"Gräns" Podcasts

  • Ali Abbasi om hoten han fått ta emot och hur hans nya film om en seriemördare som rensar gatorna från prostituerade kvinnor berättar om korruption i Iran.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ali Abbasi slog igenom med den hyllade och prisade trollfilmen "Gräns". Nu är det premiär för hans nya film, som bygger på en verklig seriemördares framfart i Irans heligaste stad Mashhad i början av 2000-talet.

    "Holy Spider liknar inte något du kan se på bio eller tv just nu", säger Kulturnytts kritiker Emma Engström i sin recension.

    P1 Kulturs Lisa Bergström har intervjuat Ali Abbasi, som burit på idén till den här filmen länge.

    Emma Engström diskuterar "Holy Spider" med Helena Lindblad, filmredaktör på Dagens Nyheter.

    VAD ÄR DET SOM HÄNDER MED DISNEY?

    Disneykoncernen håller på att ta sig igenom en tung kris. Under 2022 förlorade Disneyaktien 44% av sitt värde, det sämsta året för företaget på börsen sedan 1974. Under dramatiska former fick Disneys VD Bob Chapek sparken i slutet av förra året och ersattes av sin företrädare Bob Iger. Vad är det egentligen som händer med Disney? Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson rapporterar.

    KLASSIKERN: KERSTIN EKMANS ROMAN HÄNDELSER VID VATTEN

    "Händelser vid vatten" visas just nu som dramaserie på SVT. Vi återvänder till romanen som när den kom ut 1993 blev rikligt prisbelönad. Det stod ändå inte klart då, att Kerstin Ekman skrivit något banbrytande. P1 Kulturs Mia Gerdin utnämner "Händelser vid vatten" till en föregångare i genren Norrländsk noir.

    Programledare: Lisa Bergström
    Producent: Anna Tullberg

  • Författaren John Ajvide Lindqvist blev ofantligt förtjust när han för första gången läste pjäsen "I väntan på Godot" av Samuel Beckett en entusiasm som består: "Han ekar genom en hel del som jag skrivit."

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    SAMUEL BECKETT SKREV "I VÄNTAN PÅ GODOT" – EN AV VÄRLDSDRAMATIKENS MEST SPELADE PJÄSER

    Samuel Beckett (1906-1989) föddes i Dublin, Irland. Han växte upp i välbeställd familj, studerade bland annat franska och bosatte sig så småningom i Paris där han blev vän med James Joyce och andra inom det modernistiska avantgardet. Beckett skrev först kritik, essäer och noveller. 1938 romandebuterade han med "Murphy" efter att ha refuserats 42 gånger. Under kriget gick Beckett med i den franska motståndsrörelsen. Därefter skrev han raskt flera verk, både romaner och dramatik, och tog platsen som en av tidens mest originella författare. Han struntade i sådant som handling och platser, istället skrev han långa inre monologer om människans ensamhet och tillkortakommanden, ofta absurt och tragikomiskt. Han fick Nobelpriset 1969, men skydde all offentlighet och priset hämtades av hans förläggare.
    Samuel Beckett dog 1989, 83 år gammal.

    JOHN AJVIDE LINDQVIST ÄR DEN SVENSKA SKRÄCKLITTERATURENS MÄSTARE

    Författaren John Ajvide Lindqvist skriver romaner, noveller och manus för både TV och film – ofta med skräcktema – och han debuterade 2004 med vampyrromanen "Låt den rätte komma in". Den blev en formidabel succé som såldes till 30 länder. 2008 hade filmen, i regi av Tomas Alfredson, premiär och den blev hyllad av kritiker och publik. Den fick flera priser och belönades med bland annat fem Guldbaggar, där John Ajvide Lindqvist tog hem priset för Bästa manus. "Hanteringen av odöda", "Himmelstrand", "X: den sista platsen" och "Vänligheten" är några av alla framgångsrika romaner han skrivit, novellen "Gräns" filmades av Ali Abbasi 2018 och vann pris för bästa film på Guldbaggegalan 2019. Johan Ajvide Lindqvist har också skrivit dramatik och fick fina recensioner för bland annat "De obehöriga" på Stockholms stadsteater Kulturhuset 2019. I romanen 2022 gavs romanen "Verkligheten" ut, där han ger sig på influerarkulturen och gör skräck av realityserier på tv.

    I avsnittet medverkar också Anneli Dufva, dramaturg på Dramaten och mångårig medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion.

    GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIO

    Programledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".

    Producent: Maria Götselius

  • Emma Molin och Christopher Garplind får svar från lyssnarna om när de räddade alkoholen över sig själva. Bo Torbjörn Ek från podden "Gräns" pratar om att antalet kärnvapen ökar. Garpen musik-quizzar Emma på ett månadsgammalt tema. Vår bestående ekonomiexpert Gunnar Harrius från podden "Kapitalet" kommer förbi och förklarar begreppet "stagflation", och sist men inte minst berättar journalisten och gamla emot Aino Oxblod om emokulturens nya comeback!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare: Christopher Garplind och Emma Molin

  • Top gun - uppföljare eller återvinningsprodukt? Och vad handlar filmen EGENTLIGEN om? Hör filmkritikern Caroline Hainer och DN:s ledarskribent Erik Helmerson om Tom Cruise senaste luftfärd.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    "DET HÄR ÄR DEN BÄSTA SKILDRINGEN AV IRAN, GJORD UTANFÖR IRAN"

    Det säger den svensk-iranske regissören Ali Abassi om sin film "Holy Spider", som tävlar om att vinna guldpalmen i filmfestivalen i Cannes. Vår reporter Björn Jansson har träffat Abassi och möter en filmare som förändrats sedan genombrottet med filmen "Gräns" från 2018.

    "DEN LÅNGA FLYKTEN" GAV MONICA LÄSNING FÖR LIVET

    Det började en kväll när Monica Westblad-Dicks behövde en bok att somna med. 04.30 på morgonen var hon fortfarande klarvaken, och hade läst ut hela Richard Adams klassiker "Den långa flykten". Sedan dess har hon läst om boken minst femton gånger, och använt den för alla klasser hon mött i sitt jobb som lärare. Hör henne berätta om vad det är som gjort boken till ett sällskap för livet, i ett "Verket som värker" signerat vår reporter Anna Tullberg.

    ESSÄ: "MITT LIV ÄR STÖRRE ÄN ATT TA MED MIG LUNCHLÅDA TILL JOBBET"

    Din lunchlåda är inte så oskyldig som den verkar. När du lyfter på plast- eller glaslocket i kontorspentryt så ligger där en berättelse om identitet, politik, värderingar och samtid. Men det finns dem som gör revolt mot lunchlådans mikrovågssurrande förtryck: hör konstnären och fil & flingor-aktivisten Sven Holmberg i dagens essä om liv och lunchlådor.

    SVT OM DEN KRITISERADE DOKUMENTÄREN "SABAYA"

    Under veckan har vi rapporterat om den kritik som riktats mot den guldbaggevinnande filmen Sabaya i två artiklar i nättidskriften Kvartal, skrivna av Ludde Hellberg. I onsdagens P1 Kultur medverkade Sabayas ansvarige utgivare på SVT, programchefen Axel Arnö och han sa då att Hellbergs uppgifter om "fabricerade scener" i Sabaya är förtal av filmen och att Hellberg inte har grund för det han skriver om en annan SVT-dokumentär - Abolis resa.

    Ludde Hellberg, som inte var med i studion, har i efterhand getts möjlighet att bemöta det Axel Arnö sa i P1 Kulturs direktsändning.

    I sitt genmäle skriver att Hellberg att finner anklagelsen om förtal svepande och märklig eftersom Axel Arnö också säger att han ser ”jätteallvarligt” på de uppgifter som framkommit i Kvartal rapportering.

    Hellberg framhåller att han lagt betydande resurser på att göra den granskning av filmerna Sabaya och Abolis resa som han menar att Sveriges Television själv borde gjort, och det finns mycket tydliga bevis för de uppgifter som förts fram i Kvartal. Samt att man påpekat faktafel för SVT som Hellberg menar borde ha ändrats. ”

    Programledare: Måns Hirschfeldt
    Producent: Ulph Nyström