Lars Noréns Podcasts

 • I fyra delar berättar SVT nu historien om den svenska hiphopens pionjärer. Vi får följa genrens utveckling under 25 år, från det ganska blygsamma intåget i början av 80-talet fram till mitten av 00-talet med utsålda arenor och en dominans inom populärmusiken.

  Vad är det för berättelse och vad kan den säga om Sverige? Skribenten Nathan Hamelberg och redaktionens kritiker Anna Rosenström har sett serien.MUSÉERNA POST PANDEMIRESTRIKTIONERNA TEKNISKA SATSAR PÅ KVÄLLSÖPPET Hur har kulturens institutioner påverkats av pandemin? Efter att restriktionerna lyfts har Tekniska museet i Stockholm satsat på kvällsöppet, till klockan 22 varje kväll för att kunna hantera det stora trycket av besökare. Hur har muséet förändrats under de senaste 18 månaderna? Vår reporter besöker Tekniska.TEATER: LARS NORÉN KOMMER TILLBAKA TILL GENOMBROTTETS FAMILJEDRAMA I lördags var det premiär för en av Lars Noréns sista pjäser "Son, Fader, Moder" på Intiman i Malmö, på dagen 39 år efter premiären för dramatikerns genombrott "Natten är dagens mor" på samma scen. Och det finns en stark koppling mellan de båda pjäserna. Kritiker Kristina Lindquist har sett.RECENSION: OFÖRGLÖMLIGA BÖCKER OM SKRIVANDE Feministen, filosofen och författaren Hélène Cixious har i decennier präglat den intellektuella debatten i Frankrike, och även hennes skönlitterära produktion är prisbelönt. Hon är född i Algeriet 1937 av judiska föräldrar och de två böcker som nu kommer på svenska uppehåller sig både vid mammans erfarenheter av nazismen i Tyskland i "Från Osnabrücks station till Jerusalem" och den egna barndomens Alger i "Den vilda kvinnans dagdrömmerier". Katarina Wikars har läst båda.ESSÄ: VAD SÄGER DITT UTSEENDE OM DINA INRE EGENSKAPER? Hur fria har vi egentligen lyckats göra oss från föreställningen om att utsidan avslöjar karaktären? Det frågar sig författaren Boel Gerell i dagens essä.Programledare: Saman Bakhtiari Producent: Eskil Krogh Larsson

 • Jens Liljestrand var med i den omsusade dokusåpan "Baren" för 20 år sedan, och det låter vi inte honom glömma! Idag är han författaren och kulturjournalist på Expressen och vi pratar såklart lite om nattens skjutning av rapparen Einár, men också om hur det var att söka sig till alla möjliga dokusåpor som ung. Vi tar såklart också i hans senaste uppdrag för Expressen, när han provade flera av Lars Noréns saker innan dem gick ut på auktion.

  Programledare: David Druid, Kodjo Akolor, Margret Atladottir.

 • Under natten sköts rapartisten Einár till döds i södra Stockholm. Musikguidens Tina Mehrafzoon ger oss en uppdatering om vem han var som artist och om hans genombrott 2019. Dessutom kommer P3 Krims reporter Viktor Ahldén, som varit i kontakt med polisen om händelserna under natten. Johannes Cakar som är musikjournalist kommer också förbi och fördjupar oss i Einárs musik. Kodjo Akolor har varit på bio och insett att han vill bli filmpresentatör och Margret Atladottir har varit "utomlands". P3 Nyheters Babs Drougge berättar med om nattens skjutning och om hur akademikerföräldrar hjälper sina barn. Dagens gäst är Jens Liljestrand som är kulturjournalist på Expressen. Han blev uppmärksammad när han provade Lars Noréns kläder och möbler innan de gick på auktion. Vi minns också tiden när han var med i dokusåpan "Baren".

  Programledare: Kodjo Akolor, Margret Atladottir, David Druid.

 • Nyheter från andra sidan sundet gör gällande att danskarna nu vill ersätta bokförläggare med AI. Kristofers jobb är i fara, men Nanna och Jonatan tycker att det kanske säger mest om danskarna.

  Kristofer anklagar skribenten Karin Pihl för 2007-2011-nostalgi efter att ha läst en krönika i Göteborgs-posten där Pihl undrar vart alla punkare tagit vägen.Nanna ger, inspirerad av den tyske sociologen Hartmut Rosa, fem tips på hur man får mer resonans i sitt liv. På vägen sågar hon sitt nya och toppmoderna kök, och hyllar Jonatan som kvinnornas bästa vän.Dessutom i avsnittet: Kommunpoeten i Tranemo, Kourtney Kardashian och Travis Barker, staden Wien skaffar Onlyfans, Succession är tillbaka, Augustprisnomineringar, och Jonatan har misslyckats med att köpa Lars Noréns byxor.

 • Kalle Berg och Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Kodjo Akolor och Linnéa Wikblad.

  Idag snackar vi först om det globala fraktkaoset som riskerar att ge tomma hyllor och höjda priser i jul- och under Black Friday-handeln. Det är fartygstrafiken från Kina som ligger bakom, vi går igenom vad som skapat den här röran som gör svenska företagare oroliga.Sen går vi vidare och pratar om auktionen av den framlidne dramatikern och författarens Lars Noréns gamla prylar. Kulturgigantens beslut att sälja av sina grejer har skapat en debatt om materialism kontra djup och skönhet samt om vår ständiga dyrkan av det manliga geniet.

 • Linnea Wikblad är lasagnemanden, David Druid har tappat allt närminne pga för mycket gräsrökande (eller icke-gräsrökande), Kodjo Akolor hyllar den spanska kvinnan som visade sig vara tre män och vi pratar om det globala fraktkaoset med Kalle Berg från P3 Nyheter. Tydligen kan butikshyllorna stå tomma i jul! Lars Noréns ägodelar drog in 2,2 miljoner på auktion, vi recapar kulturbråket om personkulten. Ryssland har vunnit slaget om att spela in den första filmen i rymden och dessutom går vi igenom 100 år av porr med Klara Arnberg, docent i ekonomisk historia som varit med och skrivit boken Såra tukt och sedlighet: Hundra år av pornografi i Sverige.

  Programledare: Linnea Wikblad, David Druid och Kodjo Akolor

 • Bioaktuella "Pleasure" är en berättelse om en ung tjej från en svensk småstad som åker till Los Angeles med målet att bli en stor porrstjärna. Filmkritikerna Kerstin Gezelius och Fanna Ndow Norrby har sett filmen.

  LESBISK PUNK OCH KONST I 80-TALETS LONDONJust nu pågår filmfestivalen Cinema Queer i Stockholm. En av filmerna som visas är "Rebel Dykes", om ett gäng unga lesbiska tjejer i 80-talets London som vill bryta konventioner, skapa konst och spela punkmusik. En av de som var med när det begav sig är konstnären Del LaGrace Volcano, som också gästar studio 7 och vårt program.GULDPALMSBELÖNADE FILMEN TITANE - OM VÅLD, SEX OCH BILARVår reporter Emma Engström har träffat regissören bakom bioaktuella filmen "Titane", Julia Ducournau.VAD ÄR LARS NORÉNS GAMLA SKRIVMASKIN EGENTLIGEN VÄRD?Föremål som tillhört författaren och regissören Lars Noren ska nu auktioneras ut. En skrivmaskin, en cykel, en CD-samling... men varför är en skrivmaskin egentligen mer värdefull bara för att den tillhört Lars Norén? P1 Kulturs Gunnar Bolin och Nina Asarnoj har tittat närmare på Noréns gamla grejor som ska ut på auktion.

 • Moa Wallin ser en svensk motsvarighet till den danske stjärnfilosofen i den svenske youtubern Ben Mitkus. Kristofer är inte lika imponerad.

  Kristofer har sett den nya pjäsen "Den yttersta minuten" på Dramaten och funderar på vad han skulle göra med sin sista minut i rampljuset. Försöket att vara innerlig och ärlig saboteras av Nanna och Moa som helst vill prata om Macarena.Under tiden besvaras de stora frågorna: Bör Kristofer läsa kommentarer från lyssnare? Och är det okej att köpa biljetter till en fotbollsmatch under en poddinspelning?Nanna delar med sig av några helbakade tankar om kokain och Iman Talabani, och en halvbakad tanke om Liv Strömqvist.Trion tar också avstånd från R Kelly och Moa blir oväntat berörd av att Lars Noréns bohag auktioneras ut. Dessutom: En dansk konstkupp!

 • Olle Hedberg debuterade 1930, skrev ett 40-tal romaner och valdes in i Svenska Akademien. Men själv drömde han om något annat, berättar Elisabeth Lindfors i denna essä.

  ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.Den 20 september 1974 hittas Olle Hedberg död i sitt hem. Alltsedan ungdomen drömmer han om döden som befriare men blir 75 år gammal innan han tar sitt liv.Vad har hindrat honom?1962 skriver Hedberg i den självbiografiska Mitt liv var en dröm:Jag blev mycket tidigt övertygad om att Gud finns. Där förelåg ingen tvekan. Jag visste det. Gud finns. Att dö är att få komma till Gud. Hos Gud är det bättre än på jorden.Vad är det?Jo, det är att människan måste längta och trängta efter att få dö. Ju förr dess hellre.Man kan inte anmärka på logiken i detta resonemang.Hedberg är en produktiv författare, hela fyrtiosex romaner hinner han skriva och på nästan samma tema, det lilla och borgerliga livet som han skyr.Skriver han för att överleva i sitt eget fängelse?Redan i debutboken, Rymmare och fasttagare (1930), visar han sin tematik, som kan påminna om Lars Noréns tidiga pjäser, men utan de slagfärdiga replikerna. Den unge huvudpersonen Niklas Lissman är en stum men observant iakttagare. I början av romanen dukas upp till en middagsbjudning hemma hos familjen och iakttagelseförmågan, när Niklas i tysthet dissekerar vad som gömmer sig bakom gästernas konversation, är fenomenal.Efter middagen funderar han: Vilken löjlig tanke, att jag skulle arbeta och anstränga mig, konkurrera, knuffas och skuffas, visa ambition för att till sist få bli som en av er. Skryta och skrävla, tala om var man har varit, pråla med sin bildning, med sitt inflytande, med sina pengar, grina upp sig och göra sig till. Det stockade sig i halsen på honom, han kunde inte ens för sig själv artikulera, vad det var, som ingav honom denna ovilja. Han ville inte vara med, han ville göra någonting annat, bli någonting annat.Den unge Lissman, som vantrivs i skolan och i sitt hem där en styvmor härjar, rymmer, bokstavligen, till skogs. Under tiden som avfälling rannsakar han sig själv.Och han är mycket bestämd med löftet: Att han aldrig ska gifta sig.I en scen sitter han i diket med en pistol och undrar om det inte är bättre att skjuta sig än att återgå till civilisationen. Han ifrågasätter sina egna motiv och handlingar och genomgår, på så sätt, ett slags reningsbad. Så småningom återvänder Lissman till det trygga livet i Stockholm, tas om hand av en bekant till familjen Lissman samt senare, som vuxen man, försörjer och fostrar sina båda halvbröder.Liksom Hedberg tar Lissman ansvar för de sina och i författarens fall innebär det att han kommer allt längre ifrån sin dröm om döden som en befriare. På tjugotalet när Olle blir gift (hans uttryck) med Ruth Collin (han kallar henne Chloë) som han träffar under studietiden på Stockholms Högskola flyr paret Stockholms litterära kretsar och bosätter sig på en liten gård i Verveln i Östergötland. Förhållandet mellan dem kan inte beskrivas på annat sätt än som symbiotiskt och rent märkligt är det att han som föraktar det lilla livet väljer att leva i den minsta av världar, i det närmaste isolerad från omvärlden tillsammans med sin kvinna.Föraktet för kretsarna i Stockholm hindrar inte paret Hedberg från att utnyttja sina kontakter i den litterära världen. Olle har skrivit en historisk roman som visserligen refuseras av självaste Fredrik Böök men ändå får ett gott omdöme och när Olle ska debutera med sin första roman använder sig hustrun av Bööks positiva omdöme på ett skamlöst sätt.Manuset har hamnat på villovägar och Ruth tar helt enkelt tåget till Stockholm med Bööks lapp i fickan, med manuset under armen och den nyfödda dottern Birgitta i knäet. Hon inkvarterar barnet hos en väninna, köper en ny hatt och stegar upp till Thorsten Laurin på Norstedts. Som bevismaterial för det utmärkta manuset visar hon upp Bööks lapp, romanen antas och Fredrik Böök sväljer och förlåter. Under tiden går Olle omkring i Verveln och senare ska han skriva: Jag är såldVarför dröjer då Hedberg så länge med att debutera?Enligt honom själv tänker han sig att han redan från barnsben är författare, född till författare alltså, ändå dröjer det tills han är drygt trettio år.Mellan raderna i Ruth Hedbergs brev till släkt och vänner kan man ana att Olle inte är tillfreds med att vandra omkring i trakterna kring Verveln och betrakta livet men det är först 1928 när Ruth väntar barn som han börjar skriva Rymmare och fasttagare. Paret har ont om pengar, vatten finns inte indraget i huset och inte heller värme, förhållanden som passar illa för ett nyfött barn. Kanske är det ett klassiskt scenario, familjen väntar tillökning, fadern ser sig som familjeförsörjare och tar sig själv i kragen. Men Olle Hedberg som är en rymmare och som har haft döden som möjlig flyktväg blir genom faderskapet fasttagen av själva livet. Som förälder förbjuder Olles moral honom att ens överväga självmord, att lämna en liten hjälplös människa i sticket är ett omöjligt alternativ. I maj 1929 föds dottern och hösten 1930 utkommer alltså Hedbergs första roman.Efter debuten följer i stort sett en roman varje höst, i välartade borgerliga familjer blir hans alster årets julklapp, och från debuten till författarens död utkommer hans böcker på P. A. Norstedts och Söners förlag. Ruth Hedberg skriver rent och bedömer Olles manus, hindrar ovälkomna gäster, ger honom arbetsro och står för det praktiska, en klassisk författarhustru med andra ord. Hon som har doktorerat på Anna Maria Lenngren och under pseudonymen Elsa Eschillius utkommer med ett par egna romaner samt anmäler litteratur, bland annat i tidskriften Idun, blir på gott och ont Vervelns egen gårdvar.Kan vi utgå ifrån att utan Chloë hade Olle Hedberg knappast kommit sig för med någonting annat än sina rymningsdrömmar?Till sin död är Olle Hedberg läst och hyllad, även om populariteten sjunker på sextiotalet. 1957 väljs han in i Svenska Akademien på stol nr 6 men vid den tiden har hans älskade Chloë drabbats av cancer och redan 1959 avlider hon i sviterna efter en operation.På moderns dödsbädd lovar dottern Birgitta att ta hand om sin far. I samma veva gifter hon sig med Svante Milles som är införstådd med äktenskapets förutsättning, den att hon även har en plikt mot fadern att uppfylla. På sätt och vis blir hon den nya Chloë i Olles liv.Sommaren 1974 semestrar Olle och Birgitta samt, periodvis, Svante i Verveln som med åren har förvandlats till ett fritidshus. Man tar det lugnt, ansar trädgården, solar, badar och plockar bär. Men en augustidag drabbas, utan förvarning, Birgitta av en aneurysm (bristning) i hjärnan. Olle finner henne på köksgolvet, han kallar på ambulans men hon går inte att rädda och några timmar senare dör hon på sjukhuset i Linköping.Olle Hedberg håller hårt om sorgen efter sin lilla skyddande familj, ingen ska se hans svärta, men nu är han ju äntligen befriad, om än ofrivilligt, från föräldraskapets fasthållande och några veckor senare tar han sitt liv, efter att först ha bränt alla brev, fotografier och manuskript inom räckhåll. Hans sista roman handlar om två unga människor som möts på ett tåg, den ena på väg hem från och den andra på väg till en begravning. Den utkommer postumt och bär titeln: Tänk att ha hela livet framför sej.Elisabeth Lindfors

 • 2011 dog Lena Nyman, 66 år gammal. 2020 kom ett urval av hennes dagböcker ut, om åren på scenskolan men också om all oro förknippad med att vara Lena Nyman: alkoholen, bantningen och ensamheten.

  En skådespelare med kontroll över sina medel, med en kärna av genomlevda känslor. Lena Nyman var folkkär som ingen annan. Hon arbetade med regissörer som Alf Sjöberg och Ingmar Bergman. Hon gjorde skandal i Vilgot Sjömans filmer 491 och Nyfiken Gul, och senare succé både i Lars Noréns pjäser och som Ronja Rövardotters mamma. När teaterkritikern Lars Ring skrev hennes runa i Svenska Dagbladet fick han hundratals mejl. "Hon var en av oss, fast mycket bättre."Operasångerskan Kjerstin Dellert såg henne blåsa bort publiken som Bellmannymf och äta oxfilé med den älskade hunden Kaxe på turné. Hon var teaterhistoriens äldsta Julia och kunde i en handvändning förvandla sig till Evert Taube.Vännen och scenografen Leo Saukkola bjöd henne på livets sista champagne och hallonbakelse. Hon donerade sina dagböcker, brev och anteckningsböcker till Teaterbiblioteket.Ett reportage av Katarina Wikars och Jenny Teleman. Uppläsare Anna Wallander.

 • MUSIKER, SÅNGARE, LÅTSKRIVARE. Musikern Anna Ternheim talar om kärleken i sitt Sommarprogram; kärleken som tar slut, kärleken som består, och den som förvandlas till vänskap.

  Artisten och musikern Anna Ternheim berättar i sitt Sommar om kärleken, hur den sökte upp henne och om hur stolthet och rädslor kommer emellan, hur hon och kärleken återförenas och skiljs åt och sedan ses igen. I sitt Sommar reflekterar Anna Ternheim kring känslor, längtan och sexualitet. Vi får också höra om arbetet med musiken, om det stora genomslaget och hur det påverkade henne, och hon berättar om tiden efteråt, om tvivel och självkritik och kampen för att hitta sin egen röst. Hon berättar om sin flytt till New York och om att varje morgon läsa ett stycke ur Lars Noréns dagbok.Om Anna TernheimHar under våren turnerat på över 30 ställen i Sverige och övriga Europa. Gav i november förra året ut sitt femte album, For the young, som spelades in i New York.Efter att ha hoppat av Arkitekthögskolan slog hon igenom med debutalbumet Somebody outside. Fick 2005 en Grammis och P3 Gulds pris som Bästa nykomling. Har sedan dess fått ytterligare fyra Grammis.Uppträdde på den senaste Nobelfesten med en cover på Backstreet Boys låt Show me the meaning of being lonely.Gillar att vandra i Alperna.Producent: Henrik Johnsson

 • K1 Det mörka rummet. Frilansjournalisten och doktorn i konstärlig gestaltning Per Zetterfalk möter Suzanne Osten, Ernst Billgren och Marie Louise Ekman och samtalar om skapandet av konst. Hur vet en konstnär att han eller hon är på rätt väg? Var går gränsen mellan intuition, avsikt och slump? I Det mörka rummet berättar Zetterfalk om sin forskningsväg mot den färdiga avhandlingen om konstnärligt skapande.

  Vad innebär det att skapa konst? Det mörka rummet handlar om de ytterst svåråtkomliga konstnärliga vägvalen mellan intuition, avsikt, slump, tradition och de olika ramverk som institutioner av skilda slag – alltifrån teatrar till film-, TV- och radiohus – utgör.Ernst Billgren säger i programmet: "Så mycket i valet och väljandet och hur man känner och tycker - är automatik. Så många jobbar med den biten i konsten, åsikterna, de drillar sina åsikter till de är j-ligt korrekta. Jag undrar vad som finns där bakom? Vilka andra egenskaper kan konst ha? Eller är det bara en stor isdansshow och så ska folk hålla upp siffror?"Per Zetterfalk arbetar i spänningsfältet mellan konst, forskning och media. I fjol disputerade han som Dramatiska Institutets förste doktorand inom ett nytt fält mellan konst och vetenskap.Eller som Suzanne Osten säger i programmet: "Finns det överhuvudtaget ett tredje område mellan konst och forskning? Det finns en ängslan, en otrolig ängslan... kanske för att det här är ett nytt område."Syftet var att spegla vägen från ambition till verk och fånga det unika. Resultatet blev en avhandling om konstnärlig gestaltning, Inter esse, och en film om Lars Noréns skapande, Kall.Inter esse är latin och betyder ”mellan det som är”. Att söka detta är lite som att jaga sin egen skugga. Man är i det man jagar.Det mörka rummet är Per Zetterfalks radiodebut. Medverkar gör Ernst Billgren, Marie-Louise Ekman och Suzanne Osten.Se vidare