Föreningen Grävande Journalisters Podcasts

  • Kinakännare, journalist och författare som i nästan två decennier bevakat Kina, bland annat som korrespondent för Svenska Dagbladet. Om att man inte är klokare än sin senaste kris.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Man är inte är klokare än sin senaste kris

    Ola Wongs farfar blev legosoldat när han var 14 år, han hjärntvättades och sattes i arbetsläger i det kommunistiska Kina. Det Kina som Ola Wong sen mötte som frilansande journalist i början av 2000-talet var ett land som ville bli rikt.

    -Globaliseringen svepte in som en tsumami av pengar. På landsbygden rev man jordhusen och byggde nya i tegel. Shanghai hade redan fler skyskrapor än New York.

    När han återvände till Sverige 2013, mötte han ett land där det var ett för stort glapp mellan det som han uppfattade som verklighet och den officiella sanningen. Han skämdes över att vara journalist och försökte starta en dissidentrörelse.

    -De egenskaper som så ofta varit styrkor för Sverige, konsensuskulturen, den arroganta, men också välvilliga nationalismen har lett till problem. Vi behöver göra upp med den, sluta vara så självupptagna och studera omvärlden i stället, säger han i sitt Sommarprogram.

    Om Ola Wong

    Journalist, författare, föreläsare, 43 år. Född i Borås, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Kinakännare som i nästan två decennier bevakat Kina i olika svenska medier, bland annat som korrespondent för Svenska Dagbladet. Är nu redaktör på nättidskriften Kvartal.

    Har bland annat skrivit boken Pekingsyndromet. Kina, Makten, Pengarna. Initierat flera uppmärksammade kulturdebatter, till exempel om vilken roll museer ska ha i ett demokratiskt samhälle.

    Är även medförfattare till boken Sjukt billigt som handlar om kinesiska stenarbetare och är en prisbelönt radioserie i P1.

    Har fått Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden.

    Anser att sociala medier är som att äta popcorn, mest luft som gör en otillfredsställd och överstimulerad samtidigt.

    Mitt program handlar om att man inte är klokare än sin senaste kris. Jag går från Pekings partikongresser till vi och dem i Sverige.


    Producent: Amanda Glans

  • JOURNALIST. Janne Josefsson tar oss med på en resa från barndomen i Biskopsgården i Göteborg till där han är idag, 40 år senare, med en lång journalistkarriär bakom sig.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    I sitt program berättar han om hur han blir bemött: om de som tackar honom, om de som spottar på honom och fimpar i hans ölglas – men även dråpligare historier. Som när han dyker upp i en butik och alla tror att han ska granska den, eller den gången en biskop trodde domedagen var kommen när han såg Janne Josefsson komma.

    Han tar även tid att diskutera det allt hetsigare debattklimatet i Sverige och hur han själv har stått både inne och utanför redaktioner och debattens vindar har blåst. Utöver detta reflekterar han även på sin egen gärning, och när man vill driva sin tes för hårt: ”Jag vill ju kunna se folk i ögonen efteråt. Och mig själv i spegeln.”

    Om Janne Josefsson

    Profilerad programledare och reporter på SVT:s Uppdrag granskning som fått Stora Journalistpriset två gånger och Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden fyra gånger. Fick i våras stor uppmärksamhet för reportaget om ”Pojkarna från Fittja” som var en uppföljning på tv-programmet Fittja Paradiso från 1999. Programlett Striptease och Debatt i SVT. Startade sin journalistkarriär på Sveriges Radio.

    Försökte 1983 ringa upp Chiles diktator Pinochet för att spela upp kampsånger i direktsänd radio. Till slut svarar någon i Monedapalatset ”Si Pinochet” och lägger på luren när de spelar upp Victor Jara.

    Producent: Kjell-Åke Hansson