Sydsvenskan Podcasts
-
Pojkar får sämre betyg än flickor, hoppar av skolan oftare och utgör en allt mindre andel på svenska högskolor. Män som inte lyckats i skolan har svårt att få jobb, ännu svårare att hitta en partner och har sämre hälsa än sina jämnåriga.
På en kvart får du veta varför så många pojkar slås ut redan i grundskolan och vad som skulle kunna göras för att ändra på det.
Med Emma Leijnse, reporter på Sydsvenskan, som har skrivit flera böcker om den svenska skolan.
-
Påståenden om att nazister styr Ukraina och om hemliga laboratorium för biologiska vapen är några av krigets konspirationer. Hör vad desinformation och konspirationer betyder i den ryska propagandan.
Enligt en av de mest spridda konspirationsteorierna i Ryssland är det vi nu ser hända i Ukraina ett resultat av att väst gör allt för att hindra Ryssland från att utvecklas och bli en stark nation. Den här tanken har upprepats så många gånger att de som formulerat den börjat tro på den som en självklar sanning.Påståendet att nazister styr UkrainaRysslands president Vladimir Putin har upprepade gånger sagt att invasionen av Ukraina är ett sätt att avnazifiera Ukraina. Putins anklagelse om att Ukraina styrs av en nazistisk regering och att president Zelenskyj är nazist är en av många konspirationer som cirkulerar under kriget. Dessutom finns konspirationsteorier om att soldater från Ukraina ska ha korsfäst och bränt ryska soldater. De teorierna hänger delvis samman med falska påståenden om att en ryskspråkig treåring ska ha korsfästs tidigare i Ukraina. Det hävdas också att Ukraina har hemliga laboratorier där biologiska och kemiska vapen tillverkas med stöd från USA. Hör också varför vissa i Ryssland tror att USA inte alls var först på månen, att själva månlandningen var fejk och hur det hänger ihop med den politiska utvecklingen i Ryssland. Vi berättar dessutom om den ryske författaren och debattören Nikolaj Starikov som genom sina böcker sprider rena konspirationer. Radiokorrespondenterna Ryssland analyserar konspirationer, desinformation och lögner och vad de har för funktion i propagandaspelet om kriget.Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Kalle Kniivilä, författare och journalist på Sydsvenskan, Per Enerud, Rysslandskännare vid Myndigheten för Psykologiskt Försvar och som också arbetat med EU:s kartläggning av rysk desinformationProgramledare: Fredrik WadströmProducent: Katja MagnussonTekniker: Klas Österman -
En trebent hund. En blind katt. En örn som smugglats i en låda från Kharkiv. Sydsvenskan besökte djurhemmet i Ukraina som tar hand om de djur som drabbats av kriget.
– Det berörde mig mer än jag trodde, säger Sydsvenskans Joakim Palmkvist. -
En reklamkampanj som pekar ut Astrid Lindgren och Ingmar Bergman som nazister har dykt upp på busskurer runt om i Moskva. samtal med Stefan Ingvarsson analytiker på centrum för östeuropastudier och före detta kulturråd i Moskva.
SAHARA HOTNIGHTS ÄR TILLBAKAEfter 10 år borta från rampljuset är rockbandet Sahara hotnights tillbaka med ett nytta album. Maria Andersson och Josephine Forsman är gäster i programmet.HUR MYCKET PENGAR SKA DET OFFENTLIGA LÄGGA PÅ KULTUR?Enligt en Novus-undersökning som Kulturnytt i P1 låtit göra vill var fjärde person utanför storstäderna att de offentliga medel som går till kultur ska minska, samtidigt som lika många av personerna i storstadsregioner vill att de offentliga medlen till kultur ska öka. Vad säger dessa siffror? Samtal med Ida Ölmedal, kulturchef Sydsvenskan och Eva Åström, kulturredaktör på Norrbottens Kuriren.Programledare: Lisa Wall Producent: Eskil Krogh Larsson -
I det trettiofjärde avsnittet träffar jag Emma Leijnse. Emma är journalist och författare hos Sydsvenskan. Hon är aktuell med boken "I en annan klass" men idag kommer hennes tidigare bok “Fördel kvinna, den tysta utbildningsrevolutionen” att diskuteras.
Länk till böckerna: https://www.nok.se/forfattare/l/emma-leijnse/ -
Åtta svenska publicister går ut i ett gemensamt upprop för att visa sympati och stöd till de oberoende medierna i Ukraina och Ryssland.
Uppropet publiceras i dag i en lång rad medier på såväl svenska som ukrainska och ryska.
– Genom att sprida budskapet på ryska och ukrainska i sociala medier kan svenska medier vara en del av motkraften mot Putin och hans regim, säger Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet som tog initiativ till uppropet, till Dagens Media.
Omnis chefredaktör Markus Gustafsson säger att det var en självklarhet att ställa sig bakom uppropet.
– Det är allas vår skyldighet att bidra med varje litet halmstrå vi kan för att stötta Ukraina, Ukrainas folk och det fria ordet, säger Markus Gustafsson.
Publicisterna bakom uppropet:
Lena K Samuelsson
chefredaktör Aftonbladet
Peter Fellman
chefredaktör Dagens industri
Peter Wolodarski
chefredaktör, Dagens Nyheter
Klas Granström
chefredaktör, Expressen
Christofer Ahlqvist
chefredaktör Göteborgs-Posten
Markus Gustafsson
chefredaktör, Omni
Anna Careborg
chefredaktör, Svenska Dagbladet
Jonas Kanje
chefredaktör, Sydsvenskan
Johan Taubert
VD Tidningsutgivarna
In i kaklet var det ja...
#CarlNorberg #DeFria #RealNews
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Åtta svenska publicister går ut i ett gemensamt upprop för att visa sympati och stöd till de oberoende medierna i Ukraina och Ryssland. Uppropet publiceras i dag i en lång rad medier på såväl svenska som ukrainska och ryska. – Genom att sprida budskapet på ryska och ukrainska i sociala medier kan svenska medier vara en del av motkraften mot Putin och hans regim, säger Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet som tog initiativ till uppropet, till Dagens Media. Omnis chefredaktör Markus Gustafsson säger att det var en självklarhet att ställa sig bakom uppropet. – Det är allas vår skyldighet att bidra med varje litet halmstrå vi kan för att stötta Ukraina, Ukrainas folk och det fria ordet, säger Markus Gustafsson. Publicisterna bakom uppropet: Lena K Samuelsson chefredaktör Aftonbladet Peter Fellman chefredaktör Dagens industri Peter Wolodarski chefredaktör, Dagens Nyheter Klas Granström chefredaktör, Expressen Christofer Ahlqvist chefredaktör Göteborgs-Posten Markus Gustafsson chefredaktör, Omni Anna Careborg chefredaktör, Svenska Dagbladet Jonas Kanje chefredaktör, Sydsvenskan Johan Taubert VD Tidningsutgivarna In i kaklet var det ja... #CarlNorberg #DeFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Enligt en ny undersökning har kriget i Ukraina lett till en radikal förändring i Nato-opinionen i Finland. För första gången ser nu en majoritet av finländarna ut att vara för ett Nato-medlemskap. Men varför har opinionen svängt och hur påverkar den långa landsgränsen mot Ryssland finländarnas synsätt?
Medverkande:Charly Salonius-Pasternak, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet i Finland, specialiserad på säkerhetspolitik Tomas Ries, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan i Stockholm Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet Kalle Kniivilä, journalist på Sydsvenskan och Rysslandskännare Johanna Wassholm, docent i Rysslands och Europas historia vid Åbo Akademi Programmet är producerat av Sveriges Radio Finska. Redaktion: Virpi Inkeri [email protected] Henrik Jansson [email protected] Maria Repitsch maria.repitsc[email protected] -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Timme 1Reportage från ett Sydafrika i sorg när fredspristageren Desmund Tutu begravdes.Hur hanterar olika länder omikrons spridning? Samtal med Asienkorrespondent Peder Gustafsson, USA-korrespondent Roger Wilson och Sveriges radios globala hälsokorrespondent Sara Heyman.Pandemin har minskat modeindustrins makt, men bristen på tydliga trender kan paradoxalt nog göra oss mer återhållsamma i vår klädstil.I Brasiliens äldsta favela Paraisopolis, hjälper invånarna varandra att komma på fötter.Krönikör Katarina Barrling om livets alla "andra januari".Panelen med Tove Lifvendahl, SvD, Daniel Swedin, Arbetet, och Heidi Avellan, Sydsvenskan.Timme 2Reportage om spionhotet mot Sverige och hur modernt spioneri faktiskt fungerar.Utkantssverige handlar botemedel till svikande shoppinglust.Boksamtal om den svenska slavhandeln i Västindien.Vi frågar ledande politiker vad de förväntar sig och hoppas på av valåret 2022.Studenter i Uppsala stresstestar demokratin.Kåseri med Emil Jensen som föreslår nya nyord, t ex hypokonditori! Programledare: Nina BennerProducent: Anna PandolfiTekniker: Fabian Begnert -
Under en period i livet kretsar nästan allt runt familjebildning och att få barn. Men alla som vill skaffa barn kan inte det. Vad finns det för hjälp att få? Och vad finns det för nyheter inom femtech-industrin? I detta avsnitt pratar vi om ofrivillig barnlöshet och faktorer som kan ställa till det under livet i underlivet.
Programledare är Måns Nilsson.
Gäster:
Henrik Ahlenius, IVF – resulterade i dottern VesperJohn Lempert, CEO SpermosensEva Norell, Marknadschef Gedea BiotechKarin Bryder, Invent, Medic SwedenEtt samarbete mellan Sydsvenskan och Medicon Village
-
Mitt i livet - vi klättrar på karriärstegen, barnen har blivit stora och vi planerar för nästa äventyr… och så plötsligt tar livet en annan vändning. Vad händer när vi själva eller någon närstående blir sjuk. I det här avsnittet pratar vi om sjukdom och tittar närmre på några exempel på innovationer som hjälper oss. Och hur kan vi ta hand om våra åldrande föräldrar så att de kan bo hemma längre på ett säkert sätt?
Programledare är Måns Nilsson.
Gäster:
Jenni Almkvist & Lina Sandahl, CancerkompisarMaria Rosén Klement, Forskare & Grundare PaindrainerCharles Walther Cancerforskare & överläkare i klinisk patologi, BiBB InstrumentsEva Ekvall Hansson, Professor i fysioterapi vid Lunds Universitet i samarbetat med Infonomy kring utveckla Snubblometern.Ett samarbete mellan Sydsvenskan och Medicon Village
-
Hör också krönika av Göran Rosenberg, Panelen om veckans inrikespolitik, satir med Public Service och kåseri av Helena von Zweigbergk
Vaccinpass och ny oro för smittspridning. Folkhälsomyndighetens GD Karin Tegmark Wisell.Liberalernas taktik för att klara riksdagsspärrenFlyktingläget vid Europas gränserPorträtt av Alexandr LukasjenkoKrönika av Göran RosenbergPanelen med Heidi Avellan, Sydsvenskan, Anna Dahlberg, Expressen, och Anders Lindberg, Aftonbladet. Han räknar de döda i Tigray Satir med Public ServiceCovid tar nytt grepp, så är läget runt världenPandemin och den svenska strategin, författarna Gina Gustavsson och Johan Anderberg Kyrkans ursäkt till samerna, hur tas den emot? Kåseri av Helena von Zweigbergk Programledare Sara Stenholm Producent Nina Benner Tekniker Matilda Eriksson -
I vårt femte avsnitt pratar vi med författarna Moa Wall Kubilius och Anna Jakobsson Lund. Moa har skrivit tre bilderböcker som är utgivna på Kubilius Förlag, ett förlag som hon startat och driver på egen hand. Just nu är hon aktuell med böckerna: "Mamma och Liten på cykelsemester" och "Mamma och Liten fjällvandrar". Anna har skrivit flera hyllade böcker i fantastikgenren, främst för ungdomar och unga vuxna, som även de är utgivna på ett förlag hon startat och driver själv: Annorlunda Förlag. Just nu är hon dock aktuell med den lättlästa serien "Närmare gränsen" ("Önskar jag kunde berätta för dig" och "Varför säger du inget?") som ges ut på Hegas. Men hur är det att ge ut på eget förlag? Varför väljer man som författare att göra det?
I avsnittet pratar vi även med Håkan Engström som är musikredaktör på Sydsvenskan. Och så blir det boktips så klart! Vi tipsar om två böcker: "Den mystiska hovstriden" av Elin Hägg (Bokförlaget Opal) och "Asynja: Kungens grav" av Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam (Bonnier Carlsen).
-
Hur kan vi bilda familj, bygga hus, konsumera och samtidigt prioritera människors hälsa i olika åldrar? Hur tänker vi smart kring att återanvända energi och inte minst – hur slipper vi krypande vampyrer i våra hem i framtiden?
Programledare är Måns Nilsson.
Gäster:
Tiia Sundberg, boende Brunnshögs smarta lägenheterAnders Trana, Projektledare på Future by LundMats Theander, Servicechef Medicon Village Carl-Johan Gusafson, VD Nattato LabsEtt samarbete mellan Sydsvenskan och Medicon Village
-
Berättelsen om den danske poeten som slog igenom som 18-åring, vars korta liv präglades av såväl berömmelse som kriminalitet och dödshot.
Yahya Hassan är den unge poeten som kom att leva ett kort, snabbt och hårt liv. När han 2013 debuterade med sin diktsamling tog han kulturvärlden med storm. Han var en poet med en sällsynt karisma, råhet och beckmörk svärta. En talang som plötsligt fick hela Danmark att prata om poesi. Men hans dikter och uttalanden om islam, och det han ansåg vara "religiöst hyckleri", ledde till kritik och till och med dödshot. Under lång tid levde han med säkerhetspoliser som ständiga följeslagare.2019 gavs hans andra diktsamling ut, "Yahya Hassan 2", med en än mörkare bild av honom själv och samhället. Även den hyllades av kritikerna. Men Yahya Hassan själv, kommer känna sig som ett djur på zoo. Vid det laget hade Yahya Hassan dömts för flera brott, och vårdads i perioder på psykiatriska kliniker. Han hade också styrt in på en mer politisk bana, han senare gav upp. I april 2020 hittas han död i sin lägenhet, endast 24 år.I avsnittet hörs Rakel Chukri, kulturreporter på Sydsvenskan, och Martin Krasnik, Yahya Hassans vän och chefredaktör för Weekendavisen. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Sally Henriksson Producent: Axel Winqvist och Vendela LundbergTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.Ljudklippen är från Danmark Radios dokumentär "Yahya Hassan Den fødte digter", dokumentären "Genfortælling", DR, Weekendavisen, Louisiana Channel, ABC, France 24, Gyldendal och Sveriges Radio.Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt!Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla.SPES, numret är 020 -18 18 00 . För dig som förlorat en anhörig i suicid.Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80. - Show more