Washington Podcasts

 • I flera av Natos medlemsländer går demokratin bakåt. Hur påverkar det alliansen som just nu håller på att rusta sig för framtidens hot?

  Medverkande: John Bolton, tidigare säkerhetsrådgivare till Donald Trump, Paul Levin, Turkietexpert vid Stockholms Universitet, Sinan Ulgen, tidigare turkisk diplomat och i dag kopplad till tankesmedjan Carnegie Europe, Muriel Domenach, Frankrikes Natoambassadör, Pierre Morcos, vid forskningsorganisationen, Center for Strategic and International studies, i Washington, Hisyar Özsoy, det kurdiska partiet HDP:s ansvarige för utrikesfrågorProgramledare: Firas Jonblat firas.jonblat@sr.seReportrar: Simon Moser, Besir Kavak, Roger Wilson, Beril EskiTekniker: Lisa Abrahamsson och Martin SeipelProducent: Anja Sahlberg anja.sahlberg@sr.se

 • Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Abortaktivisternas hot mot konservativa intensifieras; Senaten godkänner extra skydd för HD; Demokraterna vill imorgon rösta om federal lag för aborträtt; Republikanska delstater förbereder hårda abortlagar; Amerikaner vill prata om annat än abort; CNN om Florida-senatorn Rick Scotts uttalande om Bidens hälsa; Jill Biden besöker Ukraina; Tåg i delstaten Washington övertaget av hemlösa; Elon Musk vill häva Trumps avstängning på Twitter; Arizona förbjuder nästa guvernör från att införa strikta pandemilagar; Bidens nya pressekreterare Karine Jean-Pierre - anti-israelisk; Hunter Bidens datorreparatör stämmer Adam Schiff för att ha kallat honom ryss-troll; Kaliforniens guvernörs Gavin Newsom får kritik för att råka säga att män inte kan föda barn; Abortaktivister vill bränna den katolska nattvarden; Bidens institutionaliserade fact-checking får allt mer kritik; Majoriteten av amerikanerna bryr sig inte om att Elon Musk köpt Twitter.

  -------
  STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html

 • Utrikeskrönikan 28 april 2022.

  Washington torsdag morgon.I fredags fick vi ett sånt där sms som alla föräldrar här i USA bävar inför att få. En varning från barnens förskola om att något hänt, och skolan gått in i lockdown, ingen fick gå in eller ut och vi fick inte hämta barnen. Polisaktivitet i området stod det. Så kom ett meddelande från en annan förälder som berättade att det rörde sig om en active shooter. En pågående skjutning. Samtidigt utanför vårt hus, bara några minuter från förskolan, hörde vi polissirenerna och helikoptrarna som hovrade. Snabbt fick vi veta att skjutningen verkade pågå några kvarter bort från oss, vid en annan skola. Lättnaden över att det inte pågick en skjutning på våra barns förskola blandades med oron över att det kanske istället skedde bland andra barn i vårt område.Det skulle efteråt stå klart att det som hänt på Connecticut Avenue, en av de livligaste huvudgatorna här i Washington, var att en 23-årig man skjutit över 100 skott från ett lägenhetsfönster på femte våningen, rakt ned på okända människor och mot en mellan- och högstadieskola. Han sköt helt urskillningslöst mitt under rusningen en varm fredagseftermiddag då eleverna slutade och folk var på väg hem från sina jobb och på väg mot uteserveringarna. Fyra personer skadades, varav ett barn. Polisen hittade flera vapen och prickskyttsutrustning när de stormade lägenheten och säger att det är ren tur att inte fler skadades eller dödades. 23-åringen hade då tagit sitt eget liv, och man vet fortfarande inte motivet, bara att han gjort flera google-sökningar på olika masskjutningar i USA. Till exempel den i New Yorks tunnelbana för bara ett par veckor sen, då över 20 människor skadades.Även om det är ovanligt med en gärningsman som avlossar 100 skott mot folk från ett snipers nest, som polisen kallar det, så var skjutningen bara en av tio stycken under helgen i Washington. Och faktum är huvudstadsområdet precis som nästan alla storstäder i USA sett en kraftig ökning av antalet skjutningar de senaste två åren. Det beskrivs som att USA är mitt uppe i en allvarlig vapenvåldsepidemi. Så pass allvarlig att skjutvåld under 2020 gick om bilolyckor som den vanligaste dödsorsaken bland barn i USA, inklusive självmord och olyckor, enligt en ny studie från University of Michigan. En nyhet som nästan är svår att ta in. Och barn i utsatta områden drabbas som vanligt hårdast, den här epidemin är dödligast för dem.Vi fick efter ett tag gå och hämta barnen på deras förskola i fredags, en förskola i ett område där skjutningar inte är vanliga, där gängvåldet inte är vardag. På väg hem, förbi körsbärsträden som nu blommat över, kunde vi höra polissirenerna tjuta och helikoptrarna hovrade fortfarande ovanför oss. Barnen pekade nyfiket mot himlen.Cecilia Khavar, i Washington cecilia.khavar@sverigesradio.se

 • Försvarsalliansen Nato överlevde tyskarnas demokratisering, Sovjetunionens fall och president Donald Trumps öppna förakt genom att anpassa sig. Enda gången artikel fem utnyttjas, om att hjälpa en angripen medlem, var efter den 11 september 2001 när européerna symboliskt skickade övervakningsplan till USA.


  Med grundandet av försvarsalliansen NATO, eller Atlantpakten, den 4 april 1949 stod det klart att USA lämnat sin isolationistiska hållning som präglat supermakten sedan grundandet. Ambitionerna med Nato var att  ”keep the Russians out, the Germans down and the Americans in”. Men under sina 73 år har alliansen genomgått flera viktiga förändringar.


  I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Ann-Sofie Dahl, docent i internationell politik och Non-resident Senior Fellow vid Atlantic Council i Washington D.C. Hon har skrivit boken NATO – Historien om en försvarsallians i förändring som i dagarna släppts i en ny uppdaterad upplag.


  Redan i slutfasen av andra världskriget var det tydligt att världen var på väg mot en ny världsordning där de forna allierade Västmakterna och Sovjetunionen skulle hamna på var sin sida i det som blev Kalla kriget.


  USA tog en ledande roll för den fria världen efter andra världskriget. Marshall-hjälpen skulle få det av krig förödda Europa på fötter igen och försvarsalliansen Nato skulle stå för säkerheten. Medlemmarna har förbundet sig att försvara varandra om något medlemsland blir angripna.


  De första medlemmarna i Nato var USA och Kanada från Nordamerika och Storbritannien, Frankrike, Italien, Portugal, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Danmark, Norge och Island från Europa. Alla demokratier utom Portugal under diktatorn Salazar.


  Från Sovjetunionen kom svaret 1955 då Warszawapakten bildades med medlemmarna Sovjetunionen: Tjeckoslovakien, Östtyskland, Polen, Ungern, Bulgarien och Rumänien.


  Européerna var rädda att Koreakriget 1950-53 skulle innebära att USA vände sig bort från Europa mot Asien. Men Washington upplevde att det kommunistiska hotet fanns överallt. Därför kom USA att storsatsa på Nato. Kort efter utbrottet av Koreakriget godkände kongressen ett paket på 4 miljarder dollar avsett att stärka försvaret av Västeuropa.


  Alliansen utvidgades 1952 med Grekland och Turkiet. 1955 anslöt sig Förbundsrepubliken Tyskland (Västtyskland) och 1982 Spanien. Frankrike, som ville föra en mer självständig utrikes- och försvarspolitik, lämnade 1966 den del av samarbetet som rör samordning och samträning av militära styrkor, men ingår fortfarande i den kollektiva försvarspakten.


  Nato kom också att ifrågasätta när Storbritannien och Frankrike kom att intervenera i Egypten under Suezkrisen 1956 utan att ha konsulterat med USA ställdes sig Washington på Sovjetunionens sida och frontade sina nära engelska och franska allierade.


  Den ryska aggressionen i Ukraina våren 2014 ledde till ännu ett nytt skede i Nato:s historia. Med det nygamla hotet från Ryssland återvände organisationen till den europeiska scenen, med Östersjön som strategiskt centrum.


  Lyssna också på Able Archer – när världen var minuter från kärnvapen-utplåning.


  Bild: Nato-poster från 1960. Wikipedia.


  Musik: Cinematic Dramatic Adventure Hollywood Orchestra Strings March Trailer av MEDIA MUSIC GROUP, Storyblock Audio.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

 • Utrikeskrönika 26 april 2022.

  Köpenhamn tisdag.Det danska kungariket är vidsträckt och långt ifrån drottningens slott här i Köpenhamn ser det helt annorlunda ut. Jag pratar om det ibland lite bortglömda Färöarna, en självstyrande del av den danska riksgemenskapen, på 18 öar långt ute i Atlanten. Fjärran från precis allt. Och ändå precis mitt i världspolitiken, har det visat sig. Men vi börjar i en annan ände. Att bila runt på Färöarna är som att åka i en gammal nordisk saga. Karga fjäll, stålgrå fjordar och små byar som klamrar sig fast på sluttningarna runt någon avlägsen havsvik. Vattenfallen, de suggestiva dimmorna över fjällen och lutande små stugor med grästak gestaltar sig ständigt nya varianter efter varje krök. Också fåren. Får överallt, fler än det finns människor på öarna. Och liksom för att understryka landets mytiska inramning så regleras landets fåruppfödning än idag av en lag som skrevs 1298. En kommun på Färöarna kan mycket väl ha färre än 100 invånare och landets premiärminister huserar i en röd timrad stuga med grästak. Här känner alla alla och här har väderbitna fiskare i ulltröjor försörjt sina familjer i kamp mot den rasande Atlanten i över tusen år. Men Färöarna är också ett modernt välfärdsland vars vältrimmade fiskeindustri säljer fisk över hela världen. Särskilt till Ryssland, som man utvecklat väldigt nära ekonomiska band till. Färöarna har till exempel en diplomatisk representation i Moskva, men ingen i Washington. Ryssland och Färöarna fiskar i varandras vatten, det ligger ryska skepp i varje färöisk hamn och Ryssland står för en fjärdedel av landets export. Eller stod, för krigets svallvågor sköljer nu även över denna avlägsna plats. De senaste månaderna har färingarna tvingats fundera ordentligt över vilka man vill vara. För ligger man mitt i det allt mer säkerhetspolitiskt heta Nordatlanten, så har det plötsligt blivit svårt att både vara kompis med Ryssland OCH vara med i den gemenskap vi kallar Västvärlden.Det har gnisslats tänder och slitits hår på Färöarna, men man har till slut valt Väst framför Ryssland. Ryska exporten är stoppad och man öppnar sitt land för NATO:s upptrappade närvaro. Snart byggs en militär radarstation på det annars helt avmilitariserade Färöarna. Men jag har en bestämd känsla av att man väljer sida med tungt hjärta. Kanske inte för att man hade velat fortsätta tjäna pengar på just Ryssland eller för att man förminskar de ryska grymheterna. Nä, snarare handlar det om att neutralitet och goda relationer med alla långt från storpolitiken alltid varit Färöarnas väg, och att man sörjer att deras värld blivit en plats där man måste välja. Som att ett helt land bryskt tvingats vakna upp ur sin småmysiga sagosömn och inse att världen blivit kall som en atlantvind. Samuel Larsson, Danmarkskorrespondent samuel.larsson@sverigesradio.se

 • Ukrainare som flyr Putins bomber tas emot med öppna armar i Europa, men för syriska flyktingar har det varit betydligt svårare. Följ med till ett flyktingläger i Libanons berg, till Bingo Rimérs fotostudio i Stockholm och Cecilia Malmströms kontor i Washington. Konflikt frågar varför det görs skillnad på människor som flyr.

  Medverkande: Cecilia Malmström, f.d. EU-kommissionär, Bingo Rimér, fotograf och influencer, Julia Franzen, dokusåpadeltagare och influencer, Joakim Silén, volontär, Paula Barrachina, kommunikationschef UNHCR Libanon, Peter Gatrell, professor i historia vid universitetet i Manchester, samt svenska volontärer och flyktingar från Ukraina och Syrien.Programledare: Robin Olin robin.olin@sr.seReportrar: Simon Moser, Firas Jonblat Tekniker: Brady JuvierProducent: David Rasmusson david.rasmusson@sr.se

 • Har du blivit biten av en rabiesräv? Förhoppningsvis inte. Vi pratar om räven i Washington som gått bananas! Sveriges Mästerkock 2022, Adam Thulin tittar förbi och pratar om sin resa från missbruk till just MÄSTERKOCK! Babs Drougge från P3 Nyheter rapporterar om ryska influencers som klipper sina chanel-väskor i protest och Evalisa Wallin från P3 Krim snackar rapporten från BRÅ om dödligt våld 2021.

  Programledare: Kodjo Akolor, David Druid och Margret Atladottir

 • Journaliststudenten Axel Winqvist vikarierar på Sveriges Radio och fantiserar om att göra ett stort avslöjande. En dag kontaktas han av spionjägaren Yudhijit Bhattacharjee, en amerikansk journalist från Washington. Han behöver hjälp med att lokalisera den mystiske mannen Åke. Det enda Axel får veta är att Åke arbetat i antikaffären Caravan of Art i början av 1970-talet. Vem är Åke, och varför vill en spionjagende journalist från USA hitta honom, mer än fyrtio år senare? Ett program av produktionsbolaget Studio Olga. I redaktionen: Axel Winqvist, Vendela Lundberg och Samanda Ekman. Ljudmix av Moa Hamner. Exekutiva producenter: Lovisa Falk och Johanna Wiberg.

 • Utrikeskrönikan 30 mars 2022.

  Washington, onsdag. Drygt två dygn senare är chock-ögonblicket på Oscarsgalan något många fortfarande verkar ha svårt att smälta. Skådespelaren Will Smith gav komikern Chris Rock en örfil på scen, efter att Rock skämtat om Smiths fru. En attack han till slut bad om ursäkt till Chris Rock för och som nu utreds av Oscarsakademin. Det är också en attack som delar in folk i två läger. De som tycker att slaget delvis går att försvara eftersom Will Smith bara stod upp för sin hustru medan andra kallar det förkastligt och beskriver det som hyckleri att privilegierade Hollywood-män kan misshandla någon och 20 minuter senare få en stående ovation i direktsänd TV. Men kritiken handlar också om det man menar var ett utslag av toxisk maskulinitet från Will Smiths sida. Att han gav uttryck för en skadlig manlighetsnorm genom att använda våld för att försvara sin frus heder. Och just diskussionen om kändisskap och var gränsen egentligen går mellan en romantisk kärleksgest och aggressivitet var på tapeten här i USA redan före Oscarsgalan, gällande ett av världens mest kända par: realitystjärnan Kim Kardashian och hennes numera exmake- rapparen Kanye West. Under flera månader nu har kändispressen och sociala medier-världen följt varje steg i deras uppslitande skilsmässa, mycket tack vare att Kanye West valt att offentliggöra sin version av separationen. Han har på sitt Instagramkonto postat inlägg där han påstår att han inte får träffa sina barn och publicerat sms-meddelanden från Kim Kardashian, där hon vädjar om att han ska sluta visa upp deras privata konversationer. Kanye West har också upprepade gånger skrivit nedsättande om hennes nya pojkvän, något många inklusive Kardashian och pojkvännen själva uppfattat som hotfullt. Samtidigt har West lagt upp bilder på sånt som ett helt bilflak med röda rosor han skickat i ett försök att få tillbaka sin exfru.Och precis som med Will Smiths slag i ansiktet på Chris Rock har Kanye Wests beteende beskrivits av en del som något nästintill romantiskt, att han gör allt han kan för att få tillbaka sin familj. Som försvar har både Will Smith och Kanye West sagt olika varianter av att kärlek får en att göra galna saker. Och det hela har behandlats som smaskigt skvaller i media. Men många i debatten menar att det istället rör sig om trakasserier från Wests sida. Komikern Trevor Noah, som växte upp med att se sin mamma utsättas för våld, spelade in ett uppmärksammat klipp där han säger att det som pågår mellan Kanye West och Kim Kardashian nu är något som borde lyftas över skvallernivån och ses i en kontext av vad miljoner kvinnor världen över utsätts för av män.Att Kardashian är ett offer trots alla hennes pengar och privilegier. Men Trevor Noah menar också att Kanye West borde få hjälp- inte stängas ute. West har varit öppen med sin psykiska ohälsa, han har diagnostiserats med bipolär sjukdom. Vi borde "counsel Kanye inte cancel Kanye", säger Trevor Noah.Will Smiths misshandel av Chris Rock på Oscarsgalan kommer gå till TV-historien men vad historien kommer säga om den omskakande händelsen efter debatten nu om mansrollen och hur vårt kändisfixerade samhälle bedömer berömda personers handlingar, återstår att se.Cecilia Khavar, Washington cecilia.khavar@sverigesradio.se

 • Heta linjen mellan Washington och Moskva upprättades i augusti 1963 som ett sätt att hantera kalla krigets kärnvapenhot. Diskussionerna om en direktlänk mellan supermakternas ledare hade inletts redan i mitten av 1950-talet, som en del av tövädret mellan öst och väst under uppstädningen efter Josef Stalins död. Men det var Kubakrisen 1962 – då USA och Sovjetunionen var nära att ryka ihop i ett fullskaligt kärnvapenkrig – som gjorde att idéerna om en högteknologisk direktförbindelse slutligen blev till verklighet.


  Egentligen hette den aldrig heta linjen, utan ”The Washington-Moscow Emergency Communications Link” – eller bara ”MOLINK”. Dessutom var det inte en röd telefon, utan ett avancerat kommunikationssystem där den huvudsakliga teknologin var en teleprinter: ett slags automatiserad telegraf, även känd under namnet fjärrskrivare, som skickade krypterade textmeddelanden genom ett intrikat kabelnätverk som bland annat passerade Sverige.


  I detta avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om denna legendomspunna kommunikationslänk, som under stora delar av det kalla kriget fungerade som hela världens livlina. Hur var heta linjen uppbyggd och hur ofta kom den till praktisk användning – löste den några egentliga kriser?


  Och varifrån stammar egentligen den seglivade idén om en ilsket röd telefon?


  Lyssna också på Able Archer – när världen var minuter från kärnvapen-utplåning


  Litteraturtips:

  Sanne Aagaard Jensen: ”Red, white, and hot telephones: on hotlines and international diplomacy.” Science Nordic, 2018.

  Per Högselius, Arne Kaijser & Erik van der Vleuten: Europe’s Infrastructure Transition. Economy, War, Nature. Palgrave Macmillan, 2016.


  Lyssna också på


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Utrikeskrönikan 10 mars 2022.

  Här är Budapest, torsdag.Dagen innan jag kom hit satt jag och gapade i tandläkarstolen hemma i Kairo, utan att kunna säga emot när tandläkare Tolba förklarade för mig att CNN och BBC ljuger, och att folket i Ukraina välkomnar Putin och vill att han ska utrota nazisterna, det visste Tolba eftersom hans dotters ryska pianolärare pratat med sina släktingar hemma i Ryssland och därför hade direkttillgång till sanningen.Varsågod och skölj.När min mun äntligen befriats från hans verktyg och jag kunde börja fräsa, tittade han på mig med överlägset medlidande.Jag vet att det finns Putinälskare i Egypten, de som liknar honom vid ett lejon som ska störta USA. Men att min milde tandläkare blivit soldat i den antiliberala desinformationsarmén, gjorde mig både ilsken och uppgiven. Skulle Tolba ens skratta åt talet som Chaplin håller i filmen Diktatorn där han säger: utensaktafirten, democracy shtunk, liberty shtunk, freedom of expression is odious. Eller skulle han hålla det Putin sa på ett G20 möte för tre år sedan att liberalismen har överlevt sig själv och står i konflikt med vad den övervägande majoriteten av jordens befolkning tycker.De flesta ledare i arabvärlden vrider sig som maskar nu när de förväntas sluta upp bakom USA:s stöd för Zelenskyj i Ukraina, helst hade de säkrat sina insatser genom att sprida dem i världspolitikens roulette. Egypten är ett av de länder som köper mest vapen från Ryssland och så fort Egyptens relation till Washington blir ansträngd börjar Egypten flirta öppet med Ryssland. (Andra arabländer, som Förenade arabemiraten och Saudiarabien upplever att USA inte bryr sig om dem längre utan har fokus inställt på Kina.)Vid sidan av tandläkare Tolba och ledarna i arabvärlden, finns de unga intellektuella som misslyckades göra uppror under den arabiska våren för tio år sedan. Bland dem finns knappast några Putinälskare, men deras stöd för Ukraina färgas just nu starkt av det de kallar västvärldens hyckleri. Var var ni när barnsjukhus i Syrien bombades? Och nu kallar anglosaxiska tv-reportrar, ukrainska flyktingar, civiliserade vita blonda blåögda kristna, till skillnad från flyktingar från Syrien Irak och Palestina.Denna identitetspolitiskt medvetna twitterenzia hånskrattade fram hashtagen "uncivilized", ociviliserad, och la upp bilder av sig själva och arabisk civilisation under den rubriken på sociala medier. Där den bästa kommentaren jag sett löd: är det sant att människor som inte använder shattafa kallar oss ociviliserade? Shattafa betyder bidé, eller snarare den lilla duschen man använder för att tvätta sig när man varit på toaletten. I stort sett alla jag känner i Mellanöstern tycker att det är höjden av barbari att västvärlden inte har sådana utan bara använder toalettpapper.Varsågod och skölj.Cecilia Uddén för P1-morgon, i Budapest cecilia.udden@sverigesradio.se

 • Det kommer att leda in här i barrskogslandet, det är en global företeelse i en geografisk kontext på en plats där det finns ett otal med korruption och en kvantitet av en kontaktpunkter, vilket är klar optik.

  Det var menat att bli så och det kommer att bli så. Som i sin tur angår själva valet i USA som en del i det här...

  Vladimir Putin syn på saken...

  "För USA och dess allierade är det en politik för att hålla tillbaka Ryssland, med uppenbara geopolitiska utdelningar. För vårt land är det en fråga om liv och död, en fråga om vår historiska framtid som nation.

  "Vårt största bekymmer är de grundläggande hot som oansvariga västerländska politiker skapade för Ryssland konsekvent, oförskämt och ceremoniellt från år till år.

  Jag syftar på Natos expansion österut, som flyttar sin militära infrastruktur allt närmare den ryska gränsen.

  Det är ett faktum att vi under de senaste 30 åren tålmodigt har försökt komma till en överenskommelse med de ledande Nato-länderna om principerna om lika och odelbar säkerhet i Europa.

  Som svar på våra förslag mötte vi undantagslöst antingen cyniskt bedrägeri och lögner eller försök till påtryckningar och utpressning, medan den nordatlantiska alliansen fortsatte att expandera trots våra protester och oro.

  Dess militärmaskin rör sig och närmar sig som sagt själva vår gräns.
  Varför händer det här? Varifrån kom detta oförskämda sätt att tala ner från höjden av sin exceptionalism, ofelbarhet och all-tillåtenhet? Vad är förklaringen till denna föraktfulla och föraktfulla inställning till våra intressen och absolut legitima krav?”

  Putin kallade amerikanerna "konstnärer" för att de ljugit om Natos expansion

  Han hänvisade till: ”lovar att inte expandera Nato österut ens med en tum. För att upprepa: de har lurat oss, eller, för att uttrycka det enkelt, de har spelat mot oss.

  Putin sa sedan att denna "absolutism", med Sovjetunionen inte längre som en barriär, ledde till okontrollerad amerikansk aggression, som började med Natos bombning av Serbien 1999, 2003 års invasion av Irak och USA:s inblandning i Syrien.

  Ryssland har noterat den förstörelse som Washington har åstadkommit, även om den verkar vitkalkad från amerikanska sinnen.

  ”Först genomfördes en blodig militär operation mot Belgrad, utan FN:s säkerhetsråds sanktion men med stridsflyg och missiler som användes i hjärtat av Europa. Bombningen av fredliga städer och livsviktig infrastruktur pågick i flera veckor.

  Jag måste komma ihåg dessa fakta, eftersom vissa västerländska kollegor föredrar att glömma dem, och när vi nämnde händelsen föredrar de att undvika att tala om internationell rätt.

  Sedan kom turen till Irak, Libyen och Syrien. Den illegala användningen av militär makt mot Libyen och förvrängningen av alla FN:s säkerhetsråds beslut om Libyen förstörde staten, skapade ett enormt säte för internationell terrorism och drev landet mot en humanitär katastrof, in i virveln av ett inbördeskrig, vilket har fortsatt där i flera år.

  Tragedin, som skapades för hundratusentals och till och med miljoner människor, inte bara i Libyen utan i hela regionen, har lett till en storskalig utvandring från Mellanöstern och Nordafrika till Europa.

  #CarlNorberg #DeFria #RealNews

  De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

  Stöd oss:
  SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
  PATREON: https://patreon.com/defria_se

  HEMSIDA: https://defria.se
  FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Det kommer att leda in här i barrskogslandet, det är en global företeelse i en geografisk kontext på en plats där det finns ett otal med korruption och en kvantitet av en kontaktpunkter, vilket är klar optik. Det var menat att bli så och det kommer att bli så. Som i sin tur angår själva valet i USA som en del i det här... Vladimir Putin syn på saken... "För USA och dess allierade är det en politik för att hålla tillbaka Ryssland, med uppenbara geopolitiska utdelningar. För vårt land är det en fråga om liv och död, en fråga om vår historiska framtid som nation. "Vårt största bekymmer är de grundläggande hot som oansvariga västerländska politiker skapade för Ryssland konsekvent, oförskämt och ceremoniellt från år till år. Jag syftar på Natos expansion österut, som flyttar sin militära infrastruktur allt närmare den ryska gränsen. Det är ett faktum att vi under de senaste 30 åren tålmodigt har försökt komma till en överenskommelse med de ledande Nato-länderna om principerna om lika och odelbar säkerhet i Europa. Som svar på våra förslag mötte vi undantagslöst antingen cyniskt bedrägeri och lögner eller försök till påtryckningar och utpressning, medan den nordatlantiska alliansen fortsatte att expandera trots våra protester och oro. Dess militärmaskin rör sig och närmar sig som sagt själva vår gräns. Varför händer det här? Varifrån kom detta oförskämda sätt att tala ner från höjden av sin exceptionalism, ofelbarhet och all-tillåtenhet? Vad är förklaringen till denna föraktfulla och föraktfulla inställning till våra intressen och absolut legitima krav?” Putin kallade amerikanerna "konstnärer" för att de ljugit om Natos expansion Han hänvisade till: ”lovar att inte expandera Nato österut ens med en tum. För att upprepa: de har lurat oss, eller, för att uttrycka det enkelt, de har spelat mot oss. Putin sa sedan att denna "absolutism", med Sovjetunionen inte längre som en barriär, ledde till okontrollerad amerikansk aggression, som började med Natos bombning av Serbien 1999, 2003 års invasion av Irak och USA:s inblandning i Syrien. Ryssland har noterat den förstörelse som Washington har åstadkommit, även om den verkar vitkalkad från amerikanska sinnen. ”Först genomfördes en blodig militär operation mot Belgrad, utan FN:s säkerhetsråds sanktion men med stridsflyg och missiler som användes i hjärtat av Europa. Bombningen av fredliga städer och livsviktig infrastruktur pågick i flera veckor. Jag måste komma ihåg dessa fakta, eftersom vissa västerländska kollegor föredrar att glömma dem, och när vi nämnde händelsen föredrar de att undvika att tala om internationell rätt. Sedan kom turen till Irak, Libyen och Syrien. Den illegala användningen av militär makt mot Libyen och förvrängningen av alla FN:s säkerhetsråds beslut om Libyen förstörde staten, skapade ett enormt säte för internationell terrorism och drev landet mot en humanitär katastrof, in i virveln av ett inbördeskrig, vilket har fortsatt där i flera år. Tragedin, som skapades för hundratusentals och till och med miljoner människor, inte bara i Libyen utan i hela regionen, har lett till en storskalig utvandring från Mellanöstern och Nordafrika till Europa. #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

 • Skandalen kring familjen Biden-familjens kopplingar till Ukraina började 2014, när dåvarande vicepresidenten Joe Bidens son Hunter tog på sig ett välbetalt no-show-jobb för det ukrainska energibolaget Burisma, enligt uppgift i utbyte mot tillgång till sin mäktige far. Donald Trumps försök att undersöka saken utlöste en riksrättsundersökning mot honom 2019.
  En tjänsteman från utrikesdepartementet uttryckte privat oro för sina kollegor under Obama-administrationens sista dagar att Hunter Bidens jobb med Burisma undergrävde Washingtons anti-korruptionsinitiativ i Ukraina, har ett hemligt e-postmeddelande som erhållits av Just the News avslöjat.

  E- postmeddelandet på två sidor , markerat som "konfidentiellt" av dåvarande ambassadören Marie Yovanovitch och skickat ut av den tidigare amerikanska ambassadens tjänsteman George Kent den 22 november 2016, gömdes enligt uppgift undan av utrikesdepartementet. Det offentliggjordes inte under kampanjen för att ställa Trump inför riksrätt och undanhölls bland flera begäranden från Freedom of Information Act om korrespondens med anknytning till Biden-familjens affärsförbindelser i Ukraina innan de slutligen släpptes.

  I e-postmeddelandet, adresserat till högt uppsatta tjänstemän från utrikesdepartementet i Washington, beskriver Kent transplantatfallet mot Mykola Zlochevsky, den ukrainske oligarken och före detta naturresursministern som grundade Burisma Holdings, företaget som betalade Hunter Biden 1 miljon dollar per år för en no-show jobb i bolagets styrelse.

  Ukrainska myndigheter inledde först en utredning av Burisma 2012, där företaget anklagades för penningtvätt, skatteflykt och korruption, och Zlochevsky anklagades för att ha försökt muta sig ur problem.

  "Den verkliga frågan för mig var att någon i Washington behövde engagera VP Biden tyst och säga att hans son Hunters närvaro i Burisma-styrelsen underskred anti-korruptionsbudskapet VP och vi gick framåt i Ukraina, eftersom ukrainare hörde ett meddelande från oss och såg sedan ett annat beteende, med familjeföreningen med en känd korrupt figur vars företag var känt för att inte följa reglerna i olje-/gassektorn”, skrev Kent.
  "Jag sa till Dan att jag gärna skulle dela allt detta med Sally om hon skulle ringa mig. Dan sa att han förstod att Sally gjorde due diligence i exakt den här frågan, för att tala om för Hunter. Jag har aldrig hört något från Sally”, tillade Kent och syftade på seniora tjänstemän från Obama-eran Sally Painter och Dan Fried.

  Kent fortsatte med att minnas att Painter ringde honom hösten 2016 och sa att hon "hänvisade till Zlochevsky med hans förnamn ... vilket gjorde det klart att förhållandet var mer än ett förbigående." Dagar senare, minns Kent, fick han reda på att USAID hade grönlyst en ny offentlig-privat sponsring med Burisma relaterat till "ett sammanhang för journalistisk integritet i energisektorn."

  Ett andra e-postmeddelande , också daterat 22 november 2016 och skickat till tjänstemannen Jorgan K Andrews från utrikesdepartementet och CCed till Kent, uppmanade till försiktighet från Atlantic Council (en kraftfull Washington-baserad tankesmedja) angående Zlochevsky mitt i oligarkens rapporterade försök att rehabilitera hans namn.
  "Zlochevsky är efterlyst i Ukraina för brott relaterade till korruption, men fallet mot honom har kantats av ännu mer korruption: ukrainska tjänstemän fryste kontroversiellt 23 miljoner dollar på ett bankkonto i London, och det försvinner in i offshore-systemet... Trots hans förstörda namn i Ukraina, Zlochevsky kämpar aktivt för offentlig rehabilitering, särskilt med oss”, indikerade mejlet, skrivet av en icke namngiven tjänsteman.

  Hunter Biden anställdes för att sitta i Burismas styrelse våren 2014 och stannade kvar i företaget till april 2019.

  År 2015 intensifierade riksåklagaren Viktor Shokin utredningen mot företaget, då dåvarande vicepresidenten Joe Biden reste till Kiev i slutet av 2015 för att varna honom att om Shokin inte fick sparken omedelbart, skulle Washington frysa 1 miljard dollar i lånegarantier. Senare, på ett Council on Foreign Relations-forum 2018, skröt Biden öppet om att hans personliga ingripande gjorde att den ukrainska åklagaren fick sparken.

  Jag hade fått ett åtagande från Ukrainas dåvarande president Porosjenko - att de skulle vidta åtgärder mot den statliga åklagaren. Och det gjorde de inte- Jag sa att jag säger att du inte får en miljard dollar. Jag sa att du inte får miljarden och jag kommer att åka härifrån och jag tror att det var sex timmar – jag tittade [på klockan] och sa att jag åker om sex timmar. Om åklagaren inte får sparken får du inte pengarna. Tja son till ab*tch! Han fick sparken och de satte in någon som var solid vid den tiden, skröt Biden. Efter Shokins uppsägning lades utredningen om Burisma ned.

  2020 läckte påstådda ljudinspelningar av Biden och tidigare USA:s utrikesminister John Kerry som pressade Poroshenko att sparka Shokin på nätet .

  #CarlNorberg #DeFria #Realnews

 • Skandalen kring familjen Biden-familjens kopplingar till Ukraina började 2014, när dåvarande vicepresidenten Joe Bidens son Hunter tog på sig ett välbetalt no-show-jobb för det ukrainska energibolaget Burisma, enligt uppgift i utbyte mot tillgång till sin mäktige far. Donald Trumps försök att undersöka saken utlöste en riksrättsundersökning mot honom 2019. En tjänsteman från utrikesdepartementet uttryckte privat oro för sina kollegor under Obama-administrationens sista dagar att Hunter Bidens jobb med Burisma undergrävde Washingtons anti-korruptionsinitiativ i Ukraina, har ett hemligt e-postmeddelande som erhållits av Just the News avslöjat. E- postmeddelandet på två sidor , markerat som "konfidentiellt" av dåvarande ambassadören Marie Yovanovitch och skickat ut av den tidigare amerikanska ambassadens tjänsteman George Kent den 22 november 2016, gömdes enligt uppgift undan av utrikesdepartementet. Det offentliggjordes inte under kampanjen för att ställa Trump inför riksrätt och undanhölls bland flera begäranden från Freedom of Information Act om korrespondens med anknytning till Biden-familjens affärsförbindelser i Ukraina innan de slutligen släpptes. I e-postmeddelandet, adresserat till högt uppsatta tjänstemän från utrikesdepartementet i Washington, beskriver Kent transplantatfallet mot Mykola Zlochevsky, den ukrainske oligarken och före detta naturresursministern som grundade Burisma Holdings, företaget som betalade Hunter Biden 1 miljon dollar per år för en no-show jobb i bolagets styrelse. Ukrainska myndigheter inledde först en utredning av Burisma 2012, där företaget anklagades för penningtvätt, skatteflykt och korruption, och Zlochevsky anklagades för att ha försökt muta sig ur problem. "Den verkliga frågan för mig var att någon i Washington behövde engagera VP Biden tyst och säga att hans son Hunters närvaro i Burisma-styrelsen underskred anti-korruptionsbudskapet VP och vi gick framåt i Ukraina, eftersom ukrainare hörde ett meddelande från oss och såg sedan ett annat beteende, med familjeföreningen med en känd korrupt figur vars företag var känt för att inte följa reglerna i olje-/gassektorn”, skrev Kent. "Jag sa till Dan att jag gärna skulle dela allt detta med Sally om hon skulle ringa mig. Dan sa att han förstod att Sally gjorde due diligence i exakt den här frågan, för att tala om för Hunter. Jag har aldrig hört något från Sally”, tillade Kent och syftade på seniora tjänstemän från Obama-eran Sally Painter och Dan Fried. Kent fortsatte med att minnas att Painter ringde honom hösten 2016 och sa att hon "hänvisade till Zlochevsky med hans förnamn ... vilket gjorde det klart att förhållandet var mer än ett förbigående." Dagar senare, minns Kent, fick han reda på att USAID hade grönlyst en ny offentlig-privat sponsring med Burisma relaterat till "ett sammanhang för journalistisk integritet i energisektorn." Ett andra e-postmeddelande , också daterat 22 november 2016 och skickat till tjänstemannen Jorgan K Andrews från utrikesdepartementet och CCed till Kent, uppmanade till försiktighet från Atlantic Council (en kraftfull Washington-baserad tankesmedja) angående Zlochevsky mitt i oligarkens rapporterade försök att rehabilitera hans namn. "Zlochevsky är efterlyst i Ukraina för brott relaterade till korruption, men fallet mot honom har kantats av ännu mer korruption: ukrainska tjänstemän fryste kontroversiellt 23 miljoner dollar på ett bankkonto i London, och det försvinner in i offshore-systemet... Trots hans förstörda namn i Ukraina, Zlochevsky kämpar aktivt för offentlig rehabilitering, särskilt med oss”, indikerade mejlet, skrivet av en icke namngiven tjänsteman. Hunter Biden anställdes för att sitta i Burismas styrelse våren 2014 och stannade kvar i företaget till april 2019. År 2015 intensifierade riksåklagaren Viktor Shokin utredningen mot företaget, då dåvarande vicepresidenten Joe Biden reste till Kiev i slutet av 2015 för att varna honom att om Shokin inte fick sparken omedelbart, skulle Washington frysa 1 miljard dollar i lånegarantier. Senare, på ett Council on Foreign Relations-forum 2018, skröt Biden öppet om att hans personliga ingripande gjorde att den ukrainska åklagaren fick sparken. Jag hade fått ett åtagande från Ukrainas dåvarande president Porosjenko - att de skulle vidta åtgärder mot den statliga åklagaren. Och det gjorde de inte- Jag sa att jag säger att du inte får en miljard dollar. Jag sa att du inte får miljarden och jag kommer att åka härifrån och jag tror att det var sex timmar – jag tittade [på klockan] och sa att jag åker om sex timmar. Om åklagaren inte får sparken får du inte pengarna. Tja son till ab*tch! Han fick sparken och de satte in någon som var solid vid den tiden, skröt Biden. Efter Shokins uppsägning lades utredningen om Burisma ned. 2020 läckte påstådda ljudinspelningar av Biden och tidigare USA:s utrikesminister John Kerry som pressade Poroshenko att sparka Shokin på nätet . #CarlNorberg #DeFria #Realnews