Episodes

  • ”Net zero”, ”Carbon neutral” og ”bæredygtig”. Virksomhederne hopper ivrigt, og ofte ukritisk, med på klimakommunikationsbølgen – og lige ned i greenwashing-fælden.

    Sådan konkluderer forfatter og rådgiver, Astrid Haug, i sin nye bog "Klimakommunikation", der netop har ramt hylderne i de danske boghandler.

    Astrid opfordring er derfor klar: Skal vi løse klima- og kommunikationsproblemerne, skal vi først erkende, at den grønne omstilling er kompliceret, og at quickfixes både er umulige og utroværdige. Virksomhederne bliver derfor også nødt til at stille sig selv det afgørende spørgsmål: kan vi stå inde for det, vi prædiker?

    Lyt med, når Astrid og jeg snakker om:

    Hvordan Astrid holder sig opdateret på nye trends og fænomenerVigtigheden af bygge bro mellem virksomheder og klimaaktivisterHvordan vi undgår personlig udskamning og pege fingre i klimadebatten.
  • Som leder har du pligt til at kende dig selv.

    Det var refleksionen Lars Matjekta tog med sig, da han i 2020 måtte forlade stillingen som administrerende direktør i Aller Media.

    Når han tænker tilbage, står det i dag klart for ham, at hans ledelsesværdier var kommet i ubalance: Målbarheden var kommet til at fylde mere end mærkbarheden. Og det var slet ikke sådan, han forstod sig selv eller lederrollen.

    Lars brugte derfor tiden efter på at finde sig selv og en ledelsesfilosofi i balance. En filosofi der giver plads til mennesket og som udforsker potentialet i egne værdier. Han kalder det ”væredygtig ledelse”.

    Lyt med, og hør Lars fortælle om:

    at skabe ”væredygtige” arbejdspladser, som ikke driver rovdrift på de menneskelige ressourcer.hvorfor han etablerede en netværksgruppe med buddhistisk forbilledeselv at skabe et væredygtigt arbejdsliv - først som freelancer, nu i Molt Wengel.
  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Hvordan føles det at være ansvarlig for 10.000 medarbejdere?

    Det ved Susanne Lauth, sygeplejefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, som netop er blevet udnævnt som ledelsesambassadør for staten.

    Hendes vej til topledelse lå bestemt ikke i kortene fra start. Og opgaven, hun har taget på sine skuldre, ligger heller ej i letvægterklassen.

    Sundhedssektoren står overfor flere komplekse udfordringer i de kommende år. Den aldrende befolkning vokser, og der er færre yngre mennesker til at sørge for deres ve og vel. Hvordan sikrer man lige fællesskab og sammenhængskraft, med så benhård en udfordring forude?

    Hør Susanne Lauth fortælle om:

    At skabe tid til at være proaktiv og undgå permanente brandslukningerVigtigheden af at se ledelse som en holdsport og modtage input fra kollegaerHendes rejse fra sygeplejerske til topleder.
  • Begavet og modig.

    Sådan opsummerer jeg Astrid Joos, Group CEO i Glamox, i denne episode af bro fm.

    Astrid er nemlig ikke bange for at flå teltpløkkerne op for at forfølge sine drømme, uanset om det leder hende tværs over Grønlandsisen eller til en lederstilling på den anden side af Skagerrak.

    Den slags drive kan være svær at greje. Jeg er derfor spændt på at høre, om Astrid kan sætte sit mod og energi på formular. Hvilke værdier driver hende? Hvordan lykkes hun med at balancere både fritids- og karrieredrømme? Og som nordmand, hvad er så hendes perspektiv på Danmark og vores ledelsesstil - har vi noget at lære af vores norske nabo?

    Lyt med, og bliv klogere på:

    · hvilke fem personlige værdier, der driver Astrid

    · udfordringerne ved at bosætte sig i et nyt land

    · hvordan Astrids ”ja til kvoter”-artikel i Berlingske skabte røre i ligestillingsdebatten

    · forskellene på dansk og norsk ledelsesstil

    · hvordan en vandretur i det kolde nord kan inspirere ledelse.

  • Kvinder og mænd er ikke ens, og det er heller ikke ligestilling at behandle dem som sådan.

    I sin seneste bog ’Lige er ikke det samme som ens’ sætter Birgitte Baadegaard spørgsmålstegn ved, om vi overhovedet bevæger os i retning af mere ligestilling på arbejdsmarkedet, eller om der i virkeligheden blot er tale om, at kvinder er ved at tilpasse sig et samfund, der i vid udstrækning er udviklet af og til mænd.

    Lyt til episoden med Birgitte, hvis du vil høre mere om:

    · hvorfor vi skal være mere skarpe på forskellen mellem equality og equity

    · hvad arbejdspladser går glip af, når kvinder tilpasser sig strukturer skabt af mænd

    · hvorfor vi skal dykke dybere ind i emner, inden vi lægger os fast på et narrativ.

  • Hvad sker der, når man ryster posen og siger farvel til traditionel ledelse i en virksomhed?

    Det ved Casper Kirketerp-Møller. Han er direktør for Clever, hvor de for tre år siden besluttede sig for at kaste sig ud i en ledelsesfri kultur. Det taler Helle med ham om i seneste episode af bro fm.

    Ansvar og hierarki er ikke blevet fremmede begreber i Clever. De har bare fået en ny betydning. For en ledelsesfri struktur betyder mere frihed, men det betyder også mere ansvar til den enkelte, og som Casper siger, er det ikke for alle – endnu i hvert fald.

    I Clever har det været en gave at sætte virksomheden og medarbejderne fri. Det afspejler sig også tydeligt, når de søger nye medarbejdere, og indbakken bugner af ansøgninger. Men hvad er det, der gør en ledelsesfri struktur så spændende? Det finder du ud af i det nyeste afsnit af podcasten, hvor du også bliver klogere på:

    hvordan et opgavehierarki fungererhvorfor ydmyghed er et nøgleord i Cleverhvordan man hjælper en medarbejder, der pludselig skal tage en leders beslutninger.
  • Hvordan sikrer man, at alle er integreret i en organisation, hvor medarbejderne kommer fra 29 forskellige lande?

    Det er noget af det, du kan høre mere om i den seneste episode af bro fm. Her taler Helle med Thomas Mejlgård, som er HR-chef for Semco Maritime.

    Her arbejder de benhårdt for diversiteten. Og det er ikke altid let i en industri, der er præget af store paradokser på diversitetsområdet. For på den ene side er offshore industrien præget af mange normer og af medarbejdere, der har været det samme sted i mange år. På den anden side er den også præget af globalisering.

    Hos Semco Maritime løser de blandt det ved at ansætte relationsskabere og ved at tale om fællesskab og life-balance frem for work-life-balance.

    Lyt med, hvis du vil være klogere på:

    Hvordan de har fået diversitet og mangfoldighed på dagsordenen i den traditionelle, mandsdominerede offshore-virksomhedhvorfor du bør tale om life-balance frem for work-life-balancehvordan medarbejderne kan blive en af organisationens vigtigste hjælpemidler til at sikre diversiteten.
  • Alle, der har mødt Helle, ved, at hun ikke er en kvinde af få ord. Hvad de fleste nok ikke ved er, at Helle har gennemført 4 dage i stilhed. Et stilhedsretreat, der, med Helles egne ord, var overraskende udfordrende. I denne episode af bro fm får Helle besøg af Marie Kronquist, som har gjort stilhed til en fast del af sin livsstil og levevej.

    Marie Kronquist er buddhist og coacher folk i, hvordan buddhismen hjælper os til at finde vores vej i en kompleks verden. Både når livet byder på store udfordringer, på stress eller på tankemylder. Men også, når vi bare føler, at livet hele tiden løber lidt hurtigere end os.

    Verden er nemlig, som den er – som Marie siger. Vi kan ikke ændre på, at tempoet er højt i 2023. Men i stedet for at løbe stakåndet efter et liv, som vi aldrig indhenter, kan vi stoppe op, tage en pause og reflektere over, hvordan vi bedst agerer i verden, som den er.

    Lyt med, hvis du vil blive klogere på:

    · hvorfor vi skal fokusere mere på vores eget udgangspunkt

    · hvorfor vi skal stoppe med at sige, at verden bevæger sig i for højt et tempo

    · hvorfor Marie kalder sine coachingforløb for følgeskab.

  • Der er holdninger til, hvordan de fleste ledere passer deres arbejde, men når man hedder Kasper Holten, er der ekstra mange.

    Kasper er direktør på Det Kongelige Teater, og så er han første gæst i denne sæson af bro fm.

    Hverken ledelses- eller teaterverdenen er ny for ham. Han blev nemlig allerede operachef på Det Kongelige Teater som 26-årig. Selvom Kasper nærmest har statsborgerskab på Det Kongelige Teater, er der ikke tid til at hvile på laurbærbladene, når man er direktør for et teater med høje ambitioner, der skal være noget for alle danskere.

    I første episode af bro fm fortæller Kasper om, hvordan det er at være direktør for en organisation, der har skulle genopfinde sig selv mange gange i dens over 250 år lange levetid. En organisation, som mange danskere har holdninger til – både til det, der foregår på og bagved scenen. Og han fortæller om, at hans lederjob måske alligevel ikke adskiller sig så meget fra andres.

    Selvom ballet og opera ikke er noget, de fleste møder i deres hverdag, er grænsen mellem kunsten og det administrative ikke så skarp for Kasper. For uanset om det handler om en operaopsætning eller en ny vækststrategi, er Kaspers opgave som leder at motivere folk og sikre, at hans visioner giver mening for medarbejderne.

    Alt det kan du høre meget mere om i sæsonens første episode. Du finder den på Spotify, Apple Podcast og lige her på siden.

  • Det er svært at forestille sig fremtiden, men hvis nogen har et bud, så må det være fremtidsforsker Anne Skare Nielsen.

    Når hun taler om, hvad der venter os forude, er hun fuld af håb og tillid - og det er rart at høre i en verden fuld af kriser.

    “Jo ældre vi bliver, jo mere imødekommende skal vi være for crazy, radikale idéer, fordi fremtiden bliver radikalt anderledes”.

    Der er lagt op til en interessant samtale om fremtidens arbejdsliv, for Anne Skare Nielsen er visionær og insisterer på, at alle løsninger ligger på den anden side af katastrofetanker og bekymringer.

    Lyt med for at høre:

    Hvordan en fremtidsforsker forestiller sig den nye pensionsalder, og hvorfor hun synes, du burde arbejde indtil du dørHvordan vores arbejdsrelationer kommer til at ændre sig markant i fremtidenHvorfor Anne mener, at produktivitet ikke kommer til at skabe en ny verden
  • “Det kræver meget at blive entreprenør. Hvis jeg vidste, hvor hårdt det var, havde jeg måske aldrig kastet mig ud i det. Men jeg er satme glad for, at jeg gjorde det nu.”

    Sådan fortæller min gæst Anders Meinert om overgangen fra det flotte kontor med loft til gulv vinduer til, at han nu balancerer momsregnskaber, investormøder og strategiudvikling, imens han tømmer opvasken. De mange bolde jonglerer han samtidig med at realisere iværksætterdrømmen i den nye tech virksomhed Avallone.

    Jeg får også muligheden for at drømme tilbage til entreprenør-dagene, imens jeg taler med Anders om modet til at gå efter det, man brænder for og også, hvad der giver Anders ejerskab over sit arbejde på en fornyet måde. Vi diskuterer også mange andre emner fx:

    Hvordan entreprenørskab gør, at vi måler succes på en anderledes mådeTransitionen fra positiv ledelse i en stor virksomhed til at blive en mere transparent og realistisk leder i en start-upHvorfor du som leder bliver tvunget til at planlægge kortsigtet og slipper kontrol med de lange planer
  • Kan du blive en bedre leder af at grine af dig selv?

    For 10 år siden sad Per Helge Sørensen utålmodigt på kontorstolen til endnu et langt ledelsesmøde. Det var det velkendte program med en overskrift, der begyndte på noget med værdier og sluttede på floskler. Absurditeten havde nået et komisk niveau - og netop dét blev afsættet for Per Helges gennembrud som komiker med satireshowet ”Djøf med Løgn”.

    Der er løbet meget vand i åen siden, og jeg har derfor inviteret Per Helge i studiet for at høre, om vores ledelse er blevet mere jordnær i 2022 – eller om han er i gang med at samle til bunke til en ny runde. Det kan kun blive sjovt og lærerigt.

    Lyt med og bliv klogere på:

    hvem den næste generation af medarbejdere er, og hvordan du kan møde dem i deres forventninger til arbejdskulturhvad ledere stadig overser hos sine medmennesker, og hvordan du kan undgå dethvorfor du bør tænke mere i adfærd frem for abstrakte ledelsesmodeller.
  • Lysten til bestyrelsesarbejde havde længe summet i Ulrikke Ekelund. Og så besluttede hun sig for, at det var fjollet at vente på grå hår, før hun forfulgte sine drømme. Ulrikke tog derfor en modig beslutning og vinkede farvel til gode kollegaer og en tryg stilling som kommunikationsdirektør hos Pensiondanmark til fordel for tre bestyrelsesposter, som hun nu lægger al sin energi i.

    Men hvordan har springet til bestyrelseslivet været? Hvad har det kostet – og hvad er vundet? Lyt med når Ulrikke og jeg taler selvledelse, relationsarbejde, diversity m.m. og bliv klogere på:

    Hvorfor det er dit ansvar, som bestyrelsesmedlem, at bringe et nyt perspektiv ind i bestyrelsesmødetHvordan man som bestyrelsesmedlem bliver sin egen chef og er ansvarlig for sin egen organisationsstrukturHvordan krisetiden får ledere til at snakke om formålsdrevet organisationskultur, ESG og diversitet.
  • Der er en helt særlig kultur hos Les Deux, hvor alle altid giver lidt ekstra af sig selv.

    Bag modebrandet står Andreas von der Heide, som har drevet sin virksomhed med samme drive, som fik ham til at løbe 250 km gennem Saharas ørken for at promovere brandet tilbage i 2014.

    En passion der også skinner igennem hos medarbejderne, hvor flere af dem ligefrem er så engagerede i Les Deux, at de har valgt at få tatoveret brandets logo på kroppen.

    Den slags medarbejderkultur bliver ikke skabt fra den ene dag til den anden. Derfor har jeg inviteret ham til en samtale, hvor vi undersøger, hvad det har krævet at nå dertil.

    Lyt med og bliv klogere på:

    hvad det kræver af dig som leder at skabe særligt engagement og arbejdsglæde blandt dine medarbejdernehvordan virksomhedskulturen ændrer sig, når garagevirksomhed bliver til succesfuldt modebrandhvordan Andreas von der Heide har forenet sine bedste egenskaber med sin rolle som leder, og hvordan du bør gøre det samme.
  • Christian Baltzer har skiftet forsikringsbranchen ud med vejhjælp og brandbiler i sin nye stilling som CFO hos Falck. Jeg har i den forbindelse inviteret ham med i studiet for at høre, hvad han tænker om sceneskiftet: hvilke erfaringer tager han med sig fra Codan, samt hvordan planlægger han at finde ind til kulturkernen i Falck for bedst at styrke organisationen.

    Lyt med og bliv klog på:

    Hvorfor det er vigtigt at viske tavlen ren og gentænke ellers velkendte og velfungerende tilgange, når du starter på en ny arbejdspladsHvorfor det er vigtigt, at du som leder sikrer dig ordentlig indsigt i kulturen på din nye arbejdsplads (og hvordan Christian har tænkt sig at gøre det i Falck)Hvad der kræves af fremtidens CFO’er og hvordan deres agendaer ændrer sig lige nu.Forskellen på transformation og transition – og hvorfor det potentielt er en alvorlig fejl at måle på den ene uden at tage højde for den anden.
  • Som leder har du formentligt prøvet at træffe en beslutning, rigtig som forkert, som du efterfølgende har skammet dig over. Måske du har afvist en medarbejders ferieønsker, fyldt på toppen af en allerede presset kollegas to-do eller været lidt for hurtig til at placere en fejl. Lederskam er langt fra et ukendt fænomen, men heller ikke noget vi taler om. Hvorfor ikke?

    Det forsøger jeg komme nærmere i dette afsnit af bro fm, hvor ledelsesrådgiveren og forfatteren bag bogen ”Lederskam”, Elsebeth Hauge, gæster podcaststudiet.

    Lyt med og bliv klog på, hvorfor:

    det er svært som leder at tale om skamlederskam er en personlig, men ikke privat, sagdu bør skabe et rum på din arbejdsplads, hvor der er plads til at erkende eller tale om beslutninger, I fortryder eller skammer jer over-
  • I DanishDesignCenter, DDC, har de gentænkt hele deres ledelsesstil og udskiftet personalelederen med den personlige leder. Sune Knudsen, COO i DDC, har i den sammenhæng været forbi bro fm-studiet for at snakke med Helle Bro om, hvorfor DDC har valgt en mere personlig ledelsesstil, samt hvad hans og DDCs erfaringer har været med forandringen til nu.

    Lyt med og bliv klogere på:

    hvordan et mere personligt lederskab kan se udhvorfor du bør overveje at rykke beslutningsmandatet fra lederen til medarbejderenhvilke hensyn du skal tage, hvis du overvejer radikal gentænkning af ledelsesstilen i din organisation
  • Hvordan skaber lederen de bedste rammer for en kultur, der understøtter medarbejdernes mentale overskud?

    Med det spørgsmål in mente, har Helle Bro inviteret træningseksperten Anna Bogdanova med i studiet. Anna driver egen virksomhed, hvis formål er at hjælpe sine kunder med at finde en sundere balance mellem mentale og fysiske ressourcer samt arbejdsopgaver. Lige godt 1000 kvinder har været igennem Annas træningsforløb. 1001 hvis hun må tælle sig selv med – for Annas passion bygger på erfaringerne fra hendes eget stressforløb.

    Lyt med og bliv klogere på:

    hvordan Anna vender mentalt underskud til overskudhvorfor objektive markører ikke må overskygge de subjektive sammenhængen mellem energikriser og ubalance i kropsøkonomienhvordan lederen på baggrund af Annas erfaringer kan skabe rammerne for en sundere organisationskultur
  • Hos PwC Risk Assurance hjælper Brian Christiansen og hans kollegaer virksomheder med at identificere og adressere risici, der kan true virksomheders integritet. Men hvad gør PwC og Brian, når hans kunder ringer midt om natten badet i sved og skal bruge kyndig vejledning i undgå de største kriser? Og hvad risikerer han egentlig selv ved at skulle lede 200 vidt forskellige fagligheder?

    Det forsøger jeg at komme til bunds i, når jeg sammen med medejeren af PwC, reflekterer over forholdet mellem risikostyring og virksomhedskultur.

    Lyt med og lær:

    hvordan du leder et team bestående af meget forskellige menneskerhvordan risikostyring bliver mere end et kapitel i en rapport men del af jeres kulturhvorfor Brians afdeling må gøre tingene helt anderledes end resten af PwC, for at passe indom du bør dele billeder fra jeres næste lederseminar på LinkedIn.

    Og så har jeg også en høne at plukke med hele begrebet ”risikostyring”.

  • Hvordan får du mental sundhed på skemaet?

    Hvis der er noget godt, der er kommet ud af nedlukningen, så er det, at vi nu på samfundsniveau taler åbent om trivsel og mental sundhed på arbejdspladsen. Men hvad stiller vi op med alle vores erfaringer og alt det, vi har lært? Og hvordan sikrer vi, at de får en central rolle på fremtidens arbejdsplads?

    Helle har inviteret erhvervspsykologisk rådgiver, Louise Luxhøi, ind i studiet for at se nærmere på netop de spørgsmål. For åben mikrofon taler de om, hvad corona og nedlukning har betydet for trivsel og lederskab, hvorfor det er svært at tale om mental sundhed og hvorfor lige nu, er det rette tidspunkt at handle på det.

    I denne episode får du:

    perspektiver på, hvordan nedlukningen har påvirket trivsel og lederskabindsigt i, hvorfor vi står med et såkaldt ’moment of power’, hvor det er lettere at flytte adfærd tre gode bud på, hvad den opmærksomme leder bør handle på nu.