Episodes

  • Vad kan vi lära oss av jorden? Vad är Caitlin Clark-effekten? Och varför har avskräckningsförmågan avtagit?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ordet avskräckningsförmåga har den senaste tiden används flitigt, både i samband med Irans attack på Israel och Rysslands invasion av Ukraina. Framförallt pratas det om hur avskräckningen inte har funkat. Vad är det som avgör hur effektiv avskräckningsförmågan är och hur har förmågan använts framgångsrikt i historien? Vi frågar Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap på Försvarshögskolans.

    Damidrotten förväntas dra in över en miljard dollar 2024, en ökning på 300% på bara några år. Vad är det som händer? Är det Caitlin Clark-effekten? Här för att ge oss klarhet är Richard Henriksson, programledare för Viaplay Fotboll.

    Dessutom, om att byta dyra handväskor mot leriga åkrar och dårört. Maja Alskog Bredberg har skrivt boken Till Växten - en kärlekshistoria om det nya livet som trädgårdsmästare och varför jorden får oss tänka.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Thomas Nordegren
    Producent: Amanda Rydman

  • Så svårt är det att vara neutral inför ex-presidenten för att kvala in till en jury. Det händer för den som byter kön juridiskt och hamnar i fängelse. Så ser den nordiska paviljongen i Venedig ut.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I samband med att det första åtalet mot Donald Trump nu blivit verklighet så sliter domstolen i USA med att hitta en jury som består av människor som inte redan har en åsikt om den åtalade ex-presidenten. Hur svårt kommer det att bli och hur granskas nämndemännen i Sverige utifrån en möjlig jävssituation? Vi talar med Martin Weyler, rådman vid Solna tingsrätt.

    Riksdagen röstar idag om att det ska bli lättare att byta juridiskt kön. Två av de lagar som ändras idag är fängelse- och häkteslagarna. Hur ska myndigheten göra när någon bytt juridiskt kön och vill byta från manlig anstalt till kvinnlig anstalt eller tvärtom? Emma Ekstrand, chef för avdelningen för verksamhetsinnehåll hos Kriminalvården medverkar. Hör också om 1800-talets stora transbrottsling Lasse-Maja som uppträdde som både man och kvinna. Hen dömdes till livstids straffarbete, benådades av kungen och skrev senare dåtidens mest säljande bok.
    Vi talar med Sam Holmqvist som forskar vid Södertörns högskola om transhistoria.

    Vi talar också med konstnären Lap-See Lam direkt från konstbiennalen i Venedig. Hennes gigantiska kinesiska drakhuvud dominerar den nordiska paviljongen där som invigs på lördag.

    programledare: Thomas Nordegren
    bisittare: Katherine Zimmerman
    producent: Julius Bäckman

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Vad händer när 400 år av kulturarv står i lågor? Behöver man ha dåligt samvete 30 år efter en taskig recension? Dessutom om tiden när Iran och Israels relation såg väldigt annorlunda ut än idag.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Köpenhamns Notre Dame brinner och spiran på det gamla börshuset har rasat. Arkitektkritiker Mark Isitt är med oss direkt från den danska huvudstaden och berättar vad det innebär att 400 år av kulturarv nu står i lågor.

    Så om att vara ett jävla svin. Tillförordnade kulturchefen på Sydsvenskan Maria Francke tycker att hon var det när hon recenserade Peter Jöback för 30 år sen. Nu ber hon om ursäkt.

    Vi pratar också om tiden när Iran och Israel var typ ganska goda vänner. Korrespondent och utrikeskommentator Agneta Ramberg, en välkänd röst för vana P1-lyssnare, berättar om vad som gick snett.

    Till sist så kommer Stefan Granath från Tullverket hit och berättar om ett lite udda fynd, elchockvapen som svenska pensionärer beställer från Tyskland.

    Programledare: Kathrine Zimmerman
    Bisittare: Daniel Sjölin
    Producent: Fabian Asserbäck

  • En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Katherine Zimmerman.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Idag är sista dagen att söka till höstens utbildningar på universitet och högskolor i Sverige. Utbildningsminister Mats Persson (L) vill dra ner på antalet fristående kurser som uppfattas som ”hobbyliknande” på högskolan. ”Det devalverar värdet av en akademisk utbildning” skrev han i en debattartikel i SvD förra veckan.
    Vi talar med 79-årige Lars Hultkvist som håller på att läsa till en fil kand-examen i litteraturvetenskap på universitetet om vilket värde han sätter på sin utbildning. Vi talar också med Cecilia Bjursell som är professor i livslångt lärande och prorektor vid Mälardalens universitet om hur hon ser på värdet av det stora utbudet av kurser och om att äldre fortbildar sig gratis.

    Vi har helt andra förutsättningar när vi blir föräldrar än vad våra förfäder hade. Vad är idag ”naturligt” i familjelivet? Hör Caroline Uggla är doktor i evolutionär antropologi och docent i demografi vid Stockholms universitet som skrivit boken Familjeformeln.

    Hur bundet är ditt bundna bolån egentligen? Vi kollar vi upp det här med ränteskillnadsersättning. Något som du med höga bolån kanske bör tänka på nu när räntesänkningarna står för dörren.
    Vi talar med ekonomen Günther Mårder, som också kallas för ”Sveriges snålaste man”.

    Programledare: Daniel Sjölin
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Amanda Rydman

  • En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Katherine Zimmerman.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Dödsskjutningen i Skärholmen där en pappa sköts ihjäl framför sin son har chockat Sverige idag. Hur är det möjligt och hur ska vuxna tänka kring civilkurage efter något sådant? Vi pratar med Nadim Ghazale, fd. polis och debattör.

    Kommer vi se överviktiga människor i TV i framtiden? Vi pratar Ozempic och andra läkemedel mot övervikt. Vad finns det för andra billigare mediciner och vad händer med våra ideal och folkhälsa när mycket av övervikten går att medicinera bort? Med oss i studion är komikern Fredrik Boltes, som gjort en dokumentär om sin övervikt och Expressens medicinreporter Amina Manzoor.

    Vi har också med fd programledaren och TV-producenten Ola Lindholm. Vi pratar längtan tillbaka till rutan och om att ge sig själv en ADHD-utredning i 50-års present.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Jonas Bonnier
    Producent: Amanda Rydman

  • Idag pratar vi om att sanktioner biter dåligt på Ryssland, om vad som händer i kroppen efter 70 och så kommer ni få höra artisten Ellen Krauss spela i studion.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Minns ni att USA:s president Joe Biden påstod några veckor efter invasionen av Ukraina att Ryssland skulle tvingas att kapitulera? Uppenbarligen blev det inte så, trots beslagtagna lyxyachter. Vad gick fel, hur kunde den ryska ekonomin överleva? Journalisten och författaren Katrine Kielos-Marçal kommer till studion och berättar.

     Hör också om den manliga kroppen och den manliga fåfängan. Sven-Erik Sjögren i Hotell Romantik axlade ju Naken-Jannes mantel, eller var det Kejsarens nya kläder han tog på sig? Hur som helst har han ägnat en stor del av sitt liv åt sin kropp. Är det för sent att börja när man fyllt 60, frågar Jonas Bonnier åt en vän. I studion finns Ove Rytter, mannen som vet allt som är värt att veta om muskelgrupper och träning.

     Vi får även celebert besök av underbara Ellen Krauss. Hon ska inte bara sjunga för oss, hon tänker dessutom hoppas in som andra vice programledare.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Julius Bäckman

  • Idag pratar vi om konsten att säga till med Carl-Oscar Bohlin, om vart guldtänderna tog vägen och om nystartade Folklistan.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vi pratar konsten att säga till och hur får man folk att ta eget ansvar? Intervju med ministern för civilt försvar Carl-Oscar Bohlin.

    Vi har samlat en guldtandspanel för att prata om just guldtänder. Idag är det få som har en men förr hittade man dem i nästan varenda mun. Vart tog de vägen, hur bra var dem och går det att skaffa idag? Kända guldtandsbärare Peppe Eng och Nina Persson i samtal med specialisttandläkare och professor emeritus Björn Klinge.

    Och så får vi besök av Bert Karlsson och pratar om vilka frågor han tror behövs för att locka soffliggare till EU-valet.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Daniel Sjölin
    Producent: Olle Björkman

  • Eller är det på tiden att männen objektifieras? Vad hände på dagens mest upphaussade politiska tillställning? Blir det fler svenska katoliker om vi får en påve från Sverige på den Heliga Stolen?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Är det rätt åt mannen av idag att mobbas på kultursidorna och få sin kropp lika objektifierad som kvinnan alltid fått? Eller är de bara missförstådda? Och varför vill inga män skriva om kvinnor? Selma Brodrej har skrivit essäsamlingen ”Testosteron” om manlighet och gästar oss.

    Katherine har varit på något som kanske kan beskrivas som ett udda kombination av politiskt möte och youtubesändning. Sara Skyttedal (kd) lanserade sin nya EU-satsning Folklistan tillsammans med Jan Emanuel (fd S), som toppar listan. Efter tillställningen försvann de båda i helikopter - utan att svara på vilka hjärtefrågor de vill driva.

    Vad skulle en svensk påve innebära för katolicismen i Sverige? Biskop Anders Arborelius är nu med i diskussionen när man diskuterar en efterträdare till påve Franciskus. Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, och författaren och katoliken Stig Larsson kommer hit och begrundar denna möjlighet.

    Programledare: Daniel Sjölin
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Fabian Asserbäck

  • Är dagens countrymusik fortfarande country? Vad räknas som mikrootrohet? Går det att lösa problemen på de svenska fotbollsläktarna? Allt detta och mer diskuteras i dagens Talkshow.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Jill Johnson är aktuell med ny musik samtidigt som Beyoncé släpper sitt countryalbum. Hur låter countryn idag? Är det fortfarande country?

    Under den allsvenska premiären så har det väckts diskussioner om läktarvåld och huliganism. Kammaråklagare Marie Bastin och Fotbollskanalens expert Olof Lundh är med i studion för att berätta mer.

    Dessutom diskuteras fenomenet mikro-otrohet. Är det okej att slänga iväg en eldslåga-emoji till ett gammalt ex på Instagram? Eller är det den oundvikliga inledningen till den affär som snart ska leda till din skilsmässa? Den romandebuterande litteraturkritikern Malin Ullgren kommer och pratar om otrohetens nyanser.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Fabian Asserbäck

  • Varför älskar vi att använda oss av talesätt? Och vad kommer legaliseringen av cannabis i Tyskland att innebära för resten av Europa? Detta och mycket mer i dagens Talkshow i P1.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Natten till måndag fylldes Brandenburger Tor i Berlin av folk som samlats för att räkna ned till tolvslaget. Den första april trädde nämligen en ny lag i kraft i Tyskland, som gör det lagligt att både inneha och odla cannabis. Hur fungerar lagen och vad kommer det att innebära för resten av Europa att storspelaren Tyskland väljer att gå den här vägen? Vi reder ut cannabislegaliseringen tillsammans med radions Berlinkorrespondent Daniel Alling, samt SVT:s Johan Wicklén, som länge bevakat narkotikafrågan.

    Så ska det handla om att vara queer i Mellanöstern. Filmaren Naures Sager reste till Jordanien tillsammans med sin pojkvän – trots varningar. Hur gick det, och hur var bemötandet? Vi pratar även med radions Mellanösternkorrespondent Samar Hadrous om hbtq-rättigheter i Mellanöstern.

    Att kratta manegen eller prata om att inte ha alla hästar hemma gör många nästan av bara farten. Vart kommer alla de här ordspråken ifrån, och varför verkar vi tycka så mycket om dem? Det har även uppstått många moderna ordspråk efter millennieskiftet som fått stor spridning. Vi får besök av folklivsforskaren Bengt af Klintberg som inlett arbetet med att skriva en bok om moderna talesätt.

    Programledare: Kathrine Zimmerman
    Bisittare: Daniel Sjölin
    Producent: Amanda Rydman

  • Idag samlar vi fler favoriter från årets första tre månader.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Är det okej att läsa sina döda föräldrars dagböcker? Författaren och psykiatern Åsa Nilsonne, som läste sin mammas och fick en annan bild av henne - författaren Lydia Sandgren vill bränna sina dagböcker. Felix Herngren är så intresserad av ufon att det blivit en tv-serie och fotografen Albin Biblom har gjort en prisbelönt kortfilm om alla djur som människan skickat upp i rymden. Dessutom - vad är en mobwife?

    Programledare: Katherine Zimmerman, Jonas Bonnier, Daniel Sjölin
    Producent: Amanda Rydman

  • Idag blir det godbitar från vårens program!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hur dricker man mer måttfullt? Hannah Widell drömmer om att stå i en bar som i ungdomen, Gert Wingårdh dricker inte alls numera. Vi unnar oss med Elecktra, alias Robin Werner, som minns sina rastaflätor från gymnasiet. Niklas Strömstedt och Stig Larsson berättar om den stora kattsorgen och hur funkar egentligen lukttv?

    Programledare: Katherine Zimmerman, Daniel Sjölin, Jonas Bonnier, Hélène Benno.
    Producent: Amanda Rydman

  • I vårt sista livesända program innan påsk pratar vi om vilka svenska klassiska verk som kan göras om till slasherfilmer och får höra ljuv musik. Dessutom, Jonas gör en ansvarsutkrävande intervju.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I studion gästas vi idag av Sibille Attar, en artist som länge har hyllats unisont av kritiker men som fortfarande är ganska okänd för ganska många. Kanske kommer det förändras nu, för om ett par veckor släpper hon ett album på svenska och idag spelar hon en sång för oss på sin autoharpa. Jonas frågar sig om hon är spindeln mitt i det svenska kulturnätet.

    Och idag är den sista dagen som bara heter dag, för imorgon är det Skärtorsdag och sen far vi iväg mot Blåkulla genom dagarna med epitet. Påsken är också årets största trafikhelg, vi pratar med Bengt Olsson, presschef på Trafikverket om hur man bäst orienterar sig i påsktrafiken. Jonas gör en ansvarsutkrävande intervju.

    På fredag har Nalle Puh-remaken Winnie the Pooh: Blood and Honey 2 premiär och Jonas grunnar på om det finns några svenska verk som kan göras om till slasherfilmer. Till sin hjälp har han Åsa Anesäter, förbjundsjurist på Svenska författarförbundet.

    Vi försöker dessutom introducera Jen Hsun Huang. Han är VD för världens kanske mest omtalade företag just nu, Nvidia. Han bygger den digitala arkitekturen som kallas Blackwell, och som ska se till att AI verkligen tar över världen. Om vi nu bestämmer oss för att vi vill att AI tar över världen. Med oss för att reda i det är Talkshowveteranen Björn Jeffrey, techanalytiker på SvD.

    I Talkshow eftermiddag med Kathrine Zimmerman och mig, Jonas Bonnier.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Kathrine Zimmerman
    Producent: Fabian Asserbäck

  • Två av tre unga är för sjuka för att göra lumpen, enligt sig själva i alla fall. Och hur illa kan det gå för en hockeyspelare som åkt på en massa hjärnskakningar genom karriären?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens Talkshow pratar vi om hur hockeyspelare påverkas av upprepade hjärnskakningar med tidigare NHL-proffset Douglas Murray och Yelverton Tengner som varit Luleå Hockeys lagläkare i 40 år.

    Halva Malmö består av killar som har dumpat mig blir nu tv-serie. För författaren Amanda Romare var det viktigt att skådespelaren som hade hoppats på en skåning med dejtingerfarenhet i huvudrollen. Nu blir det Carla Sehn från Stockholm som varit ihop med samma kille i 10 år på fansens begäran.

    Och så pratar vi om att två av tre unga är för sjuka för att göra lumpen när de får skatta sig själva. Hur blev det såhär? Vi pratar med Mikael Tornving, komiker och tidigare reservofficer och bataljonschef i hemvärnet.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Daniel Sjölin
    Producent: Olle Björkman

  • Går det att klaga mer konstruktivt över alla de krämpor som kan drabba en som äldre? Och hur ska Daniel stretcha för att kunna leka på golvet med sina barn?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I Talkshow idag ska det handla om att åldras i allmänhet och att prata om sina krämpor i synnerhet. Kan det bli för mycket monolog när en god vän som kommit till åren börjar tala om sina kroppsliga problem? Och kan man hitta ett mer konstruktivt sätt att klaga över sina krämpor? Psykologen och psykoterapeuten Anna Kåver gästar oss.

    Och så blir det stretching för stela pappor. Vi får tips från en yogaexpert om övningar för dig som inte har tid, plats, lust eller ork, men som kanske behöver bli litet mer elastisk. Hillevi Borga kommer till studion och instruera.

    Annars slår vi ett slag för udda sporter, inspirerade av kyparloppet i Paris som nu har återuppstått och som avgjordes igår, och undrar hur dalfolket ställer sig till eventuella amerikanska trupper på deras övningsanläggning i Älvdalen.

    Programledare: Daniel Sjölin
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Amanda Rydman

  • Landslagsåkaren Kristoffer Jakobsen och SVT möts i en SM-debatt. Dessutom: Vinnaren i riksdagens stegtävling och en före detta statsminister, vars parti kom sist.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hur långt behöver man gå för att vinna riksdagens stegtävling? Och hur hanterar man att ens parti kom sist? Vi frågar Centerpartiets Rickard Nordin och Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

    Och så blir det debatt. Slalomstjärnan Kristoffer Jakobsen ifrågasätter SVT:s beslut att inte sända slalomtävlingarna under SM-veckan och SVT:s projektledare svarar på kritiken.

    Maja Francis spelar sin nya låt ”Hello Cowboy”, som är en typ av kontaktannons – och pratar om kärleken till Nashville och varför countrymusik är så hett just nu.

    Och så diskuterar vi konstnärer som fuskar med Michael Storåkers, grundare av konsthallen CFHill och doktorand i konstvetenskap och ekonomi.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Jonas Bonnier
    Producent: Julius Bäckman

  • Hanif Bali berättar varför Österåker är pickup-högerns starkaste fäste, och så pratar vi Transnistrien och ålfiske.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Är det ett politiskt ställningstagande att köra en pickup, eller varför är de stora amerikanska bilarna så populära bland vissa hantverkare? Enligt moderaten Hanif Bali är Österåker pickup-högerns starkaste fäste i Sverige – han avslöjar varför i dagens program.

    Och så berättar journalisten Yukiko Duke om gränslösa turister som jagar geishor i Kyoto, och analytikern Hugo von Essen lär oss om Transnistrien – kan det vara Putins nästa mål?

    Dessutom: Hur tar man livet av en ål så barmhärtigt som möjligt? Vi frågar ålfiskaren Mats Svensson.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Daniel Sjölin
    Producent: Olle Björkman

  • Om glädjebetyg, att våga göra motstånd och den nya varianten av stekare: Grischare.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I dagens Talkshow pratar vi glädjebetyg och humanistiskt bildning med handelshögskolans rektor Lars Strannegård.

    Och efter söndagens så kallade presidentval i Ryssland undrar vi hur en människa ska vara skickad för att vara den som vågar protestera? Daniel Ritter, universitetslektor och docent i sociologi vid Stockholms universitet, reder ut.

    Dessutom: Vad är grisch? Journalisten Ebba Kleberg von Sydow berättar allt som finns att veta om den nya stekarstilen.

    Programledare: Daniel Sjölin
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Fabian Asserbäck

  • I dagens Talkshow undrar vi hur det känns att vara Göran Greider i dessa tider, och lär oss allt om snigelslem. Även: hur nära var Ryssland att använda kärnvapen?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hur nära var egentligen Ryssland att använda kärnvapen hösten 2022, och hur kommer det sig att dom avstod? Det ska vi försöka reda ut i Talkshow idag tillsamman med Peter Haldén, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

    Snigelslem är plötsligt hudvårdsingrediensen på allas läppar, och vi undrar – fungerar det? Hudläkaren Lykke Bark berättar allt som finns att veta om snigelslem.

    Och så undrar vi hur det är att vara Göran Greider. Så mycket av det han kämpar mot genomförs – nu senast ett svenskt medlemskap i Nato – men även gräsmattor och materialistisk poesi. Ger motståndet energi, och har han någonsin ändrat sig?

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Daniel Sjölin
    Producent: Fabian Asserbäck