Episodes

 • Iancu Guda e un om al cifrelor și adoră ceea ce face. Studiază sănătatea companiilor, vede tendințe pe care alții nu le văd și e pasionat multele feluri în care liderii și fondatorii comit erori elementare de judecată.

  Este director general Coface Credit Management Services, unde conduce 100 de oameni. Avea 20 de ani când a venit în companie, în 2005, ca ucenic. De zece ani, se ocupă cu evaluarea riscurilor – a întâlnit peste o mie de antreprenori și a analizat peste 170.000 de companii. A scris ”De ce eșuează companiile”, singura carte care explică, cu date, motivele pentru care afacerile mor. E genul de carte pe care o ții pe birou ca să te ferească de rele.

  Lucrează la a doua carte: ”Cum reușesc companiile”, 50 de povești de succes, din 50 de sectoare diferite.

  Este pasionat de înot și de fotbal și mai ales de Viitorul Constanța.

  Am vorbit cu el despre cum reușesc cei care reușeșc și ce se întâmplă cu cei care nu reușeșc. Despre lumea companiilor împărțită, periculos de mult, între giganți și pitici. Despre cum poți prospera ca mic antreprenor în această lume foarte polarizată și despre erorile esențiale de judecată ale fondatorilor.

 • Lucian Butnaru a reușit, de-a lungul a mai mult de două decenii în antreprenoriat, să-și creeze o practică rar întâlnită: aceea de a reflecta la ceea ce este important pentru el și pentru oamenii pe care-i conduce, pentru business și viața personală.

  Este antreprenorul din spatele unei companii cu care mulți interacționăm, dar căreia nu îi dăm mare atenție. SelfPay este un sistem de 5.000 de terminale de plăți prezent în mai mult de 800 de orașe și în plin proces de extindere în Europa. Integrează plăți diverse – de la utilități, la impozite – de sute de milioane de euro anual.

  Lucian conduce, de asemenea, ca CEO, biroul din București al unei companii multinaționale de software. Este un job care îi permite să facă unul dintre lucrurile care valorează cel mai mult pentru el: să învețe.

  Dacă este ceva care să-l definească, este o claritate despre ce e important în viață. Motto-ul lui este ”Să nu renunți niciodată.” A muncit ani întregi să înțeleagă ce contează pentru el: echilibrul între planul familiei, cel profesional și cel personal. Spune cu multă ușurință NU.

  Am vorbit cu el despre cum salvezi o companie – treabă pe care a făcut-o de cel puțin două ori – de ce trebuie să recrutezi pe bază de valori și de ce să renunți la lucruri în favoarea libertății de a decide ce faci cu timpul.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • L-am intervievat pe Mircea Miclea la Cluj, la conferința anuală a Fundației Romanian Business. A fost una dintre cele mai interesante și pline de sens conversații despre mecanisme mentale, erori de decizie și cum să cultivăm în noi abilități esențiale pentru viitor.

  Mircea este doctor în psihilogie și are un masterat în administrarea afacerilor.

  A fost cel mai tânăr șef de catedră din istoria Universității Babeș Boylai și este fondatorul școlii cognitive în psihologia românească.

  A fost ministru al educației timp de un an, în 2004-2005, poziție din care a demisionat când a realizat că nu poate fi de acord cu politica din educație la acea vreme.

  Este Președinte al Asociației Române de Științe Cognitive și membru în numeroase organizații profesionale internaționale, precum asociația americană de psihologie.

  Dincolo de o carieră strălucită în psihologie, Mircea este antreprenor. A fondat în 2003 Cognitrom, companie ce se ocupa de cercetare și dezvoltare de produse și servicii care se află la intersecția între psighologie si tehnologie.

 • Mihai Simiuc a creat FruFru în iunie 2006, împreună cu doi parteneri. Au fost pionieri în domeniul mâncării ”curate” și sănătoase, într-un timp în care nimeni nu se gândea la așa ceva.

  Au început cu un plan de business perfect care s-a dovedit greșit. Le-a luat cinci ani și multe eșecuri până să clarifice un model de business. Au fost cel puțin 3 momente în care au vrut să închidă.

  FruFru de azi e, de fapt, rezultatul unui lung șir de pași mărunți, uneori neprogramați, care au rezultat unul din altul.

  Cheia succesului acestei mici și încăpățânate companii stă în altceva decât intuiție formidabilă sau plan perfect. Fără obsesia creșterii cu orice preț, dar cu obsesie pentru ingrediente bune, pentru business ”curat” și idei inovative.

  În iulie 2019, Unilever a cumpărat 75% din FruFru. Mihai și-a păstrat restul acțiunilor și poziția de CEO.

  Am vorbit cu Mihai despre cum și-au găsit drumul, cum treci peste eșecuri și despre întrebări esențiale în business.

 • Dragoș Iliescu poartă multe pălării. E unul dintre acei oameni cu care ai vrea să stai de vorbă fără oprire, pentru că, pe măsură ce intri într-un subiect, descopri infinite întrebări interesante și ramificații fascinante.

  Dragoș se ocupă de psihologie organizațională de peste două decenii. Dacă ați trecut vreodată printr-un test de personalitate, motivație, stres, aptitudini și abilități, dezvoltare, e posibil să fi fost parte din portofoliul pe care Dragoș îl administrează, prin grupul Psyence. Are experiență de lucru în proiecte de testare psihologică sau educațională pe patru continente. Printre altele, e parte din grupul de lucru al OECD care calibrează testele PISA (pentru elevi) și PIAAC (pentru adulți), standardul mondial în materie de abilități, și a condus ca președinte Comisia Internațională de Testare, un organism care dă tonul în ceea ce privește evaluarea psihologică și organizațională.

  Am vorbit cu Dragoș mai ales despre acest subiect care ne preocupă pe toți în aceste zile: starea de bine și angajamentul oamenilor față de organizațiile unde lucrează. Încercăm să facem multe lucruri și să dăm vina pe fel de fel de factori pentru a explica de ce oamenii nu vin cu bucurie la birou. Dar e simplu și științific demonstrat: ce distruge psihicul și implicarea este lipsa de echilibru între ce le cerem oamenilor și ce le oferim ca să-și facă treaba. Și, nu, să cerem mai puțin nu e o soluție: plictiseala, spune Dragoș, e la fel de rea ca burnout-ul.

  Și, nu, nu depinde de ”stofa” oamenilor: contextul e de 10 ori mai puternic decât personalitatea. Iar stresul chiar este o problemă majoră: după trei ani de stres cronic, efectele sunt ireversibile. Șase ani de stres cronic înseamnă boli cardiace ireversibile.

 • Radu Georgescu a fondat 36 de companii. 24 au eșuat. Câteva, au fost parte din tranzacții de ărima pagină: vânzarea RAV către Microsoft, a Vector către Fitbit.

  Azi e fondator și președinte al Gecad Ventures, un fond de investiții pentru companii din tehnologie cu vocație globală.

  Radu pare a fi deprins o rară capacitate de a se bucura și de a fi fericit și e curios, în cel mai bun sens al cuvântului. La un moment dat, în timpul interviului, am devenit eu cea care răspunde la întrebări despre de ce fac ceea ce fac și cum aș evalua eu o companie dacă noi doi am face investiții.

  A crescut înconjurat de cărți și muzică, într-o familie ”foarte mișto” și citește în continuare cam 50 de cărți pe an. A lucrat direct cu Bill Gates, fondatorul Microsoft.

  Citatul lui preferat este ”Viața e relativ simplă: faci niște lucruri. Multe eșuează. Unele merg. Faci mai mult din cele care merg. Dacă merg pe scară mare, alții te vor copia. Apoi faci altceva. Șmecheria este în a face altceva”.

  Am vorbit cu Radu despre eșecurile lui, cum își păstrează energia și echilibrul, unde crede că a greșit cu Vector Watch, ce e important ca să reușești în business și cum a luat-o de multe ori de la capăt.

 • Octavian Pantiș a găzduit în România figuri impresionante ale managementului, precum Philip Kotler sau Jack Welch.

  Are 30 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat și conduce Qualians, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții de învățare și dezvoltare.

  Dar poate că e mult mai cunoscut pentru cărțile lui audio despre managementul timpului, leadership și schimbare. Cu ele, Octavian a creat, practic, piața românească de cărți audio de dezvoltare personală.

  Musai List, cartea lui despre cum să îți organizezi timpul pentru a munci eficient, a te bucura în fiecare zi și a face loc pentru ceea ce-ți place este, după șapte ani de la publicare, una dintre cele mai bine vândute cărți de business din România.

  Am vorbit cu Octavian despre timp, cum să alegem ceea ce este important, cum se aseamănă filozofia financiară cu cea de management al timpului și de ce o carte celebră despre curățenie a unei japoneze este un instrument minunat pentru a lua decizii legate de timp.

  Pentru referințe, cărțile despre care am discutat și script editat: www.andreearosca.ro/octavian-pantis

 • ”E foarte simplu. Succesul se obține la capătul multor experimente și multor greșeli. Dar trebuie să înveți repede din ele. E vorba de multe, multe, multe greșeli.”

  Bitdefender este companie globală de tehnologie de protecție cibernetică, cu sediul central la București și prezență în toată lumea. A creat produsul românesc cel mai răspândit pe planetă, folosit de mai mult de 500.000.000 de oameni. Florin și Măriuca Talpeș au fondat propria companie imediat după 1990, în sufrageria apartamentului unde încă locuiesc.

  Bitdefender s-a născut la începutul anilor 2000, din ceea ce a fost, inițial, o eroare de business majoră. Astăzi, Florin conduce un business evaluat la peste 600 de milioane de dolari și este cel mai admirat CEO și antreprenor din România.

  Am vorbit cu Florin Talpeș în 2018 despre negocieri dificile, cum a învățat să fie un lider bun și cum arată pe dinăuntru Bitdefender.

 • ”Trebuie să știi la ce ești bun. Nu poți ajunge să știi decât prin încercări. Trebuie să încerci să vezi dacă te pricepi sau nu și, la un moment dat, viața îți arată dacă te pricepi sau nu”.

  Dragoș e antreprenorul care a cofondat primul fond ronmânesc pentru investiții în startup. Azi, deține Delta Invest, o companie de investiții în firme antreprenoriale.

  A intrat în antreprenoriat de mic. A vândut ziare, flori, lenjerie de damă și ouă. A eșuat cu brio și a pierdut și bani, și prieteni în afaceri proaste. A lucrat apoi în consultanță de management. Când spiritul antreprenorial l-a mânat din nou, s-a gândit să facă un fond de 40 de milioane de euro. N-a mers. A ieșit unul mic. Dragoș a devenit astfel unul dintre pionierii investițiilor în startup-uri.

  De-a lungul timpului, a ”născut” și a crescut zeci de companii, a făcut zeci de tranzacții și a închis câteva companii care-i erau dragi.

  Parteneriatele sunt marea lui specialitate: cum le faci și cu cine, ca să funcționeze și să dureze.

  Dacă ați fost vreodată în situațua de a lucra cu alți oameni, de a vă despărți de o idee pe care o iubiți sau de a învăța dintr-un eșec, această conversație este pentru voi.

 • Unul dintre cele mai bune episoade The Vast&The Curious de până acum, publicat inițial în februarie 2019.

  Marius si Dan Stefan au fondat Autonom in 2005. Azi, e una dintre cele mai admirate. Conduc cea mai mare firma de servicii de mobilitate din Romania, un grup care creste cu 30% pe an. Secretul succesului lor sta in cultura interna.

 • Adrian a fondat în 2000 Trend Consult, o companie de consultanță care e azi unul dintre liderii în consultanța de leadership, cultură de organizație și creștere personală.

  Dacă vrei cu adevărat performanță, trebuie să uiți aproape tot ceea ce știai despre management și rolul lui într-o organizație. Și să încetezi să numești oamenii ”resurse umane”. Și, spune, dilema despre ”cum să nu plece oamenii” este o falsă problemă. ”Nu găsim talente” este o aiureală. Adevărata întrebare este cum construiești acel gen de mediu unde oamenii să vrea să vină și să stea. Ceea ce nu este chiar simplu, pentru că presupune două lucruri, amândouă foarte inconfortabile: că liderii trebuie să înceapă să se uite cu atenție în oglindă și că trebuie să accepte disconfortul și frica ce vin o dată cu libertatea.

 • ”Trebuie să știi la ce ești bun. Nu poți ajunge să știi decât prin încercări. Trebuie să încerci să vezi dacă te pricepi sau nu și, la un moment dat, viața îți arată dacă te pricepi sau nu”.

  Dragoș e antreprenorul care a cofondat primul fond ronmânesc pentru investiții în startup. Azi, deține Delta Invest, o companie de investiții în firme antreprenoriale.

  A intrat în antreprenoriat de mic. A vândut ziare, flori, lenjerie de damă și ouă. A eșuat cu brio și a pierdut și bani, și prieteni în afaceri proaste. A lucrat apoi în consultanță de management. Când spiritul antreprenorial l-a mânat din nou, s-a gândit să facă un fond de 40 de milioane de euro. N-a mers. A ieșit unul mic. Dragoș a devenit astfel unul dintre pionierii investițiilor în startup-uri.

  De-a lungul timpului, a ”născut” și a crescut zeci de companii, a făcut zeci de tranzacții și a închis câteva companii care-i erau dragi.

  Parteneriatele sunt marea lui specialitate: cum le faci și cu cine, ca să funcționeze și să dureze.

  Dacă ați fost vreodată în situațua de a lucra cu alți oameni, de a vă despărți de o idee pe care o iubiți sau de a învăța dintr-un eșec, această conversație este pentru voi.

 • Cristi și Mihai Logofătu au fondat Bittnet în 2007. Bittnet nu are absolut nimic special, dimpotrivă: e o companie de training și soluții IT. Nu veți găsi nimic inovativ în ce face. Dar cum face este o cu totul altă poveste. Cei doi frați sunt, probabil, printre campionii inovațiilor în materie de model de management și finanțare.

  Cristi și Mihai au câteva principii de business de la care nu se abat: să gândească pentru următorii zece ani, să accepte orice pariu ”cu condiția să nu înmulțești cu 0”, să bată la toate ușile și să le lase deschise. Creșterea lor – cu o medie de 80% anual – e, simplu spus, rezultatul multor întrebări care încep cu ”ce ar fi dacă…?”. Cred amândoi că trebuie să îți așterni drumul astfel încât să te găsească norocul.

  Dar nu despre cifre am vorbit cu ei la The Vast&The Curious. Ci despre gândirea și filozofia lor, adevăratul mecanism care i-a adus aici.

 • Aceasta este una dintre cele mai importante conversații pe care le-am avut până acum. Pentru că este despre noi și cea mai proastă relație pe care o avem cu cineva pe această lume, aceea cu noi înșine.

  Diana Vasile studiază de 22 de ani resorturile comportamentului uman. Este psiholog, terapeut și fondatorul Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei.

  Diana este profesor și membru sau membru fondator al unor organizații profesionale locale sau internaționale. A călătorit, vorbit și învățat pe patru continente pentru a înțelege de ce oamenii sunt cum sunt și fac ce fac. Încă nu are toate răspunsurile.

  Ceea ce spune Diana poate părea erezie, prentru că presupune abdicarea de la standardele comun acceptate, în favoarea unui ”da” sănătos spus către noi înșine.

 • Radu Savopol a fondat 5ToGo în 2015, aproape întâmplător. Trei ani mai târziu, deține cel mai mare lanț de cafenele din România, un sistem cu 90 de francize în 15 orașe. A fost desemnat ”cel mai cool brand”, ”best new entry”, ”best cafe” sau ”best startup idea”. Dincolo de ”cool” și ”best”, Radu e un antreprenor care a luat-o de la capăt după mai mult de un deceniu de făcut altceva și a trecut prin toate ”chinurile facerii”: momente când a vrut să renunțe, travaliul complicat al creșterii rapide, drame personale suprapuse cu cele din business. Cu 5ToGo au crescut o serie întreagă de antreprenori români, de la absolvenți de liceu, la producători de biscuiți.

 • Invitatul meu este Iulian Stanciu, unul dintre cei mai admirați oameni de business din România.

  Este CEO al eMag, o companie regională de peste un miliard de euro și o creștere anuală de două cifre. A cumpărat eMag în 2009, de la fondatorii companiei și, câțiva ani mai târziu, a vândut pachetul majoritar către fondul sud-african Naspers. Deține, de asemenea, alte companii, precum Network One Distribution sau Flanco.

  În jurul lui lucrează azi peste 7.000 de oameni. Rolul lui, spune, este să păstreze drumul și să-i servească.

  EMag nu e pentru toată lumea: e o organizație care trăiește în viteză și cu mare intensitate, în care oameni muncesc mult, unde deciziile se iau repede și greșelile sunt material didactic.

  Succesul lor se datorează, probabil, acestei dorințe continue de a încerca și de a învăța, combinată cu un pragmatism rar întâlnit.

  Am vorbit despre cum a învățat curajul, cum își păstrează echilibrul și mintea limpede, cum ia decizii, ce e în interiorul eMag și cum schimbăm România.

 • Adrian Stanciu este unul dintre oamenii care au văzut pe dinăuntru zeci de organizații: mai bune, mai puțin bune, mai mari și mai mici. Este unul dintre partenerii companiei de consultanță Wanted Transformation și unul dintre puținii consultanți cu o vastă experiență de antreprenor. A acompaniat zeci de lideri în proiecte complicate de reinventare a organizațiilor.

  Se numără printre fondatorii programului de MBA al Maastricht School of Management din București, ai școlii pentru lideri Erudio, ai universității de antreprenoriat Entrepreneurship Academy.

  Am vorbit cu Adrian în 2018, la Romanian Business Leaders Summit, despre ce e greșit în felul în care sunt conduse organizațiile și cum arată viitorul managementului.

 • Vasile Armenean este unul dintre cei mai interesanți antreprenori. E disciplinat și are o minte de o impresionantă claritate. Știe exact ce vrea și e dispus să se bată cu oricine pentru a ajunge acolo. Spune că ceea ce l-a ajutat să ajungă numărul unu este că a refuzat să abandoneze.

  A fondat fabrica de înghețată Betty Ice în 1994, la Suceava. S-a întors în România în 1991 din Austria, unde reușise cu greu să fugă, câțiva ani mai devreme. Avea familie, o carieră excelentă. La Suceava, a început cu un chioșc. A ”greșit” de câteva ori fabrica, înainte să o construiască pe cea de azi, devenită loc de pelerinaj pentru specialiștii în înghețată din toată lumea. A refuzat adesea să accepte regulile pieței de retail, dacă nu se potriveau cu filozofia lui. Este, de ani de zile, liderul pieței de înghețată din România.

  În ianuarie 2018, a vândut Betty Ice către Unilever (numărul unu mondial), într-o tranzacție spectaculoasă, de 100 de milioane de euro. Continuă să conducă și să crescă business-ul și investește în alți antreprenori care au șansa să ajungă cineva.

 • Invitatul meu este Florin Talpeș, fondatorul Bitdefender, într-o extraordinară conversație despre principiile lui de management, leadership și creștere. Bitdefender este o companie globală de tehnologie de protecție cibernetică, cu sediul central la București și prezență în toată lumea. A creat produsul românesc cel mai răspândit pe planetă, folosit de mai mult de 500.000.000 de oameni. Florin și Măriuca Talpeș au fondat propria companie imediat după 1990, în sufrageria apartamentului unde încă locuiesc.

  Bitdefender s-a născut la începutul anilor 2000, din ceea ce a fost, inițial, o eroare de business majoră. Astăzi, Florin conduce un business evaluat la peste 600 de milioane de dolari și este cel mai admirat CEO și antreprenor din România.

  Am vorbit cu Florin Talpeș în 2018 despre negocieri dificile, cum a învățat să fie un lider bun și cum arată pe dinăuntru Bitdefender.

 • În 2012, Dan a îndrăznit să parieze pe o idee despre care toată lumea a spus că e o nerozie: un concept de fast-food cu salată. SaladBox a început prin a fi un experiment în 9 metri pătrați într-un mall din Cluj.

  Azi, e o afacere globală, cu zeci de restaurante în 12 țări. I s-au alăturat Narcoffee Roasters, Pep&Pepper și alte concepte, experimentale sau deja în creștere.

  Am vorbit cu Dan în primăvara lui 2018 despre muncă și viață, momentul tragic al pierderii unui prieten și partener, gândirea strategică din spatele SaladBox și valorile lui fundamentale.