Episodes

 • Jeg tar en pause fra podkasten og gleder meg alt til å dele mer mantra, mer yogafilosofi og ikke minst flere praktiske øvelser til bruk i hverdagen igjen i neste sesong. Vil du høre fra meg før det er du velkommen til yoga:

  Yogatimer i Eidsvoll eller på Trautskogen

  Kortreiste yogahelger og yogaferier

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Her deler jeg igjen en av mine favoritt praksiser med deg: yoga nidra, også kalt dybdeavspenning. Det er en egen tilstand mellom søvn og våkenhet, der kroppen er i ro, men sinnet er våkent. Her kan du få god og dyp hvile på kort tid og av den grunn er det en verdifull teknikk. Yoga nidra kan brukes ved søvnproblematikk og for å redusere stress. I denne innspillingen har jeg ingen gong lyd på slutten -så den kan egne seg godt til bruk i senga, før man skal sove. Selvom vi vanligvis øver på å holde oss våkne til dybdeavspenning kan teknikken brukes som en hjelp til innsovning. Lytt til instruksjonen i senga, når du har gjort alt klart for natten. Ofte vil man sovne underveis i avspenningen eller man blir så avspent av praksisen at det er helt greit å ligge våken å hvile videre i senga.

  Er du ny til yoga nidra anbefaler jeg at du lytter til yoga nidra 1.0 og 2.0 før denne. Her går jeg gjennom beslutningen mer i detalj og begge avspenningene er kortere enn denne. For mange er det fint å begynne med ca 20 minutters dybdeavspenning og så utvide lengden etterhvert som man er mer kjent med praksisen.

  Siw Aduvill kaller teknikken for hvilens Rolls Royce -og det sier noe om den luksuriøse følelsen du kan få av praksisen og den gode, dype hvilen -som er en luksus i seg selv.

  NB: Ikke gjør yoga nidra mens du kjører bil!

  Nettsiden for episoden: https://www.anahatayoga.no/yoga-nidra

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Velkommen til en praksis episode der du blir ledet gjennom en meditasjon på takknemlighet. Vi har også med fokuset på tre av de store chakraene. Pass på at du sitter godt, ideelt sett med rett rygg. Innstill deg på å bruke drøye 10 minutter til meditasjon og totalt 15 minutter til praksis.

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/chakra

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Get an introduction to the chakras, the subtle energy centres within your body, which influence every aspect of you life from your daily experiences to the spiritual realm. They are a framework to understand your physical health and challenges, energy level, mental well-being, emotional states and more subtle layers of existence. The flow or block within your chakras determine many aspects of your life.

  Developing the witness awareness is a key point in any spiritual practice, both on and off the mat. Get an introduction and some practical guidelines as to what the witness awareness is and how to use it.

  Swami Karma Karuna Saraswati
  She is an engaging, intuitive yoga and meditation teacher, inspirational speaker, writer and IAYT certified Yoga Therapist with more than 25 years of experience. She has been trained in the Bihar Yoga traditional system and visits India to spend time with her spiritual guides regularly. Swami Karma Karuna is a co-founder and director of Anahata Yoga Retreat, New Zealand, a residential yoga retreat offering an integral yogic lifestyle. https://www.anahata-retreat.org.nz She also travels throughout the world leading workshops, training yoga teachers, presenting at international events, guiding spiritual sadhana retreats and offering one to one yoga and lifestyle sessions.
  Private Sessions with Karma Karuna

  Privattimer med Silje

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/chakra

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Yoga nidra er en praksis-episode der du blir ledet inn i dybdeavspenning. I denne versjonen er det med den kvinnelige anatomien på kroppsgjennomgangen og vi har også med litt om den feminine syklus. Det er tre tidligere innspillinger av yoga nidra i denne podkasten som er kjønnsnøytrale, så gå gjerne tilbake å lytt til dem om du føler denne ikke er noe for deg. I yoga nidra 2.0 går jeg grundig gjennom beslutningen, lytt til den først om dette med beslutning (eller sankalpa) er nytt for deg.

  Kontra-indikasjoner:
  Om du har opplevd traumer (spesielt overgrep eller andre seksuelle traumer) anbefaler jeg at du praktiserer denne yoga nidraen sammen med noen du føler deg trygg på og som kan stille opp for deg ved behov. Du kan også praktisere avspenningen sammen med en terapeut. Eventuelt velg å holde deg til kortere avspenninger.

  Nettsiden for episoden, med fokus på dybdeavspenning: anahatayoga.no/yoga-nidra
  Nettsiden for episoden, med fokus på yoga for kvinner: anahatayoga.no/yoga-for-kvinner

  NB: Ikke gjør yoga nidra mens du kjører bil!

  Yoga nidra kan brukes ved søvnproblematikk og for å redusere stress. Siw Aduvill kaller teknikken for hvilens Rolls Royce -og det sier noe om den luksuriøse følelsen du kan få av praksisen og den gode, dype hvilen -som er en luksus i seg selv.

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Velkommen til en praksisepisode med bekkenbunnsøvelser som passer både for menn og for kvinner. Praksisen kan gjøres meditativt med fullt fokus eller du kan ta tak i øvelsene mens du sitter på tog, kjører bil, tar oppvasken eller henger opp tøy. Det er så mange fordeler med å ha en godt trent bekkenbunn! Her er noen:

  noen kvinner opplever at regelmessig bekkenbunnstrening gir en mer regelmessig menstruasjonssyklus du kan lettere unngå urinlekkasjer ved nysing eller hosting du får lettere orgasmer kvinner kan forebygge nedsunken livmor menn kan redusere impotens det er en flott forberedelse til flere effektive og virkningsfulle yogateknikker

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/bekkenbunn

  Mantra om Tara delt i denne episoden har jeg lært av Miten og Deva Premal, men med noen justeringer.

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Gjest i dagens podkast er Yogamamma Cathrine Mathiesen. Hun har skrevet boka: Yogamamma -med yoga gjennom graviditet, fødsel og barseltid, hun underviser på yogalærerutdannelser i yoga for gravide og mor & barn yoga og hun er en ambassadør for Feminin Yoga. Cathrine er mor til fire og har praktisert yoga siden hun var 22.

  Episoden starter med at Cathrine instruerer noen bekkenbunnsøvelser og fortsetter med en samtale rundt Feminin Yoga. God lytt!

  Finn ut mer om Cathrine: https://www.yogamamma.no/

  Cathrine sin mor & barn utdanning på Oslo Yoga

  Gravid yoga lærerutdanning med Cathrine på Oslo Yoga 

  Silje holder egne yogahelger for kvinner med en feminin tilnærming til tradisjonell yoga og du kan lese mer om det her.

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • En kort praksis episode som kan passe der du vil ha en liten yogapause i hverdagen. Her bruker vi ca 7 minutter på hver side til hvilende fisk, mens jeg deler et mantra i stillingen. Du lar oppmerksomheten hvile på pusten, kroppen og lyden av mantraet mens du øver på å gi mest mulig slipp på kroppen i stillingen. Husk å gjør det du kan for å ligge godt, støtt deg selv med puter og bruk eventuelt et pledd slik at du holder på varmen. Om du ikke er kjent med stillingen fra før anbefaler jeg at du gjør episode 22 som heter #22 Yoga i hverdagen 3.0 før denne. Her snakker jeg mer detaljert om stillingen og hvordan gjøre tilpasninger for å kunne ligge godt.
  NB: husk at du kan komme ut av stillingen før jeg sier ifra om du ikke lengre ligger godt -her er det et poeng å hvile i praksisen.

  Jeg arrangerer yogahelg for Kvinner både i Eidsvoll, på Trautskogen og på Finnskogtoppen Velværehotell i samarbeide med Siw Aduvill, forfatter av boka: Hvile -alt vi vinner ved å la være. Neste helg på Finnskogtoppen er 11. - 13. mars. Denne helga har vi også med oss Anette Berger fra Modaka med sine krystallboller. I tillegg til klassiske yogateknikker har vi stor tro på å bruke lyd for å finne hvile, ro og avspenning.

  Nettsiden for episoden: https://www.anahatayoga.no/mantra

  Det første mantraet jeg deler i denne episoden har jeg hørt en lignende versjon hos Radical Devotion

  Det andre mantraet har jeg hørt fra Deva Premal og Miten

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • I denne episoden deler de tre mantraene jeg bruker til min morgenpraksis og jeg går grundig gjennom et av dem; Mahamrityunjaya mantra. Det er et gammelt og svært mye brukt helbredende mantra som også skal styrke immunforsvaert, gi mer kraft og energi. 

  Mahamrityunjaya mantra

  Om trayambakam yajamahe sugandhim pushtivardhanam
  Urva rukamiva bandhanaat mrityor mukshiya maamritat

  I 2. linje av mantraet, 3 ordet, er det noen som mener det skal være en n til slutt, ikke en t. Jeg har valgt å dele mantraet slik jeg har lært det i India, men jeg tror ikke det spiller så stor rolle om du har en t eller n lyd til slutt. I sanskrit er uttale viktig, men ikke like viktig som intensjonen. Ha en intensjon om å være til stede, lytt til mantra, chant det selv så godt du kan og en nysgjerrighet for virkningen av lyden på kropp og sinn.

  Vi starter alle mantra med Om (eller Aum) og slutter med shanti

  Mantraet om er mantraet for bevissthet og tilstedeværelse og derfor er det fint å starte med. Er mantraer nytt for deg kan du fint holde deg til å chante mantraet om.

  Vi runder av mantraer med shanti, gjerne tre ganger. Shanti betyr fred og man chanter det 1 gangen for fred inne i seg selv, 2. gang for fred i omgivelsene sine og siste gang for fred på jorda.

  Link til meditative mind sin versjon av 108 runder med Mahamrityunjaya Mantra

  Nettsiden for episoden: www.anahatayoga.no/mantra

  Gayatri Mantra

  Om bhoor bhuvah svaha
  Tatsavitur varenyam
  Bhargo devasya dhimahi
  Dhiyo yo nah prachodayat

  Link til yogaferier med Anahata Yoga der mantraer er en del av undervisningen.

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Ordet mantra kan oversettes som: å frigjøre sinnet. Det er lydvibrasjoner som har en helt bestemt virkning på kropp og sinn. I denne epiosoden skal det snakkes om mantraer, det skal chantes mantraer og det skal synges mantraer. Jeg deler forskjellige måter jeg bruker mantraer på i min hverdag; først og fremst som et hjelpemiddel mot mer indre ro og mer tilstedeværelse.

  Vil du lære mer om mantarer kan jeg virkelig anbefale filmen: Mantra -sounds into silence og det er også flere bøker om temaet.

  Link til kurs med Silje der mantraer er mye brukt: www.anahatayoga.no/yogaferie

  Forskning.no har en artikkel om hvordan det å synge sammen synkroniserer hjerterytmen til sangerne

  Kirtan artister:

  Krishna Das, her er en av mine favoritter: Sri argala stotram og her er Om Namah Shivaya
  Deva Premal & Miten: De har mange mantraer hentet fra forskjllige tradisjoner, ikke bare India. I tillegg synger de av og til på engelsk slik som denne her: So much magnificence
  Ajeet Kaur har flere flotte sanger ute, både på engelsk og med mantraer, dette er en av mine favoritter: Akaal

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Jeg går gjennom tre tips til hvordan du kan få mer yoga i hverdagen -uten å måtte lytte til instruksjoner, delta på en klasse, ha en yoga app eller bruke andre hjelpemidler. Du trenger strengt tatt ingenting for å praktisere yoga, men det er klart at det kan være en hjelp -spesielt om man er ny til yoga. Jeg tror likevel det er viktig å utforske yogaen litt selv også, uten at noen sier akkurat hva du skal gjøre og hvor lenge. Det kan gi mestring og en god følelse av at yoga-verktøyene er noe du har tilgjengelig i deg selv.

  Jeg tar en liten podcast pause og er tilbake med ny sesong i slutten av oktober. Vil du høre fra meg før det kan du skrive deg opp på nyhetsbrevet jeg sender ut sporadisk (lover å ikke spamme deg). Gå inn på: anahatayoga.no og skriv inn navn og e post for å motta yogainspirasjon, vegetariske oppskrifter og siste nytt fra Anahata -kortreist yoga.

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Det er ikke alltid man har tid til dybdeavspenningen yoga nidra. Da er det fint å kunne gjøre en mindre praksis. Av og til legger jeg meg ned i dødstille eller på sofaen, lukker øynene og tar 5 dype pust. Deretter lar jeg kroppen puste fritt. Så vender jeg oppmerksomheten innover -opplever kroppen..... Jeg gir kroppen full oppmerksomhet! Etter 1 - 5 minutter fortsetter jeg dagen min med oppmerksomheten mer utovervendt igjen.

  Dette er en instruksjon i en yogahvil -en kort avspenning som varer ca 10 minutter. Sett deg til rette i en god stol eller legg deg ned i en god stilling. Innstill deg på en praksis der kroppen får være i fred mens sinnet er våkent og følger instruksjonene.

  NB: Ikke gjør avspenning mens du kjører bil!

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/gratisyoga/avspenning

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Dype pust er en effektiv måte å roe ned kropp og sinn. For mange er dette en enkel teknikk, men mange kan også oppleve blokkeringer rundt pusten gjennom et låst mellomgulv, at pusten blir hakkete eller man kan ha en opplevelse av å måtte skynde seg med pusten. Noen kan også oppleve å ikke få nok luft, selvom man puster dypere. Kanskje opplever du noe av dette eller en annen utfordring?

  Har du spørsmål rundt pusten kan du lese inn det her: https://anchor.fm/anahatayoga eller sende en melding til [email protected]

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/gratisyoga/pust

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Her får du instruksjon i en av de mest effektive teknikkene du kan bruke i hverdagen for å roe ned, bedre fordøyelsen, redusere stress og øke aktiviteten i den parasympatiske deler av nervesystemet -systemet for omsorg og tillit. Teknikken kan gjøres mens du gjør andre ting, men er det nytt for deg eller du har blokkeringer relatert til pusten kan det være fint å gi øvelsen din fulle oppmerksomhet. Etterhvert som du blir mer kjent med teknikken kan den brukes mer i hverdagen.

  Ta noen dype pust hver gang du:

  lager mat setter deg ned i en stol sjekker sosiale medier kjører bil henge opp en vask skal lese noe skal sove

  Du må ikke gjøre alle over, men kanskje velge deg ut en eller to triggere i hverdagen der du kan ta tak i pusten din og gjentar x antall runder sakte, rolige og dype pust.

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/gratisyoga/pust 

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Velkommen til en kort praksis episode der du kan bli mer kjent med pusten din. Du kan fint lytte til øvelsen mens du gjør andre ting, men for å få mest ut av praksisen gir du den din fulle oppmerksomhet. God praksis!

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/gratisyoga/pust

  Dagens bokanbefaling: Yoni Shakti skrevet av Uma Dinsmore-Tuli

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • En kort praksis med oppmerksomhet på pusten

  Mennesket klarer seg 3 uker uten mat, 3 dager uten drikke og mindre enn 3 minutter uten luft. Likevel får pusten svært lite oppmerksomhet, mange tenker ikke over pusten sin i det hele tatt. I denne episoden bruker du ca 5 minutter på å bli kjent med pusten din. Er dette nytt for deg kan det være fint å legge seg ned eller sitte i en god stol å gi øvelsen din fulle oppmerksomhet. Etter å ha gjort den en gang kan du gjenta øvelsen på vei til jobben, mens du kjører bil, når du står i kø på butikken eller i andre situasjoner i hverdagen. God praksis!

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/gratisyoga/pust

  Bokanbefaling: Breath av James Nestor

  Kurs i klassisk yoga med Silje med mye fokus på pust: anahatayoga.no

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Velkommen til en praksis av den klassiske Solhilsen med fokus på de 12 solmantraene -et mantra for hver av stillingene i Solhilsen. Jeg anbefaler at du har gjort deg godt kjent med de siste episodene av Solhilsen før du går igang med denne episoden.

  Husk å alltid lytte til kroppen når du gjør yoga og har du spesielle vondter eller skader så rådfør deg med helsepersonell eller yogalærer før du går i gang.

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/gratisyoga/solhilsen
  Her finner du alle 12 Solmantraer skrevet ned og deres betydning.

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Velkommen til en praksis av den klassiske Solhilsen med fokus på energikroppen og kroppens chakraer. Jeg anbefaler at du har gjort deg godt kjent med de siste episodene av Solhilsen før du går igang med denne episoden.

  Husk å alltid lytte til kroppen når du gjør yoga og har du spesielle vondter eller skader så rådfør deg med helsepersonell eller yogalærer før du går i gang. 

  Den neste episoden vil ta for seg:

  Solhilsen i klassisk stil, med solmantraene

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/gratisyoga/solhilsen

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Velkommen til en praksis av den klassiske solhilsen i sin helhet med pust.

  Husk å alltid lytte til kroppen når du gjør yoga og har du spesielle vondter eller skader så rådfør deg med helsepersonell eller yogalærer før du går i gang.

  Lytt gjerne til de tidligere episodene av Solhilsen før du går igang med denne.

  De neste episodene vil ta for seg: 

  Solhilsen med fokus på kroppens energi & chakraene
  Solhilsen i klassisk stil, med solmantraene

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/gratisyoga/solhilsen

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message
 • Velkommen til en solhilsenpraksis, her den klassiske solhilsen i sin helhet. 

  Husk å alltid lytte til kroppen når du gjør yoga og har du spesielle vondter eller skader så rådfør deg med helsepersonell eller yogalærer før du går i gang.

  De to forrige episodene hadde en mykere tilnærming til solhilsen.

  De neste episodene vil ta for seg:
  Innlæring av pust i Solhilsen i klassisk stil
  Solhilsen med fokus på kroppens energi & chakraene
  Solhilsen i klassisk stil, med solmantraene

  Nettsiden for episoden: anahatayoga.no/gratisyoga/solhilsen

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/anahatayoga/message