Episodios
-
Ett nytt och enklare system som bygger på en skattereduktion för arbetsresor ska ersätta dagens reseavdrag. Men kommer det verkligen bli så enkelt? Nej säger Svenskt Näringslivs skatteexpert Katarina Bartels och förklarar varför i detta avsnitt av podden.
-
Bränslepriserna skjuter i höjden och regeringen har lämnat ett förslag på för att parera effekterna för hushåll och företag. Svenskt Näringslivs experter Fredrik Carlgren och Robert Lönn reder ut vad bensinpriset består av och vilka restriktioner det finns för att sänka energiskatten.
-
¿Faltan episodios?
-
I höstas tillsattes en utredning som ska se över de begränsningar för företags avdragsrätt för ränteutgifter som genomfördes 2019. I det här avsnittet gästas 20 skattefrågor av Telias skattechef Johan Hörberg som berättar om betydelsen av välfungerande regler. Medverkar gör också Svenskt Näringslivs skatteexpert Richard Hellenius som sitter med i utredningen.
-
EU har lämnat ett förslag på en global miniskatt på 15% av resultatet för stora gränsöverskridande företag som, enligt förslaget, ska införas redan i januari 2023. I detta avsnitt berättar Claes Hammarstedt som är expert på internationella skattefrågor på Svenskt Näringsliv om bakgrunden till förslaget och vad det är för problem som är så angeläget att EU är berett att frångå etablerade principer om nationell skattesuveränitet. Vi får också veta varför det verkar vara så bråttom.
-
En av företrädarna för Näringslivets Skattedelegation gästar 20 skattefrågor och pratar om fastigheter och bostadsförsörjning. Fastighetsägarnas VD Anders Holmestig har flera förslag på skattereformer som skulle främja byggande och tillgång på bostäder både på kort och lång sikt.
-
Ekonomerna Fredrik Carlgren och Oscar Brissle från Svenskt Näringsliv gör en snabbgenomgång och förklarar de skatteförändringar som läggs fram i budgetpropositionen 2022.
-
I detta avsnitt diskuterar Sofia de pågående förhandlingarna i OECD om skatt på s.k. digitala bolag och global minimiskatt med Claes Hammarstedt som är expert på internationell beskattning på Svenskt Näringsliv. Hur bör egentligen överskottet i internationellt verksamma företag beskattas och stämmer det att Facebook betalar för lite i skatt?
-
Förra året infördes en skatt på plastbärkassar med 3 kronor per påse. I detta avsnitt av 20 skattefrågor förklarar Åke Rosén från Gaia BioMaterials varför skatten inneburit att den svenska marknaden för flergångspåsar av biologiskt nedbrytbart biomaterial i princip försvunnit. Medverkar gör även Robert Lönn som är expert på punktskatter på Svenskt Näringsliv.
-
EU-domstolen har nyligen avgjort om den svenska begränsningen för ränteavdrag på lån till företag i samma intressegemenskap strider mot etableringsfriheten i EU. Kan man ha olika reglering beroende på om räntemottagaren är ett svenskt eller ett utländskt bolag? I detta avsnitt får vi höra Magnus Larsén från Skeppsbron Skatt bena ut fallet Lexel – från svensk förvaltningsrätt till Luxemburg.
-
I detta avsnitt av 20 skattefrågor reder Mats Kinwall, chefekonom på Teknikföretagen, ut sambanden och berättar hur många industrijobb en marginalskattesänkning skulle leda till.
-
Har du någon gång undrat om det inte finns ett effektivare sätt att hantera reseräkningar än via kopiatorn och häftapparaten? I detta avsnitt av 20 skattefrågor diskuteras arkiveringskraven i bokföringslagen och kostnaderna för ett föråldrat regelverk som för länge sedan sprungits ifrån av digitaliseringen. Medverkar gör Christina Idvardsson Näslund, redovisningschef på Essity, och Christian Rutz från konsultföretaget Trinovo.
-
Hur påverkas tillgången på lokaler för olika typer av verksamheter av momsreglerna? Ibland får skatteregler oönskade effekter som kanske inte riktigt var avsedda från början. Detta avsnitt av 20 skattefrågor – som nu är tillbaks med en ny omgång – gästas av Ulrika Hansson från Fastighetsägarna och Johan Karlsson från Riksidrottsförbundet. Dessutom deltar Svenskt Näringslivs egen momsexpert Anna Sandberg Nilsson.
-
Trots en livlig debatt om en ny skattereform pratar vi alldeles för lite om behovet av förändringar i momssystemet. Ändå är momsen en av det viktigaste inkomstkällorna för staten – i fjol blev det ungefär 450 miljarder. I en färsk rapport från Svenskt Näringsliv beskrivs vilka undantag det finns i det svenska momssystemet och de många gånger såväl oväntade som oönskade konsekvenser dessa undantag får. I detta avsnitt av podden berättar rapportförfattarna Anna Sandberg-Nilsson, Erik Blomquist och Oscar Brissle varför momsfritt inte är detsamma som fritt från moms och vad som skulle kunna göras för att förenkla systemet.
-
I sista delen av Almedalentrilogin pratar Pernilla Rendahl, docent i finansrätt på Handels i Göteborg, Michael Witting, skatteansvarig på Telenor och Robert Lönn, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, om hur en miljöskatt ska vara konstruerad för att fungera optimalt. Elektronikskatten, skatten på plastpåsar och den nyligen aviserade skatten på kläder och skor är exempel som tas upp. Många pratar om grön skatteväxling men hur grönt blir det egentligen när det fiskala syftet tillåts konkurrera med det miljömässiga?
-
Nytt avsnitt från Almedalen där Hans Peter Larsson, FAR, och Patrick Krassén, Företagarna, berättar om sin nyutkomna bok Platt skatt – Skattemodell i en global kunskapsera. Flera av de tidigare kommunistländerna i Östeuropa införde en platt skattemodell i samband med introduktionen av ett marknadsekonomiskt system. Skulle det även vara möjligt i ett högskatteland som Sverige?
-
Nytt avsnitt av 20 skattefrågor nästintill live från Gotland och Almedalen. Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i rättsinformatik på Stockholms Universitet, och Göran Sundin, IT-strateg på Skatteverket, delar med sig av sina erfarenheter av digital förvaltning och digitalt informationsutbyte mellan företag och myndigheter. Varför går det så långsamt i Sverige? Vad innebär Skatteverkets projekt med digitala informationskedjor? Går det att omvandla skattelagstiftning till kod? Vilka principer bör gälla när handläggning och beslut i förvaltningen blir alltmer digitaliserade? Lyssna på 20 skattefrågor och få svaret.
-
Den 1 juli 2020 införs ett krav på att lämna information om rapporteringspliktiga arrangemang till Skatteverket. Men vad är det egentligen som ska rapporteras? Och av vem? I detta avsnitt av 20 skattefrågor gör Andrea Meyer, skattechef på Hexagon, och Magnus Larsson, skatterådgivare på Deloitte, sitt bästa för att hjälpa Sofia att reda ut begreppen. Det är inte lätt för vare sig den föreslagna lagen eller det EU-direktiv som ligger bakom innehåller några klara definitioner. Kan man verkligen införa ett regelverk som är så otydligt?
-
Journalisten och författaren Eva-Lena Ahlqvist har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att belysa skattefrågor på olika sätt. I sin tredje bok om skatter som kommit ut under våren resonerar hon om vad som kännetecknar en rättvis skatt. I detta avsnitt av 20 skattefrågor berättar Eva-Lena om varför hon skrivit boken. Vi får även reda på varför vi behöver arbeta mer i framtiden vad hon tänker om pensionärsskatt.
-
Avsnittet gästas av Anders Bergeskog som har skrivit boken Sveriges väg till högskatteland. Anders berättar bland annat om vad som inspirerat honom att skriva boken och beskriver sin syn på hur Sverige blivit ett samhälle med höga skatter och stor offentlig sektor.
-
Hållbarhet, grön finansiering och kompetensförsörjning är frågor som ligger Kalle Sundström, vd för Stora Enso, varmt om hjärtat. I detta avsnitt av 20 skattefrågor berättar han även om sitt nya uppdrag som ordförande i Näringslivets Skattedelegation och vilka skattefrågor som bör prioriteras framöver. Han ger också sin syn på 73-punktsprogrammet och förklarar varför frihandel och långsiktiga skatteregler är nödvändiga för en koncern med verksamhet i många länder.
- Mostrar más