Episodes

 • I dagens avsnitt får vi möta Lisa, Lisa är ett fiktivt namn som vi kommer att använda oss av genom hela programmet.

  Lisa har en gripande historia som är kantrad av både psykiskt och fysiskt våld, hon delar med sig av ett brutalt våld som pågick under hela deras relation och hur hon som gravid blev misshandlad av sin förövare. Hur hon tvingades föda sitt barn med sin förövare vid sin sida.

  Relationen är stormig, svår och brutal som vi får ta del av och parallellt med Lisas historia finns där en annan kvinna som samtidigt också utsätts för förövarens våld som den senare blir dömd för.

  Detta är en historia om en stark kvinna som kämpar för sitt barn, sin överlevnad och rätten till att få leva sitt liv fritt från våld och det eftervåld som de fått uppleva. Vi pratar om hur samhället ser på ensamstående mammor, vilket stöd hon får och inte fått.

 • Dagens avsnitt får vi möta Caroline, Caroline är ett fiktivt namn och vi spelar in via länk.

  Caroline är ett av allt för många barn som vuxit upp med våld i hemmet, Caroline har fått bevittna ett brutalt våld mot sin mamma. Vi pratar om hur det är som barn att få bevittna detta, hur Caroline försökte rädda livet på sin mamma när hon såg sin mamma nästan strypas till döds i köket. Vi pratar kring den börda barnet känner av att skydda sin mamma, men också den rädsla att förlora sin mamma genom att berätta vad som sker bakom stängda dörrar.

  Att lyfta våldet även från barnes sida är minst lika viktigt, rätten att växa upp i ett tryggt och kärleksfullt hem borde vara en självklarhet. Men vad händer när verkligheten är någon annan...

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Välkommen till dagens avsnitt där vi träffar Madeleine. Madeleine är ett fiktivt namn och vi spelar in via länk.
  Dagens program är en djup och smärtsam historia om en kvinna och hennes två barn, en kamp där de fått utstå våld både fysiskt och psykiskt. Våldet pågick under flera år och vid ett par tillfälle blev även madeelens partner dömd för misshandel.
  Vi pratar kring våldets mörka sidor, hur normaliceringsprossesen gör att det blir en vardag att leva under dessa omständigheter. Vi pratar om svårigheterna att få en förövare dömd och hur svårt det är att ha barn som man tvingas ha delad vårdnad med efter man genomgått våld som kunde resulterat i döden. Ska samhället fungera så här? I Madeleines finns flera dokumenterade händelser, jag läser polisens anteckningar från brottsanmälan hur Madeleine under flera timmar misshandlats i lägenheten, hur hon fått en handduk intryck i munnen för att dämpa hennes skrik och hur hon fått sitt huvud dunkat i väggen, hur hon nästan strypts till döds. I lägenheten konstateras att det av polisens iakttagelser att det finns oreda i lägenheten när de kommer till platsen, man ser badrumsfönstret som Madeleine försökt fly ut ifrån i kampen för hennes liv.
  När jag tittar på bilderna från polisens brottsplatsundersökningsprotokoll ser jag bilder av en totalt förstörd lägenhet, jag ser bilder på en yxa i hallen, de finner saxar, knivar på flertalet ställen i lägenheten.
  Jag läser kroppsvisiteringen av Madeleines kropp som gör där tydliga blåmärken och svullnader finns på hennes kropp. Jag ser brutala bilder från händelsen som finns med i rapporten på halsen och kroppen. Allt finns dokumenterat. Vid de tillfälle som Madeleines förövare kunnat dömmas har han blivit dömt till villkorlig dom med samhällstjänst.
  Jag tar också del av journaler och andra tydliga bevismaterial som varit med där fallen lagts ner. De är brutala och det är en skam att resultatet av så många års tortyr och flertalet domar endast lett till villkorliga domar, samhällstjhänst och skadestånd. Idag lever han som en fri man, med delad vårdnad med sina barn.

 • Välkommen till dagens avsnitt där vi möter Zina Finjan. Har sen flera år tillbaka engagerat sig politiskt för att främja jämställdhet och trygghet och säkerhet nationellt. I dagens program pratar vi om vilka redflags man kan titta på hos en partner, vi pratar om olika typer av våld samt lyfter vi tunga frågor om varför kvinnor ofta går tillbaka till sina förövare, hur man lämnar en relation med alla typer av våld och hur vet man att man är utsatt för våld?
  Zina har engagerat sig i olika stiftelser för att stötta, öka kunskap men även skärpa lagen kring våldet mot kvinnor, hon har en FN- bakgrund där mycket av hennes juridiska kunskaper och beteendevetarutbilning varit väldigt givande i möten med människor. Att möta människor i kris är en konst men att kunna vara med och bidra till ett samhälle där de kritiska tillstånden minimeras och att resurser fördelas rätt är en drivkraft.

 • Välkommen till dagens avsnitt där vi får träffa Camilla. Camilla är ett fiktivt namn som vi kommer använda oss utav i hela programmet. Camilla bor på skyddad ort någonstans i Sverige och spelar in via länk på okänd plats för hennes säkerhet.

  I dagens avsnitt delar Camilla sin hjärtskärande resa genom 12 år av outhärdligt våld mot både henne och hennes barn, vi får ta del av rättsliga strider och en stor kamp för överlevnad. Hennes historia är kantrad av undermåliga skyddade boenden där de kastats omkring i boende efter boende som haft stora brister. Vi kommer få en stor inblick hur rättssystemets brister påverkat en kvinna och två små barn. Våld, manipulering och försummelse korsar varandra. Vi får ta del av Camillas kamp för att få ensam vårdnad av sina barn, hur hon under flera år förlorade sin son efter utredningar av myndigheter till sin förövare. Hur sonen fick bo ensam i en källare isolerad från resten av pappans familj utan både kläder och mat som var tillräcklig. Vi får ta del av eftervåldes mörkaste sida där förövaren manipulerade myndigheter och socialen att Camilla var psykisktsjuk.

  Det här är en mörk historia om hur Sverige kan fungera när systemen fallerar, Camilla har idag ensam vårdnad om sina barn efter socialens felaktiga utredningar som höll på att kosta sonens liv, de lever med dödshot och rädsla gömda i Sverige.

 • Välkommen till dagens avsnitt där vi träffar Åsa. Åsa är ett fiktivt namn och hon spelar in från en okänd plats i Sverige via länk.

  I ett idylliskt familjeområde bodde familjen som utåt sett verkade ha allt man kunde önska, men bakom stängda dörrar var verkligheten något helt annat.

  När Åsa var 21 år träffade hon sin man som hon trodde hon skulle dela resten av sitt liv med. Men snart upptäckte hon den mörka sidan av förhållandet, präglat av aggression, svartsjuka och kontrollbehov.

  Efter fysiskt våld och en kort separation försökte hon reparera relationen, men istället utvecklades våldet till psykisk misshandel. Trots att de fick två barn och maken försökte förändras för deras skull, var det en vrede gentemot henne som inte kunde läka. Efter 12 år av kamp och mot alla odds bestämde hon sig för att lämna, inte bara för sin egen skull utan också för sina barn.

  Dagens avsnitt är en resa genom en stark individ som överlevde och fann styrka att bryta sig loss från en destruktiv relation

 • Välkommen till dagens avsnitt där vi träffar Sandra. Sandra är ett fiktivt namn och Sandra spelar in från en okänd ort i Sverige via länk då hon lever skyddat. Sandras förövare kommer i dagens program gå under det fiktiva namnet Jakob.

  Det är en personlig och smärtsam historia som vi kommer att få ta del av idag. Sandra genomgår en rad traumatiska händelser från att hon blir sexuellt utnyttjad av sin mammas ex-partner till att hamna i en våldsam och kontrollerande relation med en man kallad "Jakob". Historien börjar 2018 när Sandra, efter att ha sagt upp sin lägenhet och står utan boende, tvingas flytta in hos sin mammas ex. Där blir hon sexuellt utnyttjad och vänder sig till dejtingappar för att hitta en utväg. Hon möter Jakob, och de anmäler tillsammans övergreppet till polisen. Trots en början som verkar lovande övergår relationen snabbt till våld och kontroll, där Jakob utövar fysiskt och psykiskt våld mot henne. De gifter sig snabbt och får en dotter tillsammans, men våldet fortsätter.

  Sandra försöker flera gånger söka hjälp och skydd för sig och sin dotter, bland annat genom socialtjänsten och skyddade boenden, men återvänder till Jakob på grund av trycket från honom och hans familj samt att hon inte får den hjälp med säkerhet som hon behöver. Till slut lyckas hon bryta sig fri, hon kämpar för ensam vårdnad och försöker återuppbygga sitt liv trots rädslan för att hennes expartner ska hitta dem igen.

 • Välkommen till dagens avsnitt där vi träffar Sofia. Med hopp och förväntningar om en lycklig framtid med en man som Sofia trodde var den rätta blev hon istället utsatt för en brutal verklighet hon inte kunde ana Det som följde var en tid av ekonomiskt beroende, otrohet, spelmissbruk ett tragiskt missfall där hon höll på att mista sitt liv som tillsammans bidrog till en alltmer ohållbar och destruktiv relation.

  Tillslut hamnar Sofia och hennes barn på ett kriscentrum, under två år kämpade hon för att lämna relationen det blev en svår kamp för henne att bli av med sin förövare. Sofia lever fortfarande med PTSD och skulder efter relationen. Hennes förövare går på fri fot och Sofia kommer ha ett livslång trauma från allt hon utsattes för och hon kommer få leva med skulder under en lång tid framöver då hennes förövare kontrollerade och manipulerade henne genom ekonomiska medel.

 • Varning för känsliga lyssnare* I avsnittet Fallet Sara träffar vi en kvinna vars liv omvandlades till en skrämmande verklighet. I denna gripande berättelse dyker vi in i Saras erfarenheter av en relation präglad av tortyr, förnedring och dödshot. Genom hovrättsdokumenten avslöjar vi de mörka detaljerna bakom brotten, rättsprocessen och de avgörande bevisen. Vi hör Sara berätta personligt på djupet om de fasansfulla brott som hennes förövare begick. Hur hennes vardag gick från att hon trodde att hon träffat en fantastisk man till att hon blev fast i en mardröm. Lyssna för att höra Saras kraftfulla historia och hennes väg mot rättvisa, efter att förövaren dömts till 3,5 års fängelse. Vi pratar också om framtiden, hur vi kan förändra och om råd till dig som misstänker att någon i din omgivning utsätts för våld i nära relation.

 • - Premiär den 7 februari - I podden Bakom Stängda Dörrar möter Emelie Walles kvinnor som har överlevt våld och hot i nära relation. Här får deras anonyma berättelser ta plats och vi ger röst åt de tystade. Vi möter också de som arbetar inom rättssystemet, socialtjänsten och ideella organisationer. Bakom Stängda Dörrar är hämtad direkt från den brutala verklighet som alltför många tvingas konfrontera. Varje ord, varje andetag är en påminnelse om den svåra verklighet som präglar så många kvinnors vardag. Vi rör oss genom ämnen som är hårda och tuffa och vi berör på djupet med målet att sprida förståelse och kunskap om våld i nära relation. I Sverige utsätts en av fyra för våld i nära relation. Podden strävar efter att vara en katalysator för förändring. Vi vill skapa medvetenhet, bryta tystnaden och erbjuda en plattform för dessa kvinnors röster att bli hörda. Följ @bakomstangdadorrarpodden på Instagram. Tillsammans kan vi skapa förändring, sprida förståelse och stötta dem som behöver det mest.