Sverigedemokraternas Podcasts
-
Extremhögerns valrörelse är nu i gång på riktigt. I Sverigedemokraternas bakvatten är det främst två partier som slåss om väljarnas uppmärksamhet – Nordiska motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige. Expo var på plats på deras första maj-demonstrationer runt om i landet. Ett av partierna vädrar morgonluft och det andra brottas med stora interna problem. Vad kan vi vänta oss från dessa partier inför valet?
Under första maj var också den danska högerextremisten Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs tillbaka i Sverige för att bränna koraner. I medier talas det ofta om att Paludan enbart vill skapa kaos. Men vad är hans egentliga slutmål och hur påverkar han svensk inrikespolitik?I det första avsnittet av Studio Expo analyserar vi extremhögerns kamp för uppmärksamhet i det kommande valet. Dessutom får du rapporter från våra reportrar som bevakade högerextremisternas första maj – startskottet för den högerextrema valrörelsen.
Programledare: Anna Fröjd
Medverkande: Daniel Poohl, Erik Glaad och Daniel VergaraStudio Expo ger dig som lyssnar fördjupningar om våra avslöjande, mer om våra granskningar och analyser av högextrema tendenser. Varje vecka i din poddspelare!
Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vi har granskat och bevakat extremhögern sedan 1995 för en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande.Stöd vårt arbete genom att bli månadsgivare på expo.se eller swisha valfri summa till 123 271 02 59. Tack för ditt bidrag!
-
Ronie Berggren samtalar med Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson om påskupploppen och Partiet Nyans och den islamisering som sker i Sverige.
------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Magnus Söderman och Björn Björkqvist navigerar oss genom den smala och snåriga skogen som är vår samtid. Likt fåglar Fenix sträcker de sig uppåt och recenserar den (slagkraftiga) Oscarsgalan och pratar om flaggval som godhetssignalering. Och så var det detta med Sverigedemokraternas underkastelse för Expo också.
Inlägget Expo-SD och Janouch dök först upp på Radio Svegot.
-
Magnus Söderman och Björn Björkqvist navigerar oss genom den smala och snåriga skogen som är vår samtid. Likt fåglar Fenix sträcker de sig uppåt och recenserar den (slagkraftiga) Oscarsgalan och pratar om flaggval som godhetssignalering. Och så var det detta med Sverigedemokraternas underkastelse för Expo också.
Kanske är det inte så underligt att SD gör som det gör eftersom de trots allt har maktpartiet SAP som inspiration. Vad spelar då principer för roll kan man fråga sig? Annat att fråga sig, vilket somliga gjort, är om vi bryr oss mindre om hemskheter när gärningspersonen är vit? Och så är nog fallet landar duon i. Landar gör dock inte förhoppningen om att ens Elon Musk ska kunna rädda yttrandefriheten på social medier, men spelar det någon roll? -
Fullspäckad morgon! Linnea Wikblad om den första vårdagen! Kodjo Akolor om Melloefterfesten! David Druid om biltrauman! Peter Settman tittar förbi och berättar hur han tog Eurovision till det stora landet i väst och sålde in: AMERICAN SONG CONTEST! Vinnaren av svenska Melodifestivalen Cornelia Jakobs springer förbi och hyllas stort! Dessutom: Erik Glaad om Sverigedemokraternas valkonferens och Magdalen Andersson till Storbritannien. Kalle Berg från P3 Nyheter om USA:s vapenmöte med Kina.
Programledare: Linnea Wikblad, David Druid och Kodjo Akolor -
Restriktionerna hävs och många är glada men vilka blir pandemins bestående men för politiken? Vi pratar också om Vänsterpartiets nygamla arbetarprofil och om Sverigedemokraternas kommande vitbok.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, politisk kommentator Ekot och My Rohwedder, politisk kommentator på Aftonbladet.Programledare: Parisa HöglundProducent: Viktor MattssonTekniker: Fabian Begnert -
Jag blir utmattad av den fördummande debatten om kärnkraft, säger Mikael Odenberg i den här valspecialen av podden Arbete och fritid. Han har också svårt att förstå varför det är Moderaternas uppgift att utbilda Sverigedemokraternas äntringsstyrka i att bli regeringsunderlag. Dessutom om vad sjukvårdsdebatten handlade om på 1970-talet, samt ett avslöjande av Britta Lejon om att Göran Persson brukade spå valutgången efter sommarvädret.
Och så påverkas arbetsmarknad och trygghetssystemen av valutgången. Dessutom slår panelen fast att Liberalerna klarar spärren, i alla fall på tvärt-om-språket!
Medverkar gör Mikael Odenberg, Britta Lejon, ST och Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden. -
På Sverigedemokraternas landsdagar i Karlstad kritiserade partiledaren Jimmie Åkesson i sitt tal framförallt Socialdemokraterna och de problem han ser i samhället. Hör analys av Ekots Tomas Ramberg.
-
Han var en av Sverigedemokraternas mest kända politiker, ändå blev han petad, bortvald av de egna. Nu berättar Kent Ekeroth om järnrör, flytt till Ungern och det Sverige han varit med om att förändra.
För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth. Under två mandatperioder blev han en av Sverigedemokraternas mest kända politiker.I de unika inspelningarna från SD:s slutna mötesrum 2010 hör man de nyblivna riksdagsledamöterna Kent Ekeroth och William Petzäll skissa på en invandrings- och kriminalpolitik som idag har stöd långt utanför Sverigedemokraterna. Nu menar Kent Ekeroth att de andra partierna har stulit hans politik.- Det är få politiker som endast har varit i opposition som fått igenom så mycket som jag fått igenom, utan att sitta i regering. Det finns ingen som har lyckats med det tror jag, i Sveriges historia. En dokumentär från 2018 av Erik Hedtjärn Producent: Magnus Arvidson Mixning: Ludvig Jansson -
Det är Superonsdag och Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister. Inför budgetomröstningen är läget däremot splittrat. Vad tycker ungdomsförbunden om förhandlingarna och budgetbråket?
Blir det en S och MP-budget eller en M, KD och SD-budget?Det är den så kallade "superonsdagen" där Magdalena Andersson under morgonen röstades fram till Sveriges trettiofjärde statsminister. Socialdemokraterna har gjort upp med Vänsterpartiet om att 700.000 pensionärer ska få uppemot 1000 kronor i månaden i skattefritt garantitillägg. Det här gillar inte Centerpartiet vilket kan innebära att Magdalena Andersson kan tvingas regera under Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas budget. Hur mycket inflytande kommer S få i så fall? Vad kommer hända de närmaste dagarna? Vi pratar med Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach som är på plats i Riksdagen.Debatt mellan ungdomsförbundenHur ser Socialdemokraternas och Centerpartiets framtid på det inrikespolitiska dramat som utspelar sig nu? Kommer Centerpartiet och Socialdemokraterna komma överens igen? Till studion kommer Réka Tolnai, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund och Diyar Cicek, förbundssekreterare för Socialdemokraternas ungdomsförbund. Hur ser bankerna på bedrägerier mot äldre?Vi ska även följa upp vårt ämne från förra veckan om åldringsbedrägerier. Sist pratade vi med polisen och nu har vi bjudit bankerna. Hur ser de på saken? Vilka tips har de på hur man skyddar sig mot att bli lurad? Vi gästas av säkerhetschefen Andreas Bergqvist på Finansiell ID-teknik som gör Bank-ID och Frank Hojem, kommunikationschef på SEB.Programledare: Thomas NordegrenBisittare: Louise EpsteinProducent: Olle Björkman -
Denna vecka har vi tittat lite på Sverigedemokraternas youtubekanal och oj vilka spännande grejer man kan hitta där! Det bråkas lite om vad namn kan ha för betydelse, Matilda har glömt varför hon är vegetarian och Christian skyller alla konspirationsteorier på vänstern. Varsågoda!
-
Valdistriktet Tockarp i Örkelljunga är Sverigedemokraternas starkaste fäste i landet. Nästan 50 procents stöd riksdagsvalet 2018. Niklas Bengtsson (SD) talar om en längtan till ett annat samhälle.
Det här är första delen av åtta i Katarina Gunnarssons serie "På partiernas hemmaplan". Hon har besökt platserna i landet där de olika riksdagspartierna har sina absolut starkaste fästen. Där träffar hon väljarna och frågar dem om vad de ser som de viktigaste frågorna inför valet och framtiden. -
Kalle Berg och Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Kodjo Akolor och Vendela Lundberg.
Först pratar vi om skolattacken i Eslöv för nu kommer nya uppgifter från förundersökningen som ger viss inblick i den misstänkta gärningsmannens tankar. Dessutom visar det sig att polisen besökt den misstänkta 15-åringen bara två veckor före attacken. Vi pratar också om filmen som 15-åringen själv spelade in och sände ut live.Sen hör vi om SD-politikern och riksdagsmannen Roger Richtoff som kallat covid-19-vaccin för giftsprutor. Han säger själv att han ville vara spetsig i formuleringen för att väcka debatt, men Sverigedemokraternas ledning kallar hans uttalande för onödigt och dumt. -
Kalle Berg och Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid, Kodjo Akolor och Linnéa Wikblad.
Först idag snackar vi om tjänstemannen som är anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli men som också är aktiv i vitmakt-miljön. Men vi snackar också om uppföljningen, nämligen twisten att han också varit aktiv inom Miljöpartiet. Vi går igenom de hånfulla tweetsen och brunsametardebattens fortsättning.Sen blir det kultur när vi tar oss an debatten om att den bästsäljarförfattaren Sally Rooney, hon bakom succéromanen Normal People, vägrar att ge ut sin nya bok på israeliska förlag. Med anledning av detta har en debatt om antisemitism och svartmålning av judar blossar upp. -
SD-ledaren om Lars Vilks eftermäle, stötestenarna med M och KD samt den interna utredningen gällande Göteborgspolitikern Jörgen Fogelklou.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är veckans gäst i Ekots lördagsintervju.Kommentar: Pontus Mattsson, politikreporter på EkotProgramledare: Monica Saarinen Producent: Viktor Mattsson Tekniker: Tim KellermanEkots lördagsintervju ekotslordagsintervju@sverigesradio.se - Show more