Norden Podcasts
-
Trots lagen om all jävulskap i omvärlden är våren ändå påväg. I dagens avsnitt snackar vi 3 olika stilar på dukning som får dig att känna happy vibes även om snön ligger kvar på marken. Atta & Maja tipsar om vilka färger och produkter dom kommer njuta extra mkt av att duka med och hur man på enkelt sätt skapar 3 helt olika uttryck. Avsnittet är sponsrat av Bagaren&Kocken och på deras hemsida kan du nu spana in Studio In’s vårdukningar! LÄNK : https://bagarenochkocken.se/vardukningar/ Bagaren & Kocken är en av Sveriges största nätbutiker för köksmaskiner och köksredskap. De har sedan 2005 jobbat för att sprida köksglädje i Norden. Med välkända varumärken som håller hög kvalitet vägleder och hjälper dom dig som kund till att lyckas i köket.
-
Kalle berättar om Aspuddens framgång, förslumning, fördärv och återuppståndelse. Christian berättar om det internationellt mest kända nöjesstället i det gamla Stockholm: Hasselbacken. Dessutom hur Bellmanstatyn kom till och avtäcktes. Länk till Ekensnack-kartan: https://bit.ly/ekensnack-karta3
-
NATO Watch 2023 fortsätter, men till Ghraims stora lycka blir det kortvarigt och vi låter istället Max bedriva socialdemokratiskt självskadebeteende och tar oss en titt på Nordens tredje sämsta land, där det snart vankas val.
Hjälp de jordbävningsutsatta, donera till Kurdiska Röda Halvmånen
-
Kärnvapen, militärbaser, smältande isar och outnyttjade naturresurser. Världens stormakter positionerar sig och Rysslands krig ritar om den geopolitiska kartan norr om polcirkeln.
Suget efter blottlagda naturtillgångar och nya handelsvägar till sjöss får stormakterna att intressera sig alltmer för Arktis. Ryssland, USA, Kina och Europa alla vill spela en aktiv roll och få del av kakan. Men intressena i regionen kolliderar på flera områden och stormaktsrivaliteten blir allt mer påtaglig. Rysslands invasion av Ukraina har kullkastat förutsättningarna för samarbeten och exempelvis Arktiska rådet sattes snabbt på paus. Från Rysslands sida märks en militär upprustning i regionen med nygamla militärbaser, bland annat för att skydda strategiska kärnvapen vid Kolahalvön. Så ritar klimatförändringarna om kartanDen globala uppvärmningen, som enligt forskning går snabbare i Arktis än någon annanstans, ritar bokstavligen om kartan. Samtidigt pekas Arktis ut som ett hett område för att klara av den gröna omställningen. Här vill även EU vara med och dra nytta av sina nordligaste områden och de senaste tio åren har EU börjat bedriva en mer aktiv politik för Arktis. Hör också om hur de arktiska staterna i Norden var och en tacklar det nya säkerhetspolitiska läget.Medverkande: Samuel Larsson och Carina Holmberg, Nordenkorrespondenter på plats i Tromsö. Susanne Palme, EU-kommentator. Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Programledare: Caroline Salzinger Producent: Therese Rosenvinge Tekniker: Christer Tjernell -
Influenser Marketing gurun och Cure Medias grundare och vd Sam Foroozesh är i studion. Sedan starten 2014 har han byggt upp Nordens ledande bolag inom influencer marketing med kunder som H&M, Sephora, Skincity samt blivit DI Gasell tre år i rad och vann priset ”Årets Byrå 2022” på Influencer Marketing Summit. Idag diskuterar vi influencer marketings utveckling, trender och plattformar samt vad många marknadsförare gör fel.
Glöm inte prenumerera på podden och följ oss på instagram
-
P1 Kulturs filmreporter Emma Engström rapporterar direkt från filmfestivalen i Göteborg. Möt Abbe Hassan, som regisserat öppningsfilmen "Exodus", och få tips och spaning.
I dag inleds filmfestivalen i Göteborg, Nordens största med 250 filmer från ett 80-tal länder och många tiotusentals besökare. Emma Engström bevakar den från start till mål - och här rapporterar hon i flera omgångar inför öppningen i kväll.PROMENAD PÅ HOLLYWOODS KULLAR MED OSCARSBELÖNADE FOTOGRAFEN LINUS SANDGREN.Svenske Linus Sandgren har fått en Oscar för sitt filmfoto. I det här reportaget visar han P1 Kulturs Lisa Bergström och Sveriges Radios USA-korrespondent Roger Wilson platsen där den redan legendariska scenen ur "La La Land" spelades in, mot fonden av en smäktande solnedgång. Under vägen berättar han om vikten av att filma med analog film och inte digitalt. Hur en huvudfotograf på en stor inspelning är arbetsledare för 20-40 personer - och hur hans pappas död, filmarbetare även han, kastade skuggor över hans yrkesliv.KLASSIKERN: "MELANCHOLIA" AV LARS VON TRIERI veckans Klassikern berättar kulturjournalisten Sara Abdollahi om en av den danske regissören Lars von Triers mest omsusade filmer. Den som handlar om jordens undergång, genom krocken med en annan stor himlakropp som närmar sig sakta men säkert - och som fick titeln "Melancholia". Vilket även anspelade på huvudpersonernas, och möjligen även regissörens eget, sinnestillstånd. VON TRIERS FELSTEG I CANNES 2011Denna dag, Förintelsens minnesdag, påminner sig Lisa Bergström sedan om hur hon bevistade den kanske allra mest omskakande av Lars von Triers presskonferenser. Hur han där plötsligt uttalade sig luddigt kring Hitler - och sedan avfärdade det hela som ett ovanligt "dåligt skämt". NYA SÄNDNINGSTIDER FÖR LUNDSTRÖMS BOKRADIOSist men inte minst kommer Marie Lundström till studion för att berätta om nya sändningstider för Lundströms bokradio - och om när podden släpps, lagom till fredagskvällen. Dessutom ett kort utsnitt ur Bokcirkeln som startar i kommande program och handlar om Julie Otsukas nya roman "Simmarna" - och där en av deltagarna är den före detta simmästaren Therese Alshammar.Programledare: Lisa Bergström Producent: Mattias Berg -
Den äldsta bevarade boken i Sverige är Skaramissalet från 1100-talet, som fungerade som mässbok i Skara domkyrka. Boken rymmer en rik musikalisk värld och ger en inblick i hur musiken lät för tusen år sedan.
I Norden finns en lång tradition av att rista budskap i sten, ben och trä. Böcker där texten nedtecknats på ihopsatta ark började dyka upp i Sverige först när kristna missionärer kom hit i början av medeltiden till nyetablerade kloster och kyrkor.Sveriges äldsta bok Skaramissalet fördes till Skara omkring år 1150. Men varifrån kom den? Och hur kan en över 870 år gammal bok vara så välbevarad med läsbara noter som vi kan tyda än i dag?Skarabördiga musiketnologen Åsa Veghed fördjupar sig i bokens historia och musik i dokumentären Återföreningen mysteriet om den gamla boken.En dokumentär från 2023 av Åsa Veghed. -
Philip de Croy är föreläsare, författare och Sveriges (Nordens?) enda thanatolog, det vill säga expert på det vetenskapliga studiet om döden. Varför har vi så svårt för att prata om döden i Sverige? Hur kan man agera när det sker i ens närhet? Och hur ser Philip på de senaste rönen inom livsförlängning, kryonik och AI? Ett långt och fint samtal om den mest smärtsamma och samtidigt träffsäkra framtidsspaningen. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan 23 i Stockholm. // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet.
-
Det har varit några tuffa månader med skyhöga elpriser som fått många av oss att skruva ner värmen, duscha snabbt och öppna ugnsluckan för att ta vara på värmen. Decembers elräkning blir tuff för många att betala men nu kan vi vara på väg ut ur krisen.
Som det ser ut nu så är Europas gaslager väl påfyllda, till och med bättre än på många år.
En av orsakerna är det milda vädret som vi haft i Sverige och i övriga Norden de senaste månaderna - det har minskat efterfrågan på gasen.
Priset på el bestäms i dag av Nordpool, elbörsen som vi använder oss av för att köpa och sälja el. Systemet har kritiserats vid flera tillfällen för att det kan leda till enorma övervinster för elbolagen, men också för den svenska staten. Kan systemet komma att ändras?
Är elkrisen över nu och vad har vi lärt oss de här senaste månaderna? Å hur ska man göra för att inte hamna i det här läget igen?
Gäst: Andreas Cervenka, Aftonbladets ekonomiska kommentator.
Programledare: Jenny Ågren
Kontakt: [email protected]
-
Veckans avsnitt består av en intervju med ingen mindre än fondförvaltaren Carl Armfelt, som är en av Nordens mest profilerade kapitalförvaltare. Vi pratar om hur Carls arbete ser ut i det dagliga, TIN Fonder och deras investeringsstrategi, hur man kan jobba innovativt som fondbolag, vilka sektorer och bolag som Carl tycker är mest och minst intressanta just nu, och naturligtvis om framtiden för AI. Bolag som diskuteras extra är Embracer och Evolution.
Twitter: @AktiesnackPodd
Magnus och Peter finns såklart också på Twitter: @analytikern1234 (Magnus) & @Matematikern3 (Peter).
Kontakta oss på [email protected] eller +46700420134
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Utrikeskrönikan 20 januari 2023.
Göteborg fredag, En balt, är en balt, är en balt, säger den före detta estniske politikern jag möter över en kaffe i Göteborg. Det är med emfas och en undertryckt ilska han beskriver känslan av hur människor och de tre baltiska länderna buntas ihop och ses som någon slags grå oklar enhet. Ibland också som några mindre vetande individer, som inte tas på allvar, bara för att ursprunget är en liten nation. Både i media, av politiker, och av folk i allmänhet.Handen på hjärtat bara en sådan enkel fråga som vilken huvudstad tillhör vilket av de baltiska länderna, hur säker är du på svaret? Irritationen jag möter på caféet i Göteborg handlar ju om det där självklara, att vilja bli sedd och respekterad för den man är, istället för hopbuntad och generaliserad.Visst finns det många likheter och stor samhörighet mellan de tre länderna på andra sidan Östersjön, men de är också i allra högsta grad tre självständiga, frispråkiga länder med egna intressen. Kulturellt beskrivs Estland ha starka kopplingar till Norden. Med glimten i ögat sägs Estland tillhöra jul-länderna, där högtiden jul heter joulu på finska och jöulud på estniska. På litauiska och lettiska heter jul något helt annat. Litauen beskrivs kulturellt ligga närmare Centraleuropa och de flesta är katoliker, medan det är den lutherska kyrkan som dominerar i Estland. Men språket är där det finns stora skillnader. Litauiska och lettiska räknas som baltiska språk. Där är likheten ungefär som mellan svenska och isländska. Estniska tillhör däremot ,liksom finskan, den uraliska språkfamiljen, som inte har några som helst likheter med varken lettiska eller litauiska. Men visst finns det också likheter och samhörighet. Inte minst i den närliggande historien av sovjetisk ockupation, där länderna fick tillbaka sin självständighet efter Sovjetunionen fall, och där alla tre länderna snabbt sökte sig till både Nato och EU.Efter Rysslands invasion av Ukraina har vi sett ett högljutt, modigt och kraftfullt motstånd mot Ryssland från de tre baltiska länderna. Där Estland, Lettland och Litauen på olika sätt drivit på EU och övriga västländer för kraftiga sanktioner och ökat stöd till Ukraina. Där i finns en stark gemensam nämnare och en känsla av att det handlar om en kamp för att bevara sin egen självständighet och demokrati. Så var det ju det där med huvudstäderna. Jag bjuder på facit och vi börjar norrifrån: - Estlands huvudstad heter Tallinn - Riga ligger i Lettland - Och Vilnius i Litauen.Carina Holmberg, Nordenkorrespondent [email protected] -
Frida Edman, General för Bokmässan i Göteborg - en litteraturens och det viktiga mötets röst i Sverige idag!
Född och uppvuxen i bohuslänska Lysekil av unga föräldrar fick hon ofta frågan; Vad tycker du Frida ? En fråga som präglat henne!
Frida är utbildad lärare och har under årens lopp inte varit rädd för att varken höja rösten inför andra eller i svåra frågor som berört henne.
Skrivandet har varit viktigt, och hon beskriver sig själv som värderingsstyrd.
Jag möter en driven ledare, som trots en ung ålder kände sig kapabel att kliva in i ledarrollen för Bokmässan när tillfälle gavs.
Vi pratar om hur mässan arbetar med läsfrämjande insatser, om enkla knep för ett bra ledarskap och om yttrandefrihet och dess gränser.
Sedan talar vi givetvis om Bokmässan - som är ett av de absolut största evenemangen vi har i Norden.
Vi får höra om hur allt började, om kärnan i verksamheten och om hur planeringen framåt ser ut nu.
Under pandemin ställde teamet runt Bokmässan snabbt om, vad hände när nordens största kulturevenemang tvingades bli digitalt?
Hur mycket böcker säljs i Sverige per år, och hur ser läsandet hos våra börd-VDs?
Vi pratar om vikten av skolbibliotek, om det fria ordets roll, om analogt vs digitalt och om ungas läsande.
Frida fick nyligen ta emot Göteborgs stads förtjänsttecken för sitt engagemang som samhällsröst inom litteratur. Att vara en röst innebär ett visst ansvar och hon konstaterar att världen mår bättre om vi möts och samtalar kring saker!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad är egentligen den här mystiska, repetitiva sporten som kommer till Sverige och Stockholmsmässan i mars?
Vi har fått äran att gästas av Zebastian Gudmundsson, ambassadör för Hyrox i Norden. Zebastian har en bakgrund inom OCR på elitnivå, är instruktör på Barrys och driver egen PT-verksamhet på en studio i centrala Stockholm. Han har kört Hyrox i Hamburg och delar med sig av sitt uppvaknande, och därigenom bästa tips för att överleva den stenhårda tävlingen.
https://www.instagram.com/zebastiangudmundsson/
https://www.instagram.com/hyroxnorse/
https://www.instagram.com/hyroxworld/
-
Vikingatiden var inte bara en period när många från Norden seglade vida ut i världen - det var också en tid då många kom hit utifrån. Anders Götherström har blivit nerringd av journalister som är intresserade av vikingatiden.
Även idag är intresset i omvärlden stort, ja enormt, för nya forskningsresultat som har med vikingar att göra. Det märkte Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi i Stockholm nyligen, som blev nerringd av journalister när han och hans kolleger publicerade en genetisk studie om hur befolkningen i Skandinavien har förändrats under dom senaste 2 000 åren.Och där just vikingatiden sticker ut som en period av stor inflyttning, säger han, då många kom hit från de brittiska och iriska öarna, från andra sidan Östersjön och även från Sydeuropa. Men dessa människor har lämnat oväntat små spår i arvsmassan hos oss som bor här idag.Vi hör om vad det kan bero på, om hur det som var dödliga katastrofer i våra förfäders liv har blivit till lyckträffar för forskarna här.Det som blev en stor jämförande studie över tid var från början tänkt som tre olika studier, där ben från tre nerslag i vår historia dna-analyseras för första gången berättar han. En om besättningen på Regalskeppet Kronan under stormaktstiden och en om båtgravarna runt början av vikingatiden. Och så en om de minst 30 personer som verkar ha dödats i en massaker vid Sandby borg på Öland runt år 500.Medverkande: Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid arkeologiska forskningslaboratoriet och forskningsledare på Centrum för palegoenetik vid Stockholms Universitet.Reporter: Björn Gunér [email protected] Producent: Lena Nordlund [email protected] -
Aktiemäklaren Hannes Häggblom står med ena foten i den åländska graniten och den andra på marmorgolvet i Carnegie, Nordens tyngsta finansbolag. Dessutom är han djurgårdare! Du möter Hannes i ett samtal om börsåret som gått och vad som är att vänta och så granskar vi en hel ladugård fylld av heliga kor (Viking Line).
- Show more