Socialstyrelsen Podcasts
-
Kan psilocybin assisterad terapi hjälpa oss att läka ångest, depression och psykisk ohälsa?
I veckans avsnitt möter jag psykologen Filip Bromberg som är ordförande för stiftelsen ”Osmond Foundation” som stöttar och möjliggör kliniska studier inom psykedelisk vetenskap. Filip är även en av de psykologer som grundat ”Nysnö” som syftar till att hitta konkreta arbetsmetoder och att lägga grunden till framtidens psykedeliska kliniker.
I dagens avsnitt tar vi utgångspunkt i de studier som just nu genomförs på Karolinska Institutet i Stockholm utifrån frågan: ”Kan psilocybin assisterad terapi kan behandla depression, ångest och psykisk ohälsa?”
Vi pratar bland annat om:
Hur kan psilocybin hjälpa oss att komma i kontakt med med minnen, traumatiska upplevelser och undantryckta känslor och på så vis läka oss inifrån? Vad kan psilocybin tillföra som verktyg i en terapeutisk ram som vanliga terapi-former ofta missar? Hur kan framtiden tänkas se ut när det kommer till att använda psykedeliska substanser i terapeutiska ramverk för läkning av depression?Enligt statistik som publicerades 2020 av socialstyrelsen så äter över 1 miljon svenskar idag anti-depressiva. Och kanske kan det också vara så att du som lyssnar känner minst en person som äter anti-depressiva och ändå inte upplever välmående?
Det här samtalet är helt enkelt mitt försök till att öppna upp för ett perspektiv som förhoppningsvis kan öppna klimatet kring ett tema med potential för läkning.
Jag vill bjuda in dig som lyssnar att koppla på din nyfikenhet, ta upp nyfikenheten ur verktygslådan och lyssna med ett öppet sinne!
Kontakta Filip Bromberg: https://www.nysno.se/om-oss
Mer från Madeleine: https://www.mofjrd.com/
Madeleine på Instagram: https://www.instagram.com/mofjrd/
Joina Facebook community: https://www.facebook.com/groups/mofjrdcommunity/
Skicka din gåva via SWISH: 123 614 75 24
Skicka din gåva via PayPal: https://www.paypal.me/mofjrd/
Sponsorer och samarbeten: madeleine@mofjrd.com
-
Staten betalar varje år ut hundratals miljoner kronor till regioner och kommuner för att stödja deras arbete för bättre psykisk hälsa i befolkningen. För att försäkra sig om att de används till rätt saker måste de som tar emot pengarna först beskriva vad man vill använda dem till och därefter berätta hur det gick med de insatser man gjorde.Men att berätta vad man gjorde för pengarna säger ofta väldigt lite om vad det man gjorde fick för effekt på den psykiska hälsan i befolkningen eller för de personer med psykisk ohälsa som behöver vård eller annat stöd.Uliana Hellberg jobbar på Socialstyrelsen med att följa upp vad som görs runt om i landet för de här pengarna – och med att ge stöd till kommuner och regioner om hur de kan bli bättre på att inventera, planera och följa upp för att det ska bli lättare att se vilka förändringar deras insatser skapar.Ett sätt att bli bättre på det här är att arbeta utifrån sådana metoder som ryms inom begreppet verksamhetslogik.
-
Tomas Ljungberg är legitimerad läkare, docent i farmakologi och hjärnforskare.
År 2000 spred sig en konflikt mellan docent Eva Kärfve och professor Christofer Gillberg gällande huruvida AD/HD var ett biologiskt orsakat tillstånd eller psykosocialt.
Socialstyrelsen behövde reda ut vad som var vad, och kallade in docent Tomas Ljungberg för att han skulle, via vetenskaplig stringens, ta reda på vad som egentligen gällde.
Tomas Ljungberg åtog sig detta, men då han kom med sina resultat var Socialstyrelsen plötsligt inte längre lika intresserad..
Varmt välkommen att lyssna till denna makalösa berättelse, en berättelse som borde bedömas som en ren skandal med minst sagt allvarsmättade konsekvenser!
Efter Socialstyrelsens ”hantering” av Ljungberg, så publicerade han (2008) en omfattande forskningsöversikt över vetenskapliga artiklar gällande AD/HD vilka hade publicerats fram till 2008. 2021 kom uppföljningen till boken, som har titeln ”AD/HD i nytt ljus – 13 år senare, vart står vi idag. I sin forskningsöversikt är Ljungberg starkt kritisk till ett enbart biologiskt perspektiv på AD/HD problematiken och föreslår istället en mer sammansatt modell för förståelsen av orsaker bakom AD/HD, det vill säga stress- och sårbarhetsmodellen. Enligt Ljungberg är det som ämnas behandlas farmakologiskt en minskad dopaminaktivitet i hjärnan, och Ljungberg vill bland annat påvisa med sin vetenskapliga sammanställning att det inte är vetenskapligt hållbart att påstå att det finns en nedsatt aktivitet av dopamin hos patienter med AD/HD. Stress och sårbarhetsmodellen innebär ett mer systemiskt perspektiv på AD/HD där biologiska faktorer i samverkan med omgivningen avgör graden av symptom, och där behandling behöver utgå ifrån den enskilda patientens utgångspunkt.
Tack för att just du lyssnar på ”Både och, istället för antingen eller – en podd om Integrativ medicin och hälsa. Följ oss på sociala medier, och ge oss gärna fem stjärnor på iTunes om det här var givande för dig. Prenumerera gärna på vår podd!
♥ Facebook: https://www.facebook.com/integrativmedicin♥ Youtube: https://www.youtube.com/user/integrativMedicin
- Kostnaderna för svensk hälso- och sjukvård ökade dramatiskt under förra decenniet. Samtidigt fortsätter larmen om köer och resursbrist. Det beror bland annat på att pengarna inte används tillräckligt effektivt, enligt en SNS-rapport som presenteras på tisdag. Medverkande
Cecilia Andersson (C), ordförande för Södra hälso- och sjukvårdsnämnden, Västra Götalandsregionen (digital medverkan)
Anders Blanck, vd, Lif – de forskande läkemedelsföretagen (digital medverkan)
Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen
Gerd Lärfars, ordförande för Rådet för nya terapier, NT-rådet
Mikael Svensson, professor i tillämpad hälsoekonomi, Göteborgs universitet
Samtalet leds av Gabriella Chirico Willstedt, forskningsledare på SNS.
-
Veckans gäst är Barbro Westerholm, Hon var år 1979 den första kvinna som intog posten som generaldirektör för Socialstyrelsen där hon bland annat drev igenom att homosexualitet inte skulle klassas som en psykisk sjukdom. Och med sina 88 år är hon Sveriges mest årsrika riksdagsledamot.
Det här är en kvinna som verkligen kämpat för kvinnor på så många olika sätt, som banat väg för andra och inte låtit sig stoppas. På söndag släpps ett avsnitt om hennes resa, och hur hon fått igenom de viktiga saker hon fått. Barbro tog mig verkligen med storm, för människor som henne ger mig gåshud. Riktiga eldsjälar som ihärdigt kämpar för mänskliga rättigheter, ihärdigt och med totalt fokus på förändring.
Avsnittet sponsras av: Exsitec AB
Klippning och jingel: Ludvig Gawell -
Veckans gäst är Barbro Westerholm, Hon var år 1979 den första kvinna som intog posten som generaldirektör för Socialstyrelsen där hon bland annat drev igenom att homosexualitet inte skulle klassas som en psykisk sjukdom. Och med sina 89 år är hon Sveriges mest åldersrika riksdagsledamot.
Det här är en kvinna som verkligen kämpat för kvinnor på så många olika sätt, som banat väg för andra och inte låtit sig stoppas. På söndag släpps ett avsnitt om hennes resa, och hur hon fått igenom de viktiga saker hon fått. Barbro tog mig verkligen med storm, för människor som henne ger mig gåshud. Riktiga eldsjälar som ihärdigt kämpar för mänskliga rättigheter, ihärdigt och med totalt fokus på förändring.
Men hur hittar man motivationen att inte ge upp när det känns som att förändringen är väldigt långt bort?
Ja, det ska ni få tips på nu!Avsnittet sponsras av: Exsitec AB
Klippning och jingel: Ludvig Gawell -
”Tillgänglighet och jämlikhet är viktiga byggstenar i hälso- och sjukvården för att bygga folkhälsa.”
En inspelning från dagen då restriktionerna släpptes i Sverige där Irene Nilsson Carlsson, Folkhälsorådet Socialstyrelsen talar om folkhälsofrågor och omställningen till Nära vård. Ett samtal om att tillgänglighet, jämlikhet och stöd i val av levnadsvanor i hälso- och sjukvården stärker folkhälsan. Att ett befolkningsinriktat arbete skapar kunskap om behov och människors hälsa. -
På måndag startar rättegången mot en man som åtalas för mord på en 27-årig kvinna i Kristianstad förra hösten. Hon är en av 14 kvinnor som förra året tros ha dödats av en man de hade eller haft en relation med.
Den 17 september förra året får en fastighetsskötare ett sms tidigt på morgonen om en misstänkt vattenläcka. Väl i lägenhetshuset upptäcker han snabbt var vattnet kommer från. Dörren är upplåst, han kliver in och upptäcker en död kvinna.En man som tidigare haft en relation med kvinnan grips dagen efter och åtalas nu för mord.P3 Krim fortsätter titta närmare på mäns våld mot kvinnor och i det här avsnittet pratar vi också om Socialstyrelsen senaste utredning om dödligt våld mot barn och mot vuxna av närstående, där de identifierat ett 30-tal brister i samhällets skyddsnät där brottsoffer för dödligt våld och gärningspersoner visat sig haft kontakter med samhällsaktörer kort tid före morden. Varför har samhället inte kunnat förhindra det dödliga våldet?Länk: Socialstyrelsens rapportProgramledare:Evalisa WallinViktor AhldénMedverkande:Johan Eriksson, åklagareJonna Håkansson, försvarsadvokatMoa Mannheimer, utredare SocialstyrelsenMarianne Kristiansson, överläkare rättsmedicinalverketProducent: Viktor PapiniReporter: Linnea HjortstamLjudtekniker: Fredrik NilssonKontakt: p3krim@sverigesradio.se Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15 -
Det här är ett av två avsnitt som handlar om organisering av kommunal hälso- och sjukvård. Vad kan vara utmanande i arbetet med kommunal hälso- och sjukvård, och hur kan man på ett framgångsrikt sätt möta dessa utmaningar? Tema för det här avsnittet är samverkan. De två avsnitten är en del av Socialstyrelsens arbete med att stödja omställningen till en god och nära vård. Lyssna på Catrin Engberg Tukia, enhetschef och chef för sjuksköterskorna i Borgholms kommun, och Agneta Höglund Petersson, enhetschef för rehabenheten och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) i samma kommun. Samtalet leds av Ragnhild Mogren Svensén, utredare på Socialstyrelsen.
-
Det här är ett av två avsnitt som handlar om organisering av kommunal hälso- och sjukvård. Vad kan vara utmanande i arbetet med kommunal hälso- och sjukvård? Och hur kan man på ett framgångsrikt sätt möta dessa utmaningar? Tema för det här avsnittet är god och nära vård. De två avsnitten är en del av Socialstyrelsens arbete med att stödja omställningen till en god och nära vård. Lyssna på Björn Klemedsson, verksamhetschef, Bodil Fälth, medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR), och Therese Finn, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Alla tre kommer från Ängelholms kommun. Samtalet leds av Ragnhild Mogren Svensén, utredare på Socialstyrelsen.
-
I november publicerade Socialstyrelsen ett kunskapsstöd med inriktning barn och unga – ett stöd som innehåller rekommendationer om vilka insatser som socialtjänsten bör använda för barn som löper hög risk för fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott.
I årets sista avsnitt av Socialtjänstpodden pratar vi med Jenny Jakobsson som är ansvarig för arbetet. Hör henne berätta om hur det gick till när kunskapsunderlaget togs fram, vad det innehåller och hur arbetet ser ut framåt.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Under hösten har krisen i förlossningsvården fått stor uppmärksamhet. Vad krävs för att förlossningen ska bli en positiv upplevelse? Vad är viktigast? Och vilken roll spelar själva förlossningsrummet?
Enligt statistik från Socialstyrelsen råder det brist på barnmorskor i 19 av 21 regioner. Många barnmorskor har vittnat om att de har hand om för många patienter på en gång och att det påverkar möjligheten att ge födande kvinnor tillräcklig uppmärksamhet och omvårdnad. Vad krävs för att en förlossning ska bli bra och hur vill de födande kvinnorna ha det? Vi gästas av Ingegerd Hildingsson, barnmorska i reproduktiv hälsa vid Uppsala universitet. Hur mycket påverkar miljön i förlossningsrummet? Hur ser det ut? Det frågar vi Christina Nilsson, docent i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås.I slutet på veckan är det Jesus födelsedag. Vad säger Bibeln egentligen om hur det gick till när Maria födde honom? Och vilken roll spelar själva födelsen i kristendomen? Johanna Larsdal gästar. Hon är präst och doktorand i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.Idag klockan 16:58 inträffar vintersolståndet. Trots att tidpunkten markerar början på ljusets återkomst är det ovanligt med uppsluppna firanden likt dem i samband med sommarsolståndet. Vi pratar med Anna-Karin Aira, kultursekreterare i Jokkmokks kommun som valt att ordna både ljusfest och korvgrillning för att fira att vandringen mot ljusare dagar nu tar sin början.Programledare: Louise EpsteinBisittare: Daniel AllingProducent: Ulrika Lindqvist -
Anders Printz har en lång bakgrund inom psykiatriområdet; han har arbetat som skötare, varit förbundsjurist på RSMH, varit chef för psykisk hälsa-frågorna på Socialstyrelsen och han var regeringens samordnare under det som kallades PRIO-satsningen. Hans senaste uppdrag handlar om att ta fram förslag på hur vården för personer med både skadligt bruk eller beroende OCH psykisk sjukdom ska se ut. I ett sånt arbete är det lätt att gå vilse bland lagar, förordningar, arbetssätt och förvaltningskulturer. Men hur gör man för att de regler man vill ändra verkligen gör det bättre för dem det handlar om?I slutet av november 2021 överlämnade han utredningens första betänkande "Från delar till helhet" där man föreslår en genomgripande reform av samhällets insatser till personer med samsjuklighet. Du kan läsa mer om Samsjuklighetsutredningen och ladda ner deras betänkande här
-
Listan från Socialstyrelsen över medicinska risker för individer med Williams Syndrom är lång. Den kan kännas både svår och överväldigande att ta del av. Kommer barnet drabbas av allt? Samtidigt är kunskap om vilka risker finns, viktigt för att kunna förebygga, följa upp och behandla. I avsnitt 5 pratar vi om dessa frågor med barnneurologen Sara Steinwall Larsen, och Maria Grandt, mamma till Max som är 7 år och har WS.
-
Vad döljer sig bakom den ekonomiska statistiken och vad är egentligen fattigdom i Sverige idag hur ser den ut och vilka drabbas?
Programledare: Hanna MalmodinGäster och röster i programmet: Jan O Jonsson, professor sociologi Stockholms universitet, Institutet för framtidsstudier Kristian Åström, ekonomikommentator Ekot Hans Heggemann, utredare Statistiska centralbyrån SCB Anna-Maria Karlsson, utredare Socialstyrelsen Hannes Fellsman, kommundirektör Filipstad Maria Frisk, Sverigechef Rädda Barnen Ludvig Nordström, författare och journalist Tekniker: Brady Juvierekonomiekotextra@sverigesradio.se - Show more