Episodes
-
I knappt ett dygn höll hela Tyskland andan när man trodde att det dödliga Marburgviruset tagit sin in i landet. Mannen, som misstänktes vara sjuk, var nyligen hemkommen med flyg från Rwanda där han varit i kontakt med en person med konstaterad smitta. Men trots att provsvaren var negativa har västvärlden nu ett nytt virus att frukta. Marburgviiruset är extremt farligt, med en dödlighet som kan nå upp till 88 procent. Viruset påminner om Ebola, och kan orsaka blödarfeber. I Sverige klassas nu Marburgviruset som en samhällsfarlig sjukdom, och svenska myndigheter höjer även beredskapen med anledning av det pågående utbrottet i Rwanda. Men vad vet vi mer? Och hur oroliga behöver vi vara?
Gäst: Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Sveriges Radio, Tiktok-användaren Doctor Azimain.
Kontakt: [email protected]
-
Världen håller andan inför den utvidgade och upptrappade konflikten i Mellanöstern.
Men hur ser den militära kapaciteten ut för de stridande länderna?
Vad har de för resurser?
Och vad vet vi egentligen om Israels och Irans kärnvapen?
Gäst: Niclas Vent, reporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Missing episodes?
-
Hur gick det egentligen i debatten mellan vicepresidentkandidaterna, Donald Trumps torped; JD Vance och Kamala Harris hejaklack; Tim Walz? Ja, vi ska ta och fördjupa oss i dessa två personer i det här avsnittet – vilka är de och hur ska de hjälpa sina parhästar till seger i valet? Vi har också givetvis gjort spaningar i debatten: grejen som JD Vance gör om och om igen och så – en mystisk sak som inträffade mitt i tv-sändningen.
Gäster: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet och Jakob Stenberg, journalist och USA-kännare.
Producent och programledare: Jenny Ågren.
Redaktör och research: Johanna Holm.
Redigering: Petter Svensson.
Exekutiv producent: Victor Lundberg.
Kontakt: [email protected].
-
Oroligheterna i Mellanöstern verkar inte vara nära ett slut. Fler än 1 000 personer har dött i Israels attacker mot Libanon de senaste veckorna, och i helgen bekräftades det att Hizbollahs högsta ledare Hassan Nasrallah dött i en av attackerna. Och nu har Israel gått ett steg längre. Natten till tisdagen inledde de en markoperation inne i södra Libanon. Samtidigt har premiärministern Benjamin Netanyahu utfärdat en varning riktad mot Iran om att inget land i Mellanöstern är utom räckhåll för Israel.
Vad innebär egentligen Israels markoperation? Hur långt är de beredda att gå, och hur hårt kan Hizbollah tänkas svara?
Gäst: Magnus Falkehed, Aftonbladets reporter på plats i Libanon.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Sky News, CBS News.
Kontakt: [email protected]
-
Att det blåser högervindar i Europa är egentligen inget nytt. Vi har bland annat sett det i Italien, Tyskland, Sverige och nu senast i Österrike. För när österrikarna gick till valurnorna i helgen skulle resultatet bli historiskt. Det skandalkantade högerextrema partiet, FPÖ, blev nämligen störst. Partiet grundades 1955 av tidigare nazister. Nu nästan 70 år senare gick partiet till val med förslag om att ”skydda” barn från dragqueens, att invandrare ska bli av med medborgarskap och att införa nödlagar för att avskaffa asylrätten.
Varför går det så bra för högerextrema partier i Europa?
Och vad blir egentligen konsekvenserna?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: BBC News, DW News.
Kontakt: [email protected]
-
Murdoch-familjen sägs vara inspirationen till HBOs hyllade serie "Succession", där patriarken Logan Roys fyra barn slåss om att ta över ett mäktigt mediebolag. Verklighetens Logan Roy är 93-årige Rupert Murdoch, grundaren av News Corporation, som äger en rad inflytelserika tv-kanaler och tidningar, främst i USA. Däribland Fox News och Wall Street Journal. Nu står medieimperiets framtid på spel när Rupert Murdoch möter fyra av sina barn i rätten. Varför? Han vill riva upp ett 25-år gammalt avtal som ger de fyra barnen lika delar makt över företaget efter hans död. Tvisten har kallats för århundradets familjefejd.
Hur mäktigt är egentligen familjens imperium?
Och hur kan konflikten påverka framtiden för världens medielandskap?
Gäst: Olle Lidbom, medieanalytiker.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: CNN News, ABC News.
Kontakt: [email protected]
-
Det fortsätter att storma rejält kring hiphopstjärnan Sean ”Diddy” Combs. I veckan greps han i New York och sitter nu häktad, misstänkt för grova brott. Stjärnan har nekat till anklagelserna och har försökt bli frisläppt mot borgen - men domaren har vägrat att släppa honom på fri fot.
Skandalen kring ”Diddy” bara växer och under året har fler vittnen berättat om hur de utsatts för misshandel och övergrepp av honom. Vad är sant och falskt i allt som händer kring ”Diddy”? Vad säger musikbranschen och är hans karriär över nu?
Gäst: Natalie Demirian, nöjesreporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: ABC News, CNN, Youtube; news.com.au.
Kontakt: [email protected].
-
2022 invigdes batterifabriken Northvolt i Skellefteå – med löften om en strålande framtid. Nu, bara två år senare, är läget ett helt annat. Fyra mystiska dödsfall, skenande kostnader, stora förluster och låg produktion. En stigande oro. I måndags kom beskedet om ett jättevarsel. 1 600 personer blir av med sina jobb, varav 1 000 bara i Skellefteå.
Så vad hände med Northvolteffekten?
Hur påverkar varslet Skellefteå och Västerbotten?
Och hur illa kan det bli?
Gäst: Amanda Hällsten, reporter Aftonbladet.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Invandring och abort. Det är två av ödesfrågorna i USA-valet i höst. Både republikanerna och demokraterna brinner för de båda frågorna - inte helt otippat på två helt olika sätt. Republikanerna har greppet om invandringen och demokraterna greppet om abortfrågan. Kan de här frågorna avgöra vem som vinner valet? Eller är det så att allting bara handlar om distrikt två i delstaten Nebraska?
Gäster: Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiska kommentator och Emelie Svensson, Aftonbladets reporter i USA.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Redaktör och research: Johanna Holm
Redigering: Viktoria Hummelstedt.
Exekutiv producent: Victor Lundberg.
Kontakt: [email protected].
-
Konflikten mellan Israel och den Iranstödda shiamilisen Hizbollah har den senaste veckan eskalerat. Israel har genomfört flera flygräder mot mål i södra Libanon, och enligt israelisk militär har över tusen Hizbollah-mål träffats. Samtidigt rapporterar Libanons hälsodepartement att flera hundra människor har dödats, bland dem över 50 barn. Israel fortsätter att varna om nya flygräder, flera experter menar dock att varken Israel eller Hizbollah är intresserade av ett fullskaligt krig. Men frågan är om det redan har börjat?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: BBC News, Al Jazeera English, CNN News.
Kontakt: [email protected]
-
Ukrainas framgångsrika offensiv i den ryska Kursk-regionen fortsätter att öka trycket på Rysslands president, Vladimir Putin. I ett försök att stärka sitt försvar kallar han nu in den paramilitära gruppen "Björnbrigaden", en taktik vi sett tidigare med Wagnergruppen. Officiellt presenteras de här grupperna som privata företag, men i själva verket menar experter att de styrs av staten, och agerar i en slags gråzon, som ett sätt för Vladimir Putin att undvika ansvar. Bland annat har Wagnergruppen anklagats för allvarliga krigsbrott under sin tid i Ukraina, inklusive tortyr, avrättningar och övergrepp mot civilbefolkningen.
Men vad vet vi egentligen om “Björnbrigaden”?
Vilken roll kommer de att spela i kriget mot Ukraina?
Och kan vi förvänta oss att Putin fortsätter förlita sig på fler privata militärföretag i framtiden?
Gäst: Joakim von Braun, underrättelseexpert med inriktning mot Ryssland och författare.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Sveriges Radio, BBC News, Al Jazeera English.
Kontakt: [email protected]
-
Prins Harry, den yngsta sonen till kung Charles III, har under de senaste åren orsakat rubriker och kontroverser inom det brittiska kungahuset. Inte minst efter sitt uppmärksammade beslut att tillsammans med sin fru Meghan Markle lämna sina kungliga plikter och flytta till USA. Harry gick snabbt från att vara folkets favorit till att hamna på botten. Parets offentliga intervjuer, avslöjande dokumentärer och Harrys självbiografi har skapat en mediestorm och blottlagt de interna konflikter som skakat den brittiska monarkin.
Men nu ska Harry försöka att reparera sitt rykte, med hjälp av en imagekonsult. Men frågan är om han verkligen kan bli britternas favoritkunglighet – igen?
Gäst: Jenny Alexandersson, hovreporter Aftonbladet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: CNN News, The Sun, GB News, Youtubekanalen Easy British English.
Kontakt: [email protected]
-
Löss i håret är ett återkommande problem som drabbar många, framför allt barn i förskola och skola – särskilt vid terminens början. Eftersom lössen sprider sig lätt kan snart hela familjen vara indragen i kliandet. Förra året drabbades över en halv miljon svenskar av huvudlöss, och trots det är behandlingarna fortfarande dyra. Vissa menar att kampen mot lössen har blivit en klassfråga, där ekonomiska förutsättningar påverkar möjligheten att bekämpa dem. Samtidigt lyfts lössen även som en arbetsmiljöfråga, där pedagoger vittnar om att ett enda obehandlat barn på förskolan kan orsaka att smittan sprids och kvarstår i flera månader. Varför får man ens löss? Vilka preparat fungerar bäst? Och kan det finnas en framtid utan de små krypen?
Gäst: Elin Kimland, utredare på Läkemedelsverket.
Programledare och producent: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: P4 Kronoberg, TV4, SVT Västmanland.
-
Donald Trump har återigen siktet inställt på att bli USA:s president.
Hans fans jublar och fyller varenda stol på hans kampanjmöten men långt ifrån alla är nöjda med att Donald Trump vill tillbaka till Vita huset. Två mordförsök på två månader har skakat om amerikanerna. Donald Trump pratar också om mycket annat istället för vilken politik han vill driva - måste han verkligen distrahera sina väljare för att få dem att rösta på honom?
I det här avsnittet fördjupar vi oss i republikanernas presidentkandidat Donald Trump.
Gäster: Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiska kommentator och så Ronie Berggren, konservativ debattör och Trumpsupporter.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Redaktör/research: Johanna Holm.
Redigering: Viktoria Hummelstedt.
Exekutiv producent: Victor Lundberg.
Kontakt: [email protected].
-
De senaste åren har marknaden för att sälja och köpa använda kläder och skor växt explosionsartat.
Man kan tycka att det är klimatvänligt, trendigt och ekonomiskt.
Men finns det några baksidor med second hand-boomen?
Hur lätt är det att göra fynd egentligen?
Och vad gör klädjättarna om ingen längre köper nytt?
Gäst: Emily Dahl, modevetare som driver Instagram- och tiktokkontot Modemassakern.
Programledare och producent: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Israel har pekats ut som ansvariga för attacken då hundratals personsökare plötsligt exploderade i Libanon. Medlemmar av den Iranstödda shiamilisen Hizbollah uppges ha varit målet, men även tusentals civila drabbades. I takt med att nya uppgifter framkommit så har teorierna kring händelsen blivit fler och fler.
Varför hände det här just nu och vad var syftet?
Hur kunde personsökarna förvandlas till ett massförstörelsevapen?
Och hur påverkar det här det spända läget i Mellanöstern?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare och producent: Julia Fredriksson.
Klipp: ABC News, CNN, Al Jazeera.
Kontakt: [email protected]
-
För tredje gången sedan invasionen av Ukraina utökar nu Ryssland sin armé med ytterligare 180 000 soldater. Vissa ser det som ett tydligt tecken på svaghet och hänvisar till Putins ursprungliga löfte om att invasionen skulle vara över på tre dagar. Men nästan två och ett halvt år senare är kriget fortfarande långt ifrån över, och nu diskuteras det för fullt om Ukraina ska få använda långdistansrobotar från allierade länder mot mål inne i Ryssland. Samtidigt varnar Vladimir Putin för att ett sådant beslut skulle innebära att Nato är i krig med Ryssland.
Hur påverkar arméutökningen det ryska folkets uppfattning om kriget?
Varför är frågan om långdistansrobotar så laddad?
Och är Putins hot tomma ord eller kan dom bli verklighet?
Gäst: Roger Djupsjö, major och militärlärare på försvarshögskolan.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: NDTV, France 24, DW News, TV4 Nyheter.
Kontakt: [email protected]
-
Ex-presidenten Donald Trump har nu utsatts för två misstänkta mordförsök på två månader. Förra gången träffades Trump i örat och överlevde skottet med bara några millimeter – den här gången lyckades Secret Service stoppa attentatet och snabbt gripa den misstänkte. Men med två attentat mot Donald Trump frågar sig nu många om även Kamala Harris kan bli en måltavla. Enligt vissa experter finns det farhågor att så kallade copycats kan bli inspirerade av de senaste mordförsöken och själva ta till vapen. En del experter menar också att attentaten kan leda till ännu större splittringar i det redan polariserade landet.
Vad kan dom misstänkta mordförsöken ha för effekt på valrörelsen?
Hur paranoid är Trump just nu?
Och hur kommer säkerheten kring presidentkandidaterna att se ut framför?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: CBS New York, NBC News, CNN.
Kontakt: [email protected]
-
Kinas ledare Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin har lovat varandra tätare militära band. Vad det innebär i detalj är det ingen som riktigt vet, men länderna höll nyligen gemensamma militärövningar i Japanska havet. Så frågan är hur ländernas fördjupade samarbete kommer att påverka omvärlden? För trots att mycket skaver mellan världsledarna så uppträder de som bästisar när världen ser på. Dessutom jobbar de mot samma mål: att montera ner den USA-ledda världsordningen.
Men hur långt är de beredda att gå?
Hur bra vänner är Xi Jinping och Vladimir Putin egentligen?
Och vilka konsekvenser kan ländernas utökade samarbete få?
Gäst: Niclas Vent, reporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Julia Fredriksson.
Kontakt: [email protected]
-
Diabetesläkemedlet Ozempic har tagit världen med storm. Till en början utvecklades läkemedlet för personer med diabetes, men ganska snabbt syntes en oväntad effekt. För det aktiva ämnet semaglutids aptitminskande egenskaper fick patienterna att rasa i vikt.
Sedan dess har Ozempic även använts för personer med fetma, vilket har resulterat i en explosionsartad efterfrågan. Nu har det enorma intresset skapat en oreglerad marknad där läkemedlet ibland skrivs ut till personer utan övervikt. I vissa kretsar kallas det till och med “ätstörning i en spruta”. Vad får det för konsekvenser om Ozempic skrivs ut till alla och hur kommer framtiden att se ut?
Gäst: Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Centrum för obesitas i Stockholm och docent vid Karolinska institutet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: E! News, VOX, Inside Edition, P4 Sörmland.
- Show more