Kristdemokraterna Podcasts
-
Warar iyo Barnaamijyo Af Soomali ah
Xisbigga Kristdemokraterna ayaa sheegey in ay san qaadaci doonin raadiyaha Iswiidhan, kadib markii xisbigu la shirey howlwadeenada radiyaha Iswiidhen, ayuu xisbigu shaaciyey arinkan mar uu waraysi ay siisay Ekot, Paludan oo ogolaansho ka helay boliiska si uu baanbaxyo ugu qabto degmadda Örebro iyo warar kale. -
Acko Ankarberg är sjukvårdspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, ett parti som starkt driver på för att staten ska ta huvudansvaret för sjukvården. Det är ett sätt att säkerställa jämlik vård och att befolkningen har tillgång till vård på lika villkor, säger Acko Ankarberg. Idag är det stora skillnader i tillgången till behandling, läkemedel och rehabilitering. Väljarna vill också ha ökad statlig kontroll. Men vad kan man göra redan nu för att stärka sjukvården?
Acko Ankarberg talar också bland annat om en nationell vårdförmedling för att korta vårdköerna, möjligheterna att använda hälsodata bättre för att utveckla sjukvården och KD:s förslag på hur Sverige kan bli världsledande inom Life Science.
-
Under 90- och 00-talet försvann 95 procent av den svenska armén. Nu är målet att på nytt bygga upp ett starkt försvar och på sikt höja försvarsbudgeten till 2 procent av BNP. Var behövs resurserna som mest? Hur ser framtidens försvar ut? Och vad kan vi lära av Finland och andra Östersjöstater? Det är frågor som vi pratar om veckans Hotspot. Gäster i programmet är Karlis Neretnieks, generalmajor och tidigare rektor för Försvarshögskolan, och Mikael Oscarsson, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
-
Regelförenklingar för lantbruket, ökad livsmedelsberedskap och en sänkt reduktionsplikt. Det är några av de frågor som Kristdemokraterna prioriterar inför höstens val. I Lantbrukspoddens valspecial möter du fram till valet riksdagspartiernas landsbygdspolitiska talespersoner. I detta avsnitt är det Kristdemokraternas riksdagsledamot Magnus Oscarsson som Land Lantbruks reporter Louise Carlsson Örning träffar i riksdagen.
Har du synpunkter eller förslag på ämnen och gäster till podden? Mejla oss på [email protected]
-
Vad säger KD-ledaren Ebba Buschs uttalanden i Ekots lördagsintervju – kring polisens agerande under påskens upplopp – om partiets valstrategi? DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om hur Kristdemokraterna har förändrats under Ebba Busch och hur uttalandet om polisen påverkar valrörelsen 2022.
Programledare: Ülkü Holago. Producent: Sabina Marmullakaj. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Oliver Bergman, Bauer Media. -
Det borde ha varit islamister och upprorsmakare som är skadade, inte svensk polis, säger Ebba Busch (KD). Hör henne i Ekots lördagsintervju.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) riktar nu kritik mot de regionala polisledningarna för hanteringen av upploppen i flera svenska städer under påskhelgen.Hon frågar varför poliserna på plats inte fick order om att gå tillbaka in under upploppen och varför de istället beordrades att retirera. Hon öppnar också för att polisen i situationer som denna använder sina tjänstevapen och skjuter skarpt. När vi står i ett läge där någon vill döda den som står för att upprätthålla lag och ordning och skydda oss alla, då måste det vara möjligt för polisen att eskalera till den nivån som krävs, säger hon.Problematiskt att Finland leder NatofråganEbba Busch (KD) säger i den del av intervjun som handlar om ett eventuellt framtida Nato-medlemskap att statsminister Magdalena Andersson (S) låter Finland leda Sverige in i Nato. Vi borde, oavsett vad vi tycker om ett Nato, ha en livskraftig diskussion mellan partierna om förutsättningarna för ett Nato-medlemskap och vilka krav i kan ställa på Nato, säger hon bland annat. Om Ebba BuschNamn: Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna Ålder: 35 Bakgrund: Partiledare för Kristdemokraterna sedan 2015, invald i riksdagen 2018.Gäst: Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna Kommentar: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot Programledare: Henrik Torehammar Producent: Anna Pandolfi Tekniker: Stina Fagerberg -
Markoolio dyker in tidigt i studion och det blir tjo OCH tjim! Vi pratar partyhiphop, dyra klockor, och spelningen på Emmaboda som förändrade allt! David Druid splashar vatten i ansiktet, Linnea Wikblad duschar som man bara gör på film och Kodjo Akolor har gör sin egna voice over! P3 Nyheter Kalle Berg rapporterar om Bilderna från Butja & Orbáns valseger i Ungern. Erik Glaad dyker in och snackar partibråk i Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.
Programledare: Kodjo Akolor, David Druid och Linnea Wikblad -
FN har antagit en ny resolution. Den syftar till att förbättra situationen för de 300 miljoner människor världen över som lever med eller är anhöriga till någon med ett sällsynt hälsotillstånd. Resolutionen fokuserar på att säkerställa ett stärkt hälso- och sjukvårdssystem och implementeringen av nationella strategier för området. I avsnitt 34 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Beata Ferencz om vad som behöver hända för att de med ett sällsynt hälsotillstånd ska få en bättre situation, både i Sverige och i världen. Medverkande är Anders Olauson, ordförande för Ågrenska, Acko Ankarberg, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, Helene Cederroth, ordförande för Willefonden och Barbro Westerholm riksdagsledamot för Liberalerna.
-
I valdistriktet Donsö-Vrångö i Göteborgs skärgård röstade 39 procent på Kristdemokraterna i riksdagsvalet, och kristendomens plats i Sverige är en viktig valfråga på Donsö.
Sverige Radios reporter Katarina Gunnarsson har besökt ön där invånarna ser sig som ett strävsamt folk som har formats av havet, religionen och av de många rederierna. Hör lokalpolitikern Marianne Bergman (KD) och även Hellen Trägård, Ulla-Britt Antonsson och Erik Antonsson, som är engagerade i den lokala missionsförsamlingen på Donsö. Det här är del fem av åtta i Katarina Gunnarssons serie "På partiernas hemmaplan". Hon har besökt platserna i landet där de olika riksdagspartierna har sina absolut starkaste fästen. Där träffar hon väljarna och frågar dem om vad de ser som de viktigaste frågorna inför valet och framtiden. -
I detta avsnitt samtalar vi mer med Mikael Oscarsson som är riksdagsledamot i Sveriges RIksdag för Kristdemokraterna. Samtalet handlar om Raoul Wallenberg och politiken.
I vår podd bjuder vi in intressanta gäster som alla har något att berätta om Israel och det judiska folket. Vi vill vara en röst för Israel i Sverige och uppmuntra till engagemang för Israel.
Nytt avsnitt den sista fredagen varje månad.
-
Utrikeskrönika 11 januari 2022.
Berlin, tisdag.Ni vet den där sjunkande känslan när man för sitt liv inte kan komma ihåg vad den man pratar med heter. Här i Tyskland är potentialen för den sortens socialt famlande oj, så mycket större. För efter nästan två år med corona-decimering av personliga möten, konferenser och intervjuer så ska jag, när jag till slut släpps ut bland folk igen, inte bara minnas deras namn utan också huruvida vi hade avancerat till du-status, eller om vi fortfarande är på ni-nivå med varandra.För att lämna Sie bakom sig och bli Du med varandra är ett stort steg i en relation här, och om jag niar personen nu, när vi tidigare duat varandra, så kan en isande vind dra in över samtalet; vadan detta plötsliga avståndstagande?Om jag tvärtom duar fastän vi tidigare niat varandra tränger jag mig på min samtalspartner med en kanske helt oönskad närhet.Båda blir alltså helfel, så i väntan på att motparten kläcker ur sig ett avslöjande pronomen babblar jag på medelst katten-kring-het-gröt-språket. Ungefär så som det måste ha låtit i Sverige på 60-talet, när man hade lagt bort titlarna men ännu inte var bekväm med att dua.Ska det åkas till Frankrike, är det till att besöka Paris då?, och liknande urlöjliga formuleringar medan hjärnan skannar efter ledtrådar i konversationen.Det finns förstås ett antal tyska tumregler som borde hjälpa;Man duar barn, grannar om de inte är mycket snofsiga, när man sportar, i bastun, i dotcom-branschen, och om man är med schweiziska armén på över 3.000 meters höjd . Eller, för den delen, om man är socialdemokrat, de 420.000 SPD-medlemmarna duar varandra, inklusive förbundskansler Olaf Scholz, av tradition. Det sägs ha varit det som en gång i tiden fick Angela Merkel att istället välja att gå med i kristdemokraterna.För där, hos CDU, där nias det, liksom antagligen på dotcom-företagets ekonomiavdelning, man niar polisen för annars kan man få böter, liksom i affärer och restauranger, om det nu inte rör sig om berlinsk hipsterpizzeria .Ju mer jag synar reglerna desto mer inser jag att de inte är till särskild stor hjälp, och inte blir det lättare av Tysklands mustiga regionala varianter, som att man i Hamburg kombinerar Sie med förnamnet medan det i München kan vara precis tvärtom; Du, Salzinger, kan du skicka mjölken, kan det låta.Men klart är att niandet är på nedåtgående här, det slår flera undersökningar fast, och som utlösare pekar man ofta ut möbeljätten som slår mynt av sitt svenska arv.När IKEA började dua kunderna här bröts helt ny mark, nu har flera storföretag följt efter. Men inte ens ni-dödaren Ikea vågar gå hela vägen. För medan DU uppmanas provligga en ny säng och piffa till DITT badrum där du kryssar runt i varuhuset, så växlar högtalarrösten snabbt över till NI när det handlar om en felparkerad bil. Att förmana i du-form, där går ändå gränsen för tyskarna, det är väl anledningen. Men visst blev det plötsligt lite kyligare här i köksavdelningen? Caroline Salzinger, Berlin [email protected] -
Varför blev Sverige inte medlem i försvarsalliansen när Norge och Danmark blev det? Vi gör en historisk tillbakablick, och försöker överblicka dagsläget.
Ska Sverige vara med i Nato?Säkerhetspolitiken står högt på dagordningen i och med Folk och försvarskonferensen som drog igång idag. Ryssland ställer krav på ett stopp för Natos utvidgning, men Kristdemokraterna vill att Sverige går med. Malena Britz, docent i statsvetenskap med inriktning på säkerhetspolitik och strategi, gör oss sällskap från Försvarshögskolan, och pratar om svensk Nato-politik nu och förr.Fritt fram att riva ner statyer?I Bristol blev en staty av en slavhandlare nerriven under Black lives matter-demonstrationerna sommaren 2020. Fyra personer greps och åtalades, men friades av en jury trots att de erkänt. Vi frågar oss om det är fritt fram att riva ner statyer nu i Storbritannien, och om en svensk domstol skulle kunna döma på samma sätt. Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, reder ut det.Vilka drinkar ska du inte beställa i baren?Vi ska få veta vilken drink som bartendrarna avskyr mest, för att den kladdar ner bardisken och tar lång tid att göra. Och så kommer Lars Eriksson, universitetsadjunkt inom måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, och berättar vad som kännetecknar en riktigt bra servitör.Dessutom vankas det högläsning ur Fritiof Nilsson Piratens bok Bock i örtagård.Programledare: Daniel Alling Bisittare: Louise Epstein Producent: Jennie Sjöström -
Vad är det som har lett till energipriser på rekordnivåer? Skulle det rimligen gått att undvika?
Liberalerna var tidigt ute och menade att man skulle rikta ett misstroendevotum mot Annika Strandhäll.
Om hon inte tog beslut i frågan om slutförvar av det utarmade bränslet innan Lucia (den 13e december), sen dess har även kristdemokraterna anslutit sig till misstroendehotet mot Annika Strandhäll. Kommer man lyckas peta ministern?
Moderaterna och Sverigedemokraterna har ännu inte meddelat besked i frågan men det förefaller väldigt osannolikt att man inte skulle använda tillfället att gå ihop och peta en minister.
Mathias menar att Magdalena Anderssons regeringsbildning har varit oväntat sjabblig. Emil tar upp en färsk opinionsundersökning avseende Stockholm stad som en oväntad nyhet där Vänsterpartiet börjar flåsa Moderaterna i nacken.
Vi avslutar med en lyssnarfråga om vad en KU-anmälan är och vad som händer om någon blir prickad av konstitutionsutskottet!
Läsbart:
Nya näringsministern: ”Inte troligt att vi får se projekt med ny kärnkraft” - DN.SE
Kungörelse (1974:152) om beslutad ny regeringsform Svensk författningssamling 1974:1974:152 t.o.m. SFS 2018:1903 - Riksdagen
HÖR AV DIG TILL OSS:
Instagram: https://www.instagram.com/andrakammaren
Facebook: Andra kammaren | Facebook
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1Egup5p2CL0TTdm6RB9G4g
Webbsida: Andra Kammaren Podcast – Vi förklarar vad vad som egentligen händer i politiken
Mejl: [email protected]
-
Vinterkylan har satt fokus på elpriserna och energipolitiken. Nu hoppas högeroppositionen på att en ny kärnkraftsdebatt kan vinna väljare.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har åtminstone en sak gemensamt: de är positiva till kärnkraft. Med rekordpriser på el och varningssignaler om försämrad effektbalans i det svenska elnätet, har kärnkraftsfrågan fått nytt bränsle. I veckans avsnitt av Det politiska spelet försöker vi förstå sprängkraften i en 40 år gammal debatt, och frågar oss varför politiker gör en tekniskt komplex fråga till en duell mellan vindkraft och kärnkraft. -
Magdalena Andersson är åter vald till statsminister. Med Magdalena i spetsen kommer Socialdemokraterna regera vidare, men genom en enpartiregering eftersom att Miljöpartiet klivit av regeringssamarbetet. Vi diskuterar vad regeringen kan lyckas med utan sina vänner från det gröna partiet. Kommer det bli enklare eller svårare?
Kanske får talmannen en släng av sleven i detta avsnitt, vi förklarar varför!
Magdalena har också utsett nya ministrar och det har redan hunnit bli lite rubriker. Vi pratar om hur vi tror Magdalena Anderssons kommer profilera sitt parti och vad det kan tänkas innebära för regeringens politik.
Sverigedemokraterna har haft sitt landsmöte, där de beslutat vilka frågor de ska driva framöver. Några förslag är mer häpnadsväckande eller andra, så vi diskuterar hur det kan påverka ett samarbetsförsök med Moderaterna och Kristdemokraterna.
Vi avslutar med en lyssnarfråga! Tack för att ni skickar in via vårt Instagram-konto Andra kammaren!
Lästips:
Ny chans för Magdalena Andersson att bli statsminister - DN.SE
Utan MP kan S äntligen ta tag i klimatpolitiken (aftonbladet.se)
Döljer sig en moderat bakom den vänliga talmannen? - DN.SE
Kungörelse (1974:152) om beslutad ny regeringsform Svensk författningssamling 1974:1974:152 t.o.m. SFS 2018:1903 - Riksdagen
SDs landsdagar 2021, motioner
Motioner-3.pdf (sd.se)
Instagram: https://www.instagram.com/andrakammaren
Facebook: Andra kammaren | Facebook
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1Egup5p2CL0TTdm6RB9G4g
Webbsida: Andra Kammaren Podcast – Vi förklarar vad vad som egentligen händer i politiken
Mejl: [email protected]
- Mehr anzeigen