Turin Podcasts
-
Vi är nu hemma från Turin och under vår mellanlandning i München passade vi på att spela in en podcast där vi berättar om det här spektaklet som vi kallar Eurovision!
-
Italiensk skrock! Alec Axéns supertydlighet! Otroliga Allsvenskan! Coppa Italia! Krisrubrikerna i Turin! Sanslösa Kevin De Bruyne! Tottenhams slakt! Mikel Artetas uppfriskande imaginära stilett! Allsvenskan-Leeds!
Inlägget 613. Fiat Panda dök först upp på Tutto Balutto.
-
I morse kom nyheten om att kritikern och kulturjournalisten Victor Malm efterträder Karin Olsson som Expressens kulturchef. Nu kommer han till P1 Kulturs studio för att berätta om sina tankar kring tidningens kulturbevakning framöver.
KRIGET I UKRAINA KASTAR SIN SKUGGA ÖVER FILMFESTIVALEN I CANNES Rysslands invasion av Ukraina märks tydligt även på filmfestivalen i Cannes, som börjar nästa vecka. Regissörer har uteslutits och stängts av - vi har röster, kommentarer och analyser av Fredrik Wadström och Emma Engström.... LIKSOM ÖVER EUROVISION SONG CONTEST PÅ LÖRDAGNär finalen i Eurovision Song Contest går av stapeln i Turin på lördag kväll, har den föregåtts av stora kontroverser med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Efter flera turer kom man fram till att Ryssland skulle kastas ut - medan Ukrainas bidrag är en av favoriterna.MED INTERVISION SKAPADE ÖST SIN EGEN MELODIFESTIVAL - UNDER KALLA KRIGETVi får besök i studion av regissören till en ny dokumentär, Oskar Anesten. Intervision song contest hölls några år under 60-talet samt mellan 1977 och 1980. Sovjetstaterna var med, men även bland annat Kuba och Finland. På 2000-talet har det gjorts flera försök att återuppliva tävlingen inte minst från ryskt håll.FILMEN "FABIAN" GÖR TYSKT 1930-TAL OBEHAGLIGT AKTUELLTSvante Weyler, ordförande i Svenska Kommittén för Antisemitism, har sett filmen - efter Erich Kästners roman - som nu går upp på svenska biografer. Miljön är Weimarrepubliken 1931. Den desillusionerade krigsveteranen och aspirerande författaren Fabian flyr sitt trista dagjobb som reklamskrivare och nattens mardrömmar genom att kasta sig ut i Berlins dekadenta skymningsvärld av barer, bordeller, kabaréer och skörlevnad.Med sin vilda blandning av stilar och tekniker ger egissören Dominik Graf och klipparen Claudia Wolscht en både tidstrogen och hypermodern version av Erich Kästners klassiska roman från mellankrigstidens Tyskland.KLASSIKERN: ULLA WIGGENS MÅLNING "TRASK"TRASK - förkortning för "Transistoriserad sekvenskalkylator" - var den tredje datorn som byggdes i Sverige. Den togs i bruk 1965 och ett par år senare fick den sitt porträtt målat av en 24-årig konstnär som då ännu inte debuterat, Ulla Wiggen, men som redan hunnit muta in ett nytt motiv för måleriet.Kan framtiden rymmas i en målning? Det kretsar veckans Klassikern av Mårten Arndtzén kring. Programmet är en repris - och finns att lyssna på via appen SR Play.Programledare: Lisa Bergström. Producent: Maria Götselius. -
Aftonbladets musikjournalist Markus Larsson är på plats i Turin och berättar om stämningen på arenan och siar i resultatet!
-
Today, Finland's prime minister and president came out officially in favor of Finland joining NATO. What does that mean for Sweden?
Swedish Radio's defense correspondent, Mats Eriksson, parses the significance for Sweden of the announcement from the Finnish leadership.Also, we hear from one Ukrainian family who needs to move on after being put up in a Swedish home for a couple of months.And we dip into the world of Eurovision with our expert Kris Boswell, ahead of tonight's Swedish performance in Turin.Producer: Ulla EngbergReporters: Dave Russell, Sujay Dutt -
Nu börjar Hockey-VM men hur mycket bryr sig svenska folket?
Ibra kan bara träna med Milan en gång i veckan, trots det talar landslaget om att han ska vara med i Nations League.
Maskinen analyserar och går igenom veckans kupong på Big 9.
Sportstudion har kollat på en match i sysselsättningen padel, inte så länge dock.
Dessutom är Schlager-Stefan med direkt ifrån Turin och Eurovision Song Contest. -
På med partyhattarna – nu är det Eurovision-dags igen!
I tisdags avgjordes första semifinalen, i kväll river vi av den andra. På lördag hålls den stora finalen, där 25 nationer ska göra upp om segern.
Svenska Cornelia Jakobs och hennes ”Hold me closer” gör entré i tävlingen i dag som ett av de favorittippade bidragen.
Men kan någon slå Ukraina i år?
Vad händer om de vinner?
Hur är stämningen på plats i italienska Turin?
Och vilka är de största snackisarna?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Tobbe Ek, nöjesreporter och schlagerexpert på Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
På lördag avgörs Eurovision – en tävling som handlar om musik, men där politiken aldrig varit långt från scenen.
DN:s Hanna Fahl, på plats i Turin, om hur Ukraina och Ryssland använt tävlingen som politisk pr-megafon och varför arrangören fortsätter att betona att tävlingen är opolitisk. Och vem som vinner såklart.
Programledare: Sanna Torén Björling. Producent: Sabina Marmullakaj. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Oliver Bergman, Bauer Media. -
Trots Eurovisions regler smygs politik med i bidragen med jämna mellanrum. Hör om kyssen som ledde till censur, bidraget som ville uppmärksamma ett folkmord och om den smäktande balladen som blev startskottet för en revolution.
Hundratals miljoner människor tittar på Eurovision song contest varje år tävlingen har en enorm genomslagskraft. Trots förbudet dyker politiska budskap upp på startfältet då och då.Eurovisions regler mot politiska bidragTävlingens arrangör European broadcasting union, EBU, har regler som alla tävlande länder måste förhålla sig till. Det står att Eurovision song contest är ett ickepolitiskt event. Man får inte politisera bidragen och man måste se till att Eurovision inte på något sätt blir vanärat, säger Eurovisionexperten Bella Qvist.Ryssland portade från Eurovision 2022Efter president Vladimir Putins och Rysslands invasion av Ukraina blev det debatt om Ryssland skulle få vara med och tävla. Till slut portades Rysslands bidrag från Eurovision 2022 i Turin. EBU använde reglerna som sa att det skulle kunna vara vanärande för Eurovision, säger Bella Qvist.Ukraina starkt segertippade hör snabbguiden till Eurovision 2022Med arkivljud från Eurovision song contest 1974, 2012, 2013, och 2015 med kommentatorerna Ursula Richter och Carolina Norén.Medverkande: Bella Qvist, journalist på Sveriges Radio och expert på Eurovision song contestProgramledare: Marcus NilssonProducent: Susanna Hållbus och Julia Juhlin KarlssonTekniker: Brady Javier och Behzad Mehrnoosh -
Dags att avsluta poddserien Inför Eurovision 2022, och hur gör man det bättre än med en livs levade Eurovision-vinnare? Vår vän Måns Zelmerlöw hjälper till att betygsätta bidragen från Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland och (hans nya hemland) Storbritannien. Dessutom pratar vi Så Mycket Bättre, sommarturné, hur hans nya musik låter - och varför vi inte får se honom på scenen i Turin.
-
Säsongens sista införpodd där vi tar oss an de sista sex bidragen i Eurovision 2022. Vi är pepp, per, PEPP! Dessa länders bidrag pratar vi om:
Storbritannien
Sverige
Tjeckien
Tyskland
Ukraina
Österrike
Edit: Sedan vi spelade in podden har vi fått veta att Kalush Orchestra har kommit till Turin för att delta på plats. -
Det närmar sig årets upplaga av Eurovision song contest. Tävlingen äger rum i Turin i Italien och Cornelia Jacobs är redan favorittippad. Men den största favoriten är Ukraina, trots att låten är en av landets svagare låtar genom tiderna. Men kommer någon annan kunna vinna i år? Det snackas i alla fall om Sverige, Spanien, Norge och Italien.
Vi går igenom storfavoriterna, Ukrainas chanser och givetvis - vilket land har årets knäppaste bidrag?
Med: Jenny Ågren, Tobbe Ek och Markus Larsson.
Kontakt: [email protected]
-
Här är det fjärde avsnittet där Fido, Peppe, Jakob och Johannes snackar om 7 av årets bidrag i Eurovision Song Contest i Turin. Vi vill varna för heta diskussioner i detta avsnitt där vi pratar om:
Malta
Moldavien
Montenegro
Nederländerna
Nordmakedonien
Norge
Polen -
Häng med när Fido, Peppe, Johannes och Jakob snackar om ytterligare 7 bidrag som ska tävla i Eurovision Song Contest i Turin 2022. I detta avsnitt pratar vi om bidragen från:
Irland
Island
Israel
Italien
Kroatien
Lettland
Litauen -
Om skidor, skidskytte, orientering och Vansbro
I O-Ringenpodden #174 möter ni Anna-Karin Strömstedt från Vansbro men boendes i Oslo inte alltför långt från skidsportens Mekka, Holmenkollen.
Anna-Karin har en karriär bakom sig som framförallt skidåkare och skidskytt men även löpning och orientering har funnits med under hela livet.
Hon slog igenom inte ens 17 år fyllda när hon tog en medalj på Skid-SM i Sundsvall i jaktstart där för övrigt Antonina Ordina vann. Ett OS blev det, i Turin 2006 och det är med blandade känslor som hon tänker tillbaka på dessa tävlingar.
- Det är fortfarande bittert att jag inte hade lite mer att ge i slutet för att kunna bärga ett stafettbrons till Sverige, berättar Anna-Karin Strömstedt.
Hon har gjort bytet från längdskidor till skidskytte och även om detta kan ni höra om i podden.
För Radio O-Ringens lyssnare är Anna-Karin en välbekant röst då hon var med under ett par somrar i Kristianstad och Borås. Under vintern har hon dessutom agerat som expert under Nent/Viaplays sändningar från World Cup i längdskidåkning.
Lyssna till Anna-Karin Strömstedt i O-Ringenpodden #174
- Mehr anzeigen