David Podcasts

 • Whisky på plast eller papp? I veckans avsnitt får du en kvick historielektion om flaskan som kärl för din whisky. När började man leverera whisky på flaska av glas och vilket kärl kommer du kunna köpa din whisky på framöver? Det är Sverige mot Norge i veckans destilleri: ett totalt Glencadam-beef! Dessutom får du inte mindre än två utsökta boktips på köpet. Prisvärt!

  Vad var det i glaset?
  David lyxade till det lite 20-årig Laphroaig, Lp9:
  https://islay.com/elements-of-islay/the-range/2207/lp9/Mathias drack vatten, medan Jeroen körde Johnnie Walker Black label, som är en 12 YO:
  https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/johnnie-walker-8849201/

  Ett boktips från David
  Kort om Masataka Taketsuru:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Masataka_Taketsuru
  Hans bok On the production methods of pot still whisky:
  https://www.adlibris.com/se/bok/on-the-production-methods-of-pot-still-whisky-9781846220739

  Ett boktips från Jeroen
  Som alltid måste man köpa Malt whisky yearbook och nu har Malt whisky yearbook 2022 kommit:
  https://www.maltwhiskyyearbook.com/

  Flaskor och en hel del whiskyhistoria
  När vi tipsar om whiskyhistoria blir det alltid samma underbara böcker vi tar upp:

  Charles MacLean, Whisky: a liquid history (London: Cassell Illustrated, 2003)
  Michael S. Moss & John R. Hume, The making of Scotch whisky: a history of the Scotch whisky distilling industry (Edinburgh: James & James, 1981)

  Man kan också slå ett slag för de här, ännu något torrare:
  Ronald B. Weir, The history of the Distillers Company, 1877–1939: Diversification and growth in whisky and chemicals (Oxford: Oxford University Press, 1999)
  Ross Wilson, ”The sources and nature of statistical information in special fields of statistics: The Scotch whisky industry”, Journal of the Royal Statistical Society, Series A, vol. 118 (1955), s. 345–362

  Boken Bad whisky som David nämnde är verkligen jätteintressant, om än den handlar om en skandal 1872 så David mindes fel med när i tiden skandalen var; den skandalen var dessutom aktivt medskapande i att göra flaskan som kärl för whisky oändligt mycket mer populär:
  Edwards Burns, Bad whisky: The scandal that created the world’s most successful spirit, 3 uppl. (1995; Glasgow: The angels’ share, 2009).
  Året när flaskor gick om fat i mängd i export var förresten så sent som 1917.
  Nicholas Morgans bok om Johnnie Walker heter A long stride: The story of the world’s No. 1 Scotch whisky (Edinburgh: Canongate, 2020).

  Vi pratade en hel del om PET-flaskor utan att David just då mindes det riktigt coola att Diageo faktiskt utvecklat en flaska av – papper! Jo, det är sant, kolla här!
  https://www.johnniewalker.com/en/nextsteps/pulp-future/
  https://www.businessinsider.com/johnnie-walker-to-launch-paper-based-bottles-next-year-2021-2020-7?r=US&IR=T

  Veckans destilleri: Glencadam
  Ägarna sedan 2003 är Angus Dundee Distillers, inte Ian Macleod Distillers som David drog till med när tiden började rinna ut. Produktionsstoppet David var inne på började 1999; ingen sprit alls kokades 2000–2002 och bara ytterst lite produktion hann göras under 2003.
  Hemsida: https://www.glencadamwhisky.com/
  Det nordiska whiskybeefet av episka proportioner:
  http://tjederswhisky.se/glencadam-10/
  http://www.theladiesshare.com/glencadam-10-yo/
  http://tjederswhisky.se/glencadam-15-yo/
  http://www.theladiesshare.com/glencadam-15-yo/
  Men Glencadam 14 satte faktiskt Tone högre än David minsann!
  https://tjederswhisky.se/glencadam-14-yo-oloroso-b-cirka-2015/
  http://www.theladiesshare.com/glencadam-14-yo/

  Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på hej@entreawhisky.seDavids blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)
 • Efter beskedet om att artisten Einár skjutits till döds sent i torsdags kväll dominerar han musiktopplistorna. Moa Lindstedt från Musikguiden berättar mer om det och vi får även besök av musikproducenten Dilly D som känt och jobbat med Einár sen han var liten. Linnea vill inte vara P3-tjejen som pratar om sin mens, men ändå hamnar vi exakt där! David får en liten lektion i tampongstorlekar och minns tampongreklamen från förr där en tampong fördes ner i ett glas med blå vätska. Hans stora dröm om att få återskapa reklamfilmen blir till verklighet i studion. Vi ägnar även en stor del av sändningen till att prata om störiga beteenden man tagit efter från sina föräldrar och sen får vi besök av USA-korrespondenten Ginna Lindberg. Vi pratar Trumps nya app, utredningen av stormningen av Kapitolium, Colin Powell och Bidens tid som president.

  Programledare: Kodjo Akolor, Linnea Wikblad och David Druid

 • Morgan och David pratar om gäster, som är ämnet för söndagen. Dessutom tävlar vi i Mest Störst Flest Först, firar jubilarer och diskuterar nåt som kom upp.

 • Halloj! I veckans avsnitt är Macke lite trött och snurrig, plus att det var lite tekniska problem, därav är det lite extra klippningar som kanske kommer att märkas av.

  Macke och David har spelat nya Back4Blood tillsammans och har lite first impressions att dela med sig av. Grinden fortsätter i New world, och gubbar funderar på om det är värt att börja lira FF14 igen?!

  Detta avsnitt är fullsmäckat med nyheter, rekord och rykten som ni INTE vill missa!!!!

  Detta är "Alt under Ctrl", podden där inget är under kontroll.___________________________________ Maila oss gärna påAltunderCtrlpodcast@gmail.com Kom in och snacka med oss på Discord!https://discord.gg/45sx8fRHyF

  Följ oss på Instagram @altunderctrlpodcasthttps://www.instagram.com/altunderctrlpodcast/

  Gilla vår Facebooksida "Alt under Ctrl"https://www.facebook.com/altunderctrlpodcast/

  Prenumerera på Youtube!

 • I det här avsnittet av serien IT-säkerhet och cyberhotet medverkar David Lindahl. Han arbetar som forskningsingenjör på Försvarets forskningsinstitut - eller FOI, som det oftast kallas. Hör honom berätta om de stora IT-attacker som det senaste året har drabbat våra grannländers parlament, liksom flera stora företag. Hur sådana attacker utförs och vad syftet med dem kan vara.
  Hör också om cyberkrigsföring. Vad länder kan göra om de vill attackera varandra digitalt. Hör även om CRATE, datorsimuleringsmodellen som bland annat används för att träna på IT-attacker mot viktiga samhällsinstitutioner. Följ också med när David berättar om modellen där man kan se hur en stad attackeras. Samt hör om den digitala framtiden, hur David tror att den blir, vilka hot vi kommer utsättas för och vad som därför kommer behöva göras.

 • David Erixon är marknadsföraren, entreprenören och innovatören som utvecklar marknader genom att tänka kund och är också en av författarna till boken Distinguishers. När Stefan möter upp David pratar de om hur det kommer sig att vissa organisationer är bättre än andra att växa och ta nya marknader. Hur tänker dom och hur gör dom? Vad driver den utvecklingen vi ser nu, och vilken roll spelar teknologin? De pratar också om vad det innebär att ha ett open source mindset som organisation.

  Så vässa pennan, spetsa öronen och sätt hjärnan i läroläge

 • Linnea Wikblad har fortfarande inte fått ordning på sin bil som läcker in, och extremt många försöker locka in henne på försäkringsbedrägeriets bana. Det här får David att tänka på när hans kompis eldade upp sin bil. Kodjo Akolor fick ett märkligt sms av David igår och anar att något är fel, vilket får oss in på temat "felskickade sms jao!". P3 Nyheters Babs Drougge uppdaterar oss om ovaccinerade riksdagsmän och hur det går för flickan som adopterades tillbaka till Ryssland. Moa Lindstedt från Musikguiden berättar om Tove Los nya samarbete med Duran Duran. Sedan blir det svensk politik, när Jämställdhets- och bostadsministern Märta Stenevi gästar! Vi pratar bland annat om hennes ledarstil, varför det går så dåligt för Miljöpartiet och vem är egentligen brun?

  Programledare: David Druid, Kodjo Akolor, Linnea Wikblad

 • Detta är en efterlängtad frågestund där vi försöker på bästa sätt diskutera och besvara våra lyssnares frågor. Som vanlig med en del egna tankar, erfarenheter och analyser som presenteras med ett härligt käbbel av era bästa podcast-host David och Pavle!
  -
  Följ Smartare Fitness på Instagram, Facebook, Youtube & TikTok.

  Skriv upp dig på vår VIP-lista för gratis mailutskick om hur du på ett smartare sätt kan optimera din träning, kost och hälsa. Du kommer även få reda på när vi släpper nya produkter först av alla.

  För mer från oss, gå in på smartarefitness.se

 • Om Shownotes ser konstiga ut (exempelvis om alla länkar saknas. Det ska finnas MASSOR med länkar) så finns de på webben här också: https://www.enlitenpoddomit.se Avsnitt 339 spelades in den 19 oktober och eftersom att fladdermöss föder sina ungar medans de hänger upp och ned ( https://www.reddit.com/r/Awwducational/comments/bhiaw5/female_bats_give_birth_while_hanging_upside_down/ ) så handlar dagens avsnitt om:

  INTRO:- Alla har haft en vecka... Ord som ingår i beskrivningarna är: zombies, kallt, mörkt, icke-moutainbike

  FEEDBACK AND BACKLOG:- Runda hörn I Edge… är tydligen där i Release- Johan har fått en bra upplevelse av Storytels servivce - Freja eID kan användas i Postnord-appen https://swedroid.se/freja-kan-anvandas-som-legitimation-vid-paketutlamning-hos-postnord/

  ALLMÄNT NYTT- Google lämnar ut data till amerikanska myndigheter https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2021/10/04/google-keyword-warrants-give-us-government-data-on-search-users/ - F1-bilar och data https://www.formula1.com/en/latest/article.10-things-you-need-to-know-about-the-all-new-2022-f1-car.4OLg8DrXyzHzdoGrbqp6ye.html

  MICROSOFT- Microsoft dumpar UWP https://www.thurrott.com/dev/258377/microsoft-officially-deprecates-uwp - BONUSLÄNK: Vad är UWP? https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Windows_Platform_apps - Sysinternals finns nu i Microsoft Store https://www.microsoft.com/en-us/p/sysinternals-suite/9p7knl5rwt25?activetab=pivot:overviewtab - Microsoft släpper uppdatering för prestandaproblemet med AMD CPUer i Windows 11 (i beta och release preview) https://www.zdnet.com/article/microsoft-fixes-amd-cpu-performance-issue-with-new-windows-11-test-build/ - Hololens leveransen till amerikanska armen skjuts lite framåt https://www.zdnet.com/article/us-army-postpones-to-2022-its-22-billion-microsoft-augmented-reality-headset-contract/

  APPLE- AppleEventet https://www.youtube.com/watch?v=exM1uajp--A - BONUSLÄNK 1: Vad är en Tenori-on som David pratar om https://sv.wikipedia.org/wiki/Tenori-on - BONUSLÄNK 2: även om beställningar går att göra nu, så blir leveranserna uppskjutna https://appleinsider.com/articles/21/10/18/new-macbook-pro-preorders-immediately-see-shipping-date-slips - BONUSLÄNK 3: Nya laddarna är rätt kraftiga (men fortfarande små) https://appleinsider.com/articles/21/10/19/apples-new-16-inch-macbook-pro-charger-uses-gan-to-stay-small - BONUSLÄNK 4: MacBook Pro får HDMI 2.0 https://appleinsider.com/articles/21/10/19/new-macbook-pro-models-limited-to-hdmi-20

  GOOGLE:- Google hade också ett event https://appleinsider.com/articles/21/10/19/google-launches-pixel-6-pixel-6-pro-with-tensor-processor https://swedroid.se/allt-om-googles-nya-telefoner-pixel-6-och-pixel-6-pro/ https://www.engadget.com/google-pixel-6-pro-vs-the-apple-iphone-12-samsung-galaxy-s21-ultra-oneplus-9-pro-172019652.html - Google släpper Android 12 https://techcrunch.com/2021/10/19/android-12-launched/ - Och Pixel Pass https://techcrunch.com/2021/10/19/google-introduces-pixel-pass-an-all-in-one-subscription-combining-phones-and-premium-services/ https://www.engadget.com/google-pixel-6-pass-subscription-170056831.html

  BONUSLÄNK- Hur svarar en hund på Googles frågor om Quantum computing? https://blog.google/technology/ai/qubit-dog-big-questions-quantum-computing/

  TIPS: - SVT Play - Hackad https://www.svtplay.se/video/32893243/hackad - BONUSLÄNK: På samma ämne som Hackad finns (En Crash course i digital brottslighet) https://www.youtube.com/watch?v=YehNpaoKuqk - Dave Grohl - The Storyteller: Tales of Life and Music https://www.storytel.com/sg/en/books/2660840-The-Storyteller-Tales-of-Life-and-Music

  PRYLLISTAMats: https://www.webhallen.com/se/product/302887-Xbox-Elite-Series-2-Tradlos-Handkontroll-XBSXXBO David: https://www.apple.com/se/shop/buy-mac/macbook-pro/14-tum-rymdgr%C3%A5-10-k%C3%A4rnig-processor,-16-k%C3%A4rnig-grafikprocessor-1tb# Björn: Asså den här är ju cool! https://www.webhallen.com/se/product/339345-Star-Wars-Adventskalender-X-Wing-Fighter-2021-157 Johan: Härmar Björn och vill ha samma!

  EGNA LÄNKAR- En Liten Podd Om IT på webben, http://enlitenpoddomit.se/ - En Liten Podd Om IT på Facebook, https://www.facebook.com/EnLitenPoddOmIt/ - En Liten Podd Om IT på Youtube, https://www.youtube.com/enlitenpoddomit - Ge oss gärna en recension - https://podcasts.apple.com/se/podcast/en-liten-podd-om-it/id946204577?mt=2#see-all/reviews - https://www.podchaser.com/podcasts/en-liten-podd-om-it-158069

  LÄNKAR TILL VART MAN HITTAR PODDEN FÖR ATT LYSSNA:- Apple Podcaster (iTunes), https://itunes.apple.com/se/podcast/en-liten-podd-om-it/id946204577 - Overcast, https://overcast.fm/itunes946204577/en-liten-podd-om-it - Acast, https://www.acast.com/enlitenpoddomit - Spotify, https://open.spotify.com/show/2e8wX1O4FbD6M2ocJdXBW7?si=HFFErR8YRlKrELsUD--Ujg%20 - Stitcher, https://www.stitcher.com/podcast/the-nerd-herd/en-liten-podd-om-it - YouTube, https://www.youtube.com/enlitenpoddomit

  LÄNK TILL DISCORD DÄR MAN HITTAR LIVE STREAM + CHATT- http://discord.enlitenpoddomit.se

  (Och glöm inte att maila bjorn@enlitenpoddomit.se om du vill ha klistermärken, skicka med en postadress bara. :)

 • I dagens avsnitt av Nära Ögat - en true crime podd för mesar:


  Sarah Jane Parkinson har haft en tuff uppväxt som kantats av olika övergrepp, och när hon i vuxen ålder hamnar i en destruktiv och farlig relation får hon tillsist nog och anmäler sin partner. En polisutredning inleds och svaren var minst sagt chockerande. David och Louise Turpin får 13 barn tillsammans. De gillar att hålla sig för sig själva och det är få som har en inblick i familjens liv och den fruktansvärda misär som pågår bakom stängda dörrar. 


  Nära Ögat Podd Instagram

  Nära Ögat Podd Facebook


  Du hittar Nära Ögat - en true crime podd för mesar på de vanligaste plattormarna för poddar ex Acast, Spotify, Apple Podcaster etc.


  Länk till Trivialiskt podcast som Assa gästade:

  Podcaster

  Spotify


  En podcast av Alexandra Kentsdottir & Amelia Ingman.

  Support till showen http://supporter.acast.com/nara-ogat.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Laudes vecka 1
  Hymn 90
  Bibeltext 1 Kor 7:29-31

  Förberedelsebön
  Som hjorten längtar till bäckens vatten så längtar min själ efter dig o Gud. Jag törstar efter Gud, efter den levande Guden.

  Ingång
  L - Herre öppna mina läppar
  Alla - så att jag kan förkunna ditt lov
  L - Gud, kom till min räddning
  Alla - Herre, skynda till min hjälp. Ära vare Fadern och Sonen och den helige Anden. Nu och alltid och i evigheters evighet. Amen. Halleluja

  Hymn

  Psaltaren 104:1-12
  Antifon - I höghet ¶ och härlighet är du klädd, du sveper dig i ljus som i en mantel

  A- Lova Herren, min själ! *
  Mäktig är du, Herre, min Gud,
  B - i höghet och härlighet är du klädd, *
  du sveper dig i ljus som i en mantel.
  A - Himlen har du spänt ut som ett tält, *
  ovan skyn har du timrat din sal.
  B - Du gör molnen till din vagn *
  och far på vindens vingar.
  A - Du gör vindar till dina sändebud *
  och eldslågor till dina tjänare.
  B - Jorden har du ställt på stadig grund,*
  den kan aldrig i evighet rubbas.
  A - Urhavet täckte den som en klädnad,*
  vattnet stod högt över bergen.
  B - Det flydde för ditt rytande,*
  när du dundrade tog det till flykten,
  A - uppför bergen, ner i dalarna,*
  och stannade där du bestämt.
  B - Du satte en gräns för vattnet:*
  aldrig mer skall det täcka jorden.
  A - Du låter källor rinna upp och bli till strömmar *
  som forsar fram mellan bergen.
  B - De ger vatten åt alla markens djur,*
  vildåsnor släcker där sin törst.
  A - Vid dem häckar himlens fåglar *
  och sjunger bland täta löv.
  Alla - Ära vare Fadern och Sonen och den helige Anden * nu och alltid och i evigheters evighet. Amen
  Antifon - - I höghet och härlighet är du klädd, du sveper dig i ljus som i en mantel

  Bibelläsning - tystnad

  Responsorium
  L - Välsignad vare Gud, från nu och till evig tid
  Alla - Välsignad vare Gud, från nu och till evig tid
  L - Från solens uppgång till dess nedgång,
  Alla - från nu och till evig tid.
  L - Ära vare Fadern och Sonen och den helige Anden.
  Alla - Välsignad vare Gud, från nu och till evig tid.

  Benedictus ( Sakarias lovsång )

  Antifon - Välsignad ¶ är Herren, vår Gud
  A - Välsignad är Herren, Israels Gud, *
  som besöker sitt folk och ger det frihet.
  B - Han reser för oss frälsningens horn *
  i sin tjänare Davids släkt,
  A - så som han för länge sedan lovat *
  genom sina heliga profeter,
  B - frälsning från våra fiender *
  och från alla dem som hatar oss.
  A - Han visar barmhärtighet mot våra fäder +
  och står fast vid sitt heliga förbund, *
  den ed han svor vår fader Abraham:
  B - att rycka oss ur våra fienders hand
  och låta oss tjäna honom utan fruktan, *
  rena och rättfärdiga inför honom i alla våra dagar.
  A - Och du, mitt barn, skall kallas den Högstes profet, *
  ty du skall gå före Herren och bana väg för honom.
  B - Så skall hans folk få veta att frälsningen är här med förlåtelse för deras synder *
  genom vår Guds barmhärtighet och mildhet.
  A -Han skall komma ner till oss från höjden, +
  en soluppgång för dem som är i mörker och i dödens skugga, *
  och styra våra fötter in på fredens väg.
  Alla - Ära vare Fadern och Sonen och den helige Ande, *
  nu och alltid och i evigheters evighet. Amen
  Antifon - Välsignad är Herren, vår Gud.


  Bön inför dagen
  L - Gud, du reste mig upp från natten till denna dagens ljus.

  Alla - Tack, Jesus Kristus, för de gåvor du ger mig, varje dag och natt, varje natt och dag. Jag vill tillbe dig med hela mitt liv.
  Jag vill söka dig med all min kraft.
  Jag vill lovsjunga dig och ära dig med allt jag gör och är.

  Tyst bön

  L - I Dina händer Gud, lägger jag min dag
  Alla - Amen

  Herrens bön
  L - Vår Fader,
  Alla - du som är i himlen.
  Låt ditt namn bli helgat.
  Låt ditt rike komma.
  Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
  Ge oss idag det bröd vi behöver.
  Och förlåt oss våra skulder,
  liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
  Och utsätt oss inte för prövning,
  utan rädda oss från det onda.
  Ditt är riket,
  din är makten och äran,
  i evighet. Amen.


  Slutbön och välsignelse

  L - Gud, du skapade min själ och vävde den samman. Du skapade min kropp av stoft och aska.

  Alla - Välsigna du min kropp.
  Välsigna du min själ.
  Välsigna du min tro.
  Välsigna du mitt liv. Amen

 • Vi ställer snabbt om från uteblivna gäster och ett samtal om 90-talet till en lättsamt pratstund om personalhälsa. Ett ämne väl värt såväl vår som er tid och något vi lär återkomma till. Vi kommer fram till floskeln att stress ständigt ligger som ett hot mot vårt välmående och att beröm faktiskt kan vara riktigt viktigt. David redogör kort för en nyligen avklarad tredagars-utbildning om BAM (Bättre ArbetsMiljö) och Tomas lyfter in sin gamla chefs motto att om personalen mår bra mår brukarna bra som utgångspunkt för samtalet. Vi pratar också kort om: Kaj, kultur, kommunikation, information, stress, Juulia Järvdike, förändring, skyddsombud, skyldigheter, rättigheter, kulturskapare och politiska beslut.

 • Veckans ord på 32 sekunder?! Jajamen, Tjedern är på hugget. Vi är inte klara med Islay än – mer om den rökiga ön! Dessutom – äntligen – destilleriet Annandale. Ovanpå det lite unga, spänstiga, brinnande bulldozers. Frågor på det?

  Innan vi börjar ordentligt: det finns faktiskt otrevliga boråsare. Titta bara här:
  https://www.bt.se/boras/borasare-satte-skrack-i-bostadsrattsforening-atalas-for-ofredande-48a16b33/
  Dessutom säger tvåbarnspappan och göteborgaren Carl Hübner att det är så att boråsare är otrevliga och det är klart att om någon har sagt något på Twitter måste det vara sant:
  https://twitter.com/carlhybner/status/271913463578759168

  Vad var det i glaset?Mathias körde på Box The Festival 2015:
  https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/72114/box-the-festival-2015
  David hade denna 26 YO Ben Nevis från en sherry butt:
  https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/116560/ben-nevis-1991-sv
  Arsenik och gamla spetsar:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Arsenikochgamlaspetsar
  Jeroen satt med en Tamnavulin Double cask:
  https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/tamnavulin-8190001/
  Tamnavulin producerar 3–3,5 miljoner LPA om året (kapaciteten ligger på fyra) så att kalla sig ett ”boutique distillery” är minst sagt missvisande.
  Aktuellt exempel på att Serge hatar rödvinslagringar:
  http://whiskyfun.com/#181021

  Återkomst till Islay
  David hittar ingen helt modern lista men Laphroaig var i alla fall singelmalt nummer 8 på listan av alla skotska singelmalter 2018:
  https://scotchwhisky.com/magazine/features/20897/top-10-best-selling-scotch-malt-whiskies/
  Bowmore verkar inte ha haft licens att destillera förrän 1816 så det där med 1779 ser rätt fejk ut:
  https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1825/bowmore/
  Hemsida:
  https://www.bowmore.com/
  Se också till exempel här:
  https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/bowmore.html
  Kildalton cross:
  https://en.wikipedia.org/wiki/KildaltonCross
  Kilchoman, Islays i särklass minsta destilleri, kom igång 2005 och grundaren heter Anthony Willis. Sedan 2019 har de dubbla pannpar och en kapacitet på just under 500 000 liter ren sprit per år, och innan dess låg de på 240 000 liter per år.
  https://www.kilchomandistillery.com/
  De kallar sig för Islay’s farm distillery. Lite mer här:
  https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1870/kilchoman/
  Octomore från Bruichladdich:
  https://www.bruichladdich.com/octomore-super-heavily-peated-whisky-range/
  Två Octomore som inte alls passade David:
  http://tjederswhisky.se/octomore-edition-07-2/
  http://tjederswhisky.se/octomore-edition-03-1-3_152/
  Den där svinstarka korven Mathias pratade om säljs tydligen av Jesper Levin. Se vidare här:
  https://helldog.trehundra.se/
  Underbara Bunna:
  https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1828/bunnahabhain/
  https://bunnahabhain.com/

  Karta över destillerier på Islay:https://www.google.com/maps/search/islay+distilleries/@55.7570751,-6.4095044,11z/data=!3m1!4b1Veckans destilleri: Annandale
  Hemsida:
  https://annandaledistillery.com/
  Destilleriet ligger i Lowlandregionen och har faktiskt en kapacitet på hela 500 000 LPA så här var David ute och cyklade.Exempel på hur man pratade om att Annandale skulle ”reopen” när de skulle dra igång:
  https://www.bbc.com/news/uk-scotland-south-scotland-22262779
  Se också till exempel:https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/annandale.html
  För en presentation av destilleriet från far och son på whisky.com, kolla här:
  https://www.youtube.com/watch?v=eDTc73NYT7o
  Det första Annandale grundades 1830 och stängdes formellt 1921; de sista dropparna rann ur spritpannan någon gång under 1919.

  Veckans ord: uisge beathaAkvavit, livets vatten, aqua vitae – inte behöver ni länkar för det inte.

  Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på hej@entreawhisky.seDavids blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)
 • David och Petra pratar om tydliggörande pedagogik utifrån den bokserie som David varit medförfattare till: Få familjen att funka, Tydliggörande pedagogik i förskolan, Autism & adhd i fritidshemmet och så finns det böcker för skola, gymnasium och vuxenutbildning.