Episodes

 • Als ontwerper wist Babette Porcelijn al dat er iets fundamenteel mis is in onze productieprocessen. Maar in 2014 drong het pas écht door. De leefbaarheid van onze planeet staat onder druk en we moeten er nú mee aan de slag.

  Wat volgde was een zoektocht naar verborgen impact. Naar onze eigen slagkracht en invloedssfeer. En naar een positief scenario in 2050, waarin onze aarde niet langer wordt uitgeput, maar tot volle bloei is gekomen.

  Dat is niet alleen aan de multinationals, de overheid en de economie, hoewel dat enorme drivers zijn achter impactvolle veranderingen. Maar toch is dat vooral aan ons. De crew van onze planeet.

  ‘Wij bepalen welke bedrijven succesvol zijn, welke politieke partij gaat winnen en waar draagvlak voor is. Samen maken we de cultuur en de systemen. Ik hoor vaak dat mensen zich machteloos voelen, dat het vraagstuk zo veelomvattend is dat ze de afstandsbediening pakken en zuchtend gaan zitten zappen. Zo’n passieve houding helpt niet. We hebben allemaal een rol te spelen.’

  In deze podcast ontdek je:

  Waarom het niet om koffiebekertjes maar om primaire businessprocessen gaatWaarom elk bedrijf een ecopositieve missie en visie zou moeten hebbenWaarom de economie niet gegroeid is sinds de jaren tachtig

  Ook ontdek je:

  Waarom we ons niet machteloos hoeven te voelenWaarom we meer slagkracht hebben dan we denkenWaarom de planeet, welzijn en gelijkheid graadmeters moeten zijn voor het succes van een samenleving

  Tip! Lees vooral haar boeken, die bommetjevol staan met concrete tips en handelingsperspectieven. En natuurlijk met dat prachtig perspectief van 2050, dat écht geen utopie hoeft te zijn. Als we maar samen onze slagkracht ontdekken en aanwenden!

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Dooddoeners, drogredenen en ‘meestribbelende’ bedrijven en beleidsmakers. Als klimaatjournalist prikt Tine Hens zó door alle klimaatrelativerende nonsens heen. Want we maken onszelf wat wijs, om maar niet in actie te hoeven komen.

  Met haar boek en reportages wil Tine de klimaatcrisis invoelbaar maken. Zodat we ons gaan realiseren wat er op het spel staat. Dat doet ze overigens zonder te verzanden in hopeloze doemscenario’s. Als mens hebben we namelijk óók een vleugje positiviteit nodig.

  ‘Mijn werk gaat over klimaatpsychologie, over alles waarmee we ons geweten sussen om de verantwoordelijkheid elders te kunnen leggen. We zoeken als mens naar sluipwegen om ergens omheen te geraken, maar om de klimaatcrisis kunnen we spijtig genoeg niet heen. We zullen er altijd tegenaan botsen, hoeveel argumenten en dooddoeners we ook verzinnen.’

  In deze podcast ontdek je:

  Waarom dooddoeners niet realistisch zijnWelke hardnekkige dooddoeners over het klimaat de ronde doenHoe grote bedrijven al jarenlang twijfel zaaien over klimaatwetenschapHoe deze bedrijven en beleidsmakers de taal misbruikten om klimaatverandering te bagatelliserenWaarom het westen de grootste inspanningen moet leveren om de klimaatcrisis te stoppen

  Ook ontdek je:

  Hoe het verlichtingsdenken voor blinde vlekken heeft gezorgdWaarom het niet de schuld is van de ChinezenWaarom sociale innovatie minstens zo belangrijk is als techniekWaarom we heus niet terug naar de middeleeuwen hoevenWaarom overbevolking niet het grootste probleem is

  Wat het grootste probleem dan wel is? Je ontdekt het in de podcast, waarin Tine helder en bevlogen haar standpunten uiteenzet.

  Persoonlijk wordt het ook, met een ontroerende anekdote over de schedel van een gems en fantastisch mooie tips voor kunst en muziek over duurzaamheid!

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Als kind wilde hij visboer worden, maar ook ingenieur. En zat hij hele dagen met zijn neus in de boeken over rampen en broeikaseffecten. Inmiddels heeft Tim van Hattum zowel zijn ambities als zijn interesses in zijn loopbaan verenigd. Als aquatisch ecoloog houdt hij zich voor Wageningen University & Research bezig met de impact van klimaatverandering.

  Doemscenario’s? Zeker belangrijk om de urgentie invoelbaar te maken. Maar hoop en oplossingen zijn minstens zo cruciaal. Daarom maakte Tim met zijn team een splinternieuwe landkaart van Nederland in 2120. Die landkaart spat van het blauw en het groen. Want dát is hoe Nederland eruitziet als we de natuur vrij spel geven.

  ‘Ik hoor veel mensen zeggen: ‘Deze kaart laat een land zien waarin ik wel zou willen wonen, maar honderd jaar is nog zo ver weg. Hoe kunnen we dat sneller realiseren?’ Nou, dat kan als we allemaal de juiste keuzes maken. En dat begint bij elke keuze die we op dit moment maken. Ook als we in de supermarkt staan.’

  In deze podcast ontdek je:

  Wat de vijf leidende principes zijn van nature-based solutionsWaarom we niet alleen op de energietransitie moeten focussenWaarom we ons land nu al adaptief moeten inrichten

  Ook vertelt Tim:

  Waarom rivieren veel meer ruimte moeten krijgen binnen ons landWaarom de zee een sleutelrol speelt in een duurzame toekomstHoe de natuur ons kan helpen in de strijd tegen klimaatverandering

  De landkaart schetst een prachtig toekomstbeeld, waarin betonnen jungles zijn vervangen door groene, stedelijke oases. Waarin volop ruimte is voor water en natuur. Waarin onze huizen en gebouwen opslagplaatsen voor koolstof zijn geworden. En waarin we werken met een natuurinclusieve en klimaatbestendige landbouw.

  Droom jij ook mee? En durf je daarna de juiste keuzes te maken om die droom een stapje dichterbij te brengen? Beluister Tims hoopvolle verhaal hier!

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Het laatste jaar slingerde ik dertien podcasts Spotify op. Dertien inspirerende verhalen van dertien bevlogen doeners en denkers. Over keuzes, over duurzaamheid en over een betere wereld.

  Mijn gesprekspartners vertelden honderduit over struikroven, het afvalprobleem, de circulaire economie, vergroenen in stedelijke gebieden en de sociale omwentelingen die nodig zijn om het tij te keren. Ze confronteerden me ook met de dooddoeners waarmee we onszelf in slaap sussen om vooral niet te hoeven veranderen.

  Met deze podcast vertel ik nu eens mijn verhaal!

  ‘Uiteindelijk ligt er maar een flinterdun laagje over onze aarde waar leven en biosfeer mogelijk is. Dat laagje is echt heel dun, zo dun als een uienschil. En uitgerekend dat laagje zijn we met zijn allen aan het verwoesten. Moeten we niet samen concluderen dat het tijd is voor een nieuw paradigma? Dat we als mens, als organisatie en als wereld moeten investeren in een andere manier van kijken en van doen?’

  In deze podcast ontdek je:

  Waarom ik naar Borneo trok om met eigen ogen de desastreuze ogen van de houtkap te zienWaarom ik de aarde zie als een ruimteschip dat we niet te zwaar moeten beladenWaarom de vier spelregels van The Natural Step mij blijven inspireren op mijn duurzame reis

  Ook ontdek je:

  Wat die vier spelregels zijn en hoe jij ze voor jouw organisatie in kunt zetten om duurzaamheid te versnellen!

  We kúnnen het anders en beter doen. Als we maar radicaal durven draaien. Draai je mee?

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Van docent milieukunde naar mobiliteitsmanager op de Radboud Universiteit Nijmegen. Carlo Buise vervulde de laatste jaren verschillende functies, maar een ding kwam steevast bovendrijven: de drang om duurzaam bezig te zijn.

  Op de groene campus stimuleert hij studenten en hoogleraren dan ook om duurzamer te gaan leven: of het nu om een carpooling-app, om vegan voedsel in de kantines of om looproutes langs bijenkorven, insectenhotels en vleermuiskasten gaat.

  Duurzaam Bereikbaar Heijendaal is een van de laatste projecten waarbij hij betrokken is. Het is een samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen, overheden en vervoerders in de regio Nijmegen en Carlo zit namens de universiteit en ziekenhuis om de tafel.

  Het doel? De verkeersdrukte tijdens de spitsuren verminderen en auto’s uit de stad weren. Het academische kwartiertje, waarbij onderwijstijden werden aangepast, haalde al veel studenten uit de bomvolle spits in treinen en bussen. En tijdens de volgende fase van het project moet ook de doorstroming van auto’s radicaal verbeteren.

  In de podcast ontdek je:

  Hoe je de mens achter een instelling of organisatie blijft zien Hoe je met drie partijen met eigen belangen toch een gezamenlijk doel kneedt Dat je beren op de weg soms even moet knuffelen om door te pakken Hoe een gezamenlijk gevoel van urgentie de flow van een project vleugels geeft

  Ook ontdek je:

  Waarom een ongezond systeem voor de aarde als een boemerang terugslaat Waarom ziekenhuizen en medici zich meer zouden moeten richten op preventie en gezondheidsbevordering Waarom een centrum voor Planetary Health de nieuwe stip op de horizon zou moeten zijn Wat de overeenkomsten zijn tussen zeilen en de reis naar een gezondere, duurzamere wereld

  Wist je trouwens al dat het Nijmeegse beleid ook in Den Haag hoge ogen gooit? Inmiddels gaan er stemmen op om het landelijk in te voeren. Bovendien is het project aangemeld voor de Spitsbrekers-competitie, waarbij organisaties die op een slimme manier de verkeersdrukte en files verminderen met elkaar de strijd aangaan!

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Als kind sprong Ineke graag over hekjes: hop, de buitenwereld in! Ze vertrouwde op haar eigen morele meetlat, wat haar soms voor moeilijke keuzes stelde. Zoals toen ze besloot om vegetariër te worden terwijl haar ouders een varkenshouderij bestierden.

  Maar ook toen ze later als coach en consultant merkte dat haar inspanningen niet altijd tot de beoogde cultuurveranderingen leidden. Omdat bezigheidstherapie voor logge organisaties geen ambitie van haar was, ontwikkelde ze haar eigen, duurzame methodiek: Jump Movement.

  Met die methodiek inspireert ze organisaties, maar ook statushouders via haar project IamNL, om hun zelforganiserend vermogen aan te boren. Niet door dingen voor te kauwen, maar door ruimte en vertrouwen te creëren waarin mensen zelf hun antwoorden kunnen vinden. Want ja, volgens Ineke zit iedereen op een kist met goud, maar is er niemand die het doorheeft.

  ‘Iedereen heeft een helper in zich, we willen het fixen voor de ander. Terwijl we allemaal dieptepunten hebben in ons leven, dat hoort erbij. Ook ik heb wel eens de bodem van de put geraakt en er stond nog niet eens een laddertje in naar boven. Toen ben ik zelf maar mijn ladder gaan timmeren en wat denk je? Ik ben er op eigen kracht uitgeklommen en dat heeft mij zo sterk gemaakt. Waanzinnig om te voelen, dat gevoel dat je het zélf kunt.’

  In deze podcast ontdek je:

  Hoe belangrijk het is om je oordeel uit te stellen Waarom je in een veilige omgeving meer op onderzoek uitgaat en vanzelfsprekend in beweging komt Waarom teruggaan en fouten maken ook reële opties zijn

  Ook ontdek je:

  Waarom duurzame antwoorden nooit van buiten naar binnen komen Hoe we onze innerlijke helper het zwijgen op kunnen leggen Waarom afstandsbedieningen alleen werken op apparaten en niet op mensen Wat het verschil is tussen iets doen, niet doen en niets doen. En waarom die middelste te prefereren is.

  Benieuwd wat er gebeurde toen minister Koolmees op bezoek kwam bij de statushouders van IamNL? En toen tot een uur voor aankomst nog helemaal niemand iets had geregeld of schoongemaakt?

  Inmiddels heeft Jump Movement meer dan 300.000 deelnemers op 3 continenten aangeraakt. Van grassroot naar succesvol ondernemerschap. 3 labels brengen de Jump Movement filosofie naar de wereld: Organisatie ontwikkeling, Social Impact en Persoonlijk leiderschap.

  Ineke schrijft nu het boek Niet Doen [meer bereiken door minder te doen].

  Luister vooral naar Inekes podcast met hilarische, inspirerende en invoelende verhalen!

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat het wel kan. Met die attitude kijkt Yvette Watson, medeoprichter van PHI Factory en aanjager van het KoffiebekerPact, naar de circulaire economie. Durven experimenteren, soms keihard op je bek gaan en daar vervolgens samen heel hard om lachen. En weer door!

  Want dat er haast is, is volgens Yvette wel duidelijk. Opgegroeid in het facilitaire werkveld, zag ze hoeveel impact de facility manager zou kúnnen hebben op de duurzaamheidsambities van organisaties. Maar ze zag ook dat het op de bühne staan, en het aannemen van een actieve kartrekkersrol, van nature niet zo in het werkveld gebakken zit.

  Werk aan de winkel, dus. Zoals Yvette stelt: ‘We kunnen gaatjes graven op Mars en opereren via de aderen. Dan moet het toch ook mogelijk zijn om die grondstoffen binnen de kringloop te houden?!’

  En zo is het!

  ‘Als het om duurzame veranderingen gaat, zeggen mensen vaak dat ze de budgetten of de investeringskracht niet hebben. Dat vind ik niet raar, want er ligt een grote investering aan ten grondslag. En natuurlijk gaat het pijn doen in de portemonnee. Maar realiseer je ook dat we in Nederland écht de draagkracht hebben om er geld aan te spenderen en dat we de duurzame ontwikkeling afzetten tegen wat klimaatschade ons gaat kosten. En belangrijker nog: kunnen we het ons veroorloven om dat níet te doen?’

  In deze podcast ontdek je:

  Hoe je duurzaamheid ‘fun’ maakt en hoe je deze ‘fun’ kunt ‘sharen’ Hoe ‘energizers’ je online sessies en meetings een stuk actiever maken Hoe je duurzaamheid meetbaar en ‘actionable’ maakt Waarom alle medewerkers vanuit hun eigen expertise mee kunnen werken aan de transitie

  Ook ontdek je:

  Waarom techniek volgend is en sociale innovatie leidend Waarom de ketens transparanter moeten worden Waarom de facilitaire wereld zichzelf zichtbaarder moet maken Hoe het creëren van restwaarde, het minimaliseren van uitstoot en het in de kringloop houden van grondstoffen de meest logische keuzes worden

  Yvette is een groot pleitbezorger van een beetje lol en luchtigheid om de broodnodige transitie verder te brengen. En dat merkte ik tijdens ons gesprek, wat een stoot energie! Luister je mee?

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Duurzaamheid is meer dan alleen groen. Duurzaamheid gaat ook over de manier waarop je met elkaar omgaat. Samen bouwen aan een betere wereld. En een brug slaan tussen de technische en de maatschappelijke opgave. Met transitiebureau Squarewise doet Leonie precies dát.

  Hokjes, hiërarchieën en een statische pikorde? Daar moet ze niets van hebben. Wel van een open, veilige cultuur, waarin een splinternieuwe transitiemaker evenveel te zeggen heeft als een ouwe rot in het vak. Waar spanningen en frustraties openlijk besproken worden. En waar iedereen vrij is om een nieuwe, extra rol binnen de organisatie op te pakken.

  In de podcast vertelt Leonie alles over Squarewise’s transitie naar zo’n zelfsturende organisatie. Ging het zonder slag of stoot? Natuurlijk niet. Leverde het uiteindelijk veel voldoening en blije medewerkers op? Jazeker!

  ‘Zijn processen heel voorspelbaar? Bijvoorbeeld bij een fabriek waar medewerkers koekjes in dozen moeten stoppen? ? Dan is een hiërarchische structuur heel logisch. Maar in een bedrijf waarin je steeds aan verschillende projecten werkt, heeft het geen zin om alle beslissingen aan de top over te laten. Dat vertraagt alleen maar. Met een zelfsturend team creëer je onderling allerlei verbindingen, waarbij iedereen de kans krijgt een keer te leiden en een keer te volgen. Die dynamiek is heel verfrissend.’

  In deze podcast ontdek je:

  Waarom je altijd nieuwsgierig moet blijven naar de anderWaarom transparantie key is voor zelfsturende organisatiesWaarom zelfsturende organisaties eerst aan hun cultuur moeten bouwen

  Ook ontdek je:

  Hoe je steward leadership het beste inzetWat het betekent om actief los te latenWaarom je niet altijd zélf het laatste puzzelstukje hoeft neer te leggenWanneer je kunt zeggen: ‘Ja, nú we zijn een horizontale, zelfsturende organisatie!’

  Verder vertelt Leonie waarom het concept ‘bezit’ zo problematisch is en waarom ze zichzelf hartgrondig heeft voorgenomen een verliezer te zijn.

  En wist je al hoe leuk het is om een indiaan in je kledingkast te vinden? Nou, bij dezen. Luisteren maar!

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Als componist sta je doorgaans op een podium. In een concertzaal. Zo niet Merlijn Twaalfhoven. Met zijn muziekstukken trad hij op in vluchtelingenkampen en conflictgebieden en stond hij op scheepswerven, duinpannen en de Erasmus-brug.

  Daarbij gaat hij verder dan puur muziek. Hij wil zijn verbeeldingskracht en kunstenaarschap gebruiken om wereldproblemen te lijf te gaan. En hij spoort ons allemaal aan om de idealist in onszelf aan te boren.

  Dat doet hij met The Turn Club, een samenwerkingsverband van kunstenaars die prangende, maatschappelijke vraagstukken aanpakken met een kunstenaarsmindset. En dat doet hij uiteraard met zijn muziek, zoals het indringende Four Drifting Seasons: een compositie waarin hij kille klimaatcijfers omtoverde tot muziek.

  ‘‘De urgentie is ontzettend hoog. En toch koloniseren we de toekomst door de aarde leeg te zuigen. We maken zo toekomstige generaties tot slaaf van ons, zodat wij ons leven niet hoeven aan te passen. Het bizarre is dat we dit al lang weten en dat het ons, met alle kennis, welvaart en technologie niet lukt om het oer om te gooien. Blijkbaar ontbreekt er een verhaal of een geloof dat ons echt handelingsperspectief geeft’

  In deze podcast ontdek je:

  Dat we allemaal scheppende, dromende dieren zijnWaarom het zo belangrijk is om schoonheid te zienWat we kunnen leren van religies

  Ook ontdek je:

  Waarom we in veel bedrijven en organisaties spontaan op slot schietenWaarom het zo belangrijk is om te kunnen twijfelen, zoeken en experimenterenHoe een kunstenaarsmindset kan helpen bij dringende, maatschappelijke vraagstukkenWaarom de kunstwereld en de wereld van idealisten en veranderaars elkaar moeten omarmen

  Volop inspiratie, dus! En wist je al dat Merlijns boek ‘Het is aan ons’ afgelopen najaar gepubliceerd werd? Ik heb het uiteraard al verslonden en het staat bomvol praktische handvaten om de idealist en de kunstenaar in jezelf te ontdekken en verder te ontwikkelen!

  Verwijzen, tips om door te lezen:

  Boek ‘Het is aan ons’ van Merlijn Twaalfhoven te koop via https://merlijntwaalfhoven.com/hetisaanons/The turn Club, het netwerk van kunstenaars en veranderaars van MerlijnMeer leren over onzekerheidsvaardigheden: https://onzekerheidsvaardigheid.nu de “school” voor kunstenaarsvaardigheden bij toekomstveaagstukkennieuwenarratieven.nl – event waar ideeen en dromen werden gedeeld richting duurzaamheid ‘ i have a dream’Merlijns Brainwash Talk: https://www.brainwash.nl/bijdrage/merlijn-twaalfhoven-kunst-kan-een-betere-wereld-scheppenDe Goede Voorouder van Roman Krznaric: https://www.uitgeverijtenhave.nl/boek/de-goede-voorouder/Nynke Laverman: Anchestor: https://www.youtube.com/watch?v=TO4sZmvJljE

  Meer over Four Drifting Seasons: https://iiasa.ac.at/web/home/about/scarts/study/Four_Drifting_Seasons.html

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Twee jaar na de containerramp in de Noordzee ligt er nog steeds 800.000 kilo afval in zee. Laetitia Ouillet was destijds op Ameland, waar ze dagenlang in het koude zand heeft liggen wroeten. Op zoek naar bolletjes verdwaald schuimplastic.

  Natuurlijk, de moed zakte haar soms stevig in de schoenen. Zeker omdat ze wist dat de inhoud van de containers nog jarenlang zal blijven aanspoelen op de stranden.

  Toch blijft ze optimistisch voor de toekomst. Haar groene weg is niet van het drammerige. Niet meer, althans. Met haar werk voor energiecoöperatie De Windvogel zoekt ze het gesprek met mensen die geconfronteerd worden met een windmolenpark in hun achtertuin. Omdat ze altijd oog heeft voor hun verhaal. En omdat er altijd common ground gevonden kan worden.

  ‘Soms komen mensen met vragen waarvan ik denk: ‘Hoe komen ze daarbij? Waarom zijn ze daar bang voor, dat gaat toch helemaal niet gebeuren?’. Maar dan roep ik mezelf meteen tot de orde. Ik zit al twintig jaar diep in deze materie. Als dit de angst is die andere mensen bezighoudt, dan is dit de angst die we tijdens een informatieavond gaan bespreken. Want dit is de angst die leeft.’‘Hoe communiceer je over klimaatverandering? Als ik met mensen in gesprek ga, benadrukken ze allemaal dat ze echt wel snappen dat er iets moet veranderen. Maar dat ze zich tegelijkertijd zorgen maken over die ‘windmonsters’ in de buurt. Dan heeft het geen zin om te zeggen: ‘Dat is dan pech, beste mensen, want jullie wonen nu eenmaal in een gebied dat ons moet gaan redden’. We hebben jarenlang vanuit onze eigen groene bubbel gecommuniceerd, dat moet echt anders. Voor wie praten we? Wie moeten we aan boord trekken? En op welke manier dan? Daar moet het over gaan.’

  In deze podcast ontdek je:

  Welke megafrustraties ze soms heeft over de politieke realiteitWaarom het zo belangrijk is dat duurzame ontwikkeling lokaal gebeurtHoe we burgerinitiatieven kunnen laten florerenWaarom de energietransitie niet om techniek maar om mensen draait

  Ook vertelt ze:

  Waarom je je continu in moet leven in de context van de anderHoe De Windvogel burgers ondersteunt die wel willen maar niet weten hoeOp welke manier ze investeert in betere, heldere en minder dogmatische communicatieWaarom ze de zwijgende meerderheid een stem wil geven en aan boord wil trekken

  Naast haar inzet voor de energietransitie is Laetitia ook hardloopcoach en schreef ze onlangs ‘Het boek van toen’,een invoelende jeugdroman vol pianospel, geheimen en pijn door het verlies van een vader. Ik las het in een ruk uit en raad jou aan hetzelfde te doen!

  Zie voor meer info en tips van Laetitia:

  Site windvogel – lid worden windvogel.nlEnergieSamen: de coöperatie van coöperaties: Energie SamenPodcast “Studio energie” waarin elke week een nieuwe thema aan bod komt over de energietransitieHardlopen www.ikbeginvandaag.comHet boek van toen, bol.com (of via je boekhandel bestellen)

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Samen met tweehonderd gezinnen land pachten en een boer in dienst nemen? Om vervolgens wekelijks je voedsel rechtstreeks van de akkers te plukken? Dat kan, als je je aansluit bij het duurzaam boeren-concept Herenboeren. Geert van der Veer kwam in 2012 met het idee, dat inmiddels is uitgegroeid tot een burgerbeweging met boerderijen in alle uithoeken van het land.

  Niet gek, als je bedenkt dat Geert in die begindagen veel mitsen en maren en beren op de weg langs hoorde komen. Maar zoals zo vaak met goede ideeën, wisten zijn buik en zijn gevoel sneller dan zijn hoofd wat de goede weg zou zijn. En daar durfde hij op te vertrouwen. Net als op een landbouwconcept dat mensen, natuur én economie op een verantwoorde, duurzame manier samenbrengt.

  ‘Als je je realiseert hoe afhankelijk je bent van alles wat om ons heen leeft, groeit en bloeit, maak je geen keuzes die je leefomgeving schaden. Maar die bewustwording komt pas écht goed op gang als je je verwondert over hoe je eten groeit. Zo’n klein zaadje dat uitgroeit tot een spruitenstronk, dat is toch prachtig? Als je denkt dat voedsel vanzelfsprekend is omdat de supermarkten vol liggen, dan hebben we nog heel wat stappen te gaan.’

  In deze podcast ontdek je:

  Hoe Herenboeren is ontstaan en wat een Herenboer doet Waarom een sterke community essentieel is tijdens een project Waarom je je bij het boeren moet laten leiden door de natuur Waarom het huidige landbouwstelsel oneerlijk is voor de boeren Waarom de voedselketen korter moet

  Ook vertelt Geert:

  Hoe je je voedselvaardigheden kunt verbeteren Waarom je vanuit je buik moet leven Waarom je je schillen moet afgooien als je wilt floreren Waarom je oprecht kwetsbaar moet durven zijn Waarom je fouten niet weg moet moffelen, maar moet gebruiken om verder te komen

  Daarnaast breekt Geert een lans voor het eerlijke, perspectiefvolle verhaal. Iets waarmee hij het Herenboerenconcept stevig op de kaart heeft gezet. Benieuwd naar zijn ervaringen, onzekerheden en lessen om meer vanuit je gevoel te leven? Beluister dan de podcast!

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Met een achtergrond als sociaal opbouwwerker was het niet vanzelfsprekend dat Bernice Kamphuis in de wereld van groen en duurzaamheid terecht zou komen. Toch was dat precies wat er gebeurde. Met het buurtproject Struikroven redt ze planten van de sloop en zorgt ze ervoor dat de biodiversiteit in wijken op peil blijft. Er wordt veel aandacht besteed aan het circulair maken van bouwmaterialen, waarom doen we niet hetzelfde voor het groen in tuinen of in de openbare ruimte?

  Haar community building-skills? Die kan ze perfect inzetten bij het verbinden van bewoners, gemeenten en woningcorporaties rondom vergroening en de energietransitie in de wijk.

  Daarnaast maakt ze zich zorgen over de groeiende tweespalt binnen de samenleving. Een duurzaam en gezond leven lijkt steeds meer weggelegd voor de rijken en de hoogopgeleiden. De mensen in de kwetsbare wijken worden soms vergeten en ook daar zet ze zich met haar activiteiten keihard voor in. Daarbij schroomt ze niet om beleidsmakers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.

  ‘De eerste proefwijken die met energietransitie te maken krijgen, worden vaak nóg groener en duurzamer dan ze al zijn. Laten we alsjeblieft de wijken en de mensen niet vergeten die dit het hardst nodig hebben!’

  In deze podcast ontdek je:

  Wat Struikroven is en hoe een dagje Struikroven eruitziet Waarom Struikroven de verbinding in buurten zo’n opkikker geeft Hoe je constructief bouwt aan een krachtige community Waarom het zo belangrijk is om ‘te werken met wat er al is’ Wat je vooral níet moet doen als je de buurt wil verduurzamen

  Ook vertelt Bernice:

  Waarom ze zich druk maakt over de tweedeling in de samenleving Waarom de energietransitie een enorme kans is voor kwetsbare wijken Waarom je mensen moet empoweren en niet moet pamperen

  Bernice ’s inspiratiebronnen:

  Buurten die Bernice begeleidde. Bernice is trekker van een groep van inmiddels 50 opbouwwerkers door Nederland rondom sociale aanpak energietransitie. Energietransitie en gezondheid in kwetsbare wijken.

  Volop food for thought, dus! O ja, en wist je al dat Bernice en haar mede-Struikrover Vincent Wittenberg de twaalfde plek in de Duurzame 100 van 2019 bemachtigd hebben? Neem een kijkje op de site! www.struikroven.nu

  Of neem contact op met Bernice Kamphuis

  bernice.kamphuis@gmail.com

  06-24283243

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • ‘Radicaal’ en ‘activistisch’ zijn niet direct woorden die je koppelt aan de academische wereld. Maar Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen, staat graag op de barricaden. Voor een betere wereld. Voor een krachtige transitie. En voor een samenleving waarin we de beren op de weg in de ogen durven kijken.

  Hij heeft wel haast. Lijdzaam afwachten kunnen we ons als mensheid niet meer permitteren, dus gas erop. Kleinschalige projecten zijn mooie aanvullingen, maar onze klimaatdoelen halen we er niet mee. Nope, we moeten toe naar ambitieuze projecten op schaal waarmee we radicale veranderingen door kunnen voeren. Samen waarde creëren, niet bang zijn voor hobbels en tegenslagen en full steam ahead!

  ‘Een bloemenweide voor bijen is leuk, zelf verzorgen we met onze buurt ook 70.000 van die zoemende dames. Maar voor een echte systeemverandering heb je meer nodig. Burgers, bedrijven en overheid moeten samen bindende afspraken maken. Zullen we dat ‘Ja, maar…’ dus gewoon even parkeren?’

  In dit pleidooi voor actie ontdek je:

  Waarom duurzaamheid een complex en organisatiekundig vraagstuk is Waarom een échte transitie gepaard gaat met een eerlijke prijs Wat we als samenleving nodig hebben om een nieuwe, duurzame werkelijkheid te creëren

  Ook vertelt Jan:

  Dat we duurzaamheid moeten doordenken in ons eigen bestaan: waar komt dat goedkope shirtje van vijf euro vandaan? Dat zonnepanelen op het dak leuk zijn, maar dat collectieve stroom in de wijk nóg leuker is: kijk verder dan de energievoorziening voor je eigen broodrooster en wasmachine!

  Jan’s inspiratiebronnen:

  Youtube 'Duurzame Troonrede' (2020) Boekje ‘Duurzame Troonrede’ (2020) Tedx Zwolle ‘WEconomy' (2015) MOOC New Business Models (2018) Boek (e-boek gratis) ‘Duurzaam Organiseren’ (2020)

  Volop food for thought, dus! O ja, en wist je al dat Jan in september de Duurzame Troonrede heeft uitgesproken? Luister hem vooral terug: een mooie inspiratiebron om ook zelf aan de slag te gaan!

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Van Struikrover tot Social Reporter en hoogleraar Duurzaamheid. De laatste tijd sprak ik zes duurzame doeners en denkers die hun pareltjes met mij wilden delen. Hun waardevolle inzichten deelde ik vervolgens met jullie in mijn podcastserie ‘Duurzaamheid: Hoe dan?!’

  Een spannend project, waarvoor ik zelf ook even uit mijn comfortzone moest stappen als interviewer en podcastmaker. Met deze podcast ga ik zelfs een stapje verder, door mezelf in de schijnwerpers te zetten. En hoe spannend ik het ook vind om mezelf meer bloot te geven, heb ik toch besloten mijn ervaringen en inzichten de wereld in te slingeren. Een hoeraatje voor mij!

  ‘Voor mij is er niks leuker dan vuurtjes signaleren en aanjagen. Om organisaties te inspireren duurzamer te denken en te doen. En om dat, boven alles, samen op te pakken. Niet alleen techniek is mensenwerk, ook de toekomst is dat. Laten we samen bouwen aan een mooier, duurzamer en beter Nederland!’

  In deze podcast ontdek je:

  Waarom ik als kind graag het behang van de muren krabde Waarom je je veranderspier moet trainen Waarom je jezelf moet zien als de kapitein van jouw leven

  Ook vertel ik:

  Hoe je sociale innovatie inzet om je teams mee te krijgen Waarom het zo belangrijk is om naar je medewerkers op de werkvloer te luisteren Hoe je organisatieprocessen sneller, leuker en effectiever maakt

  Daarnaast deel ik:

  Drie handige tips voor meer persoonlijk leiderschap Vijf concrete handvaten om duurzaamheid binnen je organisatie te versnellen

  Kleine tip van de sluier? Met gouden breekijzers, vrolijke luchtkastelen en een stevige dosis serendipiteit kom je een heel eind in veranderprocessen. Blijf positief en doe het vooral samen!

  Deze lessen leerde ik ook van Geanne van Arkel, Serena Scholte, Saskia Mulder, Jan Jonker, Bernice Kamphuis en Geert van der Veer. Een ‘big shout-out’ naar deze duurzame helden die ik voor mijn serie mocht spreken.

  Dus beluister de podcasts, ga met de tips aan de slag en stuur me een berichtje. Dan praten we samen verder!

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Wil je verandering? Kom dan in beweging en zoek de verbinding op. Ben je geen rebel? Geen probleem, je kunt je ook aansluiten bij pioniers en voorlopers! Samen met je ecosysteem zoek je vervolgens andere ecosystemen op. Zodat jullie elkaar vooruit helpen. En zo de duurzaamheidsgedachte vlam laten vatten.

  Serena Scholte doet niet anders. Al sinds 2005 wandelt ze in de bouwwereld rond om met slimme hackathons en inspirerende coachingsessies bedrijven en individuen duurzamer te maken. Ze heeft een passie voor biomimicry, is niet bang zichzelf voor de leeuwen te gooien en leerde een van de belangrijkste levenslessen van haar opa. En, lucky you, in deze podcast deelt ze al haar tips & tricks voor de startups, webbers en jonge ondernemers van deze wereld!

  In deze podcast met Serena ontdek je:

  Wat we als mens van de wetten van de natuur kunnen lerenHoe parallellen uit de natuur kunnen helpen bij duurzame vraagstukkenWaarom we de natuur niet in economische modellen moeten hijsen

  Ook ontdek je:

  Waarom we aan ons eigen ecosysteem zouden moeten bouwenWaarom ketensamenwerking zo belangrijk isWaarom we ons in projecten beter eerst kunnen richten op de wie-vraag dan op de wat-vraagWaarom het geen zin heeft om oplossingen in je eentje achter je tekentafel te bedenkenWaarom startups geen Willie Wortels zijn, maar ondernemerskwaliteiten moeten ontwikkelen

  Serena vertelt ook alles over webbers en hoe deze nieuwe verbinders organisaties duurzaam helpen transformeren!

  Serena’s inspiratiebronnen!

  Biomimicrynl.org : een site tjokvol producten, workshops en diensten rondom biomimicryTamsin Woolley Barker: zij schreef het boek Teeming over het organisatievermogen van superorganismenHeleen Lansink: een boerin die vormgeeft aan de transitie KringlooplandbouwBoswachter Anna: ze woont en werkt op Texel en deelt verhalen uit de natuurTechLeap: als je alles wil weten over het ecosysteem van startups in NederlandAnnemieke Roobeek: zij introduceerde het fenomeen webber

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Communicatie is key, als je mensen in beweging wilt brengen. Niemand staat open voor de duurzame boodschap als je die in een kritisch of pessimistisch velletje verpakt. Sterker, dat werkt vaak averechts, omdat mensen in de weerstand schieten. Dat vindt ook Saskia Mulder. Als The Social Reporter op Instagram, trainer voor De Verborgen Impact en klimaatcoach voor Klimaatgesprekken zet ze zich dagelijks in voor de Grote Groene Omwenteling.

  Dat doet ze voor individuen en bedrijven in alle tinten groen. En dat doet ze altijd met een humoristische, vrolijke en verhalende noot. ‘Realiseer je dat er meer mensen met een groen hart op je werkplek rondlopen. Zoek elkaar op. Op die manier ben je niet dat ene klimaatgekkie in de vergaderkring, maar kun je samen toffe projecten bedenken. Voor organisaties is het alleen maar fijn als jij, met een groep gelijkgezinden, het voortouw pakt en de organisatie in hun duurzaamheidsvisie ondersteunt.’

  In deze podcast met Saskia ontdek je:

  Waarom doemscenario’s over klimaatverandering niet werken.Waarom emoties en verhalen meer impact maken dan feitjes en informatie.Hoe je met een positieve boodschap mensen sneller in beweging brengt.Waarom je jezelf af en toe even opzij moet zetten om die ander te bereiken.Waarom het zo belangrijk is om je aan elkaar te verbinden.Waarom een ketenanalyse essentieel is om duurzame kansen bloot te leggen.Wie de duurzame helden in jouw organisatie zijn.

  Ook ontdek je:

  Waarom je jezelf soms een klimaatdipje moet gunnen.Waarom je de grote wereldproblemen af en toe recht in het gezicht moet aankijken.Wat Saskia bedoelt met haar tegeltjeswijsheid: ‘De enige manier om positief te blijven, is door het niet altijd te zijn.’

  Volop food for thought, dus! O ja, en wist je al dat Saskia tot ‘meest positieve Nederlander van 2020’ is uitgeroepen? Van deze podcast steek je dus niet alleen wat op, je wordt er ook een stuk vrolijker van!

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Als je duurzaamheid wilt stimuleren, moet je de tijdgeest mee hebben. En, hoe dramatisch ook, de huidige situatie met corona biedt ons volgens duurzaamheidsprofessional Geanne van Arkel ook een kans. Een kans om het beter te doen, een kans om onze maatschappij duurzamer in te richten.

  De mooiste initiatieven ontplooien zich al. Geanne ziet het overal om zich heen gebeuren. ‘Ook al houden we fysiek afstand, er lijkt toch meer verbondenheid te zijn. Mensen helpen elkaar spontaan met boodschappen, bedrijven uit totaal verschillende sectoren werken samen om mondkapjes te produceren. De noodzaak om dingen anders te doen is heel zichtbaar nu. Die tijdgeest moeten we aangrijpen om écht duurzaam te transformeren.’

  Maar hoe doe je dat? Hoe veranker je duurzaamheid binnen je leefomgeving én binnen je organisatie? En hoe breng je die twee samen?

  In deze podcast met Geanne ontdek je:

  Welke kleine stapjes je zélf kunt zetten om duurzaamheid te stimuleren.Hoe je de innovatiekracht binnen je organisatie aanwakkert en benut.Waarom kruisbestuivingen tussen professionals, afdelingen en organisaties zo belangrijk zijn als je duurzaam wilt innoveren.

  Ook vertelt Geanne:

  Waarom de tijd rijp is voor een circulaire, biobased economie waarin mens, milieu en maatschappij voorop staan.Hoe je de principes van biomimicry en The Natural Step kunt gebruiken om je organisatie duurzaam te transformeren.Waarom duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van bedrijfseconomische belangen.

  Eigenlijk komt het hier op neer; wij zijn onderdeel van de natuur en als we ons dat realiseren, is de ecologie als basis heel logisch. Een klimaat creëren dat goed en gezond is voor alles en iedereen op deze planeet, leven stimuleren is waar het bij regeneratie omgaat. Voor inspiratie, businesskansen en investeringsmogelijkheden raad ik de projecten van Paul Hawken aan, Drawdown en The Regeneration!

  Duurzaamheid als businessmodel is helemaal niet zo’n gekke gedachte. Beluister de podcast en ontdek hoe we samen een golf in beweging kunnen zetten!

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl

 • Welkom bij de podcast "Duurzaamheid, hoe dan?!" Waar ik je ga meenemen in mijn reis hoe duurzaamheid te versnellen. Mijn naam is Jetske Thielen. Ik ga je inspireren, concrete tips geven en spreek met gasten hoe zij dat doen!

  Ben jij met duurzaamheid bezig, thuis en op je werk? Merk jij dat het lastig is op je werk impact te maken op dit gebied? Wil je meer mensen meekrijgen? Of ben je als duurzaamheidsprofessional bezig met verander processen? Super leuk om te doen en welkom bij mijn Podcast "Duurzaamheid #HOEDAN?!".

  Ik weet dat het ook soms lastig is, hard werken en veel energie kost. Maar met inmiddels 15 jaar ervaring op gebied van programma management, verandertrajecten en sociale innovatie wil ik jou verder helpen. Sinds 5 jaar help ik, met mijn bedrijf Duurzaam Vlechtwerk, organisaties om hun duurzaamheids-DNA zichtbaar te maken en verder te ontwikkelen.

  Ik wil dolgraag meer mensen bekend maken met het plezier van duurzaam ondernemen en inspiratie geven hoe je dat doet. Inclusief concrete tips. Het komende jaar wil ik dat meer zichtbaarheid geven, door onder andere een podcast serie met inspirerende professionals: ‘Duurzaamheid #hoedan?!’ . We weten allemaal dat dat de toekomstbestendige weg is. Alleen "Wat is duurzaamheid dan?" en "Hoe pak je dat aan?". Daar geef ik je tips en handvaten voor.

  Ik ga met gasten in gesprek over duurzaamheid en hoe je verandering organiseert. Welke persoonlijke leiderschapslessen zij hebben geleerd en je krijgt concrete tips om deze reis ook succesvol af te leggen.

  Naast de gasten zal ik zelf ook een inkijkje geven in mijn praktijk: mijn successen, maar zeker ook mijn fouten. Dat zijn de grootste lessen!

  Ik kijk er erg naar uit samen met jou dit avontuur aan te gaan! Abonneer je op deze podcast of volg me via Spotify, dat zou me enorm helpen om meer impact te maken en zo duurzaamheid te versnellen.

  Super bedankt! Ik ben heel erg dankbaar voor zo’n grote groep ambassadeurs en leuk netwerk, het duurzaam vlechtwerk netwerk!

  Liefs,

  Jetske

  Voor meer inspiratie, volg me op Instagram https://www.instagram.com/jetskethielen/

  Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? https://www.jetskethielen.nl