Episodes

 • Lättare sagt än gjort, hur tusan gör man för att sova gott? Hur vet man om man sover tillräckligt bra och när ska man söka hjälp för dålig sömn? Vad kan man göra för att främja god sömn och är det blåa ljuset verkligen så farligt? Sömnforskaren Frida Rångtell hjälper oss att reda ut vad som är värt att oroa sig för och vad vi ska försöka koppla bort. Vi talar också om hormoner och klimakteriets påverkan, avslappning som substitut, skillnader mellan män och kvinnors sömn samt möjligheten att mäta sömnkvalitet. Så får vi veta att vi egentligen inte vet så mycket om något så centralt som sömn. Åsa Melin är också nyfiken på hur sömnfixerad är en sömnforskare är. Allt det här och mer får du i det här avsnittet.

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Hur vet man om man behöver någon behandling i klimakteriet och i så fall när, vad och hur? Du får också veta hur du kan hantera ditt gynekologbesök, hur ofta du bör gå och vilka rättigheter och möjligheter du har och vilket ansvar läkare har. Hur avgör man var man står om man har spiral, hur vet man när man inte kan bli gravid? Anette Sjösten är gynekolog med gedigen erfarenhet av kvinnor i klimakteriet. Anette berättar hur ofta och varför man kan behöva justera doser och byta läkemedel om man valt att ta hormoner. Vi talar också om inställningen till hormoner generellt och varför det är så svårt att få bioidentiskt progesteron utskrivet och att det faktiskt finns alternativ. Anette är förutom kliniker också med i Läkemedelskommitténs expertråd för Region Stockholm som bestämmer vilka läkemedel och preparat som bör förskrivas.

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Varför är det så svårt att ändra på saker och finns det sätt som gör det lättare? Som kvinna i klimakteriet kan vara dags att sätta upp nya mål, det kan vara relaterat till hälsa, relationer, kost, arbete, sömn, stress eller precis vad som helst. Beteendevetaren Sofia Waesterberg hjälper oss med strategier så vi förstår de olika stadierna i förändringsarbetet, från tanke till hur man kommer vidare när man kört fast och hur man ska tänka för att målen ska vara smarta. Du är värd att vårda dig själv och att fatta medvetna val som resulterar i mätbara mål som är realistiska och möjliga att uppnå. Vi får också lära oss vad som gör det lättare att göra en förändring och vilket stöd vi ska söka. Sofia Waesterberg har bl a vunnit SM guld i handboll, är PT och zonterapeut. Med denna kombination tillsammans med sin utbildning som beteendevetare med fokus på livsstilsförändringar har hon skapat en stor erfarenhet med att jobba med kvinnor på alla nivåer.

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Förutsättningarna för att kunna må bra och känna lust handlar till stor del om att älska sig själv och att acceptera sin kropp. Tina berättar personligt och insiktsfullt om sina utmaningar med jakten på det perfekta, karriär och hur hon helt vände livsinriktning till att jobba med sexuell hälsa. Du får råd till hur du kan hjälpa dig själv tillbaka till din sexualitet och lust, som säkert inte är densamma som när du var 30. Ta tag i lustmördare som kontroll, stress och sömnbrist, våga bejaka och känna stolthet över dig själv och din kropp oavsett ytan. Se din sexualitet som en näringstörstande trädgård som kräver omvårdnad och tid. Skapa närvaro i ditt eget liv och våga flirta med dig själv. Tina ger också tips på sånt som får igång dina olika sinnen som i sin tur kan ge energi till lust som föder mer lust. Avsnittet ger en öppen och ärlig berättelse om vikten av att våga följa sitt hjärta samtidigt som du får konkreta råd till hur du skapar sexuell hälsa.

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Nej, vi har inte talat färdigt om klimakteriet! Vilket ansvar har vi kvinnor till att det råder brist på kunskap och förlegade sanningar härskar? Hur kan vi skapa en förändring och öppna upp diskussionerna i samhället och på arbetsplatser där männen är norm? Förklimakteriet är en tuff tid och just då bör kvinnor ha energi för att ta plats på allvar i arbetslivet. Men om vi inte själva är beredda att erkänna att vi har symptom som inte botas med antidepressivt och sömnmedel vem ska då göra det? Vågar du tala med din chef om dina klimakteriebesvär? AnnaLena ger konstruktiva lösningar som skulle kunna användas för att alla kvinnor ska känna sig förstådda och få det stöd de kan behöva för att arbeta länge och hälsomässigt hållbart. Avsnittet ger dig motivation och pepp till att lyfta fram klimakteriet som det naturliga skede det är.

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • När ingen vet vad som är fel och tanken på klimakteriet är långt borta kan vägen till att må bra vara krokig. Tina går till vårdcentralen med diverse symptom och får mediciner mot sjukdomar hon inte har. Hon upplever att något inte stämmer. Så en dag får hon frågan om hon är i klimakteriet och inser att okunskap om kvinnokroppen och åldringsprocessen inte bara ligger hos henne själv. Hon vänder sin ilska till något konstruktivt och lär sig att det krävs uthållighet och att man måste lyssna på sin kropp för att lyckas. Men varför stöttar inte omgivningen när hon vill få bukt med sockersug och sluta träna? Tina uppmanar till att våga prata med omgivningen och över åldersgränserna så kanske en förändring kan komma. Hon avslutar också med att söka fler som vill dela sina erfarenheter. Ett avsnitt som många kommer känna igen sig i och hitta styrka till förändring och gemenskap. Sommarhetta publiceras i samarbete med Femarelle. 

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • När Monika inser att man kan vara i klimakteriet utan att vara gråhårig och ha krökt rygg så handlar det om lösningar och kunskapsjakt. I jakten skriver också Monika boken Stark genom klimakteriet där hon tar upp ett antal fungerande vetenskapligt bevisade metoder för att må så bra som möjligt. Monika lyckas bli av med sina symptom med hjälp av kosttillskott, vitaminer och nya träningsmetoder, i alla fall ett tag. När kroppen inte nöjde sig med detta så bestämde hon sig för att prova hormonbehandling. Då började kampen för att få tag på naturliga hormoner och hitta rätt dosering. I avsnittet delar hon generöst med sig av sina utmaningar, lösningar och recept. Och så kastar hon ut frågan; hur har du det med myggbetten? Få engagerar som Monika, missa inte detta personliga avsnitt som garanterat ger inspiration till att ta tag i det som inte känns helt bra. Detta är den tredje delen av Klimakteriepoddens "Sommarhetta", som presenteras i samarbete med Femarelle, där du får ta del av personliga berättelser som ger igenkänning och styrka.

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Klimakteriet blev initialt en befrielse från pms-besvär, men snart dyker oro, vallningar, sömnproblem och torra slemhinnor upp. Vidare kommer upprepade urinvägsinfektioner och antibiotikakurer kombinerat med samlagssmärta. Det sexliv som varit blomstrande blir ett minne blott. Lotta träffar otaliga läkare som alla har sina teorier och lösningar som i kombination med läkemedel och operationer testas. Så småningom har Lotta smärta som inte går att leva med. Kan östrogen vara orsaken till upprepade urinvägsinfektioner som lett till uritrit? Lotta vill uppmana alla kvinnor att lita på sig själva och våga ifrågasätta läkare. Hon har tillsammans med sin man kämpat i många år för att bli besvärsfri. En helt osannolik historia som visar att du måste stå på dig och inte acceptera smärta och besvär bara för att du är kvinna och i klimakteriet. Andra avsnittet i serien Sommarhetta, som presenteras med Femarelle, där kvinnor delar sina personliga berättelser.

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Anneli funderar på om hur tidigare generationer hade det med klimakteriet och hade Anneli kunnat haft en bättre relation till sin egen mamma om hon inte lidit av ”kvinnobesvär”. Anneli delar generöst med sig av utmaningar och om hur hon känt sig förbrukad, tjock, ful och gnällig. När hon inte längre kunde sova var hon tvungen att gå till vårdcentralen. Där blev hon missförstådd och överkörd och kände sig som försökskanin. Hör hur hon hittat lösningar och trevat sig tillbaka till att må bra men också om en ny utmaning som kommit in i hennes liv. Anneli upplever ett stort värde i att ha kunnat dela sina upplevelser med andra och våga diskutera sina problem och utmaningar för att kunna landa i ett bättre mående och öka sin självkänsla. En varm, stark och väldigt rörande berättelse som är den första av sex i Klimakteriepoddens avsnitt som har underrubriken Sommarhetta, som presenteras i samarbete med Femarelle.

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Vad driver kvinnor att helt osjälviskt hjälpa varandra och finns det faror med att man ger varandra råd om hur man ska hantera olika problem i klimakteriet? I Facebook-gruppen Klimakteriekärringar finns det tips för och från allt och alla mot alla besvär du kan tänkas uppleva kring klimakteriet. Som mångårig administratör har undersköterskan Annika Mowitz sett det mesta och lärt sig massor om klimakteriet. När hon själv hamnade i klimakteriet sökte hon själv information och önskan om att hjälpa andra har gjort att han lagt ner tusentals timmar på att se till att inläggen i Klimakteriekärringar är korrekta. Annika berättar om de vanligaste problemen som avhandlas i gruppen och vi får också höra om hennes egna problem som innefattar allt från störtblödningar och östrogendominans till håravfall och viktuppgång. Och när det väl börjat lugna sig har nya utmaningar med hälsan tillkommit.

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Vi får veta att man tidigare trott att endometrios inte kan debutera i klimakteriet, men att så är inte fallet. Endometrios är en smärtsam, svårdiagnostiserad, kronisk, inflammatorisk sjukdom som eldas på av östrogen och har rykte om sig att försvinna i klimakteriet. Avsnittets gäst, Anna-Sofia Melin, är gynekolog och specialist på endometrios. Så vilka är symptomen på endometrios och hur botar man det? Hur håller man den här östrogendrivna sjukdomen i schack och vad ska man göra om man har allvarliga klimakteriebesvär? Vi talar om samlagssmärtor, p-piller och fördelarna med att inte blöda, naturligt gulkroppshormon och cancerrisk. Så får vi också veta hur det står till med forskning och vad man vet om livsstilsfaktorers påverkan om man lider av endometrios. 

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Vi lever alla med stress i olika omfattning och det behöver inte bara vara något negativt. Stress är en del av den moderna människans vardag men den är en anledning till att kvinnor mår dåligt i sitt klimakterium. Men hur vet man när det börjar gå för långt? Vilka symptom ska du lyssna på och vilka allvarliga tecken visar att du tullat på reserverna för länge? Hur snabbt går det att orsaka kroppsliga skador och är det möjligt att återställa sig? Så talar vi om systemfel och hur problematiskt kan det kan vara att bli sjukskriven för utmattning och få tillräckligt lång rehabiliteringstid. Hur vet man sedan att man är frisk och återhämtad från utmattningssyndrom eller allvarlig stress och hur ser bakslagen ut?

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Vi fortsätter att lyssna på kunniga Mia Lundin, specialist på kvinnohälsa och hormonbalans. I det här fullmatade avsnittet får vi veta hur hjärndimma uppkommer genom stress som i sin tur stökar till signalsubstanserna som blir känsligare av sjunkande östrogen vilket ofta leder till övervikt som… Ja, du hör ju att det är oundvikligt att tala om vårt delikata hormonsystem, provtagningar, sötsug, lågt serotonin, antiinflammatorisk kost och sexlust. Men man kan faktiskt landa i att klimakteriet är något positivt om vi bara lyckas öka självkänslan och se åldrandets fördelar. Mia berättar också om vart hon hoppas den svenska vården är på väg och varför barnmorskorna spelar en avgörande roll. Men framförallt; vad är vägen till hormonell balans för bästa möjliga mående? Välkommen att lyssna och lär!

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Nu får du äntligen träffa Mia Lundin, specialist på kvinnohälsa och hormoner, i ett första avsnitt där vi ska gå igenom inställningen till hormoner, aktuell kunskap, för- och nackdelar med att ta dem och vad som skapar debatt. Skydda dig mot hjärtkärlsjukdom eller ta risken för bröstcancer, hur ska du som kvinna veta vad som är sant när det råder allmän brist på kunnande? Så behöver alla kvinnor hormontillskott för att må bra och varför kan bioidentiska hormoner kan vara att föredra? Vi talar om varför vi inte vill förstå att vi är i klimakteriet trots att kroppen uppvisar symptom. Så vad är lösningen är när du är arg, får sömnstörningar, känner dig galen, grå eller värdelös och utan sexlust? Hur känns det när man väl kommer in i klimakteriet och kan alla symptom komma tillbaka om du slutar med hormontillskott? Ett fullmatat avsnitt med kunskap om vad kvinnokroppen behöver i en känslig fas.

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Vet du om har en beroendehjärna, är socialbrukare eller ständigt ägnar dig åt riskbeteenden? Hjärnan bygger om sig i klimakteriet och då kan underliggande beroendemönster triggas. Oavsett hur du fungerar, så kan vi underlätta vårt klimakterium genom att hjälpa vår hjärna, enligt Bitten Jonsson som är sjuksköterska, specialiserad på beroendeproblematik med fokus på sockerberoende. Bitten har också egen erfarenhet av alkoholism. Vi talar om hur det vi får i oss påverkar hjärnans funktioner och varför nya vanor är svåra att implementera. Hur skapar man en frisk hjärna? Och varför är andning, sömn, fysisk aktivitet och livsglädje avgörande för om du lyckas och kan skapa goda nya vanor? Så får du veta vad en power surge är. 

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Klimakterieportalen drivs av riktiga eldsjälar! En av dem är barnmorskan Lotta Hasselberg som vill att alla kvinnor ska få chansen att lära sig och förstå vad som händer i kvinnokroppen under klimakteriet. Bristen på tid i vården är en dilemma som återkommer, för vart skall man vända sig med sina funderingar? En av de mest populära funktionerna i portalen är möjligheten att ställa frågor. Blir du förvånad över att en av de mest ställda frågorna är: Hur hittar man tillbaka till sexlust? Du får höra vilka andra frågor och svar som är mest sökta. Vi talar också om vad barnmorskor kan bidra med i form av rådgivning och hjälp som komplement till gynekolog och läkare. Vi talar om hormoner, naturläkemedel och kosttillskott och så bjuder Lotta på sin egen klimakterieupplevelse. 

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Vad är vi kvinnor genetiskt anpassade för och är det relevant att jämföra med ursprungsbefolkningar och hur vi levde på stenåldern? Vi talar också om strulig mage som påverkar vikten, kost, rörelse, sömn, stresshantering och relationer som belastar oss och vad det gör med vår hormonella status och vår kropp. Vad ska man ska äta för att kicka igång ämnesomsättningen, få mer energi och samtidigt skaffa god näringsstatus utan brister och en fungerande mag- och tarmhälsa? Vad passar dig vad gäller fett, protein, kolhydrater? Vilka utmaningar har du och vilka effekter vill du uppnå? Är det värt att prova dieter och fasta för att kontrollera hormoner, vikt, sötsug, näringsbrist och autoimmuna sjukdomar? Jonas Bergqvist är en av Sveriges mest pålästa vad gäller alla dessa frågor och Åsa Melin passar på att ifrågasätta diskussioner om vetenskap, inflammation och forskning, för hur vi ska veta vad som är sant och falskt?

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Maria Borelius är aktiv inom många områden där en stor del ägnas vetenskapsjournalistik. Här kombinerar hon sin filosofiska nyfikenhet med intresset för forskning på avancerad nivå. Ett stökigt förklimakterium med en kropp som började säga ifrån startade ett sökande som resulterat i storsäljaren Hälsorevolutionen och uppföljaren Bliss. Kost, träning och tacksamhet blev upptakten på en resa med experiment som Maria delar med sig av i böckerna. Maria har rest till spännande platser, träffat läkare som jobbar med åldrande och tagit del av spännande frontlinjeforskning. En av nycklarna är att boosta med antiinflammatorisk mat, försöka hitta var är vi mest sårbara och att kontrollera våra svagheter. Ge kroppen möjlighet till läkning genom vila, återhämtning och förundran och tillåt dig att misslyckas. En av anledningarna till Hälsorevolutionens framgång är att Maria lyckas ge enkla knep kombinerat med personliga insikter. 

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Tillsammans med hormonspecialisten Cecilia Tibell, från mycket uppskattade avsnitt 80, gräver vi vidare i sambandet mellan hormoner och signalsubstanser. Vi ska prata om stress och dess konsekvenser. Hur serotonin och melatonin hänger ihop med just stress, sömnbrist, sköldkörtel  och viktuppgång. Varför är koffein, sockerberoende, alkohol och sex sammankopplade? Och visste du att nästan varannan kvinna drabbas av depression någon gång i livet och just kring klimakteriet är det vanligt. Vi talar om alternativ som kan vara värda att undersöka innan man funderar på hormontillskott. Cecilia som själv är 50 år berättar också om sina egna utmaningar och vad hon gör för att försöka hålla sig i balans. 

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
 • Vi talar om våra viktigaste hormoner och hur de samspelar med signalsubstanser under klimakteriets olika faser. Cecilia Tibell är specialistläkare i både invärtes medicin och endokrinologi (hormonlära) kombinerat med utbildning i funktionsmedicin. I avsnittet får vi lära oss om anledningen till våra första klimakteriesymptom som tyngre blödningar, sämre sömn, nattsvettningar och vad som sedan gör det svårare att hålla vikten, våra fettdepåer flyttar sig och varför vissa dieter kan stöka till vårt delikata system. Mycket spännande information om sköldkörteln, signalsubstansen GABA och varför stresshormonet kortisol är livsviktigt. Vad behöver samspela med vad? Ett superintressant avsnitt för dig som bättre vill förstå hur vi fungerar.

  For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy