Episodes

  • Svindel bygger på Stridsbergs roman Kärlekens Antarktis, som fick Sveriges Radios romanpris 2019. Men hur blev den laddade intrigen på scen? Teaterkritikern Kristina Lindquist ger sin syn på saken.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    FRÅN DÖDENS SYNVINKEL SER LIVET UT SOM EN DRÖM

    Det är Ingela Olsson som spelar huvudrollen i ”Svindel”. Hon ser sin mamma och pappa, andra hon träffat - och framför allt: sina barn. Regisserar uppsättningen gör Rebecka Hemse, som även tidigare arbetat med Sara Stridsbergs manus, vilket även skådespelaren Ingela Olsson har gjort.

    ... OCH DE DRÖMSKA JUNGFRURNA I SOFIA COPPOLAS TAPPNING ÄR ”SOFT GIRLS”

    Strax före millennieskiftet kom Sofia Coppolas film ”The Virgin Suicides” - som enligt P1 Kulturs filmkritiker Emma Engström kan vara första tecknet på den aktuella rörelsen Soft Girls. Det handlar om att välja bort stress och press och tänka på sitt eget bästa. En omdiskuterad nutida företeelse, som enligt vissa handlar om en reaktion mot feminismen och enligt andra snarare riktar sig mot det maskulina prestationssamhället. Men Emma Engström frågar sig om jungfrurna i Coppolas film i själva verket inte stod ut med sysslolösheten.

    BILDNINGSRESAN GÅR TILL LOS ANGELES

    Kanske är det dags att börja tänka på sommarsemestern - och drömresor längre fram? Som tips och inspiration återutsänder Kulturredaktionen ett antal program i serien ”Bildningsresan”, där vi guidar till kulturella platser värda en omväg.
    I dag färdas vi till Los Angeles. Så följ med på en resa i bilköer och på motorvägar! Till författaren Joan Didions terrass i Malibu, sagoslottet Chateau Marmont och det bohemiska Laurel Canyon där så mycket fantastisk musik kom till i haschdimmorna på 1960-talet. Men, framför allt: häng med vår reporter Lina Kalmteg i en kamp mot yta, klichéer och mytologisering!

    KLASSIKERN: LOTTE LASERSTEINS MÄSTERVERK ”KVÄLL ÖVER POTSDAM”

    Målningen ”Kväll över Potsdam” anses vara Lotte Lasersteins främsta. Det glada tjugotalet är slut, det är Weimarrepublikens sista tid då hon 1930 samlade fem vänner på en takterrass med utsikt över Potsdam. Katarina Wikars berättar mer i veckans Klassiker - med hjälp av kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzén. Och fram till den fjortonde april kan man se målningen på Moderna museet i Stockholm.
    I inslaget hörde vi även Odile Nunes läsa ur pjäsen ”Abend über Potsdam” av Lutz Hübner och Sarah Nemitz.

    Programledare: Jenny Teleman
    Producent: Mattias Berg

  • Konstnären Arvida Byström fortsätter att utforskar den digitala kvinnokroppen. Tidigare har hon skapat sexroboten Harmony med hjälp av AI. Nu har hon gjort AI-genererade nakenbilder av sig själv som hon sålt till män, som hon låtit en AI sexchatta med.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Resultatet är fotoboken ”In the clouds”. P1 Kulturs reporter Björn Jansson har träffat henne.

    DOMEDAGSJAZZ MED SARA ALDÉN

    Jazzvokalisten Sara Aldén har gjort sig känd för att utforska den amerikanska jazzens standards genom ett eget filter. Nu kommer hennes debutalbum There Is No Future – en skiva med siktet på domedagen. Jazzradions Märet Öman har lyssnat.

    ESSÄ: MED MARADONA FICK ANARKIN TRIUMFERA ÖVER ORDNINGEN – FÖR ETT ÖGONBLICK

    Fotboll lockar en större publik än någon annan idrott. Men det är inte vad som händer vid sidan av planen som speglar samhället, utan i högsta grad också det som händer på den. Det visar Thomas Steinfeld när han zoomar in på avgörandets historia.

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Just nu är det mycket Rolf Lassgård. I helgen har danska filmen Möte i Rom svensk premiär och Andra akten finns på SVT Play. I bägge filmerna spelar han män med komplicerade kärlekshistorier.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    HUR GÖR ROLF LASSGÅRD FÖR ATT GESTALTA ”DET ROMANTISKA INTRESSET”?

    Programledaren Lisa Bergström frågar Rolf Lassgård om hur det är att spela en riktig kulturman. Han svarar på det - och berättar vidare om hur han sätter känslorna i kroppen som skådespelare, tar med sig erfarenheter från livet och hur han lade till en avgörande replik under filmatiseringen av ”Händelser vid vatten”. Dessutom svarar Lassgård på frågan om vilka roller han drömmer om framöver.

    BILDNINGSRESAN GÅR TILL HAMBURG

    Nu efter påsk kanske många börjar drömma om sommarens semester. Som tips och inspiration kommer vi den här veckan att sända några avsnitt ur vår storsatsning ”Bildningsresan” i repris. I dag styr vi kosan mot Hamburg, kontrasternas stad, med hjälp av Kulturredaktionens Anna Tullberg och frilansjournalisten Marcus Hansson.

    OBS-ESSÄN: MED MYTEN OM AFRIKA KAN MAN LURA VÄRLDEN

    Häromdagen var det ju första april - en dag som inte minst många medier förut ägnade åt att lura sin publik. Nu är det mer sällan så.

    Men få saker lockar så mycket som en historia som låter för bra för att vara sann. Problemet är väl bara att den oftast just inte är sann. I dagens radioessä återger Dan Jönsson den svindlande berättelsen om mannen som lurade världen med hjälp av myten om Afrika.

    Programledare: Lisa Bergström.
    Producent: Mattias Berg.
    Producent för OBS: Olof Åkerlund.

  • Metoo-hösten 2017 riktade Aftonbladet hård kritik mot teaterchefen Benny Fredrikssons ledarskap. Några månader senare avslutade han sitt liv på ett hotellrum i Sydney. Nu skriver Johan Hilton berättelsen om Benny Fredriksson ett ödesdrama där slutet är inbyggt i begynnelsen. Samtal med teaterkritiker Jenny Teleman.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    FÖRFATTAREN MARYSE CONDÉ ÄR DÖD

    Författaren, akademikern och journalisten Maryse Condé har sedan debuten 1976 undersökt teman som hierarkier, rasism och kolonialism. Länge var hon nobelpristippad. Samtal med kulturredaktionens Cecilia Blomberg.

    PÅ JAKT EFTER STADENS SJÄL – BILDNINGSRESAN GÅR TILL DELHI

    I serien Bildningresan guidar kulturredaktionen till kulturens huvudstäder och de klassiska besöksmålen som är värda en omväg. Idag visar kulturjournalisten Lars Hermansson och hans guide, resejournalisten Per J Andersson, vägen genom myllrande gator i Indiens huvudstad Delhi.

    ESSÄ: ÄR DET VÄNSTER HJÄRNHALVA SOM FÖRDÄRVAT VÄRLDEN?

    Kan du känna dig lite tudelad ibland? Som att det inom dig utspelas en kamp mellan olika sätt att betrakta världen? Tja, något sådant är just vad som pågår mellan den vänstra och högra hjärnhalvans processer. Och om det verkar som att kampen blir alltmer ojämn, menar Helena Granström i dagens essä, så är det kanske ingen slump.

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Boksuccén Jag for ner till bror har blivit hyllad föreställning på Teater Västernorrland i Sundsvall. Amanda Jansson, känd från tv-serien Tunna blå linjen, spelar huvudrollen som Jana Kippo. Jag tror att alla som ser den kommer att kunna koppla den till sig själva på nåt vis, säger Amanda Jansson till P1 Kulturs reporter Joakim Silverdal.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  • Det är 80-talet som rivs nu och de husen är knappt femtio år. Kulturredaktionens Katarina Wikars om drömmarna, rivningarna och upprättelsen för 80-talets arkitektur.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ”80-talet var det årtionde då det drömdes som mest inom arkitekturen”, säger arkitekturskribenten Dan Hallemar. Man lånade av tidigare epoker, flög in stjärnarkitekter. Pelare och pastell och palats för folket i prefabricerad betong. ”Det är viktigt att man förstår vad den postmoderna arkitekturen ville säga, ambitionerna bakom och drivkrafterna som skapade den.”

    ”Man hann inte börja älska åttiotalet innan det försvann.” Arkitekterna Anna Mistry Bergbom och Emma Svanberg på ACAN har lanserat Rivningskartan och kartlägger byggnader i hela Sverige som har rivits eller är hotade. Fokus är att väcka opinion om de som fortfarande kan räddas, och de samlar också in berättelser och minnen kring husen. ”Det är en trög bransch som går på i gamla hjulspår, byggbranschen. Det får inte vara för lätt att göra sämst”.

    Allt fler börjar omvärdera 80-talets arkitektur som länge stått lågt i kurs. Och allt oftare talas det om att reparationssamhället är här, om att återbruka hela hus. KOD-arkitekter har engagerat sig mot de planerade rivningarna av de s k bananhusen från 80-talet vid Alviks strand där ett nytt bostadsområde planeras. De har ritat ett eget förslag för att bevara och bygga om husen. De ser det som ett kall att lyfta detta, ”vi måste förvalta det vi har nu”, säger de.

    Detta är ett längre program baserat på en serie i tre delar som sändes tidigare i vinter.

  • Helvetesgapet, vårskriket, vildvittrorna berättelsen om Ronja Rövardotter har på många sätt blivit en del av vårt kollektiva medvetande. Nu kommer en ny Netflix-serie baserad på Astrid Lindgrens sista bok hur bra är den?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hör filmkritiker Emma Engström och litteraturkritiker Lina Kalmteg om Ronja-figuren i den nya serien; vilken roll naturen och alla olika väsen spelar i berättelsen; och hur man lyckats expandera Ronjaberättelsen till en serie i 12 delar – stort samtal om en berättelse som letat sig in i folksjälen och som nu kommer i ny tappning.

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Hans Zillén

  • Teater Västernorrland spelar Jag for ner till bror, efter Karin Smirnoffs romaner, för fulla hus. P1 Kultur intervjuar Amanda Jansson, som spelar huvudrollen Jana Kippo - och Karin Smirnoff själv.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    AMANDA JANSSON HAR REDAN BLIVIT FOLKKÄR

    Efter att ha spelat bärande roller i tv-serier som ”Tunna blå linjen” och ”Nattryttarna”, samt i den kommande storfilmen ”Stormskärs Maja”, gör Amanda Jansson just nu succé på Teater Västernorrland. P1 Kulturs reporter Joakim Silverdal har sett föreställningen och träffat Amanda Jansson på plats i Sundsvall.

    ... OCH VAD TYCKER KARIN SMIRNOFF SJÄLV OM ATT FÅ SE SIN SKAPELSE FÅ LIV PÅ TEATERN?

    Vi ringer upp författaren för att höra vad hon tyckte om uppsättningen av ”Jag for ner till bror” - och om Jana Kippo, i Amanda Janssons gestalt, på scenen i Sundsvall.

    DET RYSKA ROCKBANDET SOM HAMNADE I TERRORNS SKUGGA

    Sveriges Radios Rysslandsexpert Fredrik Wadström berättar om rockbandet Piknik, som skulle ha spelat när terrordådet skedde i Moskva - och som ska ha konsert igen i kväll. Om hur det bandet, och hela Leningrads musikscen, bidrog till att han själv blev intresserad av ryska och Ryssland. Och vilken sorts publik som drabbades av dådet.

    ELIF BATUMAN – EN FÖRFATTARE SOM ÄR BESATT, OCH SOM MAN BLIR BESATT AV

    Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg läste boken ”Besatta” av Elif Batuman för ett decennium sedan. Den handlade om den turkisk-amerikanska forskaren och journalistens hängivna förhållande till framför allt rysk litteratur och blev en stormande succé världen över.
    Nu kommer hennes nya roman, med titeln ”Antingen eller” ut på svenska - och Lina Kalmteg kastade sig över den också.

    HUR BLEV BORDSDUKNING EN DEL AV AVANCERAD DIPLOMATI?

    Charlotte Birnbaum, författare och ledamot av Gastronomiska Akademien, har kommit ut med boken ”På bordet. Om det goda och det sköna”. Där beskriver hon bland annat bordsdukningens spännande historia, hur socker blev så populärt att man gjorde hela landskap av det - och varför kokt skinka skulle liknande en sköldpadda med ett palmträd på ryggen. Vi har intervjuat henne.

    KONSTNÄREN SOM ÄR 89 ÅR GAMMAL - OCH SOM NY

    Många av oss har nog sett eller ren utav vistats i konst av Ulrik Samuelsson utan att veta om det. Han debuterade 1963, var tidigt ute med installationen som form men är kanske främst känd för offentliga utsmyckningar, som Filmstaden Sergel och Kungsträdgårdens tunnebanestation. Nu har han fyllt 89 och ställer ut nya målningar på galleri Anna Bohman i Stockholm. Vår konstkritiker Mårten Arndtzén gick dit och mötte en delvis ny Ulrik Samuelsson

    DAGENS ESSÄ: ÄGG PÅ LIV OCH DÖD

    Vi närmar oss påsk och det är förstås en högtid där ägget spelar en särskild roll. Men ägget är sammanbundet med människan året om och på många sätt. Det finns i vår mytologi, kultur och på mångas frukostbord. Såväl som i kvinnokroppen. Journalisten Anna Thulin serverar några idéer hon kläckt om en ätbar symbol för både livet och döden.

    Programledare: Lisa Bergström.
    Producent: Mattias Berg.

  • Är det en tillgång eller ett hinder att stå nära den man ska porträttera? Filmaren och vännen Gustav Ågerstrands porträtt av folkmusikern Sara Parkman går nu upp på bio.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens P1 Kultur hör du dem båda två om relationen mellan den som filmar och den som blir filmad; om vem som äger berättelsen och om hur sann en dokumentär egentligen är.

    BILDEN AV EN IKON – NY DOKUMENTÄR OM LARS NORÉN

    Hur gör man ett porträtt av en person som redan är ikonisk? Nu kommer filmen ”Lars Norén: Resan mot mörkrets hjärta” av Sindra Grahn.

    VÅRENS LYRIK: DANIEL SJÖLIN OM TRE NYA DIKTSAMLINGAR

    Vår kritiker Daniel Sjölin har läst ”Året hos Hyperboréerna” av Jesper Svenbro; ”Jägmästarna Säger” av Mariam Naraghi och ”Spikar” av Agota Kristof .

    ESSÄ: FÖR EN KONSERVATIV ÄR NATO INTE VÄRT RISKEN

    Konservatismen anses ofta ta sin början med 1700-talspolitikern och filosofen Edmund Burkes skrifter. Men denna kulturella och politiska ideologi och filosofi är på frammarsch också idag. En av dem som övertygats av argumenten är filosofen Torbjörn Tännsjö. I dagens essä berättar han mer om det och om varför till exempel Natomedlemskap passar dåligt ihop med en konservativ attityd.

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Blir det Sofia Jannok, Zhiwar Rashid, Ia Genberg, Olle Lönnaeus eller Åsa Asptjärn?Det är ni lyssnare som avgör vem som vinner. Hör novellerna och rösta här.Vinnaren tillkännages i P1 Kultur 17 april.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Rösta på din favorit här

    Lyssna på novellerna här

    De fem novellerna är:

    • ”Och kulorna ska jag ta hand om tills vi ses igen” av Zhiwar Rashid i uppläsning av Henrik Gustafsson (Foto: Maja Kristin Nylander)

     • ”Guohp’áhkku, Mögelgumman”, av och med Sofia Jannok (Foto: Melina Hägglund)

     • ”Enkel styckning av småvilt” av Åsa Asptjärn i uppläsning av Ann Petrén (Foto: Stefan Tell)

     • ”Rått-Kuno” av Olle Lönnaeus i uppläsning av Jakob Hultcranz Hansson (Foto: Martin Magntorn)

     • ”Jane” av Ia Genberg i uppläsning av Liv Mjönes, (Foto: Sara Mac Key)

     Det är ni lyssnare som avgör vem som vinner och röstningen sker på https://sverigesradio.se/litteraturveckaniP1 med start i dag 19 mars.

    Vinnaren presenteras i P1 Kultur 17 april.

  • Levan Akin som fick Guldbagge för And then we danced är bioaktuell med nya filmen Passage. En åldrad lärarinna och en ung slarver slår följe till Istanbul i jakten på en försvunnen systerdotter. Möt honom i dagens P1 Kultur.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    EN VINNANDE FOTOBOK OM KROPPSLIGA GRÄNSTILLSTÅND

    ”Things can change anyway” är titeln på årets vinnarbok som är skapad av konstnären och fotografen MC Coble och konsthistorikern Louise Wolthers. En bildberättelse om familjen och vännerna och naturen men också om förändringar som en könsbekräftande transition och klimakteriet.

     

    BARA SPÖKEN KAN ÅTERBERÄTTA SRI LANKAS BLODIGA 80-TALSHISTORIA

    En magisk historia om en mördad krigsfotograf, som efter döden försöker hitta vem som tog livet av honom - och vart hans försvunna kartong med unika bilder tagit vägen. Ungefär så kan man beskriva romanen ”Maali Almeidas sju månar”, skriven av Shehan Karunatilaka från Sri Lanka.
    P1 Kulturs Mattias Berg stämde möte med författaren när var på Sverigebesök.

     

    EN BELARUSISK MAMMAS KAMP FÖR RÄTTVISA

    ”Motherland” heter en hyllad ukrainsk-svensk dokumentär om militärtjänstgöringen i Belarus, där pennalismen och våldet gör att flera unga män dör i lumpen. Filmen en vann första pris på en av världens främsta dokumentärfestivaler CPH:DOX och är gjord av av Hanna Badziaka och Alexander Mihalkovich. Fredrik Wadström kommer till studion.

    KLASSIKERN OM EN FÖRBJUDEN TJECKISK 70-TALSROMAN

    ”En alltför högljudd ensamhet” av den tjeckiske författaren Bohumil Hrabal är en mustig skröna, en modernistisk kortroman, skarp samhällskritik och en delvis självbiografisk berättelse – allt på en gång. Sedan den skrevs i början av 1970-talet har det visat sig vara aktuell i varje decennium – alltid på olika sätt. Dramatikern Dmitri Plax har gjort dagens klassiker.

     

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Nina Asarnoj

  • Efter den arabiska våren vad blev det egentligen kvar när revolutionens damm lagt sig? Två aktuella utställningar visar just nu det konstnärliga eftermälet av en omvälvande tid i början av 2010-talet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

     Vi har besökt utställningen ”Habibi – the revolutions of love” på Medelhavsmuseet i Stockholm, och ”Oläkt” på Moderna museet i Malmö. Reportage av Jenny Teleman och samtal med konstkritiker Linda Fagerström.

    HOTELL VITA HÄSTEN – KRIGSMULLER I OPERETTSKRUD


    I veckan var det premiär för operetten Hotell Vita Hästen på Folkoperan i Stockholm. Skriven 1930 i en tid av politiska spänningar och mullrande krigshot – vad kan den berätta för oss idag? Samtal med kritiker Thomas Nordegren. 

    MINIMALISTISK PIONJÄR I KONSERTFILM

    På fredag är det svensk biopremiär för konsertfilmen ”Ryuichi Sakamoto: Opus” – en minimalistisk konsertfilmen om den lika minimalistiska kompositören som gick bort för ett år sedan. Samtal med musikjournalisten Andres Lokko om en musikalisk pionjär.

    ESSÄ: MER EMPATI GÖR INTE VÄRLDEN BÄTTRE

    Romanläsning är en övning i medkännande. Som en händelse minskar denna läsning och empatin i takt. Men vi gör fel om vi sätter vår tilltro på empatin, säger Thomas Steinfeld i dagens radioessä.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Artisterna Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez är ute på turné med Riksteaterns föreställning Nomad. Föreställningen är ett musikaliskt möte mellan Sofias samiska och Salamancas romska rötter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    SOCIALA MEDIER I FILMBRANSCHEN

    Mina Benaissa har undersökt kopplingen mellan de nya, unga skådisstjärnornas följarskaror och deras attraktivitet i filmbranschen. Borde teaterutbildningarna lägga in ett moment om hur de maxar sina sociala medier? Vi har ringt upp Simon Norrthon, förbundsordförande för Fackförbundet Scen & Film, för att fråga det.

     

    HAN SKAPADE DEN SVENSKA LANDSBYGDEN

    Hur kommer det sig att den svenska landsbygden ser ut som den gör? Ett svar är att lantbruksarkitekten Charles Emil Löfvenskiöld, även kallad ”krusidullmannen”, har en hel del med saken att göra. Han är ett självklart namn i den svenska arkitekturhistorien men ändå okänd för de flesta. Född 1810 och död 1888. Hans tjocka bok ”Landtmannabyggnader” från 1868 har nyligen kommit ut på nytt, komplett med ritningar över torpstugor, hönserier och ladugårdar.

     

    OBS-ESSÄN OM HUMANISMENS DUBBLA ANSIKTE

    Humanismen är en tradition som väcker positiva associationer för de flesta. Men antagandet om människans särställning har fått kritiker att varna för lärans förödande konsekvenser. Eva-Lotta Hultén är en av dem och dagens radioessä funderar hon på humanismen kan rädda oss från humanismen.

     

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Nina Asarnoj

  • Allt fler tecknade japanska animefilmer spelas nu in som spelfilm med skådespelare. Varför översätts de tecknade äventyren till levande film just nu?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Samtal med kulturjournalisten Johannes Cakar och programledaren Victor Linnér.

    BUTOHDANS PÅ TURNÉ

    Artisten Frauke är just nu ute på en sverigeturné med föreställningen Pearl - en Butohdansföreställning som gräver i det undermedvetna genom människan alla 6 (!) sinnen. P1 Kultur träffade Frauke på ett hotellrum i Borlänge.

    YOUNG ROYALS GÅR I MÅL – EDVIN RYDING OM TRE SUCCÉARTADE SÄSONGER

    Igår släpptes det sista avsnittet i den tredje och sista säsongen av serien Young Royals. P1 Kultur har träffat skådespelaren Edvin Ryding, som spelar rollen som den svenska kronprins Wilhelm.

    FEM NOMINERADE TILL SVERIGES RADIOS NOVELLPRIS

    Litteraturveckan i P1 närmar sig – veckan då litteraturen står i centrum och som kulminerar med Sveriges radios tre litteraturpriser. I morse kom nomineringarna till Novellpriset. Samtal med Camilla Blomqvist, producent för Radionovellen.

    ESSÄ: I KYRKBÄNKEN SPRÄNGS MIN FILTERBUBBLA I ATOMER

    Få vill engagera sig och alla har fullt upp med att vara sig själva. Det känns både i föreningsliv och församlingar såväl som när klassföräldrar ska utses. Hur blev det så här? Kulturredaktionens Joakim Silverdal får en individualistisk insikt i kyrkbänken.

    Programledare: Saman Bakhtiari
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Som tonåring vann Nasrin Pakkho talangtävlingar i Iran. Först som 70-åring kan hon göra verklighet av sin dröm och sjunga på en stor scen i Göteborg. Kulturredaktionens Emma Engström har träffat en erfaren debutant.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  • Medan ryssarna går till valurnorna i helgen ger Dramaten i Stockholm Navalnyj: Rättegången.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    När Aleksej Navalnyj återvänder till Ryssland 2021 grips han redan på flygplatsen och ställs inför rätta. Han skickas till straffkoloni där han sedan dör, den 16 februari 2024, 47 år gammal.

    Medan ryssarna (mer eller mindre frivilligt) går till valurnorna i helgen ger Dramaten i Stockholm ”Navalnyj: Rättegången” som bygger på inspelningar i domstolslokalen och andra vittnesmål.

    Regissören Dmitri Plax medverkar i P1 Kultur direkt från Göteborg där han arbetat med det ukrainska gästspelet Bad Roads av Natalka Vorozjbyt, en av Ukrainas främsta dramatiker. Föreställningen har premiär på fredagen och kulturredaktionens Fredrik Wadström har träffat regissören Tamara Trunova.

    HEMVÄNDARNA PÅ LITTFEST

    Att bryta upp, ta sig ut och erövra stora världen har länge varit en omhuldad berättelse i skönlitteraturen. Men på sistone har flera romaner skildrat en omvänd resa, tillbaka till ursprunget. P1 Kulturs Joakim Silverdal möter författarna Pär Hansson (Spindelbjörken, nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2024) och Sanna Samuelsson (Mjölkat) i vimlet på Umeås internationella litteraturfestival Littfest.

    KLASSIKERN: GUDFADERN

    Veckans klassiker är alla gangsterfilmers ouppnåeliga förebild: Francis Ford Coppolas Gudfadern från 1972. Filmkritikern Mårten Blomkvist om en film där de stilla ögonblicken är de mest laddade.

    BOCKARNA BRUSE PÅ NYA ÄVENTYR

    Den gamla folksagan om tre getabockar som ska över en bro med ett ruskigt troll under har fått nytt liv i den norska barnboksförfattaren Björn F Rörviks böcker. Nu har en av dem - Bockarna Bruse på badhuset - blivit en slags actionfilm för de minsta. Vår kritiker Jenny Teleman gillar trollet men undrar varför man måste skrika så mycket i barnfilm.

    Programledare: Cecilia Blomberg
    Producent: Mårten Arndtzén

  • Åsa Fång spelar mamman med bipolär sjukdom i Next to normal på Malmö Opera. Hur gestaltar man mani och depressivitet i en musikal? Och vilket avtryck har psykisk ohälsa gjort i såväl klassisk musik som samtida popmusik?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    PSYKISK OHÄLSA I RAMADAN-TV-SERIER

    Årets ramadan-tv-serier rullade igång i början av veckan – ett avsnitt per dag under hela fasteperioden – och även där syns en ökande trend att vilja diskutera psykisk ohälsa. Samtal med kulturjournalisten Sara Rifaat.

    ESSÄ: MÄNNEN VILL IN I INÄLVORNA OCH KONTROLLERA 

    Artificiell intelligens ses som ett av samtidens och inte minst framtidens stora utmaningar och möjligheter. Men finns det inte någonting med delar av den robotiserade morgondagen som känns märkligt bekant? Aase Berg ser håglösa tv-zombier och anatomiska vaxdockkvinnor och funderar över männens behov av kontroll.

    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Lars Trägårdh delar med sig av sina tankar om en svensk kanon

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I slutet av 2023 fick han uppdraget att leda arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon. Nu kommer historikern Lars Trägårdh till studion för att förklara vad han menar med ”ett breddat kulturbegrepp” och hur man gör en lista över framstående konstverk till något mer än en statligt pekpinne.

    VARFÖR SVIKER PUBLIKEN MODERNA?

    Svenska museer går bra nu. Trots att den fria entrén har slopats ökar tillströmningen och vissa av dem slår besöksrekord. Moderna museet i Stockholm avviker från den positiva trenden med en tydlig nedgång - även i jämförelse med åren före fri entré. Men museichefen Gitte Ørskou är inte orolig.

    SEKELSKIFTESMÅLERI MED FÖRHINDER

    Harriet Backer och Marie Krøyer var båda målare och verksamma kring sekelskiftet 1900. Men där Marie tidigt gav upp måleriet för att istället sköta hem och hushåll drev Harriet egen målarskola och etablerade sig på hög nivå inom det norska konstlivet. Nu visas deras verk i två utställningar, en på Nationalmuseum och en på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Konstkritikerna Clemens Poellinger (SvD) och Ulrika Stahre (AB) jämför deras företräden.

    NASRIN PAKKHO - SÅNGERSKA TILL SLUT

    Som tonåring vann Nasrin Pakkho talangtävlingar i Iran. Först som 70-åring kan hon göra verklighet av sin dröm och sjunga på en stor scen i Göteborg. Kulturredaktionens Emma Engström har träffat en erfaren debutant.

    ESSÄ: LIVETS INNEBOENDE MOTSÄGELSER

    Människan har för vana att ställa och ställas inför frågor som tycks paralyserande svåra. Michael Azar tar hjälp av en blodsugande insekt i antikens Athen för att utmana vår tro på att vi vet vad vi tror oss veta.

    Programledare: Cecilia Blomberg
    Producent: Mårten Arndtzén

  • Årets Polarpris går till discolegendaren Nile Rodgers och mästerdirigenten Esa-Pekka Salonen. Vad är det de gör så bra?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens P1 Kultur benar vi upp två av vår tids stora musikaliska genier tillsammans med P2:s Johan Korssell och Mats Nileskär från P3 Soul.

    FOLKKÄRA KERAMIKERN LISA LARSON ÄR DÖD

    Keramikern Lisa Larson lyckades med det ovanliga konststycket att bli en folkkär keramiker. Hennes bulliga figurer pryder många hem både i Sverige och i resten av världen. Igår kom beskedet att hon gått bort, 92 år gammal. Vad gjorde henne så omtyckt? Och vem för hennes arv vidare? Samtal med Magnus Palm, författare.

     

    ESSÄ: DEMOKRATIN MÅR BRA AV SEXUELLA LEKAR

    Är det en mänsklig rättighet att leka, också som vuxen? Leken kan befria oss, och spela en viktig roll för demokratiers utveckling. Även sexuella lekar som ageplay – det menar Marie Hållander.



    Programledare: Lisa Wall
    Producent: Eskil Krogh Larsson

  • Kulturredaktionens filmkritiker Joakim Silverdal om de största snackisarna inför Oscarsgalan. Och svenskarnas chanser på priser. Programledare: Maria Askerfjord Sundeby.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.