Sápmi Podcasts
-
Följ med P1 Kulturs reporter Cecilia Blomberg som träffat konstnären Anders Sunna framför hans konstverk på Venedigbiennalen.
Just nu pågår konstbiennalen i Venedig och i år är den den Nordiska paviljongen en samisk paviljong. Där samsas tre konstnärer som bor i delar av Sapmi som ligger i Norge, Sverige och Finland. Alla politiska aktivister men med olika uttryck och där frågor som klimatförändringar och samernas rennäring tar stor plats. Från den svenska delen av Sapmi deltar Anders Sunna med en installation som berättar historien om familjen Sunnas konflikter med svenska staten och myndigheter. En historia som Anders Sunna i sitt konstnärskap återvänt till många gånger. Reporter: Cecilia Blomberg Producent: Maria Götselius -
Möt artisten och låtskrivaren Monica Törnell som i dag blev invald i Swedish music hall of fame. Vad tänker hon om genombrottet på 70-talet, de svåra åren i slutet av 80-talet och vad musiken betyder för henne i dag?
PREQUELS SVARET PÅ FANSENS DRÖMMAR ELLER BRANSCHENS KASSAKO?I dag är det premiär för filmen "Lightyear" som hänger ihop med filmen "Toy Story" från 1995. Det är säkert många som minns Andys rymdleksak Buzz Lightyear, nu har actionhjälten fått en egen film om vad som egentligen hände innan han blev en plastfigur i första filmen. P1 Kulturs reporter Björn Jansson har kikat bakom kulisserna under inspelningen av "Lightyear" och han slogs av att likheterna med spelfilmen är så många, med kameramän, scenografer, kostymörer och till och med en hårdesigner. Hör intervjuer med skaparna av denna prequel, ett begrepp som vi sedan reder ut tillsammans med filmjournalisten Wanda Bendjeloull och filmexperten Roger Wilson, Sveriges Radios korrespondent i San Francisco. Vad händer när filmserier som exempelvis Star Wars hoppar tillbaka i tiden och gör filmer som utspelar sig före den allra första..? Hur påverkar det filmberättandet, varför har det blivit blivit så vanligt och vem är det som tjänar mest på det?KONSTNÄREN ANDERS SUNNA PÅ VENEDIGBIENNALENJust nu pågår konstbiennalen i Venedig och i år är den den Nordiska paviljongen en samisk paviljong. Där samsas tre konstnärer som bor i delar av Sapmi som ligger i Norge, Sverige och Finland. Alla politiska aktivister men med olika uttryck och där frågor som klimatförändringar och samernas rennäring tar stor plats. Från den svenska delen av Sapmi deltar Anders Sunna och han deltar med en installation som berättar historien om familjen Sunnas konflikter med svenska staten och myndigheter - en historia som Anders Sunna i sitt konstnärskap återvänt till många gånger. Följ med P1 Kulturs reporter Cecilia Blomberg som träffat konstnären Anders Sunna framför hans konstverk i Venedig.ESSÄ: WORLD OF WARCRAFT OCH DET MODERNA KRIGET Få datorspel har påverkat spelkulturen mer än World of Warcraft. Frågan är om spelets logik också påverkat samhället? Det funderar Vincent Flink Amble-Naess på i dagens OBS-essä.Programledare: Lisa Bergström Producent: Maria Götselius -
Carl von Linné (1707-1778) är mest känd för sitt systematiska sätt att klassificera och namnge naturen. Men intresset för flora och fauna drev Linné ut på många äventyrliga resor, vilka han dokumenterade i sina resedagböcker. I maj 1732 reste Linné till Sápmi, eller det område som han kallar Lappland. Uppdraget var att studera naturen och att bistå staten med kunskap om de samiska markerna. Men mötet med samerna skulle komma att förändra Linnés hela världsbild. SIMON SORGENFREI läser en ovanligt inspirerad resedagbok och finner civilisationskritiska stråk.
SIMON SORGENFREI är professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Han forskar om islam i historia och nutid, och är aktuell med boken ”De kommer att vara annorlunda svenskar.” Berättelsen om Sveriges första muslimer (Norstedts).
Regissör: Lars in de Betou
Redaktion: Hedvig Härnsten, Magnus Bremmer & Anna-Maria Hällgren.
Inläsare: Magdalena in de Betou
Musik: Oskar Schönning
Producent: Magnus Bremmer
ANEKDOT ESSÄ är en del av Anekdot – det digitala bildningsmagasinet, där Sveriges bästa forskare berättar, förklarar och fördjupar. Fler essäer, filmer och alla avsnitt av Bildningspodden hittar du på anekdot.se -
Arbetet med den augustprisade boken förändrade henne i grunden. Elin Anna Labba är journalisten som vände tillbaka och sökte sin släkts historia, men hittade en kör av samiska röster. Hur kom det sig?
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Elin Anna LabbaHon har ett djupt engagemang i frågor som rör det samiska folkets rättigheter, och nu senast i situationen kring Kallak. Elin Anna Labba belönades med Augustpriset för årets fackbok 2020 med sin debut Herrarna satte oss hit om tvångsförflyttningarna i Sverige. I boken varvar hon intervjuer, brev och minnen med sina egna intryck från de platser hon besökt och riktar nytt ljus mot en mörk del av svensk historia.Nu skriver hon på sin nästa bok och arbetar som projektledare på Tjállegoahte Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Hon är utbildad journalist vid JMG i Göteborg och har tidigare varit chefredaktör för Nuorat och arbetat på organisationen Laponiatjuottjudus, som förvaltar världsarvet Laponia. -
Konstnären Britta Marakatt-Labba porträtteras i Thomas Jacksons nya dokumentär Historjá stygn för Sápmi. Men filmen handlar också om samernas livsbetingelser som är hotade av alltifrån gruvdriften till klimatförändringarna. P1 Kulturs Cecilia Blomberg har träffat Britta Marakatt-Labba.
-
Var börjar samernas historia? Från vilken tid är de första anteckningarna om Sápmi, och vad står det i dem? Vad har samerna varit med om under sin långa historia? Vad har hänt regionalt, med samerna i Finland, Sverige, Norge och Ryssland? Och vad är grejen med skatteindrivning, krig, tvångsförflyttningar och gränser som öppnas och stängs?
Medverkande: Alfred Backa har pratat med historikern Steinar Pedersen och sameaktivisten Petra Laiti om samisk historia.
-
Vad kan vi om samer och vad står det om samer i läroplanen? Vilka möjligheter finns det att få utbildning på samiska och hur ser utbildningen ut i de olika delarna av Sápmi? Och vad borde icke-samer få lära sig i skolan om urfolk överlag?
Medverkande: Alfred Backa diskuterar utbildning tillsammans med universitetslektor Hanna Outakoski och sameaktivisten Petra Laiti.
-
Recension av A Hero, Nätverket Barnbiograferna, Recension av Lalehs nya och ny dokumentär om Sápmi.
-
I vårt tredje avsnitt den här säsongen dyker vi in i berättelser om exil. Queers har alltid rört sig mellan geografiska platser och rum, ibland frivilligt och ibland av tvång. Otaliga är de queers som har lämnat sina födelseorter för att leva sina liv på andra platser. Andra har skildrat en slags inre exil av att leva i främlingskap. Kort sagt den yttre och inre exilen har varit ett viktigt tema i den queera litteraturhistorien.
____________________
Queer exil, del 3
00.11 Inre exil
07.12 Queering Sápmi
08.58 Samtal med Johannes Bergquist om queer samisk litteratur
32.30 Författarpresentation: Abdellah Taïa
34.29 Boktips
____________________
Medverkande
Gäster: Andy E, Khaled Alesmael, Roland på Eisenhertz och Johannes Bergquist.
Reporter: Emil Göthberg
Programledare och producenter: Milla Leskinen och Makz Bjuggfält.
Teknik och klippning: Makz Bjuggfält.
Musik: Anna Hed.
____________________
På https://bogbibblan.se finns en lista över alla verk vi nämner i avsnittet.
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
Vida vinklar och udda krokar i redaktionernas julsäckar. Vi avslöjar och lär dig alla knep.Överdrivet och onyanserat i medial visklek om Qatar.Hur påverkar nationsgränser bevakningen av samiska frågor? Tvisten mellan Saarivuoma och norska staten reser frågan. -
Hur färgas en bok av platsen där den utspelar sig?
Varje år delar Studieförbundet Vuxenskolan ut sitt Författarpris till en person som i sitt författarskap skildrar nutidens landsbygd. Årets Författarpris går till två personer: Moa Backe Åstot med sin bok ”Himlabrand” som utspelar sig i svenska Sapmi och Patrik Lundberg med ”Fjärilsvägen” som utspelar sig i Sölvesborg. Hör de båda författarna och prata om sina berättelser och om den urbana normen. Men också om vad platsen har för betydelse i deras författarskap. Samtalet leds av Håkan Montelius.
Medverkande
Moa Backe Åstot, författare
Patrik Lundberg, författare -
Jurister varnar för att konsultationer bli papperstigrar.
Norska stortinget har i somras beslutat om en lagstadgad konsultationsordning med samerna. I Sverige har regeringen för tredje gången lagt fram ett liknande förslag och i Finland pågår en bred översyn av sametingslagen, bland annat rörande konsultationer. Men nu varnar jurister för att konsultationerna har svårt att nå internationella principer om urfolksrätt, speciellt i Sverige och Finland. -
Så här ser utmaningarna ut de kommande fyra åren.
Medverkande: Olov Anders Sikku, samepolitisk kommentator, Anne Marit Päiviö, reporter Sameradion, Anna-Karin Niia, reporter SVT Sápmi, Anncatrine Stenberg Partapuoli, SVT Sápmi, Håkan Jonsson, styrelseordförande Sametinget, Ragnhild Nilsson, doktorand statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet,Programledare: Jörgen Heikki.Tekniker: Therese Holma och Helena Sydberg Hinrichsen -
Författaren om samernas historia och att växa upp under midnattssolen utan språk.
Elin Anna Labba fick 2020 Augustpriset för sin fackbok, Herrarna satte oss hit. Den berättar om tvångsförflyttningen av samer som tog sin början för ungefär 100 år sedan. Boken bygger på ett hundratal intervjuer.Elin Anna Labba arbetar på författarcentrum Sápmi i Jokkmokk med att stärka samernas litteratur och språk.Hon har även skrivit för tidningen Samefolket och varit chefredaktör för ungdomstidskriften Nuorat.Elin Anna Labbas Sommarprogram handlar om magi och berättelser.- Om att växa upp under midnattssolen utan språk och historia och om grusvägarna jag kört för att ta det tillbaka. Och om kaffe. Det börjar ju alltid med det.Om Elin Anna Labba:Författare, journalist, 40 år.Född i Kiruna, bosatt i Jokkmokk.Debuterar som Sommarvärd.Producent: Kerstin Wixe. Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play. -
Utrikeskrönikan 26 juli 2021.
"Ge dig bara ut!" Så var rådet snabbt, så att man inte är hemma när prestationsångesten knackar på dörren. Det var en utrikesräv som beskrev hur det bästa och viktigaste rådet skulle vara till en ny korre, som vi ju slarvigt säger i stället för korrespondent. Nu är ju jag inte riktigt en korrespondent. Rätt är utsänd. Jag är alltså utsänd av Sveriges Radio att bo i Helsingfors i slutet av sommaren och bevaka både Finland, Baltikum och Polen. Det ska bli awesome, som barnens kusin från Italien strösslade sommarveckorna i Sverige med, strax innan jag åkte. Nämen vad säger din man om det? Valde du land själv eller? Och barnen? Jaja, allt är okejat med alla och absolut valde jag Finland! Är du galen? Jag blev kär redan i början av min journalistkarriär när jag sommarjobbade här, i Vasa i nordvästra Finland. Jag hade inte fått sommarvikariat någonstans, för jag hade just börjat på journalistutbildningen. Men så sa en gammal kollega från ett extrajobb, som flyttat hem till Vasa efter många år i Stockholm, att jag kunde väl lika gärna testa att söka där. Sagt och gjort jag sökte och fick komma över. Det är lätt att romantisera bakåt i tiden, vi har säkert alla en tid som vi egentligen vet var ganska slitig, men på något vis fastnade den i hjärtat eftersom den kom att forma oss på ett eller annat sätt. I alla fall mig. När jag nu tänker tillbaka är det mest ljusa kvällar, att få låna någon garvad reporters rum och längtansfullt titta på klasarna av presskort från olika evenemang hon bevakat. Att vara så där ung så att man någonstans vet att man borde veta mer men det spelar ingen roll, att man bara vågar. Det kan väl få vem som helst att bli nostalgisk. Allt slitet är värt, därför att man plöjer man ner och hoppas på en framtid som ska spira, gro och någon gång bara digna av presskort. Nu är jag tillbaka. Både i Finland och i känslan av att man måste knipa ihop tårna. För det är nu som flygmotorerna tar mig upp i luften och gör mellanlandningar i människors vardag. Med nyplockade ord framför mig i datorn pusslet ska läggas, för att nå fram till de öron som är öppna där hemma. Jag flög häromdagen så långt norrut som jag bara sett på film. Uppe i Sàpmi. Å när jag landat körde jag tio mil till. Efter det, båt dit inga bilvägar går. För jag ville fråga den herde som tar hand om ett gäng får där, hur livet är. Hur det är att jobba i så öppna landskap att kanske till och med Lundell skulle börja fundera över när öppna landskap börjar kännas lätt klaustrofobiska egentligen? Uppe i en av bodarna står en kökssoffa. En säkert hundra år gamla kökssoffa. Det vet jag, för jag har en exakt likadan i mitt kök, någonstans i söderkrokarna kring Stockholm. Visst säger det någonting om hur fantastiskt stor och liten den här världen kan va?Marina Nilsson Malmström [email protected] - Mehr anzeigen