Katarina Bangata Podcasts

  • Det allra bästa som byggts under ett decennium, vad säger det om hur Sverige såg ut då? Det vill Dan Hallemar ta reda på i nya podden ”Arkitekturens vinnare”. I första avsnittet gör han stopp i Helsingborg där årets bästa hus – kvarteret Slottet ritat av Mats White boch Henrik Jais-Nielsen – fanns år 2000. Sekelskiftet 2000 är en tid för nya förväntningar på bostadsarkitekturen efter ett 1990-tal när det byggdes väldigt få bostäder. Nyfunkisens ljusa och stora lägenheter är ett nytt inslag i städerna. Så såg framtiden ut år 2000. I det här avsnittet lägger vi de här förväntningarna intill det som vi vet idag, det som hände sen. ”Arkitekturens vinnare” är en poddserie som utgår från Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det äldsta och mest prestigefyllda, Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad, firar 60-årsjubileum i år – den första pristagaren var Markuskyrkan i Björkhagen av Sigurd Lewerentz, en arkitekturhistorisk ikon från 1962. Fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter ger ut Arkitekturens vinnare. Även priserna för årets vassaste utemiljö Landmärket respektive jubilerar. Det skapades båda 1992 och har också sin plats i podden. I detta avsnitt med vinnaren 2000, Katarina Bangata i Stockholm, ritad av Jonas Berglund

  • Utrikeskrönikan 6 maj 2022.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Här är Stockholm fredag,

    Kanske är det för att vi svenskar har så klumpiga uttryck för att be om ursäkt som ordet fin just nu har fått en så framträdande plats i vårt språk. Som ett slags kompensation. Såå fiiin. Hej fina du. Åh vad fiint ni har gjort. Och körsbärsblommorna är finast.

    Det pågår en arabisk filmfestival i Malmö just nu och en av mina vänner, en filmregissör från Kairo, frågade mig vad ordet OJ betyder.  På det dygn hon befunnit sig i Sverige sa hon att hon hade hört ordet OJ minst 20 gånger. När hon klev av tåget och en kvinna råkade stöta till henne på perrongen. Oj! När barristan på caféet spillde cappucino. Oj!

    Lite generad var jag tvungen att förklara att jo, man säger så i Sverige istället för att be om ursäkt. På engelska kanske man säger Oh, I'm so terribly sorry I stepped on your foot, so terribly clumsy of me. Översatt till svenska blir det OJ.

    Och faktum är att det finns en hel lista över engelska uttryck som översätts med ett ord på svenska, den brukar ibland cirkulera på sociala medier, några exempel är:

    I'm sorry, I did not quite catch what you were saying. Svensk översättning: Va? - istället för, förlåt mig men nu hörde jag inte riktigt vad du sa.

    Eller: Excuse me, may I disturb you for a second?  Svensk översättning: Öh du... - istället för ursäkta får jag störa dig i en sekund?

    Min vän filmregissören från Kairo skrattade och skrattade och sa att ja, men det är ju precis så fåordiga vi trodde att ni var i Norden när vi såg Tarkovskiljs filmer eller  de där svartvita bergmanfilmerna om gud. Men, sa hon, jag trodde att ni hade vuxit ifrån det där dystra, svenskar verkar så positiva nuförtiden.

    Jo, sa jag, du kanske också har hört ordet fin. Eller åh fiiiina. Själv tänker jag alltid på min gammelmoster när jag hör ordet Fina. Hon hette Moster Edla, men var döpt till Edla Josefina och kallades ibland för bara Fina. En fin liten tant som jobbade i en sybehörsaffär och gärna bjöd på lunch bestående av sillar, sillsalat, prinskorv, Jansson och rökt lax. Och så frågade hon: nå hur smakade det? Min pappa skulle aldrig ha kommit på tanken att svara: fina Josefina, du gör alltid så fint när du bjuder oss på fin lunch, utan han svarade alltid: Hur det smakade? Tja, det var inte värre än vanligt. Varpå fina Josefina fnittrade och skrattade – lika förtjust varje gång, och samma fraser upprepades vid varje lunchbjudning. Men så var också detta för 50 år sen, på den tiden när en liten tant som moster Edla Josefina inte skulle kommit på tanken att säga OJ om hon råkat sticka någon med synålen när hon skulle lära ut korsstygn i sybehörsaffärn på Katarina Bangata.

    Min väninna filmregissören från Kairo, tänkte efter. Jo, hon hade hört ordet FIIIN och tänkt på att just det ordet ofta uttalades en oktav högre än ordet Oj.

    Cecilia Uddén, för P1-morgon i Stockholm.