Episodes

 • Vi sender live fra et solrigt og lidt blæsende Folkemøde, hvor Karrierekvinder har sat Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri, i stævne.

  Målet er mere diversitet i toppen af dansk erhvervsliv. Men hvad er midlet?

  Tallene taler sit tydelige sprog: Danmark har et kønsskævt arbejdsmarked. Kun hver tredje fuldtidsansatte i den private sektor kvinde – og kigger man på ledelsesgangene og i bestyrelseslokalerne, så falder andelen af kvinder støt. Men trods de åbenlyse udfordringer går debatten om løsningerne alt for ofte i hårdknude.

  I denne podcast er paraderne nede, når vi sætter os på samme side af bordet for at finde løsninger på de diversitetsudfordringer, Danmark står over for i dag.

  Den utålmodige feminist - guide til individer og organisationer: https://www.denutalmodigefeminist.dk/

  DIs 16 principper for mere ligestilling: https://www.danskindustri.dk/gdp/

  Dette afsnit er sponsoreret af DI.

 • Vi har udgivet en bog! Og hold nu op vi glæder os til at dele den med dig. Lyt med og hør, hvad bogen handler om og hvorfor du skal købe den :)

  Bogen er lige nu i forsalg og kan lande i din postkasse 28. juni. Hvis du køber bogen allerede nu, er du med til at støtte Karrierekvinder OG du får bogen til en særlig intropris: 254 kroner.

  Følg dette link: https://www.saxo.com/dk/den-utaalmodige-feminist_bog_9788797385203

  Og husk at bruge koden utålmodigfeminist når du gennemfører købet.

  Du kan også hoppe ind på www.denutalmodigefeminist.dk

  Du er altid velkommen til at skrive til os på [email protected] eller på Instagram for kommentarer, spørgsmål eller noget helt tredje.

  Kærlig hilsen Rikke og Naja

 • I denne livepodcast kaster Karrierekvinder sig ud i en ærlig samtale med P3-vært Line Kirsten om nogle af de udfordringer, barrierer og muligheder, de hver især har oplevet på det danske arbejdsmarked.

  Du kan høre om, hvordan det er at være kvindelig radiovært midt i en #metoo verden, hvilke overvejelser man gør sig, når man skal på sin første barsel, og tre kvinders tanker om, hvorfor det er så svært for mænd at komme med i snakken.

  Livepodcasten blev optaget til et event arrangeret af Women in Business CPH.

  Gæster: Line Kirsten Nikolajsen, Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind

 • Erhvervsuddannelserne er blevet en slags andenrangsuddannelse. Og det er både en skam og et kæmpe problem. Vi uddanner nemlig alt for få håndværkere. Mange unge og voksne tror, at en håndværkeruddannelse er en “lukket vej”. Men det er slet ikke sandt. Som håndværker kan du gøre karriere, blive leder, videreuddanne dig eller skabe din egen virksomhed. Du bliver i stand til selv at designe og bygge dine drømme.

  Så hvorfor er en uddannelse som håndværker så fjern for særligt piger og kvinder? Det er der en række mere eller mindre gode forklaringer på. Og alle dem tager vi favntag med i dette afsnit, hvor vi besøger Allan Kortnum, direktør for Herningsholms Erhvervsskole og Camilla Hutters, leder for Nationalt Center for Erhvervspædagogik. Og så skal vi høre nogle af ambassadørernes kringlede vej til håndværksfaget.

  Denne sæson er sponsoreret af og udviklet i samarbejde med Boss Ladies. Find værktøjer og viden på www.boss-ladies.dk

  Gæster: Allan Kortnum, direktør for Herningsholms Erhvervsskole. Camilla Hutters, forsker og leder for Nationalt Center for Erhvervspædagogik. Boss Ladies ambassadørerne Katrine og Laura Feline.

  Værter: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Skal vi forandre en branche, skal vi helt ud i virksomhederne og få dem med ombord. Det er dem, der er ansvarlige for at skabe gode arbejdspladser og sunde virksomhedskulturer.

  Og der er faktisk ret meget at hente ved at gøre plads til kvinderne. Det har de erfaret hos virksomheden Poul Sejr Nielsen, hvor det i bund og grund ikke handler om at man nu skal “behandle kvinderne ordentligt”, men om at sætte fokus på virksomhedskulturen og sikre, at alle behandler hinanden ordentligt. Og pludselig stiger bundlinjen.

  Lige præcis dén pointe, at det faktisk ikke handler om kvinderne men om kulturen, er vigtig for Amalie Maar, der er uddannet bygningssnedker. Amalie fortæller, hvordan det er at være ene kvinde på en mandsdomineret arbejdsplads, hvad fordelene kan være, men også hvilke udfordringer kvindelige håndværkere kæmper med.

  Denne sæson er sponsoreret af og udviklet i samarbejde med Boss Ladies. Find værktøjer og viden på www.boss-ladies.dk

  Gæster: Amalie Maar, bygningssnedker og Boss Ladies ambassadør. Jonas Bach, servicedirektør i Poul Sejr Nielsen A/S.

  Værter: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Hvad ser du for dig, når du hører ordet håndværker? En mand i blå arbejdsbukser med butt crack og en basse i hånden? En rodet skurvogn overhængt med side-9 piger?

  Nok ikke en slank kvinde med langt lyst hår, klædt i lyserødt fra top til tå. Men sådan kan en håndværker også se ud. Og lige præcis dét arbejder Boss Ladies Ambassadørkorpset for - at nedbryde stereotyper og derved bane vejen for at flere kvinder kan se sig selv i branchen.

  I dette afsnit møder vi Laura Feline, Danmarks første kvindelige tækker i 10 år. Laura Feline har selv oplevet, hvordan det er at stå udenfor og ikke føle, at man passer ind. Derfor er ambassadørkorpset ekstremt vigtigt. Det udgør nemlig et stærkt fællesskab, hvor kvinderne kan samles om stort og småt, dele deres passion for håndværk, og blive trænet i at være forandringsagenter. Skal man forandre en branche indefra, er det nemlig vigtigt at styrke og understøtte dem, det hele drejer sig om. I det her tilfælde, kvinderne.

  Denne sæson er sponsoreret af og udviklet i samarbejde med Boss Ladies. Find værktøjer og viden på www.boss-ladies.dk

  Gæster: Laura Feline Ebbesen, tækker og Boss Ladies ambassadør. Nina Groes, stifter af Boss Ladies.

  Værter: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Denne sæson af Karrierekvinder undersøger, hvordan man kan ændre en hel branche indefra med udgangspunkt i en af de allermest kønsskæve af slagsen, nemlig håndværkerbranchen.

  Og hvorfor skal vi høre om håndværkerbranchen, tænker du måske? Det skal vi, for hvis man kan skabe forandring i en historisk fastlåst branche, hvor kvinderne udgør sølle 9 % - så kan vi skabe forandring alle steder.

  Du får opskriften på at være forandringsagent. Uanset hvilken branche du befinder dig i. Vi har nemlig samlet alle de vigtigste læringer til at skabe positiv forandring.

  Det ved Nina Groes alt om. Hun har stiftet Boss Ladies - et projekt der arbejder på at gøre op med stereotyper og få flere kvinder ind i håndværksfagene. Vi starter på Folkemøde og slutter på toppen af Dansk Erhvervsliv.

  Vi skal også høre fra Lizette Risgaard, forkvinde for Fagbevægelsens Hovedorganisation. Hun har nemlig forandring helt tæt inde på kroppen.

  Denne sæson er sponsoreret af og udviklet i samarbejde med Boss Ladies. Find værktøjer og viden på www.boss-ladies.dk

  Gæster: Nina Groes, stifter af Boss Ladies og Lizette Risgaard, forkvinde for FH.

  Værter: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Hvad er en kvote? Hvad kan den bruges til? Hvad kan den ikke bruges til? Og er det ikke bare en undskyldning for kvinder, der ikke kan finde ud af det selv?

  Vi tager favntag med alle myterne om kvoter i dette sidste rigtige afsnit af Karrierekvinder sæson 2.

  Vi genbesøger Drude Dahlerup, professor og anerkendt, international rådgiver i kvotering. Og så tager vi forbi Anja Monrad fra Dell, der har været så modig at sige, at hun fik sin topstilling fordi hun er kompetent - og fordi hun er kvinde.

  Lyt med og hør, hvorfor det faktisk er OK at tale om køn i en rekrutteringsproces, og hvordan man som virksomhed kan arbejde med diversitetsmålsætninger (og kvoter).

  Dette afsnit er sponsoreret af Lederne, Danmarks største fagorganisation for ledere.

  Gæster: Anja Monrad, Senior Vice President i Dell. Drude Dahlerup, professer emerita og international rådgiver. Nanna Simone Jensen, Lederne.

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Vi står midt i en bevægelse. MeToo er kommet for at blive og har skabt varige forandringer. Men kigger vi tilbage i tiden kan vi se, at der efter hver kvindebevægelse opstår modreaktioner. Også med MeToo.

  I dette bonusafsnit af Karrierekvinder skal vi blive klogere på de historiske kvindebevægelser og særligt, hvad vi kan lære af dem.

  Derfor har vi sat en vaskeægte rødstrømpe i stævne. Drude Dahlerup var med til at starte rødstrømpebevægelsen i 70erne og er en internationalt anerkendt professor og ekspert i kønsforskning. Og en af vores store rollemodeller.

  Tag med på en rejse, der vil gøre dig klogere!

  Gæst: Drude Dahlerup

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

  Foto: Jon Norddahl

 • Hvordan kan man spotte og arbejde med talent i en organisation? Hvordan hænger talent og ligestilling sammen? Og hvad er talent overhovedet?

  Alt det skal vi blive klogere på i dette afsnit, hvor vi vender retur til gerningsstedet, hvor det hele startede. Advice. Der er sket meget på Advice, siden sidst. De har blandt andet fået en kvindelig CEO, Mille Klink, og det er hende vi skal tale med om talent og udviklingsprogrammer.

  Og så skal vi tale med Martin Darré fra Friday CPH, der fortæller om, hvad talent ikke er, og hvordan virksomheder kan lykkes med talentudvikling.

  Gæster: Mille Klink, Advice. Martin Darré, Friday CPH. Nanna Simone Jensen, Lederne.

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Kan man fikse ligestilling igennem kommunikationen? Hvad siger vores sprog egentlig om ligestilling? Og betyder det noget, når det kommer til at tiltrække kvinder til en virksomhed eller job?

  I dette afsnit besøger vi Forsvaret, der bevidst bruger kommunikationen til at bryde med det misforståede billede af virkeligheden, mange af os får fra film, nyheder, anekdoter og historier. For disse billeder er faktisk ret uhensigtsmæssige, når det kommer til at rekruttere flere kvinder eller andre minoriteter.

  Og så taler vi med en sprogforsker, der fortæller os chokerende sandheder om det danske sprog, og de stereotyper som har hersket her i mange år.

  Gæster: Anders Christian Bech, major og Sofie Trier Jensen, mangfoldighedsekspert, Forsvaret samt Jann Scheuer, sprogforsker og lektor ved KUA

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Dette er et helt særligt afsnit af Karrierekvinder. Vi har mødt en kvinde, der er blevet vores store rollemodel og idol. Mette Schak Dahlmann, også kendt som MurerMette.

  Mette var med i forrige afsnit, men hendes fortælling er så fantastisk, at vi ikke kan snyde dig for den fulde oplevelse. Tag hørebøfferne på, læn dig tilbage og hør om, hvordan man overkommer en sexistisk kultur.

  ”Ved at forstå og undersøge sexisme fandt jeg ud af, at det ikke har noget med mig at gøre personligt. Det handler simpelthen om at jeg bryder en norm. Ved at sige fra og nej tak til noget, de er vant til, så bliver jeg mistænkeliggjort og de bliver bange” - Mette

  Gæster: Mette Schak Dahlmann

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Stereotyper bygger på årtier gamle (og ofte forældede) billeder af roller og succes. Men det skal ændres. Jagten på nye og bedre rollemodeller er sat ind!

  Tag med, når vi får besøg af to personer, som om nogen kan klassificeres som rollemodeller. Mette Schak Dahlmann, også kendt som Murer-Mette og Ann-Christina Matzen Andreasen, der står i spidsen for intet mindre end Europas Bedste Offentlige arbejdsplads to år i træk. Og så løfter vi sløret for, hvem der inspirer os, og hvorfor vi alle har et ansvar for at inspirere andre.

  Gæster: Mette Schak Dahlmann, danmarks sejeste murer. Ann-Christina Matzen Andreasen, vinder af titlen Danmarks og Europas bedste offentlige arbejdsplads. Nanna Simone Jensen, Lederne.

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Fleksibilitet er ikke længere blot et medarbejdergode, men en forventning og et decideret konkurrencevilkår i jagten på kvalificeret arbejdskraft - og på ligestilling.

  Tag med, når vi besøger Rambøll Danmark til en snak om fleksibilitet i arbejdslivet som helhed, om muligheden for at springe ind og ud af sin karriere og have perioder i sit liv, hvor arbejde fylder lidt mindre og familie lidt mere - uden at man bliver straffet i det store karriereregnskab.

  Og lær at forstå fremtidens arbejdsmarked og medarbejdere, når vi kigger ind i krystalkuglen med fremtidsforsker Louise Fredbo Nielsen. For fremtiden? Den er tættere på, end du tror. Den har nemlig været på speed under corona.

  Gæster: Ib Enevoldsen, Rambøll. Louise Fredbo-Nielsen, Future Navigator. Nanna Simone Jensen, Lederne.

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Danmark har et af verdens mest kønsopdelte arbejdsmarkeder. Men hvorfor egentlig? For at svare på det, skal vi på museum og tale med Julie Rokkjær Birch, direktør for Kvindemuseet. Julie hjælper os til at forstå, hvad nutiden og fremtiden kan lære af fortiden.

  Herefter tager vi på besøg hos Securitas. Måske du ligesom Rikke og Naja tænker på en stor, stærk vagtmand, når du tænker på Securitas. Men der er faktisk en god grund til at man hos Securitas ønsker at gøre op med nogle af vores mange kønsstereotyper.

  Gæster: Julie Rokkjær Birch, Kvindemuseet, Maria Fagerspang og Cecilie Schiøth Larsen, Securitas. Samt Nanna Simone Jensen, Lederne

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Det har indtil nu handlet om: kvinder, kvinder, kvinder, kvinder og… Kvinder. Men mænd er også vigtige.

  Derfor skal vi undersøge hvad det har af betydning at få mændene med på ligestillingsvognen. Kan det hjælpe? Kan det mon også skabe værdi for mændene. Og hvordan får vi dem overhovedet med ombord?

  Karrierekvinder har allieret sig med en række mænd: en ung ligestillingsaktivist, en CEO i en investeringsfond, en vestjysk møbelsnedker og en software udvikler, der elsker lyserødt.

  Til at binde sløjfen om det hele har vi talt med Henriette Højberg fra DareGender. DareGender arbejder med at nuancere maskulinitetsbegreber og engagere mænd i ligestilling.

  Gæster: Henriette Højberg og Rasmus Hald Møller, DareGender, Tommy Andersen, ByFounders, Allan, Indretningsfabrikken og Morten, programmør. Samt Nanna Simone Jensen, Lederne

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Hvordan får man skabt en åben og rummelig kultur med plads til forskellighed?

  En af de helt store barrierer for forandring er dårlige vaner, ureflekterede holdninger og ’at gøre som vi plejer’ - fordi, ja - det plejer vi jo.

  Ønsker man virkelig at arbejde med diversitet og ligestilling, skal man have fat i virksomhedskulturen og give den et kærligt og grundigt eftersyn. Og det er ikke nemt. Det kræver blandt andet 2.600 post-it notes og 140 management konsulenter.

  Har du ikke lige det ved hånden, så kan du med fordel lytte til afsnittet. Vi har nemlig samlet alt du skal bruge og gjort det spiseligt, så du kan hoppe direkte ud i kulturarbejdet.

  Til at hjælpe os med det, har vi allieret os med Henriette Laursen, direktør for KVINFO og Camilla Kruse, partner og talent leder i Deloitte. KVINFO har, sammen med CBS, lavet GenderLab, et koncept målrettet virksomheder, der ønsker at arbejde seriøst og konstruktivt med uncontious bias og kultur. Det setup har Deloitte prøvet kræfter med, og i dette afsnit får I indsigter fra både Deloittes erfaringer og KVINFO’s metoder.

  Er du nysgerrig på Gender Lab, kan du læse mere i denne guide.

  Støt missionen på: karrierekvinder.10er.app

  Gæster: Henriette Laursen, KVINFO, Camilla Kruse, Deloitte og Nanna Simone Jensen, Lederne

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Margrethe Vestager mener, at Karrierekvinder godt kan ændre noget ved ligestilling i Danmark. Men hvordan??

  Til at finde ud af det har vi allieret os med to ligestillings-veteraner. Mai-Britt Poulsen, global chief of staff hos Boston Consulting Group og Nanna Simone Jensen, politisk konsulent hos Lederne.

  Mai-Britt har gjort en KÆMPE indsats for ligestilling i Danmark. Hvert år udgiver BCG Danmark en dybdegående rapport om ligestilling og de står i spidsen for Gender Diversity Roundtabel i samarbejde med UN Women.

  Nanna sidder med ansvaret for ’Kvinder i ledelse’ hos Lederne. Nanna er et ocean af viden og holdninger. Og I kommer til at høre meget mere til hende i løbet af sæsonen.

  Lyt med og hør om de otte temaer, der bliver omdrejningspunkt for sæson 2 og som skal være med til at sætte Danmark tilbage på ligestillings-verdenskortet.

  Del dine tanker med os på [email protected]

  Støt missionen på: karrierekvinder.10er.app

  Gæster: Mai-Britt Poulsen, BCG og Nanna Simone Jensen, Lederne

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • I sæson 2 er Karrierekvinder færdige med at fikse kvinderne. Nu er det systemet, der skal fikses!

  Derfor tropper Karrierekvinder op foran EU-huset i København en regnfuld eftermiddag. De har en aftale med EU-kommissær Margrethe Vestager.

  Margrethe har en holdning til ligestilling i Danmark, og den er hun ikke bange for at dele ud af. Og endnu vigtigere, så har Margrethe råd til, hvordan Karrierekvinder skal gribe sæson 2 an, og hvad der skal til for at vi for alvor rykker på ligestilling på arbejdsmarkedet i Danmark.

  Gæst: Margrethe Vestager

  Værter og producere: Naja Lind og Rikke Østergaard

 • Der skal ske noget nyt.

  Du har været med på 2 års rejse på jagt efter, hvordan man bedst kan gøre karriere.

  Men vi kan ikke give flere råd til kvinder om deres egen karriere. Det handler nemlig ikke om, at kvinderne skal ændre sig, men om at strukturerne skal.

  Derfor åbner Karrierekvinder et nyt kapitel med fokus på, hvad vi skal og kan gøre for at opnå mere ligestilling i Danmark.

  Det bliver stort og vildt. Og vi har fået vores DRØMMEGÆST i studiet.

  Lyt med her og hør, hvad du kan forvente af sæson 2 og hvem vores hemmelige gæst er.

  Vi glæder os til genlyt i 2020 😊