs. kan man slå index eller inte?) utan att de ens blev tillfrågade om frågan. Vissa uppvisade till och med en viss kognitiv dissonans där de å ena sidan arbetade med aktiv förvaltning, men placerade signa egna pengar passivt i indexfonder.


    På sätt och vis är ju inte resultaten i studien förvånande. Som professorerna själva säger - många av de här resultaten är kända från andra branscher. Vi är människor. Människor fattar inte rationella beslut i alla situationer. Vi lägger vikt vid saker som vi enkelt förstår även om de inte alltid är relevanta. Vi är relationsorienterade som gillar människor som är som vi själva och så vidare.


    Det leder till att även i finansbranschen gör man konstiga saker. Vissa till och med uttryckte att de inte gillade sitt jobb, men stannar kvar för att det är bra betalt, för att man har en viss livsstil och för att man är rädd för förändring. Man vet rationellt att nyckeln till framgång är att sticka ut, att avvika från att vara indexnära men det kommer med en social risk som inte riktigt vågar ta. Som analytiker blir man kompis med företagsledningen på bolagen man analyserar och så vidare.


    Jag gillade verkligen det som professorerna sa att man behöver se även finansmarknaden som en social konstruktion, bestående av aktörer som är irrationella, gör så gott de kan och fattar så fort de hinner.


    Samtidigt behöver vi utomstående vara lite mer kritiska och inte köpa de historier som berättas från finansbranschen. Vi behöver ifrågasätta deras argument kring hållbarhet (som professorerna sågar), price discovery och att deras tid kommer i ett tuffare marknandsklimat.


    Jag och Caroline hoppas att du får glädje av avsnittet, för på sätt och vis ger de en inblick som man sällan får. Samtidigt bekräftar det mycket av det som vi sagt under många år, som småsparare har vi bäst sannolikhet att få en bra avkastning genom att investera passivt, långsiktigt, regelbundet i bred och billig indexfond eller fondrobot.


    Många hälsningar,

    Jan och Caroline


    Diskussion i forumet:

    https://rikatillsammans.se/forum/t/52089


    Innehållsförteckning

    ====

    00:00:00 Introduktion

    00:07:55 Starkt stöd från forskningen för småsparare att lägga sina pengar i indexfonder

    00:11:28 Samma logik bakom drömmen om lottovinsten som övertro på den egna förmågan

    00:16:50 Aktiva förvaltare säger att de inte skulle investera i sin egen fond

    00:24:30 En del fondförvaltare kände hat mot sitt jobb men stannade kvar år efter år

    00:30:27 Aktiva förvaltare tycker att de har viktiga funktioner i finansmarknaden

    00:34:20 Ingen substans i att fondförvaltarnas argument att de räddar planeten

    00:40:27 Professorerna behövde hitta på ett nytt uttryck

    00:43:54 Den akademiska studien blev ett biktbås för de aktiva förvaltarna

    00:48:01 Finansvärlden måste förstås som ett socialt sammanhang

    01:02:15 Inga nya sätt att slå marknaden ens med den nya tekniken

    01:10:09 Vad skulle du säga om dina barn ville bli aktiva fondförvaltare?

    01:17:27 Småspararna presterar ännu sämre än aktiva förvaltare

    01:21:10 Professorernas boktips


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • MISSA INTE : Den 28:e januari bjuder vi in till det sista “Hur kan vi - LIVE” någonsin på Intiman i Stockholm med gäster som Richard Jomshof, Aron Flam, Makode Linde, Bilan Osman, Paolo Roberto, Hanif Bali, Ivar Arpi, Jens Liljestrand, Lars Trägårdh, Janne Josefsson, Mona Sahlin, Henrik Jönsson, Fredrik Lindström, David Eberhard, Leonidas Aretakis, Myra Åhbeck Öhrman, Soran Ismail, Jan Helin med flera. Mer info och biljetter på www.hurkanvi.se________________Jan Guillou är författare och journalist. År 1973 blev han känd när han avslöjade den så kallade IB-affären, vilket ledde till ett tio månader långt fängelsestraff för spioneri. Jan har därefter etablerat sig som en av Sveriges främsta författare. Han har dessutom varit flitigt verksam som journalist och skrivit i de flesta stora svenska tidningar genom åren. Jan har i flera omröstningar bland den svenska journalistkåren blivit framröstad som en av Sveriges viktigaste opinionsbildare.Hela avsnittet + bonusmaterial hittar du på www.patreon.com/hurkanviOm du vill lyssna på våra längre samtal kan du köpa loss enstaka avsnitt på www.voyd.tv/sv-SE/m/c/hur-kan-vi-Samtalet fortsätter i Eftersnack på www.facebook.com/groups/hurkanviAlla tidigare avsnitt hittar du på www.hurkanvi.seBoka Navid som föreläsare, samtalsledare eller moderator via [email protected]

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • * Gäst inför nyårsjackpoten: Jan ”Timo” Timonen!

    * Calgary Games hovöm? Knappast ...

    * Tre jättefavoriter – förvånande om nån av dem vinner ...

    * ”VM-trea i att vara trevande i voltstart”

    * ”Har ingen fattat, det är ju fusk”


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Veckans avsnitt av Infosäkpodden gästas av ingen mindre än Jan Olsson, kriminalkommissarie på NOA och expert på avancerade cyberbrott. Tidigare under året tilldelades han även utmärkelsen Årets säkerhetsprofil. Här delar Jan bland annat med sig av sin syn på dagens cyberkriminalitet, hur svensk och internationell polis samarbetar för att förhindra den, vilka de största hoten mot såväl företag som privatpersoner är och en och annan historia från fältet.

  • Dagens avsnitt tar avstamp i Robert Kiyosakis bok "Rich Dad, Poor Dad" och diskuterar olika aspekterna som hör till finansiell kompetens, två typer av investerare, att köpa vs skapa investeringar, att hantera istället för att undvika risk och mycket mer.

    Finansiell intelligens handlar om att sträva efter att öka sitt möjlighetsutrymme. Att ha så många alternativ som möjligt.

    Kiyosaki resonerar sedan vidare att nyckeln handlar om vårt sätt att tänka. Att goda möjligheter ser man inte med ögonen, de ser man med hjälp av sitt tankesätt. De bygger på en kombination av de olika pelarna för finansiell intelligens som enligt honom är: kunskap om bokföring, färdigheten att investera, förståelse för marknader och kompetens inom juridik. Jag skulle i och för sig även lägga till självkännedom också.

    Det i sin tur leder till hans uppdelning av två typer av investerare - de som köper färdigpaketerade investering (läs: t.ex. indexfonder) eller de investerare som skapar investeringar som andra köper. Metaforen han använder är skillnaden mellan en person som köper en färdig dator vs att bygga ihop en dator från de olika komponenterna.

    Vi gör även lite reklam för RikaTillsammans-programmet 2023, vi tänker oss att det är ett något som vi gör tillsammans med dig under 12 månader. Det handlar om att skapa sig en livsplan bestående av tre delar, en emotionell del, en ekonomisk del och en finansiell del. Läs gärna mer nedan.

    Tack för denna veckan och god jul!

    Jan och Caroline


    -------

    Länkar:

    Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

    -------

    Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

    Om du stödjer oss får du:

    mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community →

    -------

    Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor

    -------

    00:00:00 - Introduktion till dagens avsnitt00:07:30 - RikaTillsammans-programmet 2023 (reklam)00:13:37 - Fler möjligheter ger en högre resiliens00:19:45 - Vibbar från Finansbranschen där man låser in pengar i fler år00:24:10 - Intelligens ger dig tillgång till fler nyanser00:33:45 - Att investera handlar t.ex. även om riskhantering och money-management00:40:45 - Två typer av investerare enligt Kiyosaki00:50:30 - Indexfonder livsförändrande på 30-40 års sikt (inte på kort sikt)00:57:00 - I vilka områden i livet undviker jag risk istället för hantera den?01:06:40 - If in doubt stay out01:25:20 - Det handlar om att både vara haren och sköldpaddan

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vi har verkligen blivit medvetna om det den senaste tiden. Spioner finns och spioneriet mot Sverige pågår i allra högsta grad. Men vet du hur du ska göra om spionen försöker närma sig dig?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Om spionen tror att du kan ge dem det de är ute efter så kan du vara en måltavla

    Jan Kinnander före detta chef på säkerhetskontoret vid militära underrättelse och säkerhetstjänsten, Must, är tillbaka i Beredskap för att berätta hur underrättelseofficerare verksamma i Sverige jobbar. Jan förklarar också vad som avgör vilken information spionen är ute efter.

    Programledare Erik Blix får också svar på om han kan vara en måltavla och hur han ska agera om han misstänker att en spion försöker att närma sig honom.

    Beredskap med P4 Extras Erik Blix

    Beredskap är en podd med Erik Blix om att förbereda sig för en kris. Vid naturkatastrofer, stora strömavbrott och i värsta fall ett krig finns det sånt som du måste veta för att klara vardagen.

    Tipsa oss gärna
    Har du som lyssnar tankar om vilka ämnen vi ska ta upp i programmet så mejla [email protected]

    Ljud i avsnittet: Sveriges Radio, The Globe and mail

  • Vi har verkligen blivit medvetna om det den senaste tiden. Spioner finns och spioneriet mot Sverige pågår i allra högsta grad. Men vet du hur du ska göra om spionen försöker närma sig dig? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Om spionen tror att du kan ge dem det de är ute efter så kan du vara en måltavlaJan Kinnander före detta chef på säkerhetskontoret vid militära underrättelse och säkerhetstjänsten, Must, är tillbaka i Beredskap för att berätta hur underrättelseofficerare verksamma i Sverige jobbar. Jan förklarar också vad som avgör vilken information spionen är ute efter.Programledare Erik Blix får också svar på om han kan vara en måltavla och hur han ska agera om han misstänker att en spion försöker att närma sig honom.Beredskap med P4 Extras Erik BlixBeredskap är en podd med Erik Blix om att förbereda sig för en kris. Vid naturkatastrofer, stora strömavbrott och i värsta fall ett krig finns det sånt som du måste veta för att klara vardagen.Tipsa oss gärnaHar du som lyssnar tankar om vilka ämnen vi ska ta upp i programmet så mejla [email protected] i avsnittet: Sveriges Radio, The Globe and mail

  • Dagens avsnitt har två huvudpoänger: låt avkastningen finansiera din lyx- eller ej nödvändiga konsumtion och investera i tillgångar som du älskar för att lära dig mer om dem. Det är en fortsättning på diskussionen utifrån Robert Kiyosakis bok "Rich Dad, Poor Dad". Istället för att köpa sakerna man vill ha (men kanske inte behöver) för lönen, så köper man dem för avkastningen för sina pengar. Magin som uppstår är att då har man de initiala pengarna kvar. Lite som det kraftigt förenklade exempel vi diskuterade i forumet som lät ungefär:

    Investera 1 200 kr i månaden i 12 år för att sedan kunna ta ut 1 200 kr månaden resten av livet.

    Det vill säga hela poängen med ränta-på-ränta i kombination med uppskjuten belöning. Tricket som många inom ekonomi pratar om: varje krona som du sätter i arbete kommer att jobba åt dig 24 timmar per dag, sju dagar i veckan, 365 dagar om året och i generationer om du låter den. Det är som ett frö utifrån mer pengar kommer att växa över tid. Eller som Kiyosaki säger: "Once a dollar goes in, never let it out."

    Kiyosaki drar det ett steg vidare och säger: "An important distinction is that rich people buy luxuries last, while the poor and middle class tend to buy luxuries first. The poor and middle class buy luxuries with their own sweat, blood, and children’s inheritance.". Tufft.

    Många hälsningar,

    Jan och Caroline

    PS. Notera dubbelslutet i dagens avsnitt. Där vi avslutar, men kommer på att vi har mer att prata om.

    -------

    Länkar:

    Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomi

    -------

    Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

    Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

    mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community →

    -------

    Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor

    -------

    00:00:00 - Introduktion00:11:00 - In i kapitel 3: Mind your own business00:22:00 - En stabil finansiell grund gör att du kan ta risk i livet00:31:40 - Rika köper sin lyx allra sist, inte så fort de har råd00:37:30 - Du behöver en budget nu (inte en prognos) för att få slottet sen00:49:50 - Caroline tycker det är svårt att vara ombytlig00:57:00 - Älskar du de tillgångar du har?01:08:00 - Det som blev kvar var en bisarrt stor plasma-TV01:12:30 - Jan tror att han avslutar avsnittet00:21:20 - Det riktiga avslutet

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Några av temakvällens höjdpunkter i samtalet om budget var att 1) skilja på budget och prognos, 2) se budgeten som planen till sitt mål klädd i siffror och 3) använda budget för att leva ett orimligt rikt liv.

    Det här var det tredje tillfället i serien av temakvällar som vi har för dig som är prenumerant på Spirecta. Det är tillfällen med syfte att lyfta blicken bortom siffrorna och verktyget och “omvandla” det till något i verkligheten. Det handlar som vanligt sällan om siffrorna i Spirecta utan om historien om ens liv som siffrorna berättar. Gärna i en diskussion med din partner, en vän eller bara med oss här i forumet.

    Det är svårt att i skrift återge 60 minuters samtal (som är en nedklippt version) men några av punkterna som vi diskuterade var enligt nedan. Du kan även lyssna på avsnittet i podcast-form. Sök på Spirecta i din poddspelare.

    Hälsningar,

    Jan


    Innehållsförteckning

    00:00:00 Introduktion

    00:02:10 Stor uppdatering i Spirecta

    00:04:09 Balansekonomi kör årskickoff

    00:06:57 Budgettavlan i Lyxfällan har aldrig varit en budgettavla

    00:08:00 Budget är planen till målet klädd i siffror

    00:09:45 Misstaget är att många gör budget utifrån att minska

    00:10:50 Budgetfrågan: hur skulle du kunna tänka att det går till?

    00:12:00 Årets mål kan vara att komma i kontakt med budgetglädje?

    00:14:00 Budgetarbete utifrån hotivation fungerar dåligt

    00:16:00 Låt budgeten vara en årsplan (även om man lyckas missa)

    00:17:30 Budget på riktigt lång sikt

    00:18:49 Skillnad på budget och prognos

    00:22:49 Budget kan användas för att flytta pengar i tid

    00:24:10 Att leva ett orimligt liv utifrån prognosen

    00:25:45 Varför inte bygga ett liv du inte vill ta semester från?

    00:27:00 Om du ber en rådgivare om en plan och får den, då är det en dålig rådgivare

    00:30:05 När frågan: “hur ska det gå till?” dyker upp, då är det dags för budget!

    00:31:50 1) lista ut vad du vill, 2) vem som har gjort det, 3) vad krävs och 4) är du beredd att göra det?

    00:34:50 Hur gör man budget och avstämningar roligt?

    00:36:16 Vad är detta feedback på?

    00:37:33 Viktigt att dissociera sig från sin budget

    00:40:10 Gör det till vårt problem

    00:41:30 Vad har jag för plan? och följer jag den planen?

    00:43:30 Uppföljning är halva jobbet

    00:45:30 Vi är ofta en bättre variant av oss själva när andra ser på

    00:49:30 Börja idag och jobba framåt vs börja i framtiden och jobba bakåt

    00:50:05 Önska dig något outrageous och orimligt till nästa år

    00:51:20 Gör det beräkningsbart

    00:53:00 Mål, standards och milstolpar - nästa ämne

    00:56:00 Spänn bågen bortom kuvert-, 50-30-20 och andra metoder

    00:57:30 Ta dig an ett värdigt problem


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vi snackar handboll har träffat Jan ”Proppen” Karlsson, mångårig handbollsledare, både på junior och seniornivå. Karlsson hart figurerat i flera olika föreningar. IFK Skövde HK är den klubb som han har varit längst i.

    Proppen Karlsson har också i två olika perioder varit i Norge. Förbundskapten med svenska ungdomslandslaget, fungerat som överledare med A-landslaget.

    En mycket rutinerad och erfaren ledare och idag är pensionär med jobbar med spelarutbildning i Ystads IF HF. Under programmet kommer hälsningar som får Proppen Karlsson att bli berörd.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vi snackar handboll har träffat Jan ”Proppen” Karlsson, mångårig handbollsledare, både på junior och seniornivå. Karlsson hart figurerat i flera olika föreningar. IFK Skövde HK är den klubb som han har varit längst i.

    Proppen Karlsson har också i två olika perioder varit i Norge. Förbundskapten med svenska ungdomslandslaget, fungerat som överledare med A-landslaget.

    En mycket rutinerad och erfaren ledare och idag är pensionär med jobbar med spelarutbildning i Ystads IF HF. Under programmet kommer hälsningar som får Proppen Karlsson att bli berörd.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.