Tullinge Podcasts

  • Kvalen börjar nå sitt slut och snart vet vi precis vilka som har gått upp respektive åkt ur sina serier, eller bara hållit sig kvar. Det blir lite fokus på de matcherna som varit under senaste veckan, men framförallt fokus på avsnittts gäst Rickard Gustafsson, tränare i Djurgården Innebandys herrlag. Vi pratar om hans tid i Tullinge, vad hände i Ackers? och hur gör man en Great escape à la Rickard Gustafsson?Medverkande: Henrik Jitelius JärnbrandChristoffer FagerbergGäst: Rickard Gustafsson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • P1 Kultur Special med två reportage: Hör Augustprisbelönade Nina van den Brink om Maja Ekelöf-biografin "Jag har torkat nog många golv". Och möt arkitekten Kjell Forshed.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    MAJA EKELÖF HADE "TORKAT NOG MÅNGA GOLV"

    52-åriga städerskan Maja Ekelöfs "Rapport från en skurhink" skakade om Sverige och satte fokus på de lågavlönades situation i början på 70-talet. "En klordoftande käftsmäll i folkhemmet", säger journalisten Nina van den Brink som vann Augustpriset för Bästa fackbok med sin biografi om Maja Ekelöf. Ett reportage av Katarina Wikars.

    KJELL FORSHED ÄR BESATT AV VARDAGSARKITEKTUR

    Arkitekten Kjell Forshed har ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt att skapa trivsamma vardagsmiljöer för vanliga människor. Nu sammanfattar han sina erfarenheter i boken "Att vara sin formel trogen". Vår reporter Nina Asarnoj fick följa med honom på en arkitekturvandring, och de började i ett av de områden Kjell Forshed var med och skapade i början av 2000-talet: Tullinge trädgårdsstad i Botkyrka utanför Stockholm.

  • I avsnitt 12 gästas vi av Täby Fcs David Johansson, vi pratar lite om hans karriär, Täbys JAS lag, vad som hände mot Rosers. Sen tippar vi HJJAS C och D. Vi går inte in på Grupp F där Tullinge, Huddinge och Salem spelar utan kommer prata med med dem framleddes.Lycka till alla lag!Följ oss på sociala medier och glöm inte att trycka på följ i Spotify och PodcasterFacebookTwitterInstagramMedverkande: Henrik Jitelius Järnbrand. Erik Laine och gäst David Johansson Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Arkitekten Kjell Forshed har ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt att skapa trivsamma vardagsmiljöer för vanliga människor. Nu sammanfattar han sina erfarenheter i boken "Att vara sin formel trogen".

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    När vi talar om arkitektur handlar det ofta om spjutspets-arkitekturen, de höga märkesbyggnader och spektakulära projekt som utmärker sig på olika sätt, för att de är formmässigt nyskapande eller skapar debatt. Eller både och.

    Parallellt med detta byggs helt vanliga parhus och lägenheter och villor runt om i Sverige, ibland i form av trädgårdsstäder, ibland som småstadsbebyggelse i anslutning till en gammal stadskärna, som just nu i Mariefred.

    En person som ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt just vardagsarkitektur är arkitekten Kjell Forshed, född 1943. Nu har han skrivit en bok om sina erfarenheter av att bygga lågt och tätt i mänsklig skala. Den heter ”Att vara sin formel trogen. Arkitekturens hantverk”.

    Vår reporter Nina Asarnoj fick följa med honom på en arkitekturvandring, och de började i ett av de områden Kjell Forshed var med och skapade i början av 2000-talet: Tullinge trädgårdsstad i Botkyrka utanför Stockholm.

    Nina Asarnoj
    [email protected]

     

  • Simon trivs bäst i skogen

    I Oringenpodden #176 möter ni Simon Imark från Tullinge SK. Svensk mästare i nattorientering nyligen och ser nu fram mot Tiomila i Ånnaboda, Örebro i helgen.

    - Som vanligt ska det bli kul med Tiomila med mitt Tullinge även om vi får svårt att slå vår placering (37) från Glimåkra 2019, säger Simon Imark.

    Uppvuxen söder om Stockholm, via Sandviken och orienteringsgymnasiet bor han nu i Göteborg där studier bedrivs och han hyllar träningsmiljön i Göteborg.

    - Det finns så många orienterare här så vill man ha sällskap på träningen så finns det alltid någon man kan som sparring, berättar Simon Imark i podden.

    Till sommaren väntar WOC i Danmark, ett mästerskap i sprint och det är något som Simon Imark inte satsar alls på utan siktar mot EM i Estland i början av augusti detta år men det stora målet ligger några år framåt i tiden.

    - WOC i Finland 2025 är mitt stora långsiktiga mål med WOC i Schweiz nästa år som ett mål på vägen, konstaterar Simon Imark.

    Hör gärna av er, [email protected].

  • Kungliga Operan är i akut behov av renovering. Det regnar in, det saknas repetitionslokaler, scenteknikerna tvingas krypa i ålderdomliga gångar för att nå teatermaskineriet. Flera olika förslag på lösningar ligger klara sedan före pandemin. Varför händer inget?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Läget för Kungliga Operan är allvarligt hävdar medarbetare och skyddsombud. Det regnar in, lokalerna är inte ändamålsenliga och koreograferna klagar på att scenen är för liten. Vi hör Kungliga Operans VD, Birgitta Svendén och Stefan Johansson, tidigare chefsdramaturg på Kungliga Operan kommentera de olika förslagen på ombyggnad av Operan som just nu finns. Det finns även en grupp som förespråkar ett helt nytt operahus på annan plats i Stockholm. Dessutom berättar slagverkaren Roger Svedberg om sin musikervardag i den bristfälliga arbetsmiljön..

    KJELL FORSHED BRINNER FÖR VARDAGSARKITEKTUR

    Arkitekten Kjell Forshed har ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt att skapa trivsamma vardagsmiljöer för vanliga människor. Nu sammanfattar han sina erfarenheter i boken "Att vara sin formel trogen. Arkitekturens hantverk". Vår reporter Nina Asarnoj fick följa med honom på en arkitekturvandring, och de började i ett av de områden Kjell Forshed var med och skapade i början av 2000-talet: Tullinge trädgårdsstad i Botkyrka utanför Stockholm.

    OBS-ESSÄN TAR SIG AN MYTEN OM URTILLSTÅNDET

    Myten om urtillståndet utgör grunden för flera politiska ideologier och uppfattningar om hur samhället bör organiseras. Men så enkelspåriga var aldrig de äldre samhällena, menar juridikforskaren Tormod Otter Johansen i den här essän.

    Programledare: Cecilia Blomberg
    Producent: Nina Asarnoj

  • Få människor hade ett sådant inflytande över Gustaf Frödings liv och eftermäle som hans syster Cecilia. I denna essä påminner Elisabeth Lindfors om kvinnan bakom den store skalden.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Och minns du Ali Baba

    och minns du vår gröna sal

    syrengrotta, lummig och sval

    där mörk som den sköna

    sultanen av Saba

    och brunögd och spenslig och smal,

    du satt och förtalde

    en saga, du valde

    bland en tusen en nätters tal.

    Så skönt skriver Gustaf Fröding om sin äldre syster, Cecilia, i Stänk och flikar från 1896.  Hon är hans förtrogna och den som alltid tror på hans storhet. Han skriver om när hon som barn berättar sagor för honom och får honom att säga ja till sin fantasi.

    Cecilia anses vacker, bestämd, trygg och frimodig, men även orolig och svartsjuk. Hon har ögon som är svarta som lysande kolbitar, av vissa anses hon ha ett kyligt intellekt, av andra betraktas hon som en varm kvinna. Friarna står på kö på de europeiska baler hon bevistar.

    I ungdomen är Cecilia förlovad med en tysk jurist, Eduard Crüsemann, vigseln dem emellan ska äga rum i Göteborg men när beskedet kommer att han har förlorat hela sin förmögenhet blir inget bröllop av. De fortsätter att vara förlovade en tid men enligt Cecilia inser hon under tiden den egna familjens arvsbelastning, alltså galenskapen, och avstår.

    Hon är konstnärligt lagd men utbildar sig senare till lärare och är under några år anställd på Eva Rodhes skola i Göteborg.

    Gustaf Fröding är slarvig med pengar, för att inte säga omdömeslös. Fadersarvet rinner honom ur händerna och han lånar mycket av sina studiekamrater i Uppsala. Systrarna, Cecilia och Hedda, får rädda hans heder och många är de som säger sig ha fordringar på honom.

    Till sist ägnar Cecilia sitt liv åt att hjälpa honom, de bor en lång tid tillsammans på Bangårdsgatan i Uppsala.

    Hon är den som sköter om honom och systern Hedda, som arbetar på bank i Göteborg, står för ekonomin. De lever ett knapert liv men som tur är får syskonen ibland ärva en del pengar, tidvis blir det också inkomster av utgivningen, och många gånger räddar det situationen. Hon håller Gustaf utanför konflikter och strider och anser att han har nog med sin egen kamp. På den punkten är hon bestämd och kan därför inkräkta på hans frihet och värna om hans intressen.

    Något hemskt inträffar

    Gustaf Fröding vårdas i Görlitz 1889 – 90. Vårdanstalten anses vara en av de bästa mot alkoholism och Gustaf får förtroende för personalen, han känner ro där, dricker nästan ingenting, och kan avsluta sin första diktsamling ”Guitarr och dragharmonika”, som utkommer på Bonniers 1891. Den får positivt mottagande och Fröding kan därefter på allvar kalla sig skald.

    När Gustaf skrivs ut från vårdhemmet i Görlitz vill han göra en resa genom Europa men Cecilia vågar inte släppa iväg honom ensam, hon har för avsikt att göra honom sällskap. Emellertid försvinner han under vistelsen i grannstaden Dresden. Efteråt berättar han att han har supit och befunnit sig på ett antal horhus och att något ”hemskt” har inträffat - vilket han ofta skulle återkomma till. Vad det ”hemska” består i förtäljer dock inte historien.

    Sommaren 1896 vistas syskonen på Utö, en harmonisk tid, där skriver Gustaf Fröding ”Stänk och flikar” som bland annat innehåller dikten ”En morgondröm”, för vilken han senare blir åtalad.

    Ida Bäckman (1867 – 1950), lärarinna, journalist och författare, söker upp skalden på Utö, Cecilia och hon blir de bästa vänner, de bildar ett slags triangel. Ida är förtjust i båda syskonen, Gustaf föreslår hon till och med äktenskap. Hon skriver även om Cecilias vackra ögon, som hon drunknar i, och om hennes klokskap, hennes dyrkan och ömhet.

    Men Ida Bäckman kommer så småningom i onåd, då är Gustaf Fröding inskriven på hospitalet i Uppsala. Överläkaren och Cecilia bestämmer att Ida inte är en person som Gustaf bör träffa, det kan vara ”menligt för hans hälsa”. Kanske är det så att han blivit för intresserad av Ida? Det vet vi inte och kommer aldrig att få veta.

    Sedermera utkommer Ida Bäckman med en bok om sitt förhållande till Gustaf Fröding, ”Gralsökaren” och för den får hon mycken spe. Vissa kritiker anser att hon inte ens har träffat skalden, vilket alltså är fel, men det är klart att hans namn är ett slags ”dörröppnare”, genom honom träffar Ida Bäckman till exempel Gustaf Fjaestad och Selma Lagerlöf.

    ”Och minns du Ali Baba” utkommer 46 år efter Cecilias död och är ett slags redogörelse för Gustafs uppväxt. Gustaf som är fem år yngre än Cecilia och ofta som barn hänger efter sin syster, Mathilda, ett par år äldre, är enligt Cecilia ett geni. Hon skildrar den trasiga familjen, modern som transporteras till Danmark vid Gustafs födelse och som inte orkar ta hand om honom när hon återkommer. Fadern blir underligare och underligare, vissa skulle säga att han blir galen.

    Cecilia tar strid

    Men Cecilia blir trött på och av omhändertagandet, dessutom är hon sjuklig, så skalden vårdas från 1905 till sin död av sjuksystern Signe Trotzig på Gröndal och i Tullinge. De kommer förstås varandra nära och det tycker Cecilia inte om.

    När skalden dör visar det sig att han har skänkt utgivningsrätten till det som senare ska bli samlingen ”Reconvalescentia” till Signe Trotzig och då tar Cecilia strid. Det är hon och ingen annan som ska stå för skaldens eftermäle.

    Hon är sedan länge den som står för kontakten med Bonniers Förlag och det är hon som ansvarar för sammanställningen av materialet till samlingarna ”Efterskörd” (1910) och ”Efterlämnade skrifter”(1914).

    Vad är det som gör att en syster tar hand om sin bror som Cecilia Fröding gör? Hon är inte ensam, många är de kvinnor som tar hand om sina syskon, sina föräldrar eller sin make vid den här tiden. Enligt tradition är omhändertagandet kvinnas lott - men är det så enkelt?

    Om det är brist på pengar eller den ärftliga belastningen eller övertygelsen om att brodern är ett geni som är det avgörande kan ingen veta. För Cecilia kanske det är allt sammantaget?

    Hon är i alla fall den som ägnar sitt liv åt Gustaf Fröding och initierar tolkningar av skaldens dikter, ibland i samråd med systern, Hedda. Hon har alltså i hög grad bidragit till Gustaf Frödings eftermäle.

    De sista åren är Cecilia Fröding sjuklig, opereras och dör 1914, 59 år gammal. Gustaf Fröding dör 1911, 51 år gammal. Skalden får en ståtlig begravning, 200 000 personer kantar vägen där hans likkista förs fram. Det får inte Cecilia men så småningom, 2012, och tack vare Värmlands nation får hon en egen gravsten, tillsammans med systern, Hedda, bredvid honom på Uppsalas gamla begravningsplats.

    Elisabeth Lindfors

     

  • Hundcoachen om ungar och hundar och att som vuxen få diagnosen adhd.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Fredrik Steen har inte levt en enda dag i sitt liv utan en hund vid sin sida.

    Vi känner honom som den populära hundcoachen i TV4:s Nyhetsmorgon. Fredrik Steen har tävlat i VM för skyddshundar och är domare för både arbetande hundar och utställningshundar.

    Fredrik Steen berättar i sitt program om både problemhundar och problemungar.

    - Att skapa förutsättningar för att individen faktiskt kan lyckas är oerhört viktigt. Inte bara när det gäller problemhunden, utan även för barn generellt. Det är tydlighet som gäller, inte småtjafs om struntsaker. Och en ärlig och god relation som bygger på förtroende för varandra.

    Om Fredrik Steen:

    Hundcoach, 48 år.

    Född och bosatt i Tullinge, Botkyrka.

    Debuterar som Sommarvärd.

    Producent: Titti Schultz.

    Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play

  • Operasångerska och internationellt efterfrågad sopran. Om hur musiken blev kärnan i livet och en kärlekshälsning till en farmor som tvingades till ett fruktansvärt val.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Jag lever i operans värld

    Föräldrarna var båda musiker och övade ofta hemma och Malin fick följa med och lyssna på konserter när hennes pappa spelade i symfoniorkestern.

    Senare gick Malin Byström själv i musikskolor och när hon tog en sommarkurs i Österrike får hon en sånglärare och mentor som senare hjälper henne enormt med rösten.

    -Där andra pedagoger gick på ytan, frigjorde han den röst jag hela tiden känt fanns dold under rädslor och spänningar. Röstfrigörare, vill jag kalla honom. Jag reste hem, det kändes som jag skulle erövra hela världen.

    Hon berättar om kärleken till operan och hur hon och hennes man trixar för att få ihop jobb utomlands och tid för de tre barnen.

    Om Malin Byström

    Operasångerska, 46 år. Född i Helsingborg, bosatt i Tullinge, Botkyrka. Debuterar som Sommarvärd.

    Internationellt efterfrågad sopran. Har uppträtt på de stora operascenerna som Metropolitan i New York och Royal Albert Hall i London. Utnämndes 2018 till Årets kvinnliga sångare vid International Opera Awards.

    Repeterade Salome på La Scala i Milano i februari när allt plötsligt fick avbrytas och uppsättningen ställdes in på grund av coronaviruset. Debuterade 2002 på Royal Opera House i London som Amalia i Verdis I Masnadieri. Debuten i Sverige kom fem år senare på Göteborgsoperan som Marguerite i Faust av Gounod.
    Har fått Birgit Nilsson-stipendiet och är hovsångerska. Tycker om att sticka.

    Mitt Sommar handlar om parallella liv. Mitt universum dit ganska få hittar, trots att jag verkar i städernas vackraste byggnader, med banderoller utanpå som berättar vad vi gör. En historia om hur musiken blev kärnan i mitt liv. En kärlekshälsning till min farmor som tvingades till ett fruktansvärt val, och hur jag vägrar välja.

    Producent: Mathilda von Essen