Episodios
-
Enligt en ny rapport uppgår företagens kostnader för att uppfylla några av de mest komplicerade kraven i momslagstiftningen till cirka 13,8 miljarder kronor per år. I detta avsnitt av Skattefrågan berättar Christian Rutz från konsultföretaget Trinovo, som gjort undersökningen, och Svenskt Näringslivs ekonom Oscar Brissle om vad det är som gör momsen så krånglig och kostnadskrävande.
-
Revisionsdirektör Anna Brink gästar podden för att berätta om Riksrevisionens granskning av effekter ändringar i inkomstskattereglerna mellan 2011-2023. Lyssnarna får bland annat veta vilka skattereformer som haft mest positiv effekt på sysselsättning och antalet arbetade timmar. Dessutom får regeringen tips om hur effektberäkningar och andra beslutsunderlag till riksdagen skulle kunna förbättras.
-
¿Faltan episodios?
-
Skatteverkets rättschef Michael Erliksson berättar om balansgången mellan rättssäkerhet, effektivitet och behovet av förenklingar. Lyssnarna får dessutom veta hur rättsavdelningen arbetar med digitalisering, varför Skatteverket behöver ett allmänt ombud och hur man administrerar kommande elstöd.
-
Efter en lång startsträcka har finansdepartementet släppt inte mindre än tio förslag på förändringar på skatteområdet. Fredrik Carlgren och Robert Lönn berättar om innehållet i paketet och passar samtidigt på att tipsa om några fler angelägna reformbehov.
-
Det förslag på nya momsregler som EU-kommissionen lade fram i december kommer innebära långtgående förändringar av hur bland annat gränsöverskridande transaktioner ska rapporteras och faktureras elektroniskt. Nationalekonomen Oscar Brissle är med i Skattefrågan och berättar om detaljerna i ViDA – VAT in the digital age.
-
Skattefrågan gästas av kammarrättslagmannen Anders Bengtsson som haft det minst sagt utmanande uppdraget att på kort tid ta fram ett förslag på genomförande av EU:s direktiv om minimiskatt i svensk rätt. I podden berättar Anders om utredningens arbete och innehållet i delbetänkandet, En lag om tilläggsskatt för företag i stora koncerner SOU 2023:6, som nu är på remiss.
-
Möt Näringslivets Skattedelegations nytillträdda ordförande Caroline af Ugglas, som har lång erfarenhet som styrelseledamot i många tunga börsföretag och före detta vice VD i Svenskt Näringsliv. I avsnittet diskuteras bland annat vikten av enkla, långsiktiga och förutsägbara skatteregler för investeringsbeslut och jobbskapande. NSD är ett långvarigt samarbete mellan näringslivsorganisationerna Svenska Bankföreningen, Svensk Försäkring, Handelskammaren, Fastighetsägarna och Svenskt Näringsliv.
-
Efter många och långa förhandlingar där Ungern och Polen i olika omgångar stretat emot har EU-länderna antagit ett direktiv om en global minimiskatt som bygger på OECD:s Pelare 2-regler. I det här avsnittet berättar Claes Hammarstedt om diskussionerna, vad som stått på spel och vad de nya reglerna kommer att få för konsekvenser både i Sverige och för det internationella skattesystemet.
-
Trots att det är mycket som hänger på att momsen fungerar så verkar det saknas intresse för annat än själva skattesatserna. I detta avsnitt berättar Anna Sandberg Nilsson om vad som skulle kunna reformeras på momsområdet för att minska regelkrånglet och ta bort onödiga stoppklossar i ekonomin.
-
Katarina Fast Lappalainen som forskar om skatt och digitalisering på Stockholms universitet är gäst i podden och berättar om hur användningen av AI kan innebära för skatteförvaltning och kontroll i framtiden och om behovet av att anpassa lagstiftningen till företagens digitala verklighet.
-
EU-länderna har snabbförhandlat en förordning med åtgärder för att motverka energikrisen. Bland annat ska företag som producerar fossila bränslen betala ett så kallat solidaritetsbidrag. Fredrik Carlgren är med i Skattefrågan och reder ut de komplicerade detaljerna i krispaketet och hur det är möjligt att en skatt kan kallas bidrag.
-
Podden gästas av Johan Fall som ägnat senaste veckan åt att lusläsa Tidöavtalet och den nya regeringsförklaringen. Går det att läsa ut vad de generella formuleringarna konkret kommer att innebära för skatten på arbete, kapital och företagande framöver? Vad kommer förenklingsarbetet att rikta in sig på? Vi diskuterar också vad som kan tänkas ske med pågående utredningar på skatteområdet.
-
Höstomgången med Skattefrågan drar igång med en djupdykning i det FoU-avdrag som infördes 2014. Syftet med regelverket är att stimulera investeringar i FoU i särskilt små och medelstora företag men det har visat sig svårt att tillämpa och en stor del av det utvecklingsarbete som sker i företagen omfattas inte. Exempelvis berättigar mjukvaruutveckling inte till avdrag. I detta avsnitt förklarar Tara Muinafshar varför avdraget inte fungerar som det var tänkt och vad som kan göras för att förbättra systemet.
-
I förra veckan kom slutrapporten i SNS forskningsprojekt skatter i en globaliserad värld. I detta avsnitt berättar Johan Fall om projektet och kommenterar förslagen i nationalekonomen docent Åsa Hanssons slutrapport.
-
Två nya utredningar på skatteområdet har tillsatts. Den ena rör kapitalvinstbeskattningen av fysiska personer som flyttar utanför Sverige (exitskatt) och den andra ska analysera på vilket sätt och i vilken omfattning 3:12-reglerna kan förenklas. Skatteexperterna Claes Hammarstedt och Richard Hellenius är med i podden och förklarar vad som står i utredningsdirektiven och vilka frågor som är viktiga att ta hänsyn till i det fortsatta utredningsarbetet.
-
Chefen för Skatteverkets storföretagsavdelning Anette Landén ansvarar för att 22 000 företag betalar rätt skatt. I detta avsnitt av podden svarar hon på frågor om digitalisering, internationellt samarbete och vad hon skulle göra om hon fick ta över som finansminister.
-
Ett nytt och enklare system som bygger på en skattereduktion för arbetsresor ska ersätta dagens reseavdrag. Men kommer det verkligen bli så enkelt? Nej säger Svenskt Näringslivs skatteexpert Katarina Bartels och förklarar varför i detta avsnitt av podden.
-
Bränslepriserna skjuter i höjden och regeringen har lämnat ett förslag på för att parera effekterna för hushåll och företag. Svenskt Näringslivs experter Fredrik Carlgren och Robert Lönn reder ut vad bensinpriset består av och vilka restriktioner det finns för att sänka energiskatten.
-
I höstas tillsattes en utredning som ska se över de begränsningar för företags avdragsrätt för ränteutgifter som genomfördes 2019. I det här avsnittet gästas 20 skattefrågor av Telias skattechef Johan Hörberg som berättar om betydelsen av välfungerande regler. Medverkar gör också Svenskt Näringslivs skatteexpert Richard Hellenius som sitter med i utredningen.
-
EU har lämnat ett förslag på en global miniskatt på 15% av resultatet för stora gränsöverskridande företag som, enligt förslaget, ska införas redan i januari 2023. I detta avsnitt berättar Claes Hammarstedt som är expert på internationella skattefrågor på Svenskt Näringsliv om bakgrunden till förslaget och vad det är för problem som är så angeläget att EU är berett att frångå etablerade principer om nationell skattesuveränitet. Vi får också veta varför det verkar vara så bråttom.
- Mostrar más