Episodes

  • Afscheid nemen, moet je doen in stijl en als we het over stijl hebben, dan past Das Pop frontman Bent Van Looy zeker in het Radio Streaming plaatje.
    In onze laatste aflevering vertelt Bent openhartig over zijn twee dochters, haalt herinneringen op aan zijn optreden in ons cultuurcentrum toen Luc De Vos overleed en kom je (al dan niet) te weten hoeveel een echt schilderij van zijn hand wel mag kosten.

    Met de plaat ‘Forevergem’ heeft de lokale band Peenoise zich al in de kijker geplaatst. De gebroeders Gilles, César en Titus Pinoy – zonen van actrice Marijke – getuigen over de lockdown en wat dat met een jonge band doet, maar ook over hoop in de vorm van een nieuwe EP die in februari verschijnt.

    Voor onze duik in de Stroming vertelt Hans De Pelsmacker over zijn kunstwerk 'verwonderd kijken' dat aan de Hoge Wal in Ertvelde staat. Dit bijzonder 'platform' waar je ook op kan zitten, vertrok letterlijk vanuit de omgeving, want er werden ook afgietsels van takken in verwerkt. Een (her)ontdekking waard!

    Auteur Kathleen Vereecken heeft het over haar laatste boeken en de tijd die ze doorbracht in Bibliotheek Evergem, waar ze in alle rust kon schrijven. Nu heeft ze een schrijfparadijs thuis en als alles goed gaat, staat ze in het voorjaar 2021 paraat voor een achttal auteurslezingen.

  • Strak in het pak en immer trefzeker schrijdt Barbara Sarafian de studio binnen. Ze maakt meteen duidelijk hoe je haar slogan ‘Fokkof’ moet interpreteren. Werk, liefde en leven passeren de revue. Ze poneert levenswijsheden die je ongetwijfeld deze duffe coronaperiode beter doen doorkomen.

    Lokaal talent dat het lokale al ruim overschreden heeft, is deze keer Jeroen Janssen, bibliotheekmedewerker in Evergem en auteur van verschillende graphic novels, waaronder 'Bakamé' en 'Er wonen nog mensen / tekenen van leven in Doel'. Dit jaar bracht hij twee nieuwe boeken uit: 'Mijn kameraad Che Guevara' en 'Posthumus'.

    Voor onze duik in de Stroming verven we de muren nog eens zwart, want we rakelen het verhaal op van graffitikunstenaar Klaas Van der Linden, die de muur naast het cultuurcentrum ter beschikking kreeg om zijn werk 'Finding' op aan te brengen. Het siert nog steeds de gevel en het is, in tegenstelling tot andere graffiti, de bedoeling om zo lang mogelijk de tand des tijds te weerstaan.

    We laten ook fotograaf Guillaume Decock aan het woord, die na een workshop concertfotografie in 2015 een hele reeks optredens fotografeerde en nadien zijn werkveld wou verruimen. Hij spitste zich toe op mode, film en artistieke portretten. Momenteel zet hij vooral in op zijn e-boek 'Fotografeer je door de lockdown' om op die manier bezigheid te hebben en te creëren voor anderen en ook om hopelijk het grote inkomensverlies wat te compenseren.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Hij staat aan het comedy-firmament geboekstaafd als één van de grootsten en wij hebben hem in onze radiostudio: Wouter Deprez. Hij vertelt honderduit over optreden en het gemis ervan, de discipline om te schrijven, thuisonderwijs en zijn vrouw en kinderen. Sneller dan de roetpieten strooit hij en passant grappige levenswijsheden rond zodat je zeker gebeiteld zit voor een uur topradio.

    Lokaal talent Simen Lambrecht is fotograaf en werkt al bijna twee jaar aan zijn ‘Meetjes’ project, een fotoverhaal over de oudste generatie vrouwen in het Meetjesland. Hij was deze zomer resident in Kerkbrugge-Langerbrugge voor het project Konnektor, waar hij verbinding zocht tussen de dorpsbewoners en de oude elektriciteitscentrale.

    Voor onze duik in de Stroming plonzen we zowaar in de lokale Ganges, want met de Indische groep The Dhol Foundation die in 2006 te gast was, rakelen we een verhaal op waar de paashaas bleek van uitslaat. Konijn met pruimen blijkt namelijk geen gerecht waar je de doorsnee Indiër blij mee maakt …

  • Actrice Pascale Platel geeft ons tips over hoe je een appartement schoonmaakt, deelt liefde en leed en vertelt passioneel over haar muziekkeuzes en hoe ze in het leven staat.

    22 lentes jong is hij en de toekomst van de drum is alvast verzekerd met lokaal talent Natan Goessens. Sinds 2 jaar tourt hij door Europa als vaste drummer van de Amerikaanse groep Neal Black & the Healers. In België kan je hem aan het werk zien als drummer bij Goes & Goes, Bluebird en The Budapest Jesus Fanclub. 

    Voor onze wekelijkse ‘Stromingduik’ komen we opnieuw bij Pascale terecht, die gastvrouw was tijdens een legendarische ‘passage’ van het Gentse kunstencentrum CAMPO. Twee dagen lang werd het cultuurcentrum door artistieke duizendpoot Pol Heyvaert omgetoverd tot restaurant – mét driegangendiner, jawel – waarbij tussendoor verschillende acts geserveerd werden. Ook voor Pascale smaakt het naar meer, dus wie weet …

  • Trompetgeschal, tromgeroffel, paukenslag, drumsolo: zet je schrap, want niemand minder dan Isolde Lasoen is in da house! Ze bespeelt trouwens meer instrumenten dan Trump stemmen heeft geronseld. Dat wordt meteen duidelijk in deze zesde aflevering. Ze heeft het over opgroeien binnen een muzikale familie, over musiceren met Daan en over het gemis om live te kunnen spelen.

    Voor lokaal talent namen we een kijkje in het jeugdatelier van de GO! Kunstacademie Evergem afdeling Beeldende Kunst in Doornzele waar het aantal leerlingen gewoon verdubbelde in een jaar tijd. Leerkracht Rose Moens stoomt daar met veel passie het jong talent van Evergem klaar!

    Daan vormt ook het onderwerp voor onze Duik in de Stroming, waarbij we herinneringen ophalen over die keer dat hij na twee legendarische concerten tijdens het weekend de maandagochtend terug aan het cultuurcentrum stond om zijn auto te zoeken die hij kwijt was. Waar die stond en hoe we dit later nog eens onder zijn neus wreven, dat kom je te weten in de uitzending.

    Konnektor-kunstenaar Anna Burvenich vertelt over haar coronaproof en participatief kunstproject ‘A Wall Of Trust’. Samen met de buurt creëert ze een lichtinstallatie, opgebouwd uit collages van streepjescodes die te vinden zijn op Belgische post-enveloppes. Elke code symboliseert een persoon, een adres, een afgelegd traject. Deze ‘bouwstenen’ komen stap voor stap bijeen op de altaarmuur van de kerk van Langerbrugge (Buurt’punt Den Hannekesnest). Werk je graag mee? Je vindt alle info op cultuurcentrumevergem.be/konnektor

  • Dat er al eens gelachen mag worden in deze donkere tijden! Daarom nodigden we BZ (Bekende Zelzatenaar) Joost Van Hyfte uit, een zelfverklaarde (s)ex-kok, comedian en een praatjesmaker pur sang. Joost wekt zijn muzikale helden op miraculeuze wijze tot leven, kookt en passant een hamburger met ‘bloende’ en vertelt over zijn nieuw project(je) in de buurt van Ronse.

    Lokaal talent deze keer is de ravissante Elke Lenders, die met haar boek ‘Maison Beige’ een filmisch verhaal neerpende over een luxeappartement in de Gentse dokken en de intrigerende personages die ze bevolkt.

    We duiken in de catering-geschiedenis van Stroming en laten hobbykok Jo Dehullu aan het woord, die zo’n 5 jaar geleden er ook al bij was om lekker eten te koken voor de artiesten die langskomen in Stroming. Zo herinnert ze zich nog levendig die keer toen een zwijgzame Jan Decleir langs kwam, maar achteraf toch speciaal Jo en assistente Dora Buseyne zaliger kwam bedanken.

  • De St(r)oomtrein dendert verder. Na een reeks muzikale gasten kon een theatermaker pur sang niet ontbreken. Niemand minder dan Arne Sierens, geboren en getogen in de Brugse Poort, wandelde de studio binnen als ware het zijn eigen theaterarena. Hij heeft het over zijn publiek, een passie voor muziek (techno!), cinema en natuurlijk ook over de voorstellingen die hem overal ter wereld brachten.

    Lokaal talent deze keer is Tamsen, die je ongetwijfeld nog kent van zijn (piepjonge) deelname aan 'Belgium Got Talent' en later ook aan 'The Voice Kids'. Tamsen studeert nog aan MUDA Evergem, maar is stevig op weg om het te maken als muzikant. Getuige hiervan zijn wondermooie versie van Billie Eilish' nummer 'Bad Guy', waarbij hij zichzelf op piano begeleidt.

    Voor de rubriek 'Duik in de Stroming' halen we samen met Pablo Smet herinneringen op aan de reeks Onderstromingen concerten. Toen – jaja – de theaterzaal nog kon omgetoverd worden tot een club met rechtstaande plaatsen en drankbediening rechtstreeks vanuit het Cultuurcafé! We mikten daarbij op een jong publiek met dito aangepaste ticketprijzen voor -26 jaar. Ook benieuwd?

  • De muzikale helden blijven maar binnenstromen bij Radio Streaming: Raf Walschaerts, Stijn Meuris en in deze derde uitzending de rasechte Gentenaar Frederik Sioen. Hij heeft het over zijn beginperiode als artiest, zijn muzikale helden en zijn liefde voor Zuid-Afrika, waar hij lange tijd verbleef en muziek maakte. Theatermaker Anneleen Lemmens brengt als lokaal talent leven in de Streaming-brouwerij en vertelt over haar werk voor Engagement Arts en haar eerste voorstellingen. De derde schoonheidsduik in de geschiedenis van Stroming doen we samen met Stefan Lehoucq, voormalige drummer bij de bekendste Sleinse coverband The Shakers. Hij haalt herinneringen op aan de concerten die meer dan 700 man lokten toen het cultuurcentrum nog rechtstaande concerten kon organiseren. En in het kader van de Molendag op 18 oktober voelt Johan Dhaene de molenaars van Wippelgem aan de tandwielen.

  • Na Raf Walschaerts kon Radio Streaming niet anders dan nog een ster, een Satelliet Suzy, een Noordelijke Kaap van jewelste uitnodigen: Stijn Meuris. Hij heeft het uiteraard over corona en wat dat met een artiest doet, maar ook over muziek, dé drijfveer die hem sterk houdt.

    Naast Stijn waaide ook lokaal talent binnen in de studio: Ventus. Deze jonge band demonstreerde live in de studio een sterk staaltje van hun kunnen. We doken in de geschiedenis van Stroming met Bart Peeters. Eén van de eerste singles van The Radios werd in ons cultuurcentrum opgenomen. Mét live publiek. En in het kader van de week van de geestelijke gezondheid hebben we Peter Dierinck van Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge en Jason te gast. Zij kwamen toelichten wat kunst kan betekenen in het herstelproces van patiënten.

  • De kop is er af, de eerste uitzending van Radio Streaming is een feit. Presentator Joyce Verdonck ging in gesprek met Raf Walschaerts, over Bob Dylan, over spelen voor mensen met een mondmasker, over luieren in de zetel. Niet alleen Raf kwam langs in onze radiostudio. Lokaal talent Kristel Naessens sprak over haar boek 'De zomer dat de liefde verdween'. Hubert Van de Walle van Theater Strobos dook met ons in het verleden van Stroming en Wim De Witte van Filmfestival Gent vertelde ons hoe je in coronatijden toch een filmfestival op poten kan zetten.