Episodios
-
Weinig zo tergend als nood hebben aan slaap en het niet krijgen. Maar veel mensen hebben er mee te kampen. Veel mensen hebben nood aan een middagdutje maar vinden daar in onze drukke wereld de tijd en ruimte niet voor. In deze podcast ontdek je het belang van dutjes, maar biedt Sofie je ook een unieke slaapsoundscape aan om heerlijk bij in slaap te vallen. Of niet.
-
Een wreed filmpje van een man die een klein pony’tje met een zweep te lijf gaat, ging het internet rond. Wat bezielt iemand om een weerloos beestje pijn te doen? Zijn er veel dierenmishandelaars? En hoe is onze blik op het lot van onze (vaak) harige vrienden door de eeuwen heen veranderd? Een onderzoek dat leidt tot een aantal opmerkelijke conclusies.
-
¿Faltan episodios?
-
Zouden mensen dat nog doen: liefdesbrieven schrijven? Of zijn we al massaal overgestapt op het appen van een aubergine hier en een perzik daar? Ooit was het een edele kunst om te bedrijven, en een zoete zaligheid om onverwacht zo’n brief te krijgen. Zwijmelen maar, bij deze uiterst romantische aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Elke kunstenaar of creatieveling heeft ergens wel een map op ’t schap met onuitgegeven werk. Meesterwerken zonder publiek. Waarom worden sommige werken nooit getoond? Is het perfectionisme, realisme of zit er soms een boekhouder in de weg? Je ontdekt het in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Het is lang zoeken naar een verlegen persoon die vrede heeft met zijn of haar verlegenheid. Het is iets wat je moet zien te overwinnen, een mankement. Maar is dat wel altijd zo? Heeft de wereld geen baat bij wat stille krachten hier en daar? En hoe hou je stand in de schreeuwerige wereld van vandaag? Dat hoor je in deze aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Het is maar weinig ex-geliefden gegeven: na het beëindigen van een relatie nog ‘gewoon’ met mekaar omgaan. Zonder ongemak of stuntelen of wrok of ergernis. Hoe komt dat? Wat bepaalt hoe je relatie met je ex ná je relatie zal zijn? En kan je het ‘goed’ doen? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie
-
De Europese Unie heeft de verkoop van glitter verboden. Dat verbod kadert in de strijd tegen primaire microplastics, maar raakt ondanks de goede bedoelingen veel glitterliefhebbers in hun fonkelende hartje. En ze zijn met veel, de glitterlovers, ze bestaan al lang en ze doen soms rare dingen met die kleine twinkels. Alles over onze liefde voor de schittering, in een nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Wetenschappers hebben een nieuwe term bedacht voor het droeve gevoel van heimwee dat je kan overvallen, wanneer je de pracht van de sterrenhemel al een tijdje niet meer hebt kunnen ervaren: noctalgie. Waar is onze sterrenhemel heen? Waarom is die zo belangrijk? En wat riskeert de noctalgicus? Dat hoor je in deze aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Velen zullen de twijfel herkennen: drinkt die persoon niet wat veel? Moet ik daar iets van zeggen? Hoe moet ik daar iets van zeggen? In deze aflevering van De Wereld van Sofie hoor je de verhalen van mensen die er een antwoord op zochten en soms wel, maar soms ook niet vonden.
-
In Brugge werd een man (41), tijdens een confrontatie met de politie, doodgeschoten op straat. De gebeurtenis werd in tal van kranten en nieuwsberichten beschreven. Maar wat weten we écht van wat er die dag in Brugge gebeurd is? Niet zo veel, zo blijkt.
-
Het is een bekend beeld: een politicus of CEO loopt over straat en krijgt plots door een baldadige onbekende een taart in het gezicht geduwd. Waarom is dat onze manier om te tonen dat we het niet eens zijn met iemands woorden of daden? Wie gooide de eerste taart? En waarom gooien sommige mensen liever met schoenen? De wereld van de taartgooiers ontdek je hier.
-
Marian ontdekte dat geen van haar kinderen ooit al op een feestje slowde. Wat is er met de slow gebeurd? Waarom danst de jeugd geen tegelplakkers meer? En is dat geen geweldig groot gemis? Een ode aan een verdwenen dans, hoor je in deze nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Het is de meest begane misdaad, de normaalste strafbare handeling: wildplassen. Wanneer de nood hoog is en geen toilet nabij, dan worden we allemaal overtreders. Dus waarom dulden we het plasje in de boskes niet? Hoe bestrijdt men die iets te gulle gift aan de natuur? Je hoort het in een nieuwe aflevering van De Wereld van Sofie.
-
We gaan er vaak nogal snel overheen, wanneer iemand ons vertelt dat ie heimwee heeft. “Kop op, dat gaat wel weer voorbij, zo erg is dat allemaal niet.” Maar wie al heimwee ervaren heeft, weet dat je dat niet zomaar kan negeren, dat heimwee zich bijzonder heftig aan je kan opdringen en dat er maar één mogelijk oplossing is: thuis! Alles over heimwee, hoor je in deze aflevering van 'De Wereld van Sofie'.
-
Het overkomt de beste: een grap maken en moeten vaststellen dat niemand de mop grappig vond. Wat maakt een grap een goeie grap? Waarom valt niet elke mop in goede aarde? En kan je zoiets nadien nog goedmaken? Dat ontdek je in deze aflevering van De Wereld van Sofie.
-
Niet lang geleden werden 4 kinderen levend teruggevonden, nadat ze 40 dagen moederziel alleen hadden rondgedoold in de Colombiaanse jungle. Een wonder! Hoe miraculeus is hun overleven? Hoe gevaarlijk ís de jungle eigenlijk? En hoe sterk is ons overlevingsinstinct? Je hoort het hier!
-
"Pour vivre heureux, vivons cachés", zegt men wel eens. Het is goed om niet alles met de wereld te delen. Wat is het belang van het hebben van een privéleven? Waarom hechten we ons aan onze privacy en waarom blijven we, zelfs in deze communicatierijke tijden, zo hongerig naar informatie over de mensen om ons heen? Je hoort het in deze aflevering van de Wereld van Sofie.
-
Hét modewoordje van het moment is ongetwijfeld ‘vibe’. We gaan lekker ‘viben’, ‘checken de vibe’, ‘voelen de vibe’ en benoemen zelfs iemands opvallende hemdje als ‘een hele vibe’. Waar hebben we het eigenlijk over wanneer we dat woord gebruiken? Wat bepaalt de ‘vibe’ van een persoon of een plek? En waarom lijken we die ‘vibes’ tegenwoordig zo belangrijk te vinden? Lekker viben met Sofie dus, in deze nieuwe aflevering.
-
Het is de slapstick van de taal: iemand die plots een woord helemaal verkeerd uitspreekt. Muesli als ‘muwezli’, onesie als ‘oneezie’, of gnocchi als ‘gnotsjie’. Het verrast, werkt op de lachspieren, maar in sommige gevallen ook op de zenuwen. Hoe komt dat? En wie bepaalt eigenlijk hoe we de woorden moeten uitspreken?
-
Het overkomt ons allemaal, in grote of kleine mate ontvangt elkeen zijn persoonlijke portie dikke, vette pech. Hoe ga je om met wat tegenwind en de bromvlieg in je glas, dat hoor je in deze podcast!
- Mostrar más