Episodes
-
In weer een nieuwe Afhameren gaat het uiteraard uitgebreid over het sms’jes-debat, waarin premier Mark Rutte donderdag opvallend fel van zich afbeet. Is die ‘mep’ van Rutte te begrijpen, of waren juist de felle woorden van Tweede Kamerleden terecht? Politiek commentator Wouter de Winther analyseert het debat en vertelt aan presentator Pim Sedee over ‘de giftige cocktail waarin de premier terecht is gekomen’.
Het ‘bedelrondje’ van Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag is ten einde gekomen. Deze week was het laatste bezoekje om steun te vergaren voor de Voorjaarsnota. PVV-voorman Geert Wilders was gastheer. De Winther vertelt over de resultaten voor het kabinet en de voorgeschotelde koekjes bij Wilders. Verder: GroenLinks wil steeds nauwer samenwerken met de PvdA, nu ook in de Eerste Kamer. Maar hoe groot is het enthousiasme bij de sociaaldemocraten? -
Na twee weken is de politieke podcast Afhameren terug van reces! De partijleiders van VVD en D66 gingen deze week langs de oppositie om de Voorjaarsnota rond te krijgen. „Dit is waar Mark Rutte heer en meester in is”, zegt Wouter, „terwijl je aan Kaag merkt dat zij geen interesse heeft in dit soort politiek.” Het resultaat was een pijnlijke confrontatie met Thierry Baudet en zijn spirituele mental coach.
Tijdens het debat over de toeslagenaffaire viel de maidenspeech van VVD’er Ruud Verkuijlen verkeerd bij gedupeerde ouders op de tribune en meerdere Kamerleden. Wouter analyseert het politieke spel dat er gespeeld werd, de opvallende houding van Rutte en de kritiek op Kamervoorzitter Bergkamp. Tot slot: hoe oud-minister Ronald Plasterk staat voor de verloren achterban van de PvdA.
-
Missing episodes?
-
Weer een nieuwe aflevering van Afhameren, de politieke podcast van de Telegraaf, met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee.
In deze aflevering: hoe nu verder met D66 en partijleider Sigrid Kaag na de ontluisterende persconferentie van donderdag, hoe werkt de onrust bij D66 door op het kabinet, en alles over de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA.
-
Weer een nieuwe aflevering van Afhameren, de politieke podcast van de Telegraaf, met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee.
In deze aflevering: hoe moet het verder met de PvdA, lukt het Pieter Omtzigt om een nieuwe partij op te bouwen, en waar gaan de grootste klappen vallen bij de lastenverzwaringen?
-
Het debat over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden eindigde zoals verwacht in een puinhoop. Politiek commentator Wouter de Winther blikt terug op de meest opvallende momenten. Uiteraard komt de beschadigde positie van minister De Jonge aan bod, net als de debatstijl van GroenLinks-leider Jesse Klaver en de ‘Wilders-doctrine’ van PVV’er Fleur Agema.
-
Weer een nieuwe aflevering van Afhameren, de politieke podcast van de Telegraaf met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee.
In deze aflevering: hoe staat de politiek ervoor een jaar na ‘hier scheiden onze wegen’, minister Hoekstra onderschat debat over sancties en alles over de vleestaks.
-
Weer een nieuwe aflevering van de politieke podcast Afhameren, met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee.
Deze keer: hoe gaat ophef rond de beruchte mondkapjesdeal aflopen voor minister Hugo de Jonge, geld strooien is voorbij voor kabinet, en alles over de NAVO-top in Brussel.
- Laurens Dassen moet nu ingrijpen om een nieuw drama bij Volt te voorkomen. Na meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag is Nilüfer Gündoğan van plan om maandag terug te keren in de Tweede Kamer. „Dat wordt een groot circus, met collega’s die niet met haar willen werken”, zegt politiek commentator Wouter de Winther.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn een opluchting voor GL-leider Jesse Klaver, Lilianne Ploumen weet de PvdA niet uit het slob te trekken en bij de SP valt het ronduit tegen. Wouter analyseert hoe de partijen ervoor staan na woensdag. Tot slot in de podcast, een ongemakkelijke confrontatie tussen BBB-leider Caroline van der Plas en de minister van Veiligheid en Justitie, Dilan Yeşilgöz.
-
Weer een nieuwe aflevering van de politieke podcast Afhameren, met politiek commentator Wouter de Winter en presentator Pim Sedee.
Deze week: De Winther ging mee op reis met minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra, ergernis over minister van Financiën Kaag, Van der Plas versus Gideon van Meijeren en de koning ontmoet Oekraïense vluchtelingen.
-
In Afhameren gaat het natuurlijk uitgebreid over de oorlog in Oekraïne. Wouter analyseert het optreden van het kabinet tot dusverre. ,,Duidelijk is dat Rutte niet zit te wachten op gekibbel tussen Kaag en Hoekstra.’’
Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft zich uitgesproken voor EU-toetreding van Oekraïne. Dat heeft de wenkbrauwen doen fronzen, maar de eenheid bewaren binnen de EU is het belangrijkst voor het kabinet, zo stelt Wouter.
Ook gaat het over de crisis bij Volt. Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan spande een kort geding aan, nadat ze werd geschorst vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Ze reageerde na de zitting zeer emotioneel tegenover journalisten. Hoe gaat het nu verder met haar en wat zijn de gevolgen voor Volt?
-
Na de aanval van Rusland op Oekraïne wil het kabinet terugslaan met harde sancties voor Rusland, ook al heeft dit vergaande consequenties voor Nederland. In de podcast Afhameren bespreekt politiek commentator Wouter de Winther hoe de aangekondigde sancties voor een interessante politieke puzzel zorgen. „Veel partijen graven zich nu in omdat de vooraf gemaakte plannen uit het coalitieakkoord waarschijnlijk plaats moeten gaan maken.”
Verder bespreekt De Winther hoe de nieuwe ministers het doen in deze crisissituatie en hoe Halbe Zijlstra voorspellende woorden had over Vladimir Poetin.
-
Na het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van de coronacrisis werd minister De Jonge ‘de oorlog verklaard’. Politiek commentator Wouter de Winther vraagt zich af of Nederland gebaat is bij een moddergevecht op dit niveau. ,,Moet OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zich niet gewoon bij de feiten houden?’’
RIVM-baas Jaap van Dissel werd door FvD-kamerlid Gideon van Meijeren voor leugenaar uitgemaakt. De Winther verwacht nieuwe aanvaringen, ook na het debat over de omgangsvormen in de Tweede Kamer. Door de schorsing van Kamerlid Nilüfer Gündoğan staat Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen voor een haast onmogelijke taak. De Winther blikt terug op het ongemakkelijke persmoment van de partijleider.
-
Na de onthullingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice volgden verhalen over Ajax, de PvdA en ook De Telegraaf. PvdA’er Gijs van Dijk heeft na meerdere meldingen zijn Tweede Kamerzetel ter beschikking gesteld en fractievoorzitter Lilianne Ploumen kondigde onafhankelijk onderzoek aan. Politiek commentator Wouter de Winther analyseert de situatie op het Binnenhof en vertelt dat de PvdA eerder in verlegenheid is gebracht.
Verdere versoepelingen zijn op komst, zo vertelde coronaminister Ernst Kuipers bij Beau donderdag. Maar de isolatieperiode voor besmette Nederlanders had hij niet paraat. Wouter stelt dat Kuipers de coronaregels zelf wel moet kennen. En welke indruk maakt hij in vergelijking met voorganger Hugo de Jonge? En premier Mark Rutte zal dinsdag niet meer bij de persconferentie aanwezig zijn. Het past niet in zijn agenda, maar wat zit er nog meer achter?
-
Weer een nieuwe podcast Afhameren, waarin politiek commentator Wouter de Winther met presentator Pim Sedee het politieke nieuws bespreekt.
De Winther keek aandachtig naar de de documentaire ‘Het Porseleinen Huwelijk’ waarin de aanloop van het huwelijk tussen Willem-Alexander en Maxima onder de loep wordt genomen. Hij verbaast zich over de onthullingen en vooral hoe bepaalde informatie naar buiten is gekomen.
Dan de spaartaks, die staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit nu al hoofdbrekens bezorgd. Hoe moet het kabinet omgaan met de uitspraak van de Hoge Raad? Die vindt de belasting op vermogen onterecht, omdat het rendement lager kan uitvallen dan de overheid veronderstelt. De Winther over de worsteling met dit gevoelige thema, en de opmerkelijke uitspraak van Pieter Omtzigt hierover.
Tot slot komt uiteraard ook het conflict tussen Rusland en Oekraïne aan bod. Welke rol gaat Nederland spelen en hoe groot is de invloed van Mark Rutte op het internationale toneel?
-
De wittebroodsweken van het nieuwe kabinet zijn nauwelijks voorbij of de staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, heeft laten weten dat ze haar werk niet leuk vindt. Wouter kan die eerlijkheid wel waarderen, maar is het ook verstandig? Gedonder binnen de VVD om de rol van Soumaya Sahla, voormalig lid van de Hofstadgroep. Een amateuristische vertoning, aldus de politiek commentator van De Telegraaf, die uitgebreid sprak met Geert Wilders over zijn problemen met Sahla als adviseur van de VVD. Coronaminster Ernst Kuipers wordt geconfronteerd met dezelfde problemen als zijn voorganger Hugo de Jonge en ontving bovendien opmerkelijke dankwoorden van Forum voor Democratie. Wat is daar aan de hand?
-
Hooliganisme in de Tweede Kamer en een kamervoorzitter zonder gezag. Wouter en Pim blikken terug op de eerste debatten van het nieuwe kabinet. Welke politici wisten te overtuigen en hoe presteerden de nieuwe fractievoorzitters?
Opvallend was de afwezigheid van Forum voor Democratie. „Als een partijleider wegvalt, hoort er vervanging te zijn. Het kan niet zo zijn dat een partij niet van zich laat horen”, aldus De Winther. Verder in de podcast: er zit een enorm gat tussen de actuele ziekenhuisbezetting en de verwachtingen van vorige maand toen het land op slot ging vanwege de Omikron-variant. Hoe betrouwbaar zijn de OMT-adviezen nog? En: de plotseling ernstige toon van premier Rutte en minister Hoekstra over de situatie in Oekraïne wijst op acuut gevaar.
-
Het zijn niet de witte broodsweken waar het nieuwe kabinet op had gehoopt. De puinhoop in Groningen, de opmerkelijke brief van Ankie Broekers-Knol en de coronarevolutie die gaande is in allerlei gemeenten. In een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee het laatste politieke nieuws.
Uiteraard komen de nieuwe fractievoorzitters van VVD, CDA en D66 aan bod. Volgens De Winther is Jan Paternotte van D66 het meest interessant. En: de doorrekeningen van het coalitieakkoord. Wat gaan we in de portemonnee merken van alle kabinetsplannen?
-
De eerste politieke podcast Afhameren van 2022, uiteraard met politiek commentator Wouter de Winther en presentator Pim Sedee.
In drie kwartier komen alle actuele politieke thema’s weer aan bod. De Winther neemt de nieuwe ministers en staatssecretarissen onder de loep, en is te spreken over Robbert Dijkgraaf als onderwijsminister en Ernst Kuipers als zorgminister. Wel stelt hij dat het niet zo makkelijk is om in één keer een grote verandering in beleid te realiseren, bijvoorbeeld op het gebied van corona. Terwijl mensen dat wellicht wél verwachten.
Dan de bedreiging aan het adres van Sigrid Kaag. ,,Adembenemend,’’ aldus De Winther. De reactie van FvD op de gebeurtenis noemt hij ‘volstrekt ongeloofwaardig’.
Ook gaat het over het coronabeleid. Volgens De Winther moet de politiek nu echt knopen gaan doorhakken. ,,Hoe gaat Nederland leven met corona? Die vraag moet eens worden beantwoord. Zodat we niet van lockdown naar lockdown gaan.’’
-
In de podcast Afhameren bespreken politiek commentator Wouter de Winther en Pim Sedee het laatste politieke nieuws. Natuurlijk gaat het over het regeerakkoord, dat na een ellenlange formatie eindelijk overeen is gekomen.
Nieuw elan wordt beloofd, maar maken de coalitiepartijen het ook waar? De Winther analyseert de opvallende punten uit het akkoord.
Zo stelt hij: ,,De migratieparagraaf is nog vaag en niet daadkrachtig. Zo kunnen er dezelfde problemen ontstaan als bij Rutte I.’’ Ook gaat het uitgebreid over de zorg, en de kritiek van onder anderen Jesse Klaver van GroenLinks.
Dan de poppetjes. Langzaam maar zeker beginnen een aantal zaken op te vallen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Hugo de Jonge terugkeert als minister van Volksgezondheid. Zou de voorzitter van het landelijk netwerk acute zorg Ernst Kuipers hem gaan opvolgen? De Winther: ,,Hij zou wel passen in de nieuwe bestuurscultuur. Iemand van buiten halen met kennis van zaken.’’
Verder gaat het uiteraard over het verjaardagsfeestje van Amalia, waarbij de koninklijke familie geen oog had voor de geldende coronaregels. Het werd een ongemakkelijke situatie, De Winther vertelt hoe het verhaal tot stand kwam.
-
De langste kabinetsformatie ooit is bijna ten einde. De komende dagen wordt bekend wie de nieuwe bewindspersonen worden van Rutte IV. Wouter maakt een eerste begin aan de puzzel. Wat gaat er gebeuren met Hugo de Jonge en waar komt het idee van een minister voor Stikstof en Natuur vandaan?
Uiteraard komt het coronabeleid weer uitgebreid aan bod. Kunnen we versoepelingen verwachten met kerst? Verder in de podcast: het ‘gênante’ uitstel van het 2G-debat, het ‘ongeloofwaardige tuinhuisjes-akkoord’ van de PvdA en GroenLinks en de binnengeleiding van prinses Amalia in de Raad van State. „Dit is het begin van de rest van haar leven. Alle ogen zijn op haar gericht.”
- Show more