Episodes

  • Denna gång har vi glädjen att presentera "mångkonstnären" och surfaren Johan Otterdahl.
    Ända sedan Johan var liten har han drömt om Hawaii, vågor och palmer och en period åt han bara Hawaii pizza och försökte få sin skola att lära ut Hawaiianska språket! Johan är en person med många idéer och drömmar men olikt många andra förverkligar han dem.
    Johan dök upp på den svenska surfscenen i mitten av nittiotalet och blev snabbt känd under namnet "Swingkid". Johan representerade landslaget vid två tillfällen (2003 och 2007) och han arrangerade surf tävlingen "Gathering of the Tribe" i Varberg under början av 2000-talet.

    Om Surfingen är hans ledstjärna som tagit honom till olika platser på jorden så är det mycket tack vare musiken (och till en början även dansen) som han haft möjlighet att göra detta. Johan har gjort två album under artistnamnet "Jonah Lake" , "Neverland" och "Freesoul", (ett tredje är påväg) otaliga livespelningar och han har totalt sett mer en en miljon streams på Spotify!
    Idag tillbringar Johan 4-5 månader om året i sin Van på Nya Zeeland tillsammans med sin flickvän (fru om ca en månad) och resten av året i Lerum vid Göteborg där han även har sin musikstudio.

    Eftersom den totala tiden som Johan har tillbringat i en husbil kan räknas i år! vet han en hel del vad som funkar och inte funkar och I detta avsnittet delar Johan med sig av några konkreta tips vid "Vanlife". Vi får även ta del av hans tio år på Fuerteventura där han en tid drev ett surfcamp , Villa Villekulla. Johan delar med sig av sina upplevelser på Hawaii där drömmen om att paddla ut på Pipeline och se sina surfhjältar på nära håll bli sann.
    Men vi pratar också om känslan att vara annorlunda, bryta normen, vara utanför "vardagssystemet" (8-5 jobb, hus etc) skitsnackandet och avundsjukan men mest av allt pratar vi stoken av att surfa oavsett vågkvalitet.

    Detta poddavsnitt sändes live under Hallifornia i Varberg i Societetskällaren i samarbete med "Inspirationskällan". Sändningen återfinns på Youtube:
    https://youtu.be/KU_lpHgsiuk?t=1h30m48s

    Rättelse:
    I "Duke kook" avsnittet sägs felaktigt att Duke Kahanamoku tar OS silver 1912, det ska naturligtvis vara Guld, såsom Johan säger. Det är istället vid OS i Paris 1924 som Duke tar silver , slagen av "Tarzan" (Johnny Weissmuller).

  • Äntligen ett nytt avsnitt av Surfpodden!
    I detta avsnittet har vi legendaren Zafer Taylor framför poddmicken.
    Zafer tar oss med på en målande beskrivning och otaliga stories av sin surfkarriär som tog sin början nån gång på åttiotalet då han som vindsurfande liten grabb blev fascinerad av en grönblå exotisk våg på en planch i surfbutiken Snö&Sjö på Limhamn.
    Fascinationen för vågor kom att ta honom på otaliga platser runt om i världen , i början tillsammans med sin storebror Tareq.
    Zafer kom att tillbringa många år på Barbados där han bl a träffade sin fru och drog igång sin surfbusiness på allvar, med shapestudio, surfguidening och surfskola och han kom att få något av en kultstatus på ön tack vare kvaliteten på brädorna, "ZT-surfboards".
    Zafer som shapade sin första bräda som tolvåring är efter mer än 1200 byggda brädor en av världens mest erfarna shapers och trots att Zafer förmodligen är den svenske surfaren som har mest tid på vattnet så är han fortfarande den mest stokade surfaren .
    Så "spänn fast säkerhetsbältet" och lyssna på skateboard racing med segel mot lastbilar i oljehamnen i Malmö, hur nära det var att han blev skjuten av sin släkting under ett "prank" i Kalifornien och hur det kommer sig att det finns ett surfspot uppkallat efter honom på Kap Verde, varför hans stortå är sned, varför han varit tvungen att ta skepparcertifikat och när han surfar världens mest perfekta våg på Nias efter att ha lidit skeppsbrott och haft en nära döden upplevelse mitt ute på Indiska Oceanen.
    I en del av intervjun har vi också med Zafers dotter, Sunny, och vi får höra deras glädje i att kunna dela samma intressen, surfet och musiken.
    Detta har utan tvekan varit det svåraste Surfpodden avsnittet att klippa då varje story Zafer berättat tagit oss på en ny resa med en annan story bakom och så vidare och egentligen förtjänar vart och ett av alla Zafers berättelser ett eget avsnitt för att göras rättvisa. Varsågoda här kommer två fullspäckade timmar!

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • André Britzén aka "Gson" var en av medlemmarna i den i början av tvåtusentalet mycket aktiva surfklubben "Bjäre locals".
    Gsons har en gedigen bakgrund inom skate,snowboard, slalom och puckelpist innan han "upptäcker" vågsurfingen. Hans sökande i att involvera sig mer inom surfbranschen leder honom så småningom till att börja plugga Surfing på universitetet i Australien och en examen inom Sports Managmenet Surfing! I detta podavsnittet delar Gson med sig en del av de lärdomar han fått från sina studier bl a hur man arrar en surftävling och vilka funktioner som är viktiga att ha för ett lyckat event.
    Efter avklarade studier flyttar Gson så småningom till Stavanger enbart för surfet och naturens skull och blir norsk medborgare!
    Att Gson gillar utmaningar och naturupplevelser vet de flesta som träffat honom så förutom att han skatear, surfar, åker snowboard och paddlar kajak genom sverige så ägnar han och familjen även tid till orientering, vandring och hinderbanelöpning i terräng (sk OCR-race).
    Alla dessa intressen har han och hans fru kokat ner till ett projekt de döpt till "happyfamilyinavan" vilket innebär att de planerar (tillsammans med sin dotter) att resa runt i europa i en husbil i 2 års tid i jakt på de perfekta vågorna, offpisterna, och naturupplevelserna . Så om ni gillar "plåtisar" och vill ha tips på resor i europa så ska ni definitivt lyssna på detta avsnittet.
    Ni kan även följa familjen Britzén på deras ( i veckan lanserade) sida: https://www.happyfamilyinavan.com
    och på insta: https://instagram.com/happyfamilyinavan
    eller på FB: https://www.facebook.com/happyfamilyinavan

  • I dagens poddavsnitt får vi träffa Maria Petersson, en "emigrerad" surfare från Åhus som länge haft sin bas i Loften och hennes första plats i Lofoten Masters tidigare i år bekräftade bilden av henne som en riktig kallvattensurfare.
    Vi får höra Marias historia hur surfingen inte bara tagit henne till olika platser i världen utan också varit en ledstjärna i det mesta hon företar sig. Vi pratar om hur det är att "leva drömmen" och hur man tacklar omgivningens reaktioner när man bryter "villa-volvo-vovve"-normen.
    Vi pratar fenor, späckhuggare i lineupen (vilket blev en internationell nyhet), tävlingsframgångarna, "Mini Simmons" brädor men framförallt har vi ännu ett riktigt skönt snack med en av de starkast lysande surfprofilerna i Norden just nu.
    I detta avsnitt hör vi även fotografen Pontus Pålsson som är Marias sambo och hur Maria fått honom att komplettera sin skate quiver med en surf quiver. Kolla även in Pontus bilder på Maria i hennes fotoalbum på Surfpoddens Facebooksida.
    När vi gjorde intervjun (för ca en vecka sedan) höll Maria och Pontus precis på att packa om efter att ha lämnat Lofoten för ett nytt äventyr, lyssna så får ni höra vart de styr kosan denna gång.

  • Surfpodden är otroligt glada att få presentera Seth Påhlsson.
    Seths stil med brädan utstrålar explosivitet, frihet och kreativitet oavsett om underlaget är vatten, snö, asfalt eller betong. Hans tycke för rå skate i pooler utan skydd, bodysurf på egenshapade handplanes, off pist snowboarding , surfing på ödsliga och avlägset belägna slabs samt HD hojjar med chopperstyre, för snabbt tankarna till amerikansk västkust och någon sorts blandning av "Lords of Dogtown" och "Easy Rider" ledmotiv.
    Dessa associationer är kanske inte så konstiga eftersom Seth är född i Santa Monica, LA. I de salta och soldränkta vågorna vid Santa Monica beach fick han sina första "rides" hängandes på sin pappas axlar innan han ens kunde gå själv.
    Seth tar oss på en resa från sin födelseort i Californien till Sverige och Malmö via Hawaii.
    Vi pratar skate, bombdroppar i Kåsberga, surfing i Indo, motorcyklar, bodysurfing, olika shapes på surfbrädor och handplanes och hur rädslan för det okända kan liknas vid att droppa in i en skatepool eller stor våg för första gången.
    Hoppas ni gillar detta avsnittet lika mycket som vi gör och missa för allt i världen inte det feta fotogalleriet på Seth på vår FB sida!

  • Vi intervjuar "vattumannen", entreprenören och företagsledaren Christian Dittrich. Christian byggde sin första vindsurfingbräda som fjortonåring och lade där grunden till sina kunskaper inom brädbyggarkonsten, något han kom att få nytta av då han många år senare grundade kite och vågsurf märket "Tablas".
    Christian som började vågsurfa i början av nittiotalet kom några år senare även att bli en av pionjärerna inom kitesurfing där han även körde världscupen under några år.
    Vi får ta del av hans syn på de olika brädsporterna och hans förkärlek till longboards. Han berättar om sitt entreprenörskap där han förutom Tablas även var med att starta konsultbolaget Frankly (numera Above) samt Earlabs där ingen mindre än Tom Caroll är ambassadör för deras produkt!
    Förutom mycket skönt surfsnack och teorier om brädshapes får vi lite konkreta tips om hur man lyckas med en Crowdfunding kampanj.

  • English listeners se further below.

    I detta avsnitt träffar vi Alexandra Gossink och Geert-Jan Middelkoop från surf och reseguiden "I love the seaside". Vi får ta del av hur idén föddes och förverkligades bland annat med hjälp av crowdfunding. De berättar vad som skiljer guiden från andra surf guider på marknaden och att uttrycket "We 're here to inspire so you can go and explore" varit en ledstjärna i författandet av boken.
    Vi får också veta lite om den holländska surfscenen och de delar även med sig lite tips vid "van-life".

    For our english listeners:
    The pitch intro (which is about 2 minutes)is in swedish but the interview is in english. In this "Surfpodden" episode we meet Alexandra Gossink and Geert-Jan Middelkoop from the surf and travel guide "I love the seaside". They share the story about how the idea was born and how they realized their project with help of crowdfunding. We also got to learn about the dutch surf scene and Alexandra and Gert-Jan give us their best "Van-life" tips.
    Enjoy listening!

  • I detta poddavsnitt möter vi "Mr Redsnapper", Matthew Baxter. Vi tar oss från sjuttiotalets Nya Zeeland och surfing på single fin och twinfin brädor till åttiotalets Australien innan vi hamnar i London och slutligen i Malmö. Vi diskuterar hur det är att driva fysisk vågsurfbutik i Sverige och Matthew ger också lite tips och råd vid brädköp.
    På profilbilden syns Matthew med en Lost V3 Rocket. 5'10" x 20 x 2 1/2

  • I detta avsnittet får vi höra Didines teori om hur det kommer sig att hans lokala bryt i Marocko kommit att fostra några av europas och till och med världens bästa surfare. Efter uppväxten och ungdomsåren i Marocko och Frankrike styr Didine kosan mot sverige och blir en del av pionjärerna i södra sveriges surfscen. Didine vinner SM på Torö 1997 och får sedan representera svenska surflandslaget vid ett flertal tillfällen. Didine beskriver också den kulturkrock han upplevde när han flyttade till Sverige och varför han tycker att själva surfingen är sekundärt i en surfgemenskap.
    Vi får också ta del av alla de sociala projekt han startat.
    För övrigt ryktas det om att han vill försöka återta sin SM titel efter 20 års väntan.
    På profilbilden syns Didine med en Axel Lorentz 6.2 x 20 3/4 x 2 5/8

  • I det här första intervjuavsnittet av Surfpodden får vi möta Tomas Sjöberg. Tomas är en av vågsurfing-pionjärerna i södra Sverige och det finns inte många spots i Skåne (om ens något) som han inte redan har surfat. Vi får följa med på en resa från skaterampen i Jönköping, surfet på Vättern via de första utlandsresorna och "upptäckaråren" i Skåne i början av 90 talet.
    På profilbilden syns han med en CJ Nelson Designs, Classic, 10' x 23 3/4" x 3 1/4"