Episodes
-
Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die tot gruwelijke zaken in staat zijn. Komen ze er sneller mee weg? Pakken ze het anders aan dan mannen? En hoe is hun criminele gedrag te verklaren? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met forensisch psycholoog Vivienne de Vogel en criminoloog Anne-Marie Slotboom van de VU die recent onderzoek deed naar jonge vrouwen in de criminaliteit. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en zet de opvallendste vrouwelijke daders op een rij.
-
Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.
-
Missing episodes?
-
Kunnen we binnenkort op de plaats delict met een supersnelle DNA-tool in een paar minuten achterhalen of de moordenaar een man of een vrouw is? Zijn misdrijven te voorspellen aan de hand van algoritmes? En hoeveel robots werken er bij de politie? In binnen- en buitenland werken politie en wetenschappers aan innovaties die soms rechtstreeks uit de toekomst lijken te komen. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over nieuwe technieken met John Bloebaum, de bedenker van iLab waarin de politie werkt aan nieuwe oplossingen en Martin Bennink, lector NanoBio aan de Hogeschool Saxion. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en achtergronden.
-
Kan je iemand neersteken in de ruimte? Wat als je raket gekaapt wordt? En zijn er wapens aan boord? Voor het eerst doet een Nederlandse criminoloog onderzoek naar criminaliteit in de ruimte. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Yarin Eski van de VU Amsterdam en toekomstig astronaut Mindy Howard. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom vertelt hoe kwetsbaar onze satellieten in de ruimte zijn voor terroristen en sprak met een expeditiearts die weet wat het met mensen doet om maandenlang met elkaar opgescheept te zitten.
-
De provincie Limburg is een broeinest van extreemrechtse groeperingen. Een journalist kwam een groep hardcore neonazi’s op het spoor die de verjaardag van Hitler vieren. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sjors van Beek van De Limburger en Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden, die gespecialiseerd is in complotdenken. Welke overlap zit er tussen complottheorieën en antisemitisme? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.
-
Wat betekent het om zware persoonsbeveiliging te krijgen? Misdaadjournalist Paul Vugts vertelt hoe het zijn leven op zijn kop zette. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met koningshuisdeskundige en historicus Coks Donders over prinses Amalia die omwille van haar veiligheid het paleis amper uitkomt en Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond die weet hoe loodzwaar het werk voor de beveiligers zelf is. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.
-
Criminelen die onder de radar willen blijven en migranten die lak hebben aan de officiële procedure: valse paspoorten en rijbewijzen zijn goud waard voor mensen die kwaad willen. De Marechaussee onderschepte bij grenscontroles een recordaantal valse documenten. Criminelen ondergaan soms zelfs plastische chirurgie om op een dubbelganger op de foto te lijken. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Erik van Assen die zich vanuit de Marechaussee bezighoudt met identiteitsfraude en met Wim Leutscher van de RDW, waar ze alle Nederlandse rijbewijzen registreren. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden en bekeek de meest wonderbaarlijke fantasie-paspoorten.
-
De beruchtste criminelen komen in de EBI Vught terecht. Minister Franc Weerwind vertelt waarom er een strenger regime moet gelden in de zwaarst beveiligde gevangenis van ons land. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met de minister: hoe voorkom je dat criminelen kunnen ontsnappen of vanuit de cel hun criminele business voortzetten? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel vertelt hoe het leven in de EBI eruitziet. Volgens misdaadverslaggever van de Telegraaf John van den Heuvel en VVD-Kamerlid Ulysse Ellian gaan de plannen van Weerwind niet ver genoeg.
-
Het werk van undercoveragenten spreekt tot de verbeelding: een James Bond-type dat de grootste boeven weet te ontmaskeren en onzichtbaar blijft voor de buitenwereld. De realiteit is dat undercoverwerk op vele manieren heel risicovol is. De undercoverafdeling van de politie gaat versneld op de schop, nadat een undercover zelfmoord pleegde. Hoe kon het zo misgaan? En hoe voorkom je het? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van De Telegraaf John van den Heuvel en Sophie Naber van de Open Universiteit, zij promoveert op undercoverbevoegdheden. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.
-
Voor grote groepen jongeren is drugsgebruik heel normaal: moeten we daarvan af? En wat kunnen docenten doen als ze merken dat hun studenten drugs dealen? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met zorgspecialist Frank Planten, hij traint MBO-docenten om criminele uitbuiting en ondermijning te signaleren. En Françoise Pelle vertelt het indringende verhaal over haar zoon Tim die verslaafd was aan drugs en op 24-jarige leeftijd overleed. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel is in de cijfers en achtergronden gedoken.
-
Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.
-
Door de hoge energiekosten en stijgende grondstofprijzen zijn ondernemers een nog grotere prooi voor criminelen. Sluwe afpersers beloven gouden bergen, maar dreigen ondernemers of hun familie iets aan te doen als ze uiteindelijk niet met geld over de brug komen. Hoe komt het dat afpersing steeds vaker voorkomt? En wat is er tegen te doen? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Axel van Pel, directeur van de Vertrouwenslijn Afpersing en Karijn van Doorne van werkgeversorganisatie VNO-NCW/MKB Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en achtergronden.
-
De internationale Pink Panthers-bende zit vermoedelijk achter de brutale roof op kunstbeurs Tefaf: wie zijn zij, worden ze ooit gepakt en komen de peperdure juwelen ooit terug? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Mick van Wely en criminoloog Jasper van der Kemp over de spraakmakendste kunstroven, het fenomeen 'artnapping' en de speurtocht naar verdwenen schilderijen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en achtergronden.
-
Mensensmokkel is een miljoenenbusiness voor criminele netwerken. Mensensmokkelaars verdienen bakken vol geld aan migranten die de overtocht maken op krakkemikkige bootjes zonder zeewaardige zwemvesten te dragen. Ze krijgen volop hulp vanuit ons land van zogenoemde faciliteerders die rubberboten, buitenboordmotoren en reddingsvesten leveren. Op welke schaal? Hoe georganiseerd zijn ze? En wat is er tegen te doen? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Officier van Justitie Gerben Wilbrink en Mark Rutten van de Koninklijke Marechaussee. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
-
Carnaval is een mooi volksfeest, maar het lokt ook woninginbrekers en zakkenrollers naar de carnavalsprovincies. Hoe voorkom je dat criminelen jouw huis binnenkomen of je telefoon uit je zak jatten? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-inbreker Ron Konings, Michel van Dongen van de politie Tilburg en burgemeester Paul Depla van Breda. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de carnavalscijfers en sprak met een hoteleigenaar die tijdens carnaval overvallen is door een gewapende clown.
-
Criminelen zijn gek op bloemen. Ze verstoppen drugs in bloemenkarren om ze zo vanuit Nederland door heel Europa te verspreiden. Welke duistere wereld gaat schuil achter de bloemenveilingen? Cocaïnehandel, oplichting, arbeidsuitbuiting, smokkel van wapens en witwaspraktijken: de romantiek is vaak ver te zoeken. Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Huibert den Butter, die namens de politie het project ‘Weerbare Sierteelt’ leidt en burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland. Onderzoeksjournalist Berend Jansen duikt in de cijfers en achtergronden.
-
Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en hoogleraar sport en recht Marjan Olfers. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.
-
Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
-
Wie van dieren houdt, kan zich niet voorstellen dat iemand een dier pijn doet. Toch gaat het ook in ons land honderden keren per jaar mis en worden honden, katten, konijnen, vogels en paarden verwaarloosd of mishandeld. Hoe pak je dierenbeulen aan? Wat te doen met baasjes die keer op keer de fout in gaan? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Marc Jacobs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en Anouk Duijnker, operationeel specialist dierencriminaliteit bij de politie. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
-
Het platteland is een geliefde plek voor criminelen. Ze toveren schuren om tot drugslab en dumpen giftig afval. In het zuiden van het land kunnen boeren en tuinders terecht bij een speciale vertrouwenspersoon om alles over duistere activiteiten te melden.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met vertrouwenspersoon Femke van de Plas van ZLTO en CDA-Kamerlid Anne Kuik. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en achtergronden. - Show more