Played
-
I saker som gjelder barn skal dommeren informere barnet, og innhentet barnets synspunkter. I denne episoden snakker Ragnar med tingrettsdommer Rikke Lassen og psykolog Jon Ståle Gjesdal Henriksen om barnesamtalen.
-
Hvor objektive er dommerne når de treffer sine avgjørelser? Hvilke feller går vi i når vi forsøker å mene noe om f.eks. risiko for unndragelse eller gjentakelse? Tingrettsdommer Ola Berg Lande i samtale med psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg.
-
Går det an å regne ut hvor sannsynlig det er å vinne en sivil sak? Hvordan snakker vi om prosessrisiko på en meningsfull måte? Ragnar snakker med professor Sverre Blandhoel og advokat Øystein Myre Bremset om hvordan advokater og andre gjør (eller bør gjøre) prosessrisikovurderinger, og hvilke muligheter det gir dommerne i meklingssammenheng.
-
I straffesakene er det i domskonferansen saken blir avgjort. Likevel er det få regler om dette, og den enkelte dommer gjennomfører møtene på svært forskjellige måter. Fagdommeren er både møteleder og beslutningstaker. Hvordan balanseres disse rollene på en god måte? Når og hvordan bør fagdommeren påvirke meddommerne, og når blir påvirkningen uheldig? Ola Berg Lande i samtale med professor Eivind Kolflaath og lagmann Tonje Vang.
-
Domstolene blir stadig mer teknologibaserte. I dag er det Aktørportal og digitale rettsmøter. Men hva slags teknologi er det som kommer? Får vi elektroniske simultanoversettere i retten? Rettsmøte-apper? Automatisk beramming? Og når kommer robotdommerne?
Ola Berg Lande snakker med Frode Støle og Thomas Bech Pettersen om teknologi i domstolene. -
I Belgia er 95 % av førsteinstansdomstolene spesialisert, i Russland: ingen. I Norge er tallet 3 %, alt ifølge Europarådet. Debatten om spesialisering i domstolene er (igjen) aktuell, med Særdomstolsutvalget friskt i minne, samt Domstolskommisjonens pågående arbeid. Hva snakker vi om når vi snakker om spesialisering, hvilket problem skal spesialisering egentlig løse, og hvilke hensyn taler for og imot? Dette og mer til får Dommerpoddens lyttere høre mer om av de to som muligens er høyest spesialisert på området, professorene Ragna Aarli og Jørn Øyrehagen Sunde, begge fra UiB.
-
Det er dommerens hverdag å sitte i retten. Samtidig er det lite hverdagslig, i ordets overførte betydning, i det vi dommere driver med. Hvordan vi oppfører oss i retten er viktig – både for gjennomføringen av saken og for tilliten til domstolene. Men hva er egentlig god dommeropptreden? Hvor høytidelige skal vi være? Hva er det vi forsøker å oppnå med vår opptreden? Og hvilken plass har humor på dommerbenken?
Lagdommer Carl August Heilmann deler erfaringer fra kollegaveiledningene, og diskuterer god dommeratferd med advokat Mette Yvonne Larsen. Programleder er Ola Berg Lande.