Ebba Busch Podcasts


  • Maggie Strömberg frågar sig varför en opposition som ville ösa ut 100 miljarder i månaden plötsligt inte vill göra någonting när den väl bildat regering. Henrik Torehammar ser likheter mellan vad som kan vara ett djävulsmärke som Ebba Busch tatuerat in på armen och vad som definitivt är industriavtalets märke för löneökningar de kommande två åren. Och så undrar Torbjörn Nilsson när i hundan folk ska strejka i det här landet.

  • När Kristdemokraternas Ebba Busch intog scenen på KD-dagarna hördes ett unisont jubel. Men under ytan finns en splittring. Efter skandaler och politiska löftesbrott är Ebba Busch och KD pressat. Kommer den färgstarka partiledaren kunna vända trenden och vinna tillbaka stödet?
    DN:s politiska kommentator Tomas Ramberg om hur Ebba Busch blev regeringens mest kritiserade minister.

    Programledare: Evelyn Jones.
    Producent: Sabina Marmullakaj.

  • ✓ Varför har Ebba Busch plötsligt bytt sida i kulturkriget om vindkraften?

    ✓ Vad är det som driver gängkriget norr ut? Och hur står det till med beredskapen?

    ✓ Arla lägger ner sitt sista mejeri i norr, hur påverkar det Norrlands självförsörjningsgrad?

    Det pratar vi om i veckans avsnitt av Hjärtlandet, en podd från Länstidningen Östersund och Tidningen Ångermanland.

    ***
    Följ oss på Instagram: @hjartlandet.podd

    Support your local S-ledarskribent:
    https://www.ltz.se/ledare
    https://www.tidningenangermanland.se/ledare-s
  • Röstade kriminella bort S-topp i Botkyrka? Varför skriver Aftonbladet så mycket om Ebba Busch? Och ska en lärare som tar tag i en elev få sparken? Det är frågor som tas upp i detta avsnitt av Veckans nyheter. Sven Almkvist ger även ett boktips och resonerar kring ifall det krävs tro för att få svar på bön.

    Boktips: ”Statsministermordet”, Hans-Gunnar Axberger (Norstedts)

  • Calle försvarar modehus som utnyttjar praktikant-slavar och Fredrik håller nästan med.


    Calle minns praktikanter och främst ett fetto i rullstol han kanske fick bidrag för att anställa.


    Calle är lack på journalister som hackar för mycket på Ebba Busch. 


    Fredrik har läst en insändare i DN och känner sig beklämd över människors oförmåga att våga sätta gränser inom familjen. 


    Knarkskam avhandlas: Funkar det att skamma sin polare på Dovas toalett 02:30 med åtta enheter innanför västen med argumentet: Det här gynnar gängen? 


    Calle hade återigen nåt om att Ryssland har lika mycket rätt som vi och vi ska inte tro att vi är bättre och nåt skit om att bögar inte kommer få adoptera om 20 år 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Magdalena Andersson menar att regeringens uttalanden om Turkiet som en demokrati och avståndstagandet från kurdiska organisationer är att gå utöver överenskommelsen med Turkiet. Och hon ser SD som ett problem i Nato-processen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson intervjuas om Nato-processen, om vad Socialdemokraternas vill med kärnkraften och om vad hon vill göra under tiden i opposition.

    I veckan sade Turkiets president Erdoğan att Sverige inte ska förvänta sig Turkiets stöd med Nato-ansökan, efter att först en docka föreställande Erdoğan hängts upp och efter Rasmus Paludan brände koranen vid Turkiets ambassad i Stockholm i lördags. Det har också varit protester mot Sverige i delar av den muslimska världen och uppmaning om bojkott av svenska varor. Hur ser Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på regeringens hantering av Nato-processen?

    – Jag vill ändå börja med att säga att vi är i ett väldigt väldigt allvarligt läge i Sverige, både med Turkiets reaktion och också med den uppmaning till bojkott som finns. Det är ju ett upptrissat stämningsläge just nu och många människor i Sverige är oroliga. Jag tycker det är viktigt att understryka det faktum att 28 av 30 Nato-länder har ratificerat vår Nato-ansökan, vi har säkerhetsförsäkringar från de stora Nato-länderna och det jobbade ju jag väldigt mycket med att säkerställa när jag var statsminister, säger Magdalena Andersson.

    Med det sagt, vad tycker du om hur regeringen har hanterat detta?

    – Jag tycker det är väldigt bra att regeringen har fortsatt att arbeta med den överenskommelse som vi slöt mellan Turkiet, Finland och Sverige som vi slöt på Nato-toppmötet i Madrid somras.

    – Men nu har vi ju en väldigt väldigt svår situation och det är inte oproblematiskt att vi har ett öppet ordkrig mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna som ju också sitter i det inre kabinettet. Och därför har jag också sagt i veckan att jag tycker att Ulf Kristersson verkligen ska fundera igenom om Sverigedemokraterna är rätt parti att luta sig mot i den här situationen. För mig är det inte uppenbart att Sverigedemokraterna den här veckan har agerat med Sveriges bästa framför ögonen, utan det har väl funnits en viss mått partitaktik i deras agerande.

    För ett år sedan när ni påbörjade Natoansökan var ju ni i ett läge där er samarbetspartner, Miljöpartiet, och Vänsterpartiet på er sida var emot Nato-anslutning, och det var också personer som viftade med PKK-flagga, är det någon skillnad mellan det och den nuvarande regeringens samarbete med Sverigedemokraterna?

    – Jag kan ju konstatera att vi i juni, med det regeringsunderlag som vi hade då ju nådde den stora framgången i Madrid med den här överenskommelsen som gjorde att vi nådde invitee-status.

    En del tycker att regeringen har varit för undfallande gentemot Turkiet, och inte stått upp för yttrandefriheten tillräckligt, tex när Ulf Kristersson fördömde dockprotesten och sa att den var ett sabotage mot Sveriges Nato-process. Tycker du att regeringen har böjt sig för mycket för Turkiet?

    – Det är en väldigt svår situation. Det är viktigt att vi har ett gott och nära samarbete med Turkiet i det här läget. Sen har ju regeringen gjort en del uttalanden utöver den överenskommelsen som vi slöt i Madrid, och det är ett val som den här regeringen har gjort som jag kan konstatera tyvärr inte haft den effekt som man skulle kunna önska.

    Vad tänker du på då?

    – Dels att Tobias Billström så tydligt sagt att Turkiet är en demokrati och också avståndstagande från turkiska organisationer. Sen har å andra sidan en av de fyra i det inre kabinettet sagt att Erdoğan är en muslimsk diktator, så att...

    Hur ser du på Turkiet då, är det en demokrati?

    – Turkiet är en demokrati på så sättet att man har allmänna val men det är också viktigt att det finns en fri opinionsbildning i en demokrati och där brister det ju i Turkiet, både med fängslade journalister men också oppositionspolitiker som sitter i fängelse.

    Vad är skillnaden mellan dina uttalanden om Turkiet och det som Ulf Kristersson har sagt?

    – Fast där har ju Tobias Billström på ett helt annat sätt liksom slagit fast att Turkiet är en demokrati medan jag har uttryckt mig på ett mer balanserat sätt, jag och den regering som jag ledde.

    Vad vill Socialdemokraterna med kärnkraften?

    Sveriges elebehov kommer att växa snabbare och mer än man har sagt tidigare - den bedömningen gjorde flera myndigheter före jul. Redan till 2035 kan vi behöva dubbelt så mycket el som idag, och ännu mer efter det. På Socialdemokraternas hemsida står det att det ska ske ”en successiv utfasning” av kärnkraften. Vill Socialdemokraterna bygga ut kärnkraften?

    – Det här är en konstruerad konflikt från högerpartierna. Vi Socialdemokrater sade ja till ny kärnkraft i Energiöverenskommelsen som gjordes 2016. De måste ju lämna valrörelsen bakom sig. Nu handlar det inte längre om att komma med förslag som ser snygga ut på Instagram. Nu behöver vi hantera att faktum att vi nu har höga elpriser och här behöver hela den europeiska energimarknaden göras om det förväntar jag mig att Ebba Busch nu tar tag i som ordförande i det rådet. Och vi måste bygga ut vindkraften.

    Bör man stödja kärnkraftsinvesteringar?

    – Det är ju det som är den stora frågan nu, ska vi gå in med skattebetalarnas pengar eller inte i en kärnkraftsutbyggnad? Här hade ju regeringen förslag på kreditgarantier och vi gick inte emot det i vårt budgetförslag. Det är det vi borde diskutera, hur kan vi långsiktigt trygga en stabil elförsörjning med stabila villkor som näringslivet efterfrågar, säger Magdalena Andersson.

    Växande klyftor under Socialdemokraternas tid vid makten

    Jämlikhet är en bärande idé för Socialdemokraterna. Men i decennier har klyftorna ökat i Sverige, och det skedde också under S:s senaste åtta år vid makten. I veckan visade SCB statistikmyndigheten att inkomstskillnaderna ökade rekordmycket 2021. Andelen i befolkningen med låg ekonomisk standard, omkring 15 procent, har ökat något, men framför allt är det dem som har bäst ställt som har fått det ännu bättre. I valanalysen från det fackliga idéinstitutet Katalys, sägs att socialdemokraterna intog en defensiv linje i fråga om skatter och fördelningspolitik för att inte skrämma bort borgerliga storstadsväljare. Håller Magdalena Andersson med?

    Gäst: Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna
    Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
    Kommentar: Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator
    Producent: Maja Lagercrantz
    Tekniker: Jakob Lalér


  • Aftonbladet Ledares skribentstjärna om depressionen efter valet och Ebba Busch som klickmagnet. Karin Olsson och Magnus Alselind analyserar DN:s apokalyptiska programförklaring.


  • Det verkar råda oreda i regeringen när det gäller elstödet. Ulf Kristersson och Ebba Busch säger olika saker om alla turer kring stödet. Kristersson lovade inför valet att stödet skulle vara på plats från den 1:a november och att de fyra partierna, M, KD, SD och L var överens om reglerna för stödet.
    Men Ebba Busch säger nu att hon inte var med på allt kring förslaget. Regeringen har inte ens suttit vid makten i 100 dagar ännu, men ändå så svajar det rejält i samarbetet mellan partierna. Så varför går Ebba Busch ut med det här nu? Vad vinner hon på det? Vad säger det om samarbetet i regeringen och hur ska de nu stärka sina siffror?
    Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
    Programledare: Jenny Ågren.
    Kontakt: [email protected]

  • En vecka före valet sade Ulf Kristersson (M) att hushållen ekonomi skulle räddas i god tid före jul, och att det var ett gemensamma vallöfte från M, SD, KD och L. Men energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att hon aldrig lovade det.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den andra september berättade och skrev Ulf Kristersson (M) på facebook om ett gemensamt vallöfte från alla partiledarna i hans politiska lag. Hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul. "Alla ska veta att före jul så kommer man få lindring för de höga elpriser som regeringen har skapat. Vi lämnar ingen i sticket."

    Men energi- och näringsminister Ebba Busch distanserar sig från det som Kristersson kallade ett gemensamt vallöfte. "Jag kan redogöra för vad jag har menat. Jag har aldrig försökt ge sken av att pengar skulle kunna finnas på kontot innan första november", säger Ebba Busch. Det hon lovade var inte pengar före jul, utan bara att "systemet" skulle vara på plats. De fyra partiledarna skrev i en gemensamma debattartikel i Dagens Nyheter att de skulle införa "ett högkostnadsskydd för hushåll och företag till den 1 november". Det var bara det hon lovade, säger hon nu.

    – Jag vet vad jag har tittat folk i ögonen har sagt. När jag har mött väljare och fått frågor har jag sagt att vi kommer inte kunna inte lova att pengarna kommer att vara på plats på kontot till första november eller innan jul, men vi kan lova att man i god tid vet vad som gäller och att vi har ett elstöd på plats, säger Ebba Busch.
    Men det här med att utfärda ett gemensamt vallöfte, hade han inte mandat att göra det då, Ulf Kristersson? 
    – Om ett högkostnadsskydd till första november, absolut. Och sedan har vi förklarat gott och väl varför vi har bytt modell… 
    Men det här att hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul, ett gemensamt vallöfte, hade han inte mandat att utfärda det? 
    – Vi har som sagt presenterat i en gemensam debattartikel som jag har skrivit under exakt hur vi tänkte kring första november, säger Ebba Busch.

    Blocköverskridande energiöverenskommelse

    Elbehovet i Sverige kan fördubblas till 2035, enligt beräkningar. Flera näringslivsföreträdare har på senare tid efterlyst en långsiktig överenskommelse om energipolitiken framöver för att våga investera. Men Ebba Busch planerar inte att bjuda in till en sådan.

    – Om Socialdemokraterna står för att kärnkraft är en nödvändig del av svensk energimix framöver då är vi ju framme vid den punkten och då tar jag gärna i hand om den frågan framåt.
    Vill du bjuda in till samtal om en ny energiöverenskommelse?
    Jag pratar jättegärna med Socialdemokraterna om den här frågan. (.... )Jag kan absolut självklart gärna sitta ner med partiledare Magdalena Andersson och ta henne i hand om den här frågan.
    Det jag tror företagarna efterlyser är ett parlamentariskt handslag...
    – De företagaren jag träffar, det sista de vill höra är att politiken stänger in sig i långa snicksnack, utan man vill ha leverans.
    Men nåt mer än att ni erbjuder Socialdemokraterna att rösta på er politik, någon typ av förhandling?
    – Jag erbjuder Socialdemokraterna att stå för det de tycker är rätt och riktigt för Sverige, jag uppfattar att de har svängt i fråga om kärnkraften, det välkomnar jag. Jag sätter mig gärna ner och har sagt att det behöver vi göra när vi inte hanterar akuta frågor.

    "Vi har inte lämnat klimatmålen"

    Sverige ser inte ut att nå klimatmålen, bland annat klimatmålet för transporter som innebär att växthusgasutsläppen från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med år 2010. Med den förra regeringens beslut om höjd reduktionsplikt kommande år beräknades målet att nås, men i och med att den nuvarande regeringen vill sänka reduktionsplikten till EU:s lägstanivå kommer målet inte nås, enligt Naturvårdsverket. Även regeringens egen budget konstaterar att målet inte kommer att nås. Men Ebba Busch säger att klimatmålen ligger fast.

    – Vi har inte lämnat de målen men vi kommer behöva att addera andra åtgärder för att lyckas nå det målet och det handlar primärt om att bana väg för elektrifiering.

    Gäst: Ebba Busch, energi- och näringsminister, vice statsminister och partiledare för Kristdemokraterna.
    Kommentar: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot
    Programledare: Johar Bendjelloul
    Producent: Maja Lagercrantz
    Tekniker: Alma Segeholm

  • Snart ett år efter Rysslands attack på Ukraina syns de ekonomiska effekterna allt tydligare. Och nu efter nio sanktionspaket väntas också Rysslands ekonomi ta ordentligt stryk. Den ekonomiska spelplanen har ändrats i framför allt Europa med både militär upprustning och energiomställning.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledare:
    Anders Jelmin

    Röster och medverkande i programmet
    Kristian Åström, ekonomikommentator, Ekot
    Torbjörn Becker, chef, Östekonomiska institutet
    Diego Lopez, forskare Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI)
    Olle Holmgren, ekonom, SEB
    Ulf Kristersson, statsminister (M)
    Ebba Busch, näringsminister (KD)
    Carl Bildt, tidigare statsminister
    Jan Moström, vd, LKAB
    Diego Lopez, forskare SIPRI

    Producent:
    Olof Wijnbladh

    Tekniker:
    Adam Alvin

    [email protected]

  • Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Partiledarna möttes igår för årets första partiledardebatt, och det bjöds på både skoj och presenter. Vad fick Annie Lööf för avtackningspresenter, och vad sa Ebba Busch som fick Magdalena Andersson att bryta ihop av skratt på läktaren?

    Sen pratar vi om ett äldreboende i skånska Broby, där "sexlivet aldrig behöver dö". Varför ska de boende kunna beställa upp sexleksaker till rummet, och vad tycker de anställda om att prata sex med de äldre?

  • Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Även Norrland kommer att omfattas av det nya elstödspaket som energiminister Ebba Busch (KD) presenterade igår. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg ger inte mycket för stödet i sig, men tycker det är bra att regeringen insett att Norrland ligger i Sverige.

    Sen pratar vi om att storbankerna tjänar storkosing, samtidigt som gemene man går på knäna av inflation, elpriser och räntehöjningar. Det känns inte riktigt rätt, när man själv behöver dra in på resandet, tycker en villaägare som SVT pratat med. Men det är viktigt att banker tjänar pengar, påpekar Swedbanks vd.

  • Nu får man nog anse att gatloppet har inletts....
    " Det är ”otroligt tungt” att lyssna till berättelser från hushåll och företagare om det tuffa läget som följt på stigande elpriser. Det säger energi - och näringsminister Ebba Busch (KD) i Morgonstudion.
    Hon säger att det är politikens uppgift att stötta hushållen och stärka elsystemet men att det senare inte är någon ”quick fix”.
    Den som hamnar i ett extra svårt läge kan behöva ha ett samtal med sin bank, konstaterar hon.
    – Göm inte räkningen, kasta inte bort den, utan ring och prata med den du är skyldig pengar och se om det går att göra någonting, säger Busch.
    Enligt det tidigare beskedet kan utbetalningar av elstöd till hushåll ske i februari men många bävar inför höga elräkningar i januari."

    De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!

    Stöd oss:
    SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
    PATREON: https://patreon.com/defria_se

    HEMSIDA: https://defria.se
    FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se

  • En sammanfattning om vad som hänt i den svenska politiken under året.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det har hänt mycket i den svenska politiken under året. Det har varit val. Sverige har fått en ny regering, och en ny statsminister. Men året började med att en partiledare avgick.

    I våras gick det dåligt för partiet Liberalerna. Väldigt få personer sa att de skulle rösta på partiet. I april slutade Nyamko Sabuni som partiledare för Liberalerna. Johan Pehrson tog över. Efter det började det gå bättre för partiet.

    Nu ska det handla om valet.

    Den 11 september var det val i Sverige. Det var tre val samtidigt: kommunval, regionval och riksdagsval. Folk röstade om vilka som ska styra i Sveriges kommuner och regioner och vilka som ska styra i Sveriges riksdag.

    Kommuner bestämmer till exempel om vård av äldre och skolor. Regioner bestämmer över sjukhus och kollektivtrafik, som till exempel bussar. Riksdagen bestämmer om nya lagar och statens pengar. Riksdagen jobbar också med EU-frågor och utrikespolitik.

    På valdagen fick folk stå i kö i flera timmar för att kunna rösta. Det var värst i Stockholm, Malmö och Uppsala. Köerna berodde på en ny regel som gjorde att det tog längre tid att rösta än tidigare.

    Jacob är en av dem som struntade i att rösta för att det var så lång kö.

    – Då var det ju minst två timmars kö. Och då tänkte jag att nej då får det vara.

    Fyra dagar efter valet var alla röster räknade. Partierna till höger vann valet till riksdagen. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna fick fler röster än Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Men resultatet var väldigt jämnt. Partierna till höger fick 176 platser i riksdagen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet fick 173 platser.

    Socialdemokraterna fick ungefär 30 procent av rösterna och blev det största partiet. Moderaterna har länge varit det näst största partiet i Sverige. Men i årets val blev Sverigedemokraterna näst störst. SD fick ungefär 20 procent av rösterna. Partiledaren Jimmie Åkesson sa att han var stolt över att SD har blivit ett stort parti.

    – Vi är på riktigt ett stort parti idag och jag är så stolt.

    Moderaterna fick 19 procent av rösterna, och blev det tredje största partiet. Partiledaren Ulf Kristersson sa att han var glad över att högerpartierna fick flest röster.

    – Jag är stolt över det förtroende som vi har fått.

    Samma dag sa Annie Lööf att hon kommer sluta som partiledare för Centerpartiet.

    – Jag kommer att avgå som Centerpartiets partiledare.

    Annie Lööf har varit partiledare i elva år. Det är inte bestämt vem som ska bli ny partiledare än.

    Partierna till höger vann alltså valet till riksdagen. Men partierna till vänster tog makten i flera regioner. I till exempel region Stockholm vann Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Nu samarbetar de med Vänsterpartiet. Före valet styrde Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. De hade makten i 16 år.

    Det blev också ändringar i vissa kommuner. De nya Partiet Nyans, som riktar sig till invandrare, röstades in i kommunerna Botkyrka och Landskrona.

    Nu ska det handla om regeringens samarbete med Sverigedemokraterna.

    I mitten av oktober fick vi veta vilka partier som kom med i den nya regeringen. Det blev Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna kom inte med i regeringen, men de är med och bestämmer över regeringens politik. Regeringen och Sverigedemokraterna ska samarbeta nära, sa Ulf Kristersson från Moderaterna.

    – Det kommer bli en trepartiregering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Den regeringen kommer samarbeta nära med Sverigedemokraterna i riksdagen.

    Den nya regeringen och Sverigedemokraterna vill ändra mycket i Sveriges politik. De har kommit överens om ett avtal som kallas Tidöavtalet. Många sidor i avtalet handlar om migration och integration. Partierna har flera förslag på förändringar. De vill till exempel att det ska bli svårare att bli svensk medborgare. Ett annat förslag är att det ska bli svårare för personer som har flyttat till Sverige att ta hit sin familj. Uppehållstillstånden ska vara tidsbegränsade för de som kommer till Sverige som asylsökande, tycker partierna.

    Tidöavtalet har gjort många människor oroliga. En av dem är Rahman Heydari. Han kommer från Afghanistan. Han har bott i Sverige i snart sju år. Han säger att förslagen gör honom rädd.

    – Alltså det är helt hopplöst. Och jag är verkligen jätterädd och tänker så här det kommer självklart bli mycket värre.

    Nu ska det handla om Sveriges nya ministrar.

    Den 17:e oktober valde riksdagen Ulf Kristersson till ny statsminister. Han presenterade också alla ministrar i den nya regeringen. Kristdemokraterna fick sex ministerposter och Liberalerna fick fem. De 13 andra ministrarna är moderater.

    Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch blev vice statsminister. Hon blev också energi- och näringsminister. Hon har ansvar för landets energi, alltså elen, och för företagen.

    Liberalernas partiledare Johan Pehrson blev arbetsmarknads- och integrationsminister. Han har ansvar för jobben, och för att invandrare kommer in i det svenska samhället.

    Moderaten Elisabeth Svantesson blev finansminister. Hon har ansvar för Sveriges ekonomi.

    Moderaten Tobias Billström blev utrikesminister. Han har ansvar för Sveriges utrikespolitik.

    Romina Pourmokhtari från Liberalerna blev Klimat- och miljöminister. Hon är 26 år och den yngsta ministern någonsin i Sverige.

    I slutet av året handlade politiken mycket om pengar.

    I november presenterade den nya regeringen sin första budget. Budgeten är regeringens plan för hur statens pengar ska användas. Finansminister Elisabeth Svantesson från Moderaterna sa att det var svårt att göra budgeten på grund av den ekonomiska krisen.

    – Inflation, hög inflation, samtidigt som vi bedöms gå in i en lågkonjunktur. Det är svårt att bedriva ekonomisk politik då.

    Regeringen ska ändra på flera saker för att spara pengar. De ska till exempel ge mindre pengar till människor som behöver hjälp i fattigare länder, så kallat bistånd. Och mindre pengar ska användas till miljö- och klimatarbete.

    Regeringen ska använda mer pengar till försvaret och till fler platser på fängelserna. De ska även använda pengar för att sänka skatten på bensin och diesel.

    Före valet sa Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att de skulle sänka priset på bensin och diesel med minst fem kronor per liter. Efter valet sa regeringen att bensin kommer bli 14 öre billigare och diesel 41 öre billigare. Då blev folk arga. Många skrev i en av Sveriges största facebookgrupper Bränsleupproret. De var besvikna och skrev att de inte gillar politiker, sa gruppens talesperson Peder Blohm Bokenhielm.

    – Det är besvikelse. Det är politikerförakt. Det är väldigt korttänkta men intensiva känslor som kommer ut.

    Budgeten har fått mycket kritik från forskare och miljöorganisationer. De tycker att den är dålig för klimatet och miljön. Oppositionen tycker att budgeten är dålig för jobben och vården också. Regeringen och Sverigedemokraterna lovade att göra på ett sätt före valet och nu gör de på ett annat sätt, sa socialdemokraten Mikael Damberg.

    – Politiker i den nuvarande regeringen och Sverigedemokraterna lovade väldigt mycket innan valet och nu när man tvingas av verkligheten bedriva en ansvarsfull ekonomisk politik som inte ska spä på inflationen, då får man bryta väldigt mycket löften.

    Finansminister Elisabeth Svantesson från Moderaterna tycker att partierna i regeringen har hållit sitt löfte.

    – Så vi gör vad vi sa att vi skulle göra. Men allt finns ju självklart inte med i den första budgeten.

    I december röstade riksdagen ja till budgeten.