Episodes
-
I denne samtalen snakker vi om livet. Vi snakker om Vera Mikaelsen som døde alt for tidlig - om ensomhet og kreativitet. Hilde er enormt produktiv og ærlig.
Leksikon om lengsel - roman (2013) Å dykke etter sjøhester. En bok om hukommelse (skrevet sammen med Ylva Østby) - sakprosa (2016) Kreativitet. Hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden - sakprosa (2020) Mageboka. Sju steg mot å like kroppen din – sakprosa (2021) Kvinnenes by. En feministisk guide til Oslo (sammen med Marta Breen og Helene Uri) – sakprosa (2022) -
Denne gang samtaler jeg med Anna Sabina Soggiu. Hun "slår opp" med partier og ekser i kronikkform og i debattfora. Vi snakker om sårbarhet, om kamp og om nødvendigheten av å ta de vanskelige samtalene offentlig. Anna er en stemme, befriende, kritisk og empatisk. Om det å vokse opp i fattigdom, og slå tilbake, om Metoo-erfaringer og om stolthet. Men det koster å eksponere seg i offentligheten.
-
Missing episodes?
-
Anita Aamodt Enersen og Anne er med i en vennegjeng som er både skeive og adopterte fra Korea. Anita er filmskaper og arbeider med en dokumentarfilmprosjekt om det å være både skeiv og adoptert. De samtaler om hvordan livet kunne vært annerledes om de ble værende i Korea, og om hva kan skje om de drar tilbake til neste Pride i Seoul. Denne episoden er en sorgmunter samtale om adopsjon, skeiv identitet, skam og tilhørighet.
-
Min venn fra videregående, Alf van der Hagen, innrømmer at han er nervøs. Han har bare vært på podcast en gang tidligere, og da som vert for Jon Fosse. Vi snakket om vennskap, vin og ung kristentro, med mye mer. Vi er begge enige om at han må komme tilbake, for tiden gikk for fort, og jeg syntes selv at jeg bare rakk å starte samtalen. Jeg kaller Alf for min trøffelhund, og sånn tror jeg det er, ingen andre har innviet meg slik i erfaringer og opplevelser knyttet til kunst, litteratur, mat og vin.
-
I denne episoden snakker jeg med forfatter Rune Christiansen. Han leder forfatterstudiet i Bø, og er en anerkjent forfatter med flere litterære priser, innenlands og utenlands. Men for meg er han først og fremst en god venn. Episoden ble lang, den lengste til nå, men så snakker vi om så mange viktige temaer, at tiden bare fløy. Vi snakker om det å bli venner i voksen alder, om litteraturens gave og oppgave og om sorg. Den siste diktsamlingen til Rune, heter: Jeg går i sorg, og er tekster som berører temaet, å miste en kjær og nær til demens.
-
I denne samtalen er Thor Magnus Tangerås gjest. Han underviser i fortelling og kreativitet og har en doktorgrad - på litteraturens evne til å sette ord på komplekse følelser og det terapeutiske potensialet i det å leve seg inn i andres skjebne. Alt dette gir gjenklang til meg, som forsker, terapeut og formidler. Litteraturens gave til terapien. I tillegg har Thor Magnus kommet ut med en nydelig diktsamling, om sorg og omsorg, om Ø, om barnet som er borte, og om de som står tilbake. For en fin og lavmælt samtale det ble, tusen takk, Thor Magnus.
-
I denne episoden snakker jeg med forfatter Helene Uri. Vi snakker om det vi liker best, språk. Jeg forteller om det å miste det koreanske språket da hun kom til Norge som treåring, og Helene snakker om det å lete etter ord da hun skrev om da moren døde. Og vi samtaler om dilemmaer knyttet til «litterære ofre».
-
Nær-døden-opplevelse
Anne snakker med sin tidligere student, sykepleier, kokk og musiserende, Gunnar Martinsen om hva som skjedde da Gunnar fikk hjertestans - og ble reddet av sin kone Kjersti Elvik. Etter at Gunnar våknet på sykehuset - ble han sykmeldt og spurte seg selv,; hvem er jeg nå, når jeg ikke kan jobbe og heller ikke drikke rødvin. Anne og Gunner snakker også om savn etter Bergen og Oslo, og om mat. Men mest om liv og død, bokstavelig talt, og Anne var nysgjerrig på om Gunnar hadde sett lys og hørt musikk de sekundene hjertet sluttet å slå.
-
I denne episoden snakker jeg med min eldste niese, Rakel, som er nyutdannet utøvende danser. Rakel spilte også i serien SKAM. Vi snakker om det å uttrykke seg gjennom dans, og om hvordan det var å bli syk av anoreksi - og om det komme seg videre. Berøre og ikke belære, sier Rakel så fint om sitt eget virke.
-
Hvordan oppleves det å miste et barn i selvmord? Hvordan overlever man? Forfatter Hilde Kvalvaag har skrevet en roman, Djuphavsslettene, om den ufattelige sorgen, og om å ville leve videre fordi man må og vil. I samtalen snakker vi om uendelig tap og skimt av lys i alt det mørke. Om eksistensens grunnvilkår og forholdet mellom litteratur og terapi.
For første gang har #kveldsmatpodden, gått live, i samarbeid med Norsk forening for familieterapi Vestland. Tusen takk til dere for arrangementet og invitasjonen. Det ble en fin og nær kveld, og ekstra fint med familieterapeuter i salen, som lyttet aktivt og deltakende.
-
Samtale med Wencke Mühleisen.
Anne samtaler med sin venn, forfatterkollega og tidligere veileder – Wencke Mühleisen – om å være en kritisk stemme i
offentligheten og samtidig oppleve kjærlighetstap i eget liv. Hva skjer når lysten forsvinner, og hvordan er det å gå i parterapi? Samtalen kommer også inn på Wencke som rabulist, hennes tid i kunstnerkollektivet i Østerrike, og om å bryte med A4-normen. -
Samtale med Per Størksen (intervjuer: Synne S. Løes)
Per Størksen har skrevet flere uferdige manuskripter gjennom årenes løp. Manuskriptene handler om barndommen hans i
Frankrike, og et år på barnehjem i Norge, jobben som psykiater, hans samfunnsengasjement – og den religiøse lengselen som førte ham
til et 14 års langt opphold i et kloster til Sverige.For ti år siden forlot Per klosteret. Han har nylig fylt åtti år, bor i Asker med sin tredje kone, har tre voksne
sønner og fem barnebarn. Han er sprek til bens, men sliter med konsentrasjonen og hukommelsen. Jeg har stadig større
vansker med å finne de riktige ordene, sier han, og språk har alltid vært viktig for meg.Hva tenker han om at han kanskje vil dø med de uferdige manuskriptene i skrivebordsskuffen? Det blir som Gud vil, sier han, ingenting er tilfeldig. Alt er Gudfeldig.
Hva betyr Gudfeldig, og hvilket viktig budskap har Per til deg som menneske?
PS: I samtalen blir det nevnt et barnehjem. Jeg vil presisere at Per og hans søster, Signy, var der et års tid fordi faren (som var kirurg) og moren (som var sykepleier) var i Frankrike og arbeidet.
-
– med anonym gjest.
Denne gangen har vi valgt å anonymisere gjesten – som har en svært viktig historie å fortelle. Gjesten er en kvinne som Anne har kjent gjennom lengre tid. Likevel var det først nylig hun fikk høre kvinnens historie om hvordan det var å leve i forhold der hun gradvis mistet seg selv.
Gjesten forteller om hvordan det var å forelske seg, og finne seg selv, i en partner – for deretter å oppleve at hun, på subtilt vis, ble usikker på seg selv, og til slutt ikke visste hva hun skulle tro. Hun snakker om hvor vanskelig det har vært å gå fra et destruktivt forhold, når hun ikke lenger visste hvem hun var, og om hvordan det har vært å bygge seg opp igjen, gjennom tålmodighet og terapi.
Hvorfor forteller kvinnen denne historien? Fordi hun tror mange kan kjenne seg igjen – og kjenne på skam og skyld i en slik relasjon. Gjestens budskap er helt klart:
Du er ikke alene.
-
MED TRUDE HEBER.
Anne snakker med sin nabo, Trude Heber, om å bo i Ullevål Hageby – og Trude mimrer litt fra tiden som kokk på restauranten Blom. Men aller mest snakker de om hvordan det er å plutselig miste en livspartner. I januar for fem og et halvt år siden våknet Trude til beskjeden om at hennes mann var funnet død mens han var på klatreferie i Thailand.
-
Denne gangen har vi valgt å lansere to episoder samtidig, ettersom de henger sammen.
Anne snakker med Synne Sun Løes, om adopsjon, skriving, koreansk mat og terapi. Synne har fått Bragepris, er psykiatrisk sykepleier og opptatt av psykoanalyse (som fenomen).
I denne delen av episode 7 fortsetter Synne og Anne samtalen om skriving og adopsjon. Anne snakker om sin roman, om det å bli refusert og om å skrive frem en "idealmor".
De to delene av episode 7 utfyller hverandre, og handler til syvende sist om dette: Ensomhet, tilhørighet, glede og sorg.
-
Denne gangen har vi valgt å lansere to episoder samtidig, fordi de henger sammen. Episodene utfyller hverandre, og handler til syvende sist om dette: Ensomhet, tilhørighet, glede og sorg.
Anne snakker med Synne Sun Løes. Synne har fått Bragepris, er psykiatrisk sykepleier og er opptatt av psykoanalyse (som fenomen).
I denne første delen av episode 7 snakker de mest om Synne sitt møte med sin biologiske familie i Korea. Dette møtet førte til en brevskriving mellom Synne og hennes biologiske søster i Korea, noe som ble til romanen: "Er du lykkelig, søster?".
-
En samtale mellom Anne og Lydia.
Lydia er 21 år, og Annes niese og fadderbarn. Så hvem er egentlig Lydia? Det er ikke alltid så greit å finne ut av, men vennene hennes synes hun skal slutte å ta personlighetstester. Dette vet vi sikkert: Hun er kirketjener, arbeider på kafe, leser og strikker (Lydia har egen strikkekonto på Instagram: #nicethingsknit).
Sammen med Anne snakker hun om hvordan det er å være ung under en pandemien – ja, hvordan det er å være ung i det hele tatt. De samtaler om å drømme og å bli oppslukt, om behovspyramiden og å føle seg mett. Om å gråte og kjede seg, kjøre tog og være på vent, og samtidig i bevegelse – om å være i en såkalt dobbel liminalfase.
-
MED HALLDIS
For fem år siden havnet Halldis i en parallell virkelighet. Hun fikk brystkreft. Anne snakker med sin venninne om å finne sin egen identitet, gjennom sykdom og årene etter, og om Instagram-profilen sin Parallellen
«Jeg trenger at de får øye på meg, de hvitkledde, de grønnkledde. Jeg forsøker å gi meg selv konturer. Jeg har behov for å bli sett som en person, om enn en plagsom en. I denne parallelle virkeligheten vil jeg ikke være usynlig".
Halldis deler også at det tok lang tid før hun skjønte at hun ikke behøvde å skåne de som brydde seg – at hun ikke hadde ansvaret for sin egen sykdomsutvikling, eller andres følelser i forhold til den.
-
GJEST: ERIK TRESSE.
Denne gangen har Anne lånt #kveldsmmatpoddens mikrofon til Synne Sun Løes. Synne snakker med gestaltterapeut og tidligere kollega, Erik, om selvmord, psykoanalyse og skriving.
-
MED SARA B ØFSTI
Anne har invitert sin adoptivsøster til kveldsmatpodden. De to søstrene, snakker om oppvekst i ei innlandsbygd, rasisme og fortellerkunst.
- Show more