Episodes

  • Lorraine Monroe var verksam som rektor i Harlem under 1990-talet och drev framgångsrikt en skola för afroamerikanska och latinamerikanska elever.

    Intresset för hennes idéer är i slutet av 90-talet och början på 2000-talet stort både i Sverige och i USA.Du är inte ansvarig för att dina föräldrar inte älskar dig, du är inte ansvarig för att din pappa har försvunnit, Du är inte ansvarig för att din mamma går på gatan! Men du är ansvarig för att komma i tid till skolan varje dag i din uniform så att vi kan utbilda dig för din framtid.Och till lärarna sa hon:Du kan inte undervisa i kaos. Det går inte. Varken Moses, Buddha eller Kristus, skulle kunnat tala utan en uppmärksam publik. Det måste finnas respekt för den vuxna i rummet. Då kan det hända saker.I sjätte delen av serien Barndomens betydelse porträtterar Ylva Mårtens Dr Lorraine Monroe. Lotta Zachrisson gjorde intervjuerna i New York.

  • Alice Miller var en polskjudisk psykoanalytiker, terapeut och författare. Född 1923 och död 2010. Hon är världsberömd för sin syn på barndomen.

    I böckerna Det självutplånande barnet, I begynnelsen var uppfostran och Du skall icke märka som kom på 1980-talet skriver Alice Miller om vad fysisk och psykisk misshandel från föräldrar kan leda till.Alice Miller anser att grunden till problemet är maktförhållandet mellan barn och förälder. När en förälder begår övergrepp mot sitt barn kan barnet inte hantera detta utan måste tränga bort det som hänt. Men minnet försvinner inte utan lagras i det undermedvetna och påverkar barnet resten av livet. Viktiga begrepp hos Alice Miller är just förträngda minnen, den svarta pedagogiken men också det insiktsfulla vittnet. I programmet citeras ur radiodokumentärerna "Barnsköterskan som försvann" och "Jag minns mina barnpensionat" se lyssningslänkar.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Ylva Mårtens porträtterar en legendarisk och motsägelsefull debattör inom barnuppfostran - Ellen Key. Hon var tidigt emot barnaga, men tyckte också att kriminella skulle hindras att bli föräldrar.

    Ellen Key, författare och debattör (1849-1926) var motsägelsefull. Hennes idéer vann både stor beundran och fick skarp kritik. Ellen Key blev banbrytande i sin syn på barnens rättigheter. Hon påverkade skolan och den auktoritära pedagogiken. Ellen Key läste Jean-Jaqcue Rousseau. Hon läste även Rudolf Steiner, pappa till Waldorfpedagogiken. Hennes tankar har inspirerat den italienska pedagogen Maria Montessori, den polskjudiske barnläkaren Janusz Korczak och FN:s barnkonvention.Hon var tidigt emot barnarbete och barnaga. Men ansåg samtidigt att föräldrar kunde ge en tvååring en dask - en kroppslig tillrättavisning. Hon var för kvinnlig rösträtt och att barn till ensamstående mödrar födda utanför äktenskapet skulle få samma rättigheter som barn till gifta föräldrar. Men ansåg att de små barnen skulle få sin skolning hemma och då främst av sina mödrar. Annars skulle barnen bli fyrkantiga tegelstenar, skrev hon. När barnen sedan började skolan skulle klasserna aldrig rymma fler än 12 barn. Läraryrket skulle vara ett kall, och bäst var kvinnor på att ta hand om barnen, även de större eleverna. Hon var socialist och ville att alla barn skulle få en likvärdig skola. Hon stod det socialdemokratiska arbetarpartiet nära men blev aldrig medlem. Hon var för individualismen. Ellen Key var ett barn av sin tid och som många andra på den tiden påverkad av rasbiologin. Hon ansåg att kriminella skulle hindras att bli föräldrar och att spädbarn med svåra missbildningar skulle dö med hjälp av läkare. I programmet medverkar författarna Ingela Bendt och Anneli Jordahl som båda skrivit böcker med utgångspunkt från Ellen Key och Ronny Ambjörnsson, idéhistoriker och Catharina Hällström, barnkulturforskare. Varifrån fick Ellen Key sina idéer? Hur var hennes egen barndom?

  • Hans tankar har inspirerat barnrättskämpar och konstnärer i mer än hundra år. I Polen är Janusz Korczaks en av de stora nationella hjältarna. Men i Sverige vet de flesta inte vem han var.

    Mest känd är Janusz Korczaks för sin död. I början av augusti 1942 förintades han tillsammans med sina tvåhundra barnhemsbarn i Treblinka.Vem var han? Polsk jude, barnläkare, barnhemsföreståndare, forskare, pedagog och radioman. Vad betyder hans idéer idag?Rut Berlinger en av Korczaks patienter, skolbarn från Chocimskaskolan i Warszawa, barnboksförfattaren Joanna Rudnianska, regissörerna Carolina Frände och Lena Lucki Stein berättar om hur hans idéer och person fortfarande inspirerar.Jan Tiselius läser korta texter ur bland annat Barnsidan i den polska radiotidningen Antennen och Korczaks mest kända verk Barnets rätt till respekt och Hur man älskar ett barn.

  • Loris Malaguzzi är den italienske tänkaren och pedagogen bakom förskolorna i Reggio Emilia. Många känner till daghemmen, betydelsen av tidig konstnärlig verksamhet med barnen och vikten av lyssnandet.

    Vad hade han själv för barndom? Sveriges Radios reporter Ylva Mårtens åker till Reggio Emilia en timmes tågresa från Bologna i norra Italien och träffar Loris Malaguzzis två närmaste medarbetare Carla Rinaldi och Vea Vecchi. I programmet medverkar också Carlo Barsotti, regissör och nära vän till Malaguzzi.

  • Många känner till den danske familjeterapeuten Jesper Juul och hans förhållningssätt om det kompetenta barnet, den autentiska föräldern och om att erkänna barns integritet.

    Men vem är Jesper Juul som person, vad hade han själv för barndom? Mycket lite av detta finns att läsa i hans böcker. Något skymtar fram.Sveriges Radios reporter Ylva Mårtens vill veta mer och beger sig till den lilla staden Odder i Danmark.