Episodes

 • Hvordan håndterer man psyken i hverdagen og hvilke tips finnes der ute?

  Hør deres egne tips og beste lærdommer fra 3 av Norges mest engasjerte mennesker, Rebekka, Marius og Jimmy. “Bare gjør sånn og sånn så løser det seg” - Vi leter ofte etter snarveier til en bedre helse og akkurat som sommerkroppen 2019 er det sjeldent gode snarveier til det som virker. Samtidig ser man at livsstilsendringer egentlig ikke er vanskelige, de krever ofte bare stor dedikasjon samtidig som man endrer vaner. Marius og Rebekka står bak Livslyst og Motivasjonssenteret på Majorstua og har årevis med kompetanse bak seg, og ikke minst samarbeider de med mennesker over hele landet som har delt sin kunnskap. Rebekka er en “positiv realist” med vitenskapelig bakgrunn, og med stor erfaring fra utfordringer selv, har hun engasjert seg i å hjelpe andre å ta tak i eget liv. Marius er både hennes partner i livet og i deres felles lidenskap, motivasjon og livslyst. Han er en skikkelig mann som Rebekka sier, som holder kurs i både “Manne Yoga” og rådgivning. Sammen med Jimmy som har en bakgrunn fra toppidrett, eget liv med skader og utfordringer, og mange år som rådgiver for alle aldre, finnes det mange verdifulle tips i disse menneskene. Denne episoden er fylt med kunnskap, myter som står for fall, mye humor og stor innsikt i hvordan du pleier den mentale helsen i hverdagen. 

  Da er det vel bare å trykke play!

 • Hvordan er det å få beskjed om at man har en kronisk diagnose som bipolar, og hvordan er det å leve med bipolar type 1 og type 2?

  Hvordan er det å være på Telenor Arena og genuint tro at man skal spille sammen konsert der, når det ikke stemmer? Stig Mass Andersen er kjent som “Bipolar superstar” og han har både skrevet bok med samme tittel og ikke minst holdt foredrag om livet med bipolar lidelse i årevis. Han deler sine “morsomste” øyeblikk og hvordan livet som bipolar kan være fantastisk, men også beintøft.. Helene har nettopp fått diagnosen Bipolar Type 2 og har vært igjennom flere ekstremt tøffe perioder, som har ført til selvmordsforsøk. De forteller om to forskjellige reiser og opplevelser med den veldig stigmatiserte og ofte misforståtte diagnosen, bipolar. Helene deler hvordan det var å få beskjeden og ikke minst hvordan hennes første år med diagnosen har vært. Stig deler hvordan livet er for han både gjennom ekstreme opp- og nedturer, som kalles mani og depresjon. Begge deler hvordan det er å ha mani og depresjon når man er bipolar, og ikke minst forskjellen på type 1 og 2. Denne episoden er fylt med både kunnskap, humor og stor innsikt i livet som bipolar og hvordan man kan leve godt med det. 

  Da er det vel bare å trykke play!

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Hvordan påvirker influencere unge der ute og hva er linken til mental helse? med Iman fra Skam og Nathalie fra Ipsos

  Unge ser opp til influencere av alle slag som idrettsprofiler, artister, business profiler og de som har skapt egne sosiale media profiler. Iman er en av norges største influencere og ble kjent gjennom serien Skam på NRK. Hør hvordan hun opplevde reisen til kjendisstatus og hvordan dette har påvirket henne, og enda viktigere hvordan hun ønsker å påvirke positivt. Vi ser at det influencere som Iman gjør, hvordan de lever og hva de representerer, påvirker unge i så stor grad at influencer marketing nå er den ledende måten å selge sine produkter på. Ipsos har undersøkt hvor stor påvirkningen egentlig er og funnene deres er både spennende og skremmende. Hør sjefen i Ipsos Norge Nathalie dele noen av funnene, hvordan de går frem for å finne dem, og hvordan hun har kjent på effekten selv, som mor til en tenåring.  Videre diskuterer Marius, Jimmy, Iman og Nathalie hvordan dette påvirker den mentale helsen vår, på godt og vondt. Ikke minst hvordan et bevist ansvar hos influencerne kan gjøre dette positivt, og hvordan de ser viktigheten av å velge hvem man følger, som avgjørende for effekten. Som vanlig er det en dose humor og engasjerte meninger fra alle 4. 

  Da er det vel bare å trykke play!

 • Hva skjer når du føler at man ikke passer inn hele livet og man blir mobbet hele barndommen? Eller om man undertrykker en så traumatisk opplevelse som å bli misbrukt som barn?

  Andrea vokste opp som mange av oss som den “annerledes” jenta, den som ble mobbet og den som følte seg alene. Etter årevis med ensomhet følte Andrea til slutt at verden ikke trengte henne og hun prøvde å forlate den. Heldigvis gikk ikke det og Andrea’s ønske om å belyse den mentale helsens skyggeverden ble født. Hør hvordan Andrea begynte å blogge om hennes egen ferd gjennom depresjon, angst og diagnosen emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse.  Ikke minst hennes engasjement for andre menneskers ferd gjennom det hun kaller “det store systemet og det lille menneske”. Lær hvordan Andrea klarte å håndtere sine egne traumer og hvordan hun fant nye måter å bygge den sprudlende personen hun er i dag som står bak podcasten helt Mental. Vi har også med oss Ninja Krystad som forteller om veien tilbake fra mishandling og vold. Hvordan hun i årevis levde med undertrykte følelser som til slutt bare koke over, hvor hun måtte ta et tøft oppgjør med fortiden og hvordan hun klarte å bearbeide sin fortid, og komme seg ut av den påfølgende depresjonen. Som vanlig er det en dose humor og både jimmy og Marius sper på med sine egne erfaringer.  Da er det vel bare å trykke play! • Hva er burnout og hvordan kan press ende opp med å brenne oss ut? Ikke minst hvordan kan man klare å komme tilbake fra en skikkelig smell?

  “Generasjon prestasjon” er et uttrykk om den nye generasjonen, hvor stadig økende press i både jobb markedet og samfunnet, skaper nye utfordringer. “Burnout” har offisielt blitt en egen kategori hos WHO og klassifiseres som en jobbrelatert stress lidelse, som fører til fysisk og psykisk utmattelse. For mange kan dette føre til langtidssykemelding og tvungent opphold i senga. Hør hvordan unge Henrik følte han måtte prestere på alle fronter, som førte han på kanten av utmattelse. Birgit deler hvordan hun følte presset som første unge kvinne i en stor lederjobb innen Shipping, samtidig som hun var mamma. Dette gjorde at hun la et enormt press på seg selv, som endte i full burnout. Lær hvordan Henrik unngikk burnout og hvordan Birgit klarte å komme seg tilbake, til der hun nå stå i bresjen for åpenhet rundt tema. Videre diskuteres det hva som er selvskapt, sosiale mediers rolle og hva vi som samfunn kan gjøre for å snu trenden. Som vanlig er det en dose humor og Jimmy deler sin tøffe ferd tilbake fra hans store smell som ungt shipping talent, som endte med ødelagt rygg. Da er det vel bare å trykke play!

 • Hva er OCD og hvordan er det å leve med?

  Det anslås at 1 av 40 voksne har OCD og OCD er 1 av de 20 mest frekvente årsakene til at noen blir ufør som resultat av en sykdom (beyondOCD.org) Filmer og serier har en tendens til å overdrive lidelsen, men de med OCD som Ingeborg og Ann Cecilie vet at det ikke er noe å spøke med. Eller er det det? Kan litt galgenhumor faktisk være nyttig av og til, for å ufarliggjøre det? Dette er tema for denne episoden der journalisten og bloggeren Ingeborg Senneset og Ann Cecilie Larsen deler hvordan OCD tok over livene deres på et tidspunkt. Ikke minst hvordan de begge klarte å overkomme dette gjennom å være med på den anerkjente B4DT intensivbehandlingen. De diskuterer også hvordan man kan hjelpe de som har OCD og ikke minst hvordan litt humor kan hjelpe. Alt servert med et glimt i øye og den herlige energien disse 4 imellom og sammen med Jimmy har vi gleden av å høre gjesteprogramleder Kashfa Gashamura. Da er det vel bare å trykke play!

 • Hvordan skal vi klare å snu trenden i dagens samfunn rundt mental helse?

  Flere unge sliter med sin mental helse enn noen gang før. Bakgrunnen er blant annet - Folkehelseinstituttet sin siste rapport som viser at studenter ved høyere utdanning oppgir å ha alvorlige lidelser, har steget fra 16 % (2010) til 29 % (2018) i Norge. Hvorfor er det slik, sosiale medier, prestasjonspress, utenforskap, kroppspress eller samfunnsendringer? Dette er tema for panelsamtalen med 2 av Norges beste foredragsholdere, som tilsammen har vært på skoler i hele landet - Simen Almås og Alexander Skadberg, Martine Antonsen - landsleder i Mental Helse Ungdom og The Human Aspect's egen Susann Nikkerud. Både rotårsaker og løsninger ble aktivt diskutere i denne spesialepisoden og panelet er ledet av The Human Aspect grunnlegger Jimmy Westerheim. Alt servert med et glimt i øye og den herlige energien disse 5 imellom og stemningen fra publikum. Da er det vel bare å trykke play!

 • Hvordan påvirkes den mentale helsen av å være i et kriminelt miljø?

  Hør hvordan Christian havnet i kriminalitet og dop etter at hans lysende karriere på Broadway i NY brått ble ødelagt, av en prolaps og hvordan Nahom havnet i miljøet som ledet han inn i barneran saken. Ikke minst hør hvordan det mentale aspektet spiller inn og blir påvirket når man lever som kriminell. Lær hvordan de begge klarte å komme seg ut og hvordan de nå jobber med å hjelpe andre ut av det. Ikke minst hør hva Jimmy, Nahom og Christian mener kunne vært gjort i samfunnet for å få bukt med den økningen vi ser i ungdomskriminalitet om dagen, spesielt i Oslo. Som vanlig får du også en dose humor, noen myter som blir utfordret og historier fra gjestene og Jimmy’s eget liv. 

 • Hva er seksuell identitet og hvordan håndterer man andre seksualiteter i et hetro-normativt samfunn?

  Hør hvordan Vikram og Noah håndterte det å føle seg alene med sin seksuelle identitet som homofil og transseksuell når de vokste opp. Ikke minst hvordan de nå har vokst inn i sin identitet på et mye bredere perspektiv. Lær om seksuelle identitet og hvordan dette er i stadig endring, men også hvordan dette kan påvirke livet til unge mennesker som føler de faller utenfor det heteronormative samfunnet. Hør hva Vikram Kolmannskog, Noah Lind, Marius Løken og Jimmy Westerheim mener om hvordan man kan skape et mer åpent samfunn for alle nye og gamle identiteter, fylt med humor, gode refleksjoner og tanker.

 • Hvordan håndterer man religiøs identitet og hatet man kan få som minoritet?

  Faten står på scenen med teaterstykket “Utafor” som handler om det å havne utenforskap i samfunnet og hvordan hat oppstår, både relatert til Utøya og religiøs minoriteter, samt ekstremisme. Terroren i New Zealand viser igjen hvordan hat kan føre til terror og hvorfor det er viktig å ta dette på alvor, men hvordan er det å leve med dette  hat rettet mot seg selv. Hør hvordan Faten følte hatet når hun som første programleder på NRK brukte hijab, både fra sitt eget miljø og resten av landet. Videre hvordan Marius, Jimmy og Faten mener vi kan håndtere dette i samfunnet, både som venner av de som er utsatt for det, men også som samfunnsborgere generelt. Her får du både humor, gode refleksjoner og tanker.  • Hvordan klarer man å overkomme mobbing og komme styrket ut av det?

  Til enhver tid mobbes om lag 63 000 barn og unge i Norge. Belastningen medfører blant annet betydelig økt risiko for å utvikle psykiske plager og lidelser. Risikoen varer i mange tilfeller til voksen alder. Mobbing kan kort defineres som gjentatt negativ eller ondsinnet atferd fra en eller flere personer, rettet mot en person som har vanskelig for å forsvare seg (Olweus, 1991, 2004).Mobbing er ikke konflikt, men en type overgrep. Hør Ida, Susann og Jimmy sine egne erfaringer med mobbing som nesten førte de begge over kanten og ikke minst hvordan de 3 klarte å komme seg igjennom det. Her får du både humor, tøffe historier og gode refleksjoner på veien ut av mobbing og tiltak for samfunnet fremover.

 • Hva er angst og hvordan klarer man å leve godt med det?

  Angst er en av de vanligste psykiske helseplagene i Norge. Om lag 30 prosent får en angstlidelse i løpet av livet. Ofte opptrer angst i kombinasjon med depresjon. Hør Anette Marie fortelle om sin angst og hvordan det startet i den mest hektiske perioden i hennes liv og hvordan hun har lært seg å håndtere den. Ikke minst hør hva Psykologen Gina sier om angst og veien ut av det og Jimmy sine erfaringer og eksempler fra livserfaringsbiblioteket og hans eget liv.  Hør hvordan noen myter blir tatt opp og hvordan man skal klare å komme seg ut av angsten når den har tatt overhånd på livet ditt. 

 • Hvordan er det å leve med en dødelig sykdom og hvordan kjemper man mot oddsen?

  Kreftforeningen sier at rundt 4000 behandles hvert år for høygradige celleforandringer i livmorhalsen. Gjennomsnitsalderen for de som rammes er 45 år, men Ida fikk sin diagnose som 23 åring og måtte plutselig snakke med sin egen bestemor om døden. 275.000 nordmenn hadde eller hadde hatt kreft i 2017 ifølge kreftregisteret og dette er den største dødsårsaken i verden. Hør Ida dele unik innsikt om hennes kamp mot oddsen og ikke minst hvorfor hun valgte å starte den kjente instagramprofilen «kreftutenfilter». Hør videre hvordan dette er med å gi henne den positive holdningen hun har til livet. Jimmy og Marius har begge et forhold til kreft gjennom å ha mistet flere og sammen deler de 3 refleksjoner rundt viktigheten av positiv holdning for å overvinne dårlige odds når det gjelder sykdom. 

 • Hvordan ble plutselig press den største faktoren for negativ mental helse i Norge?

  53 prosent av jentene og 26 prosent av guttene på 10. trinn rapporterte i «Ung i Oslo 2015»-undersøkelsen at de er «ganske mye» eller «veldig mye» plaget av psykiske helseplager. Ungdommene knytter selv symptomene på psykiske plager til skolestress. Hvis man dykker videre i tallene for VGS og høyere utdanning ser man at presset øker når man nærmer seg arbeidslivet. Ikke minst hva skjer når man plutselig står i arbeidslivet og er uten de rammer man har vært vandt til i skolen? Den engasjerte karen David Møller som selv har både følt på dette og vært en del av den engasjerte Oslo ungdommen deler sine refleksjoner. Jimmy og Marius sper på med egne erfaringer og ikke minst sammen kommer de 3 med refleksjoner rundt hva de tror kunne endret fokuset på å oppnå «det perfekte livet alla 2019».

 • Hvorfor havner så mange i samfunnet vårt utafor? Både multikulturelle men også de som bare føler den norske janteloven og A4 samfunnet ikke har rom til dem.

  Hør de engasjerte influencerne Haddy Jammeh og Ghopi Prabaharan fortelle hvordan de følte seg utafor og hvordan de klarte å skape sin egen identitet og sukess. Ikke minst hør hvordan Marius og Jimmy har følt seg utafor på bygda og deres erfaring med løsninger som har skapt større rom for annerledeshet i samfunnet. Ikke minst hør hvordan et par myter får smekk og hvordan moren til ghopi ba han skjerpe seg når han klaget litt, samt hvordan Jimmy ber influencere og politikere ta mer ansvar for hva de sier. Dette er episoden der engasjementet koker over rundt et tema alle 4 har refleksjoner med krutt i.

 • Hva vil det egentlig si å ha en spiseforstyrrelse? 

  Norsk folkehelse institutt anslår at nærmere 100 000 mennesker (90 % kvinner) til enhver har en spiseforstyrrelse. Flere studier har sett at spiseforstyrrelsen ikke handler kun om mat eller vekt, men handler om en annen måte å håndtere eller undertrykke følelser på. Hvordan påvirker dagens sammfun kroppspress, selvbildet og selvfølelsen, som i væreste fall kan lede til en spiseforstyrrelse, og hva er det som skal til for at flere får den hjelpen de virkelig trenger? Hør den kjente bloggeren Christine Tallulah Nørgaard og THA’s egen Catrin Alhaug dele sine egne erfaringer rundt spiseforstyrrelse og hva de sammen med Marius og Jimmy ser som mulige løsninger, som å lære mer om dette på skolen. 

 • Hvordan blir den mentale helsen prioritert under og etter sykehusopphold?
  Norge har et av verdens beste helsevesen og det mangler ikke på kvaliteten på den mentale siden heller, men hvorfor virker det som dette glemmes i rehabiliteringen etter sykehusopphold? For eksempel - Hva om pasientene kunne velge hvilken grad av mental helse støtte og hjelp de ønsket, via et system med tilgang til alle alternativer i landet?  Hvor sykehuspersonalet kunne guidet som en del av oppfølgingen til sykehusene? Hør eksperten Rebekka Nøkling diskutere dette og mye mer med programlederne Marius Løken og Jimmy Westerheim som selv har flere sykehus opphold bak seg, både i Norge og i utlandet.

 • Hvordan blir den mentale helsen prioritert under og etter sykehusopphold?

  Norge har et av verdens beste helsevesen og det mangler ikke på kvaliteten på den mentale siden heller, men hvorfor virker det som dette glemmes i rehabiliteringen etter sykehusopphold. For eksempel - Hva om pasientene kunne velge hvilken grad av mental helse støtte og hjelp de ønsket, via et system med tilgang til alle alternativer i landet.  Hvor sykehuspersonalet kunne guidet som en del av oppfølgingen til sykehusene? Hør eksperten Rebekka Nøkling diskutere dette og mye mer med programlederne Marius Løken og Jimmy Westerheim som selv har flere sykehus opphold bak seg, både i Norge og utlandet.