Episodes

 • I det här avsnittet får vi lära känna investmentbolags-veteranen Ulf Hedlundh som var med och grundade investmentbolaget Svolder 1993, då 33 år gammal. Fokuset låg på små- och medelstora bolag, men vad var det som lockade med segmentet och varför ansågs investmentbolags utgöra närmast paria? 30 år senare var det dags att lämna över stafettpinnen till nuvarande vd Tomas Risbecker. I samband med det kan Ulf blicka tillbaka på ett bolag som idag är värt närmare 6,5 miljarder kronor och genererat en totalavkastning på 8 000% för aktieägarna. Den naturliga frågan är självklart vad som varit framgångsreceptet.


  Dessutom berättar han om hur man bör analysera småbolag, hur man har "is i hatten" i stormiga tider, hur man identifierar en bra företagskultur, hur man håller modet uppe i tider av underperformance, diskussionen mellan aktiv och passiv förvaltning och frågor han brinner för i syfte att stärka småspararnas ställning på marknaden.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna Peter Elam Håkansson som medgrundat East Capital som 35-åring. Det är 27 år sedan och mycket har onekligen hänt sedan dess vilket inte minst gjort Peter till miljardär, men vad var det som lockade med fjärran öst en gång i tiden? Ett håll som investerare sällan blickade mot. Vi får lära oss mer om Emerging Markets (tillväxtmarknader) och Frontier Markets, dessutom berättar Peter att det inte var länge sedan Sverige ansågs vara en tillväxtmarknad.


  Vi pratar om lanseringen av Rysslandsfonden som var först ut när det begav sig och det faktum att både Asienkrisen och Rysslandskrisen då härjade. Varför var det bra att göra bolagsbesök under vintern och hur har Peter blivit färgad av den mycket dramatiska händelse som han var med om 1981 och hur ser han på Ryssland idag? Dessutom får vi höra mer om den breddning som bolaget gjort sedan dess och vilka marknader han tycker är extra intressanta just nu, såsom Turkiet, Polen, Indien och Vietnam.


  Detta och mycket mer i det här fullspäckade avsnittet.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • I det här avsnittet får du lära känna Ann Grevelius - storbanksveteranen som efter 24 år valde att sadla om till entreprenör, styrelseproffs och affärsängel. Hon har hunnit med att göra det mesta och haft de flesta typer av placeringsmandat inom storbanksvärlden, men så kom den där dagen då det var dags att prova vingarna. Det tog sig uttryck i att hon bland annat var med och grundade sparroboten Opti för snart 10 år sedan. Vad Opti är för något och hur den tjänsten skiljer sig gentemot traditionella aktörer är något vi får lära oss mer om.


  Vi får även höra mer om några investeringar hon gjort som affärsängel, vem hon ser upp till, varför hon tycker det är viktigt med mentorskap och varför det är så pass viktigt att lyssna till hjärtat och ha roligt längs vägen.


  Sist men inte minst... vad hände egentligen när hon klev in som aktiechef i Alecta efter bankfrossan i USA och strukturerade om portföljen med innehav på ca 500 miljarder kronor?


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna riskkapitalisten och företagsbyggaren Harald Mix. I media omnämns han ofta som riskkapitalist och miljardär men vill egentligen hellre beskriva sig som passionerad företagsbyggare och entreprenör. Med bas i riskkapitalbolaget Altor, där han är vd, och investmentbolaget Vargas, där han är ordförande, har han siktet inställt på värdeskapande. Ett personligt mål är dessutom att sänka de globala utsläppten av växthusgaser med 1%. Ett mål som tänt gnistan för den gröna industriella revolutionen i Norrland.


  Vi får höra om hans karriär fram till idag, vikten av riskkapitalet som motor i samhällsekonomin, hur han var med och grundade Altor och sedermera Vargas och vad som skiljer dem åt. Dessutom blir det såklart en del frågor kring Carnegie som han var med och köpte från staten 2009 tillsammans med Bure och hur han ser på satsningen Montrose by Carnegie.


  Sist men inte minst pratar vi självklart om Aira, Syre, H2 Green Steel, Northvolt, styrelsearbetet i Kinnevik och mycket mer.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna Henrik Mitelman som är prisbelönt ekonomijournalist och krönikör på Dagens Industri (DI). Dessutom har han lång erfarenhet från Wallenbergarnas husbank SEB där han bl.a. varit analyschef. Idag är han oberoende analytiker, rådgivare, föreläsare och obotlig optimist som reser världen över för att lägga det finansiella pusslet och förstå vad som händer i världsekonomin. Dessutom har han ett finger med i spelet i förvaltningen av kungabarnens aktieportfölj.


  Henrik berättar om hur det kommer sig att han är obotlig optimist, varför det är logiskt att vara positiv till börsen, vilken som är den mest spännande trenden just nu och hur han investerar själv. Dessutom får vi veta mer om de böcker han skrivit, såsom "Tillbaka till framgången" som släpptes ifjol, där han och hans fru reste jorden runt för att samla in solskensexempel på hur länder som gör det bättre än Sverige, faktiskt gör. Allt med frågan i åtanke - How to Make Sweden Great Again.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får vi lära känna Sophie Nachemson-Ekwall. Hon har varit prisbelönt ekonomijournalist, författat ett flertal böcker om exempelvis kraschen i ABB, skandalturerna i Skandia, doktorerat på bolagsstyrning och fientliga bud och forskat på social ekonomi- och finansiering. Idag arbetar hon på PwC som expert på social hållbarhet, finansiering och rapportering.


  I det här avsnittet får vi en rejäl duvning i bolagsstyrning och hur det skiljer sig från ägarstyrning. Dessutom får vi höra om dramatiska skeenden på den svenska finansmarknaden genom historien - där Sophie inte sällan befann sig mitt i stormens öga.


  Vidare får vi lära oss mer om social hållbarhet och varför allt fler företag börjar inse att långsiktighet och social hållbarhet kan leda till gott värdeskapande. För är det egentligen bolagsordningen som stipulerar bolagets syfte eller aktiebolagslagen som stipulerar vinstmaximering som är det viktigaste? Och hur kan det egentligen komma sig att så många fina bolag köpts upp av utländska investerare genom åren?


  Det och mycket mer i detta fullspäckade avsnitt.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna Patrik Wahlén och hans resa bakom industrigruppen Volati som gjort honom till miljardär. Patrik och hans medgrundare Karl Perlhagen kom på idén vid 33 års ålder. Då var Patrik less på sitt jobb och var på hugget när studiekompisen Karl hörde av sig. Han hade kunnat tänka sig att göra vad som helst, hade det varit en idé om korvkiosk så hade Patrik nappat men Karl hade andra planer.


  I avsnittet får du lyssna till den här resan och vad omgivningen och inte minst corpfirmorna tänkte när två unga herrar med storslagna planer gav sig ut på förvärvsjakt. Blott 9 månader senare gjordes första förvärvet i form av Tornum och resan var igång.


  Idag är Volati listat på mid cap och har ett börsvärde strax under 9 miljarder kronor. Men hur har vägen dit sett ut? Hur kändes det att bli miljardär och vad menar han egentligen om att man bör hitta sin inre Janne Boklöv? Hur är det att arbeta som ordförande och hur ofta är han inne på kontoret egentligen? Dessutom får vi lite boktips och lyssna till hans favoritnyckeltal.


  Det och mycket mer i detta fullspäckade avsnitt!


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I veckans avsnitt får du lära känna Ola Rollén som blev vd för Hexagon år 2000 då blott 35 år gammal. 23 år senare lämnade han över stefettpinnen till Paolo Guglielmini och fattade ordförandeklubban. Under hans tid vid rodret gav aktien en totalavkastning på +10 500% vilket motsvarar +22,5% CAGR. En resa som tog bolaget från ett börsvärde på 1,5 miljarder kronor till 300 miljarder kronor och gjorde att han flera år i rad blev utnämnd till en av världens bästa vd:ar enligt Harvard Business Review. Men vad är det som driver Ola och vilken har varit den största motgången?


  Dessutom får vi höra mer om hans investeringsbolag Greenbridge som kan komma till börsen i år och hur han ser på AI-trenden. Det och mycket mer i detta fullmatade avsnitt.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får vi lära känna Anders Sundström - norrbottningen som gjort det mesta. Den högsta positionen du kan ha i näringslivet är ordförande och det tyngsta uppdraget inom finans är för Sveriges största bank. Om vi blickar mot staten så ligger posten som näringsminister nära till hands. Få har haft någon av dessa poster, Anders har haft båda. Dessutom har han tackat nej till partiledarrollen i Socialdemokraterna vid två tillfällen.


  Under finanskrisen var han med och räddade Swedbank och när Northland Resources kraschade 2014 så lade han ned tusentals timmar för att snicka fram en lösning för att åter väcka malmgruvan i Kaunisvaara - något som gick hem och som idag återfinns inom Kaunis Iron.


  Dessutom är han styrelseordförande i bl.a. SkiStar och Kaunis Holding och ledamot i Europas största privata skogsägare SCA. Historisk har han hunnit vara ordförande i Swedbank och vd på Folksam - som dessutom räddade Swedbank under finanskrisen och gjorde århundradets affär.


  Psst... sist men inte minst delar han med sig av knepet för den perfekta pitepalten.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får du lära känna investmentbanken Carnegie och vd Tony Elofsson. Han kom in i branschen 1996 och har jobbat på Carnegie sedan början av det här årtusendet. Tony berättar nästan allt vi behöver veta om banken. Vi får lära oss mer om Carnegie, de olika affärsenheterna, var i världen banken har verksamhet och hur företagskulturen ser ut.


  Dessutom berättar Tony om vad som var framgångsreceptet till att återta tronen efter att Altor och Bure köpte banken av staten 2009. För som staten sa "Det här kommer bli den snabbaste M&A-affären någonsin, vi vill inte äga er och ni vill förmodligen inte att staten ska äga er heller".


  Dessutom får vi lyssna till förkärleken till småländska bolag, den mest minnesvärda transaktionen, noteringsklimatet just nu och huruvida man kan säga att Carnegie är en kanariefågel i den finansiella gruvan.


  Det och mycket mer i detta avsnitt.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet får vi stifta bekantskap med Björn Jansson. Han äntrade finansbranschen 1987 och har därefter haft en imponerande karriärsresa. Kring millennieskiftet var han allt som oftast en av Sveriges bästa aktieanalytiker och media brukar använda epitet som "stjärnanalytiker" och "bankirernas bankir". Därefter var han Carnegies vd under 8 år (2015-2023).


  Dessutom är han ett vandrande uppslagsverk med stort intresse för historia. Det är bra då vi såklart vill veta mer om Carnegies historia, från slaget vid Culloden år 1746 fram till dag. Vad gör Carnegie så framgångsrika och hur gick det egentligen till när idén till Montrose by Carnegie föddes? Hur kan man bli en bättre investerare och hur läser man egentligen en aktieanalys?


  Självklart får vi även höra mer om hans bästa och sämsta affär, hur han investerar själv och det där bolagsbesöket som närmast blev som ett väckelsemöte och resulterade i stora köptummen.


  Vill du veta mer om Montrose? Skriv i så fall upp dig på väntelistan på vår hemsida (https://www.montrose.io) så får du uppdateringar från oss samt en inbjudan till att bli betatestare inom inte allt för lång framtid.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Varmt välkommen till första avsnittet av Montrosepodden. I det här avsnittet får du lyssna till Montrose grundare Alexander Boman (VD) och Karl Skarman (marknadschef). De berättar om hur idén till Montrose växte fram, vad Montrose är för något och vart vi befinner oss idag. För första gången berättar vi (nästan) allt om vad vi bygger för något, vilka vi riktar oss till, hur vi kommer att differentiera och positionera oss i marknaden samt vilken ambition vi har. Vi unnar oss även att bjuda på konkreta nyheter kring vår prisstrategi, marknadsutbud, när lansering sker likväl som att vi lovar att lansera en av de mest efterfrågade produkterna i investeringscommunityn. Det och mycket mer!


  Vill du vara en av de första att bli inbjuden till beta-lansering? Skriv då upp dig på listan via Montrose.io.


  Delikat lyssning på dig,

  Nicklas


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.