Bondeförbundet Podcasts

  • Sakfrågor och spel dominerar debatten inför höstens val. Under sommaren djupdyker Ideologipodden i stället i partiernas idéer. Varje fredag hela sommaren avhandlas ett riksdagsparti i vår valspecial.

    Från Bondeförbundet till Stureplanscentern - vilken ideologisk resa har Centerpartiet egentligen gjort? Och vad stod egentligen i det omtvistade idéprogrammet som fick Annie Lööf att avbryta sin semester? I detta avsnitt diskuterar vi Centerpartiets resa till att bli ett liberalt parti, hur viktiga idéerna är för dem, och hur man trots allt övergav kärnkraftsmotståndet.

    Trion bakom valspecialen är Amanda Broberg, student- och marknadsansvarig på Timbro förlag och programledare i Ideologipodden, Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare på Timbro förlag, och Caspian Rehbinder, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro.

  • Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Från kohandel till januariavtal - om relationen mellan S och C

    I veckan meddelade Centerpartiet att partiet kommer stödja regeringens budget efter att partierna kommit överens om ett förslag för att höja pensionerna.
    Att Centerpartiet och Socialdemokraterna samarbetar i tider av kris har hänt flera gånger i historien. Vad är det som lade grunden för samarbetet mellan det forna Bondeförbundet och Socialdemokraterna för snart 90 år sedan? Följ med professorn i historia, Torbjörn Nilsson på en tur i riksdagen. hör den tidigare förste vice ordföranden i Centerpartiet, Helena Nilsson Lannegren om partiets inre konvulsioner och så ska den tidigare socialdemokratiske finansministern Erik Åsbrink berätta hur han egentligen tyckte att det var att förhandla med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

    Ser vi en begynnande lågkonjunktur?

    Det har inte undgått någon. Det pratas om runt fikaborden. Om priserna som fortsätter att rusa. Å om inflationen som enligt SCB var över 7 procent i maj – det högsta sedan 1991.

    Det är de stigande livsmedelspriserna och priset på drivmedel och el som främst drivit på inflationstakten men risken finns nu att den tilltagande inflationen bromsar den ekonomiska tillväxten.

    Nationalekonom Cecilia Hermansson, docent och forskare i fastighetsekonomi och finans på KTH analyserar om det är en begynnande lågkonjunktur vi ser nu.

    Här är hela innehållet i programmet:

    Timme ett

    Kan klimatfrågan få de unga till de franska valurnorna?

    Samtal om parlamentsvalet i Frankrike med Tomas Lindblom

    Centerpartiet och socialdemokraterna - off again, on again...

    Ukrainakriget - vem har övertaget just nu?

    Barn i Ukraina hanterar kriget genom att leka med egna checkpoints

    Krönika av Ulrika Knutson

    Panelen om veckans inrikespolitik

    Timme två

    TBC ökar i Sydafrika i pandemins spår

    Satir från Utkantssverige

    Vad skulle DU byta ut på midsommarbordet?

    Inflationen högst sedan 1991

    Queer as folk - amerikansk version med avstamp i Orlando

    Kåseri av Mark Levengood

    Programledare Pekka Kenttälä

    Producent Katarina von Arndt

    Tekniker Adam Alvin

  • Den här veckan ser Cecilia Blomberg hur nya politiska strategier tagit plats istället för gamla traditioner av samförstånd och förhandling. Veckans ord är kohandel.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    När jag hör ordet Kohandel tänker jag direkt på den där scenen i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga när Emils pappa ropar in den galna kon Rölla på marknaden. Det är förstås Emil som förstår sig på och tämjer den galna kon. Ingen annan.

    Och egentligen så är det väl det som termen kohandel i grunden handlar om. Att lyssna in och förstå och vara lite smart. Att driva igenom sin vilja med hög röst och hot funkar dåligt med djur. Det är oftast en dålig strategi även människor emellan.

    Kohandel som har ett ursprung i det tyska ordet Kuhande, kreaturshandel, myntades för första gången i svensk politik 1933. Den då sittande socialdemokratiska minoritetsregeringen med Per Albin Hansson som statsminister gjorde upp med Bondeförbundets Axel Pehrsson-Bramstorp.

    Socialdemokraterna behövde stöd för sin politik att bekämpa arbetslösheten. Bondeförbundet ville få igenom högre smörpriser och mer pengar till lantbruket. Och de kom överens. Lite extra bra kanske för att de trots sina politiska meningsskiljaktigheter var vänner. Dessutom skåningar båda två. Det var inte en slump att Bramstorp sen skrev Per Albins biografi.

    Det är hur som helst händelsen 1933 som fött begreppet kohandel. En självklar benämning för svensk samförståndspolitik där man ger och tar i hopp om att alla inblandade parter till sist känner sig som vinnare. I svensk modern politik kommer den fackföreningstränade Stefan Löfwen gå till historien som den givne mästaren inom det här området. Inte principlös men extremt inriktad på funktionella lösningar och lugn. Han var en kohandlare av rang oavsett vad man tycker om hans politik.

    Men vart tog kohandeln vägen under den senaste veckans politiska turbulens? En scen där olika partiföreträdare högljutt fäktat på om sin egen förträfflighet. Det får mig faktiskt att snarare tänka på fenomenet djurhetsning än kohandel – alltså kamphundar, tjurar eller varför inte tuppar? Finns det ens plats för nedtonad kohandel när politiska debatter allt oftare kallas dueller. Är det kamphundsraser som kommer att ge nya namn åt de roller som nu dominerar det politiska landskapet?

    Ibland behövs absolut skarpa linjer mellan de politiska partierna så att inte allt blir en grå åsikt i mitten. Men när anfallen kommer för ofta och handlar om frågor som inte alltid är tydliga så trubbas effekten av. Det är då kohandeln i kulissen kan erbjuda lösningar bortom personlig prestige och snabba poänger. Kanske lite tråkigare men mer hållbart och långsiktigt.